جشنواره امسال «الجنادریه»، نشانی از یک جشنواره فرهنگی نداشت بلکه بیشتر جشنواره‌ای بود سیاسی با دعوت از معاندان نظام جمهوری اسلامی ایران در خارج و آکنده از پارتی‌های شبانه، رقص، می‌گساری و شعرخوانی علیه ایرانیان.

گروه بین‌الملل مشرق - جشنواره الجنادریه نام یک جشنواره سالیانه است که مقامات سعودی آن را به بهانه و رویکردهای فرهنگی و تمدنی برگزار می کنند. اولین بار این مراسم در روز 24 مارس سال 1985 برگزار شده است. این جشنواره‌ها معمولاً در فصل بهار و ماه‌های فوریه و مارس برگزار شده عربستان سعودی با تبلیغات گسترده سعی می‌کند توجه افکار عمومی در داخل و خارج عربستان را به آن جلب کند.

الجنادریه با نظارت وزارت گارد ملی عربستان برگزار می‌شود. حاکمیت ریاض عنوان بزرگ‌ترین عامل انسانی تخریب زیرساخت‌های تاریخی و میراث فرهنگی در منطقه و جهان سعی دارد از این اهرم در راستای نشان دادن اهمیت مقامات این کشور به فرهنگ و تمدن بهره‌برداری کند. مراسم مذکور در منطقه الجنادریه برگزار می‌شود که شامل روستایی با حضور عناصر کامل فرهنگی و سنتی سعودی ها در بیش از 50 سال گذشته بوده و هنرها و صنایع دستی سعودی ها و بازی‌ها و مسابقات مختلف آن ها در آن به نمایش گذاشته می شود.

تأکید بر رویکردهای ملی در سایه بحران هویت موجود در این کشور و تلاش برای ایجاد گرایش‌های پان عربیسم و تقویت ریشه های حمایت از خاندان حاکم عربستان با ابزار ملی گرایی و تاکید بر هویت عربی- اسلامی از دیگر اهدافی است که مقامات سعودی با برپایی این مراسم سالیانه به دنبال دستیابی به آن هستند.

گرایش های روانی ناشی از برگزاری جشنواره الجنادریه را نمی توان از رویکردهای سلفی سعودی ها مجزا دانست، رویکردهایی که مقامات آل سعود براساس آن به دنبال احیا و بازگشت به امپراتوری های به ظاهر اسلامی گذشته در سایه بازگشت به تعالیم "سلف صالح" بر آمده و مصیبتی را در جامعه جهانی رقم زده اند که بیشتر کشورهای اسلامی و حتی اروپایی را درگیر خود کرده است.  



برخلاف برگزاری مراسم بزرگ و مذهبی حج که در سایه بی‌توجهی و بی‌مبالاتی مقامات سعودی به یک تراژدی برای جهان اسلام تبدیل شده است، برگزاری ابتذال فرهنگی و سنتی سعودی‌ها در الجنادریه از اهمیت فوق‌العاده‌ای برای مقامات سعودی برخوردار است، سعودی‌ها ضمن تلاش برای بهبود وجهه خود در افکار عمومی جهان از طریق برپایی چنین مراسمی هایی، راه و رسم سنتی عربی مبتنی بر خوشگذرانی جهت فراموشی مشکلات و معضلات خود را دنبال می کنند. بیشتر جشنواره‌های الجنادریه در طول 30 سال گذشته با حضور پادشاهان عربستان سعودی با صرف دلارهای نفتی سعودی‌ها از جیب طبقات ضعیف و فقیر این کشور برگزار شده است.

اهداف اعلام شده عربستان از برگزاری مراسم الجنادریه شامل موارد زیر است: البته سیاست‌های کلی سعودی‌ها از برگزاری این مراسم گاه به کلی با این اهداف مغایرت دارد.

-    تأکید بر ارزش‌های دینی و اجتماعی که ریشه‌های آن به تاریخ قهرمانی‌های اسلامی باز می گردد تا عادت ها و سنت های پسندیده‌ای جدی نظام بر آن تأکید دارد، احیا شود.
-    ایجاد هم‌گرایی و همبستگی بین ساختارهای مردمی و دستاوردهای تمدنی حاضر در عربستان سعودی.
-    تلاش برای از بین بردن موانع و دیوارهای موهوم بین ابداع ادبی و فنی و خاستگاه مردمی.
-    تشویق برای کشف فرهنگ مردمی و اجرای آن و به‌کارگیری آن در تولیدات ادبی و فنی موفق.
-    تشویق و توجه دادن به فرهنگ مردمی و تعهد به حفظ و جلوگیری از نابودی آن.
-    ....

