به گزارش مشرق، حجتالاسلام سيدمحمود نبويان در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به تصويب قطعنامه پيشنهادي ۱+۵ در جلسه روز گذشته شوراي حکام آژانس و آنچه بسته شدن بسته شدن پرونده «پي ام دي» (ابعاد احتمالي نظامي برنامه هسته اي ايران) توصيف ميشود، اظهار داشت: اين قطعنامه يک نکته مثبت دارد که بند ۹ آن است و اشاره ميکند که پي ام دي با توجه به اقداماتي که جمهوري اسلامي انجام داده، بسته ميشود.
وي افزود: در عين حال اين قطعنامه نکات منفي بسياري دارد که نبايد از آنها غفلت کرد و بايد کل اين قطعنامه و زمينه تدوين آن را با هم ملاحظه کرد.
دبير کميسيون ويژه بررسي برجام در مجلس، در توضيح اين نکته گفت: اين پيشنويس در تاريخ ۱۶ آذرماه از سوي شوراي حکام به آژانس ارائه شده بود و در بند C آن تاکيد ميکند که گزارش اخير مديرکل آژانس بينالمللي انرژي اتمي درباره پي ام دي مورد توجه شوراي حکام در تصويب اين قطعنامه بوده است، در حالي که در گزارش آمانو در بيش از ۳۰ بند اتهاماتي را به جمهوري اسلامي در زمينه ساخت سلاح هستهاي وارد کرده است.
نبويان با اشاره به عضويت جمهوري اسلامي ايران در معاهده منع توليد سلاحهاي هستهاي (NPT) اظهار داشت: بر اساس ماده ۴ اين معاهده کشورهاي عضو ميتوانند به هر ميزان که نياز دارند و در هر سطحي، غنيسازي اورانيوم را انجام دهند، مشروط بر اينکه به سمت اهداف نظامي منحرف نشوند، اما ملاحظه ميکنيم که براي محدود کردن جمهوري اسلامي در بهرهمندي از حق قانوني خود، آن را به انحراف به سمت اهداف نظامي متهم ميکنند.
وي با اشاره به سابقه پرونده هستهاي ايران و باز شدن آن از سال ۸۱، اظهار داشت: آقاي روحاني در صفحات ۵۶۷، ۶۱۴ و ۶۲۰ کتاب خاطرات خود با عنوان «امنيت ملي و ديپلماسي هستهاي» تاکيد ميکند که يکي از موفقيتهاي ما در دو سال مديريت ابتدايي پرونده هستهاي اين بود که براي دنيا اثبات کرديم که به سمت اهداف نظامي انحرافي نداشتهايم و بر همين اساس شوراي حکام در نوامبر ۲۰۰۴ (آبان ۸۳) با صدور قطعنامهاي بر عدم انحراف ايران صحه گذاشت.
نماينده مردم تهران در مجلس تاکيد کرد: با وجود چنين ادعايي و صرفنظر از عقبنشينيهايي که در جريان برجام از حقوق خود انجام دادهايم، اکنون اين سوال وجود دارد که چرا در گزارش اخير آمانو باز هم به تکرار ادعاي فعاليتهاي هستهاي نظامي ايران تا پيش از ۲۰۰۳ پرداخته شده است!؟ مگر آقاي روحاني نميگويد که عدم انحراف ايران را در آن مقطع براي دنيا اثبات کرده بودند!؟
بيش از ۳۰ مورد اتهام به ايران در گزارش اخير آمانو و تأييد آن در قطعنامه شوراي حکام
نبويان با بيان اينکه قطعنامه ديروز شوراي حکام بر اساس گزارش دو هفته قبل آمانو تدوين و تصويب شده است، تصريح کرد: در بيش از ۳۰ بند از گزارش آمانو، اتهاماتي درباره انحراف فعاليتهاي ما به سمت آزمايش چاشنيهاي هستهاي، پنهانکاري و ارائه اطلاعات نادرست مطرح شده است که از جمله آنها بندهاي ۲، ۳، ۴، ۲۲، ۲۳، ۲۴، ۲۵، ۲۹، ۳۳، ۴۰، ۴۱، ۴۷، ۴۸، ۵۰، ۵۱، ۷۰، ۸۰ و ۸۱ گزارش آمانو است.
وي ادامه داد: معني تکرار اين ادعاها در گزارش آمانو که اتفاقا ديروز اين گزارش مجددا قرائت و مورد تاييد قرار گرفت، اين است که جمهوري اسلامي در ۱۲ سال اخير صادقانه با دنيا رفتار نکرده و جاي تاسف است که مذاکرهکنندگان ما اين گزارش را سفيد يا خاکستري توصيف کردهاند.
