کد خبر 533937
تاریخ انتشار: ۲۱ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۲:۰۷

پوتین هشدار داده است ورود کوچکترین سرباز به داخل خاک سوریه با حضور نیرومند نیروهای ایرانی، روسی و سوری در مرز ترکیه مواجه خواهد شد.

به گزارش مشرق، منابع سیاسی عربی اعلام کردند که در پشت خودداری ترکیه از واکنش سریع نشان دادن در قبال پاکسازی شمال سوریه، به ویژه حلب توسط ارتش سوریه که با حمایت نیروهای هوایی روسیه انجام شد، هشدارهای صریح و بی پرده ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به شخص رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه بوده است. بنا به گزارش ها رئیس جمهوری روسیه به هم تای ترک خود هشدار داده است که از هر گونه تجمع نیروهای نظامی ارتش خود در مرز سوریه خودداری کند.

به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، پوتین همچنین هشدار داده است ورود کوچکترین سرباز به داخل خاک سوریه با حضور نیرومند نیروهای ایرانی، روسی و سوری در مرز ترکیه مواجه خواهد شد و این مساله می تواند موجب ایجاد ناآرامی ها و آشوب هایی در داخل خاک ترکیه شود. پوتین همچنین نسبت به افزایش خواسته های استقلال طلبی مردم مناطق جنوبی ترکیه در صورت ورود نظامی های این کشور به خاک سوریه هشدار داده است.

منابع آگاه به العرب همچنین گفته اند که هر گونه تلاش ترکیه برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز سوریه یا ایجاد منطقه ای مستقل از حکومت دمشق در خاک سوریه با واکنش شدید کرملین مواجه خواهد شد و باعث خواهد شد تا روسیه نیروهای زمینی خود را به همراه جنگنده های پیشرفته، پیشرفته تر از جنگنده هایی که در حال حاضر در سوریه در حال استفاده هستند، به سوریه گسیل بدارد. پوتین در پیام خود به اردوغان تاکید کرده که سوریه خط قرمز روسیه است و به هیچ وجه به ترکیه اجازه نخواهد داد در سوریه دخالت کند و موازنه قدرت در سوریه از جمله در منطقه حلب و محیط پیرامونی آن را تغییر دهد. این منابع تاکید کردند، هشدارهای روسیه از عمق هماهنگی ها میان تهران و مسکو حکایت دارد که اردوغان را بر آن داشته از اتخاذ هر گونه تصمیم تحریک کننده ای در مسائل مربوط به شمال سوریه خودداری کند.

ترکیه از مدت ها پیش خواهان اعمال منطقه پرواز ممنوع بر فراز سوریه یا ایجاد منطقه ای جدا شده از سوریه با حمایت نیروهای خارجی شده است تا به ادعای آن بتواند در آن مناطق نیروهای مخالف سوری مسلح سوری را اسکان دهد و از آن جا عملیات پیشروی به سوی دمشق را هدایت کند. اردوغان با طرح این ایده گمان می کند که می تواند در سقوط بشار اسد موثر باشد. ایده ای که با مخالفت ایالات متحده مواجه شده است. در پاییز گذشته امریکایی ها بعد از آن که شماری از نیروهای آموزش دیده سوری توسط امریکا که به محض ورود به خاک سوریه از طریق ترکیه به داعش و جبهه النصره پیوستند، به شدت عصبانی شدند و طرح ایجاد منطقه جدا شده در سوریه و منطقه پرواز ممنوع را کاملا از دستور کار خود خارج کردند.

در حال حاضر ترکیه تنها به محکومیت روسیه در همراهی با ارتش سوریه در عملیات آزادسازی حلب اکتفا می کند و در عین حال از این که شمار تازه ای از پناهندگان از شمال سوریه رهسپار خاک ترکیه شده اند، شکایت دارد. وی همچنین از این که جامعه جهانی در برابر قدرت نمایی روسیه در سوریه دست بسته نشسته است، شکایت می کند و انتقاد می کند که قدرت های بزرگ توانایی رویارویی با روسیه را ندارند.