  



فعالیت‌های جشنواه الجنادریه در بخش‌های مختلف دنبال می‌شود. این جشنواره با برگزاری مراسم افتتاحیه به صورت رسمی آغاز می گردد، مراسمی که مقامات ارشد آل سعود از جمله پادشاه این کشور معمولاً در آن شرکت و سخنرانی می‌کند. فعالیت‌های جشنوارة مذکور شامل بخش‌های متعددی است که به آنها اشاره می‌شود:
-    مسابقات شتر ‌دوانی  
-    اوپرا
-    مسابقات اسب دوانی
-    اشعار محلی
-    بازار محلی
-    هنرها و بازی‌های محلی
-    نمایشگاه محصولات فرهنگی برای امارت‌های مختلف عربستان.
-    لباس‌های بومی و محلی
-    نمایشگاه کتاب
-    مرکز اسناد و تصاویر
-    میزبانی از کشورهای مختلف دنیا در جشنواره.





عربستان معمولاً در هر دوره از برپایی این جشنواره ، کشور را به عنوان مهمان افتخاری دعوت می‌کند. روسیه فرانسه ، ژاپن ، کره جنوبی ، چین و امارات از جمله مهمانان افتخاری ادوار گذشته جشنواره الجنادریه بودند. در سال جاری نیز آلمان به عنوان مهمان ویژه این جشنواره عرضه را برای نمایش محصولات فرهنگی خود اختصاص داده است.



در جشنواره امسال علاوه بر حضور برخی مزدوران سعودی در منطقه نظیر حمد بن عیسی آل خلیفه پادشاه بحرین که روابط خانوادگی و بسیار نزدیکی با آل سعود دارد، فرانک والتر اشتاین مایر وزیر خارجه آلمان نیز حاضر بود. شرکت اشتایر مایر به این خاطر بوده است که امسال آلمان غرفه ویژه‌ای با هدف معرفی فرهنگ و تمدن آلمان در الجنادریه برپا کرده است. سلمان بن عبدالعزیز پیش از آغاز جشنواره الجنادریه با اشتایر مایر دیدار کرد که طی آن روابط دوجانبه و راه‌های همکاری میان ریاض و برلین و تحولات منطقه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

شیخ جاسم بن حمد آل ثانی نماینده شخصی امیر قطر، شیخ سیف بن زاید آل نهیان معاون نخست وزیر و وزیر کشور حکومت امارات، شیخ سلمان الصباح السالم الصباح وزیر اطلاع رسانی و وزیر مشاور در امور جوانان کویت و سعد بن محمد السعدی وزیر مشاور درامور ورزشی سلطان‌نشین عمان از دیگر میهمانان خارجی جشنواره الجنادریه درمراسم افتتاحیه بودند.


در جشنواره امسال، میهمانانی از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، یمن، مصر، ترکیه، هند، بنگلادش، چین، لبنان،‌ تونس،‌ مغرب و اردن شرکت می‌کنند.


سیاهه اقدامات ضد ایرانی در جشنواره الجنادریه

سعودی‌ها در چند سال اخیر همواره ایران را از نظر رسانه‌ای مورد هجوم قرار داده‌ و از برگزاری نشست‌های متعدد سیاسی و حتی فرهنگی و ورزشی در این راستا سوء استفاده می کنند. آن ها دلارهای زیادی را برای تضعیف نظام جمهوری اسلامی هزینه می کنند و پشتیبانی مالی از طرح‌های براندازی و تضعیف حاکمیت اسلامی در ایران را بر عهده می‌گیرد. جشنواره الجنادریه نیز از دستورالعمل های ضد ایرانی مقامات سعودی خالی نبوده، به گونه ای که طی سال‌های گذشته رژیم آل سعود از معاندین نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در این جشنواره اختصاصی خود دعوت کرده‌اند.



در جشنواره "الجنادریه" امسال یکی از نظاميان گارد ملی عربستان در حضور ملک سلمان و وزیر خارجه آلمان به خواندن قصیده ای در مدح عربستان و تهدید ایران اقدام کرد. در این مراسم حضور داشتند. این در حالی است که مشخص نیست خواندن اشعاری در نکوهش و توهین به ایرانی‌ها در راستای کدام یک از اهداف اعلام شده جشنواره الجنادریه است.