پرونده ايران تا ۱۰ سال باز خواهد ماند
دبير کميسيون ويژه بررسي برجام در مجلس با بيان اينکه در بند I قطعنامه روز گذشته شوراي حکام بر مدت نامعلوم اجراي برجام و نظارت آژانس اشاره شده است، گفت: معني بند L نيز اين است که اگر اقلام دومنظوره که در صنايعي مانند پتروشيمي يا نفت کاربرد دارد مورد استفاده جمهوري اسلامي قرار بگيرد، به منزله انحراف به سمت ساخت سلاحهاي هستهاي خواهد بود.
نبويان گفت: در بند ۹ اين قطعنامه که تنها نکته مثبت آن است، بر بسته شدن پي ام دي تاکيد شده، اما بلافاصله در بند ۱۰ تاکيد ميشود که ايران ملزم است همکاري کاملي را با آژانس در زمينه پادمان و پروتکل الحاقي داشته باشد و دسترسي آنلاين و بدون محدوديت به بازرسان آژانس ارائه دهد و در اين رابطه به بند Q در برجام استناد ميکند که در اين بند دسترسي به اماکن نظامي مطرح شده است.
وي اضافه کرد: بند ۱۴ قطعنامه شوراي حکام نيز اعلام ميکند که پرونده ايران تا ۱۰ سال در اين شورا باز خواهد بود؛ پس چه چيزي بسته شده است؟ اينها نشان ميدهد که حتي فعاليتهاي متعارف موشکي نيز بايد تحت نظارت آژانس باشند.
دبير کميسيون ويژه برجام در مجلس خاطرنشان کرد: نکته اصلي در چند بند ابتدايي قطعنامه شوراي حکام اين است که تاکيد ميکند اين روش راستيآزمايي فقط مختص ايران است و نبايد به عنوان يک عرف براي ساير کشورها تلقي شود و اين يک تحقير است که ايران باز هم به عنوان يک استثناء معرفي شود.
مسئولان ذوقزده نشوند و با عجله اقدام نکنند/ اعزام ۳۰۰ نفر به نطنز براي جمع آوري سانتريفيوژها، با سه روز آموزش!
نبويان با تاکيد بر لزوم پرهيز از ذوقزدگي توسط مسئولان در مرحله پس از تصويب اين قطعنامه، اظهار داشت: از جمله نکات مورد تاکيد مقام معظم رهبري در فرمان اخير ايشان، اين بوده است که اجراي تعهدات ايران از جمله تبادل سوخت يا تغيير راکتور اراک، بايد به صورت گام به گام انجام شود و تضمين جدي براي اجراي گامهاي مختلف گرفته شود.
وي با انتقاد از شتابزدگي مسئولان اجراي برجام در اين مرحله حساس، گفت: دو هفته قبل ۳۰۰ نفر را از تهران به نطنز بردهاند تا سانتريفيوژها را جمعآوري کنند؛ من اين موضوع را از معاون پارلماني انرژي اتمي پرسيدم که ايشان تاييد کرد و گفت که سه روز آنها را آموزش دادهايم! معني اين همه عجله آن هم در قبال دستاوردهايي که به مرور زمان به دست آمده است، چيست؟!
اعضاي هيات نظارت بر برجام، به مردم معرفي شوند/ ناظر و مجري، يکي نباشد
نماينده مردم تهران در مجلس با تاکيد بر لزوم تبيين صادقانه تمام نکات مثبت و منفي قطعنامه شوراي حکام براي مردم توسط مذاکرهکنندگان کشورمان عنوان کرد: رهبر معظم انقلاب بر لزوم نظارت يک هيات قوي، آگاه و هوشمند در شوراي عالي امنيت ملي بر اجراي برجام تاکيد کردند، اما سئوال ما اين است که چرا اعضاي اين هيات معرفي نميشوند.
نبويان تصريح کرد: اعضاي اين هيات که ناظر هستند، نبايد از ميان مجريان که مسئول اجراي برجام هستند انتخاب شوند. اين منطقي نيست که ناظر و مجري يکي باشند.
وي در پايان خاطرنشان کرد: بايد زمان بگذرد و چند سالي نخواهد گذشت که ملت ايران آنچه را که گذشت ارزيابي ميکند و قضاوت ميکند که آيا منافعش تامين شده است يا خير.