منابع آگاه همچنین گفتند که رئیس جمهوری ترکیه ترجیح می دهد در حال حاضر به انتظار بنشیند به ویژه بعد از آن که مشاهده می کند طرف امریکایی هیچ فشاری به طرف روسی برای توقف حملات هوایی خود علیه گروه های تروریستی مخالف بشار اسد به عمل نمی آورد. فراتر از این، آنکارا شاهد است که واشنگتن تلویحا و به طور غیر مستقیم از پیشروی های ارتش سوریه در مناطق مختلف حمایت می کند و به هیچ وجه نسبت به دخالت نظامی روسیه در سوریه که منجر به این پیشروی ها شده است، ابراز ناخرسندی نمی کند. ترک ها اکنون می گویند که به نظر می رسد ایالات متحده از توانایی مخالفان سوری برای ایستادگی در برابر ارتش سوریه ناامید شده و ترجیح می دهد با واقعیت ها کنار بیاید و به نوعی به سمت پایان خصومت با حکومت بشار اسد حرکت کند. اردوغان در حال حاضر به شدت از مواضع امریکا ناامید شده و از این که می بیند به روسیه اجازه داده است تا موازنه قدرت در سوریه را کاملا تغییر دهد و از کردهای سوریه که در مناطق مرزی با سوریه مستقر هستند، حمایت تسلیحات و سیاسی می کند، به شدت ناخرسند است. 

دو روز پیش کولونل پاتریک رایدر، سخنگوی فرماندهی مرکزی ارتش امریکا در پاسخ به سوالی مبنی بر این که چه طرحی برای حمایت از مخالفان بعد از سقوط حلب توسط نیروهای ارتش سوریه وجود دارد و این که آیا امریکا از طریق هوا کمک های انسانی برای مردم حلب خواهد فرستاد یا خیر، گفت: «جنگ ما الآن در عراق و سوریه تنها علیه داعش است و تمرکز خود را بر عملیات مبارزه با این شبکه تروریستی متمرکز کرده ایم.» این اظهارات دقیقا بازگوکننده مواضع امریکا در سوریه است و نشان می دهد که دولت امریکا از پیشروی های ارتش سوریه نه تنها ناخشنود نیست بلکه به نوعی از آن حمایت می کند. همچنین نشان می دهد که ایالات متحده با تغییر موازنه ای که در سوریه به سود ایران، روسیه و حکومت بشار اسد به وجود آمده، همراه است.

در همین رابطه اردوغان تلاش کرد خشم خود از امریکا را به شیوه ای دیگر نشان بدهد و به بهانه حمایت آن از کردها خطاب به واشنگتن بگوید: «دولت امریکا میان کردها و ترکیه یکی را انتخاب کند.» او در حالی این اظهارات را بیان کرد که حمایت امریکا از کردها در مبارزه با داعش سابقه دست کم یک ساله دارد و این حمایت نیز بر هیچ کس پوشیده نیست. اردوغان در بخش دیگری از صحبت های خود علیه امریکا به شدت از سفر اخیر بریت مک گورک نماینده ویژه رئیس جمهوری امریکا در پیمان بین المللی مبارزه با داعش به مناطق کردنشین شمال سوریه از جمله کوبانی انتقاد کرد و گفت: «او در حالی به کوبانی رفت که هم زمان مذاکرات ژنو در جریان بود، او سپس آمد و فهرستی از نام افراد موسوم به فرماندهان واحدهای حمایت ملی ارائه داد، به ما بگویید چگونه می توانیم به شما اعتماد کنیم؟ آیا ما شریک شما هستیم یا تروریست ها در کوبانی؟»

دولت ترکیه کردهای سوریه را هم ردیف کردهای پ.ک.ک در خاک خود می داند که با دولت مرکزی و ارتش ترکیه در جنگ هستند و به همین بهانه از حضور نمایندگان آنها در مذاکرات ژنو سه درباره سوریه به شدت ممانعت کرد. در همین رابطه روزنامه وال استریت ژورنال می نویسد دولت امریکا از رفتارهای آنکارا به ویژه بر سر مبارزه با داعش به هیچ وجه خشنود نیست و این که مشاهده می شود بی توجه به تهدیدهای آن با کردها همکاری می کند نشان از عدم رضایت امریکا از سیاست های واشنگتن در قبال بحران سوریه است. علاوه بر آن مقام های امریکایی بر این باورند در حال حاضر قوی ترین و جدی ترین نیرویی که جدای از ارتش سوریه در حال جنگ با داعش است، کردها هستند در حالی که دولت ترکیه و متحدان آن هیچ اقدامی علیه این شبکه تروریستی انجام نمی دهند.


منبع: دیپلماسی ایرانی