وزارت خارجه آمریکا گفت که اطلاعاتی درباره ناپدید شدن ماده رادیو اکتیو از تاسیسات ذخیره سازی در نزدیک شهر بصره در جنوب عراق از ماه نوامبر گذشته دریافت کرده است.
دولت عراق اواخر سال گذشته میلادی به آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد که 10 گرم ماده رادیواکتیو ایریدیوم که در در مان سرطان مورد استفاده قرار می گیرد، ناپدید شده است.
مسئولان عراقی درخصوص امکان استفاده از این مواد به عنوان سلاح در صورت افتادن آن به دست گروه تروریستی داعش یا هر گروه درگیری هشدار دادند.
اما مارک تونر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: نشانه ای وجود ندارد که هریک از این گروهها توانایی داشتن چنین موادی را داشته باشند و وضعیت همچنان زیر نظر است.
مسئولان عراقی جستجو برای یافتن این ماده "بسیار خطرناک" را افزایش داده اند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی تایید کرد که درخواستی از عراق برای کمک بین المللی به منظور بازپس گیری این مواد دریافت کرده است.
یک سند وزارت محیط زیست عراق که خبرگزاری رویترز به آن دست یافت، ناشن می دهد: این ماده رادیواکتیو سرقتی در یک کیف به حجم یک لپ تاب در تاسیساتی ویژه در بصره انبار بود و متعلق به شرکت خدمات نفتی ویزرفورد آمریکا بود.
اما این شرکت آمریکایی در بیانیه ای مسئولیت خود یا هرگونه مسئولیت حقوقی درباره عملیاتس سرقت را در کرد و گفت: ما مالک این مواد یا تاسیساتی که در آن وجود داشته هست، نیستیم و از آن استفاده نمی کنیم.
روشن شده است که این ماده رادیواکتیو اساسا متعلق به شرکت ترکیه ای "اس جس اس" است که مقر آن در استانبول می باشد.
این مواد در دستگاهی بود که از اشعه گاما برای آزمایش کیفیت و عیب های لوله های نفت و گاز استفاده می کرد.
یک مسئول شرکت ترکیه ای اظهار نظر دراین باره را رد کرد.
یک مسئول بلندپایه وزارت محیط زیست در بصره که خواست نامش فاش نشود، به خبرگزاری رویترز گفت: این دستگاه حاوی 10 گرم ایریدیوم 192 بوده است که رادیو داروی درمان سرطان است.
آژانس بین المللی انرژی اتمی این ماده را به عنوان یک منبع رادیواکتیو درجه دو می داند که ممکن است باعث آسیب های دائمی کسانی شود که چند دقیقه یا چند ساعت در معرض آن قرار گیرند و اگر این مدت به چند روز برسد باعث مرگ می شود.
تعدادی از مسئولان امنیتی در آمریکا و انگلیس و دیگر کشورها نگرانی خود را از استفاده از این مواد برای ساخت یک "بمب کثیف" ابراز داشتند.
بمب کثیف مخلوطی از مواد رادیو اکتیو و مواد منفجره سنتی برای آلوده کردن یک منطقه معین به رادیواکتیو است.
یک مسئول امنیتی در وزارت کشور عراق نگرانی خود را از افتادن این مواد به دست داعش ابراز داشت و گفت: به سادگی می توانند از این مواد برای ساخت بمبی کثیف استفاده کنند.
این مسئول امنیتی گفت: تحقیقات اولیه نشان می دهد که مجرمان تاسیسات و ماده سرقتی را می شناخته اند زیرا قفل ها و درها شکسته نشده است و نشانی اعمال زور برای ورود به تاسیسات وجود ندارد.