اشعاری که در جشنواره "الجنادریه" در حضور شاه سعودی خوانده شد مشتمل بر اهانت ها و تهدیدهایی بر ضد ایران و مقامات کشورمان بود. این اشعار که اهداف فرهنگی جشنواره الجنادریه را تحت تاثیر قرار داده بود، بازتاب وسیعی در رسانه های وابسته به محور ارتجاع عربی داشت و مورد استقبال این رسانه ها قرار گرفت.




حضور عطاءالله مهاجرانی و علیرضا نوری‌زاده، از فعالان اپوزیسیون در جشنواره الجنادریه در سال‌های گذشته


در سالهای گذشته نیز مقامات سعودی بخشی از هزینه های میلیاردی این جشنواره را به دعوت از معارضان ایرانی و چهره های نشان دار و وابسته به غرب از جمله عطاءالله مهاجرانی و علیرضا نوری زاده و دادن وعده‌های گوناگون برای راه اندازی شبکه های تلویزیونی فارسی زبان اختصاص داده است. این اقدامات ریاض دخالت آشکار در امور داخلی ایران است.




ابتذال جنسی به بهانه ترویج فرهنگ

جشنواره فرهنگی الجنادریه امسال بحث و جدل‌های بسیاری را بین خاندان حاکم و علمای سعودی به راه انداخت و به نظر نمی‌رسد که این بحث و جدل‌ها پایان یافته باشد.

در جدیدترین اخبار درز یافته از این جشنواره فرهنگی روشن شد که جشنواره امسال همراه مراسم لهو و لعب و خوشگذارانی و برگزاری پارتی‌های شبانه بود و همه این مراسم‌ها با اطلاع و موافقت شاه عربستان برگزار شده است.

برگزاری چنین جشنواره‌هایی در عربستان زیر نظر مستقیم شخص شاه سعودی برگزار می‌شود و جشنواره الجنادریه بنا بر ادعای رژیم سعودی هر سال تحت عنوان حمایت از فرهنگ و هنر عربستان برگزار می‌شود.

اما به نظر می‌رسد، جشنواره امسال الجنادریه نه تنها نشانی از یک جشنواره فرهنگی نداشت، بیشتر جشنواره‌ای سیاسی با دعوت از معاندان نظام ایران در خارج و جشنواره‌ای ناسالم با برگزاری پارتی‌های شبانه و رقص و میگساری می‌نمود.












درحالی که رژیم سعودی تلاش بسیار دارد تا وجهه‌ای شرعی و قانونی به این جشنواره بدهد، اما اطلاعات فاش شده و به بیرون درز یافته از این جشنواره خلاف ادعاها و تبلیغات خاندان سعود درباره این جشنواره و اهداف ذکر شده از برگزاری آن را به اثبات می‌رساند.

این اطلاعات تاکید می‌کند که بخش قابل توجهی از زمان برگزاری جشنواره الجنادریه به باده گساری و پایکوبی دختران و پسران جوان سعودی گذشته بود و همین موجب شد تا 40 نفر از مفتی‌های برجسته وهابی با صدور بیانیه‌ای اقدامات انجام شده در این جشنواره را حرام اعلام کنند.


حضور زنان غربی بدون حجاب اسلامی در جشنواره الجنادریه

جشنواره الجنادریه زیر نظر مستقیم شاه سعودی در منطقه الجنادریه، در نزدیکی ریاض پایتخت عربستان برگزار می‌شود و مسئولان سعودی تحت پوشش فعالیت‌های فرهنگی و هنری از برخی شخصیت‌ها که پیش از این شاه سعودی با آنها برای کسب حمایتشان دیدار کرده جهت حضور در این جشنواره  دعوت به عمل می‌آید.

مقامات سعودی به نقل از "متعب بن عبد الله بن عبد العزیز"، فرزند شاه سابق سعودی و فرمانده سابق گارد ملی عربستان و ناظر بر اجرای جشنواره، بیانیه علمای سعودی درباره این جشنواره و تحریم فعالیت‌های انجام شده در آن را اقدامی غیرعاقلانه و غیر قانونی دانسته و آن را  تعرض به امنیت کشور توصیف کرده بودند.

متعب هم به علمای سعودی هشدار داده بود که دخالت در فعالیت خاندان حاکم را پایان دهند،‌ چراکه این موضوع عواقب وخیمی برای آنها به دنبال دارد.

الجنادریه اکنون تنها یکی از مواردی است که عامل بالاگرفتن اختلافات شاهزادگان و مفتیان و حکام آل سعود شده است و لیست این اختلافات که در آستانه تبدیل شدن به انفجاری داخلی در این کشور فقیرنشین است، فراتر از موارد اعلام‌شده در رسانه‌هاست.