با گذشت پنج ماه از آغاز عملیات نظامی ائتلاف تازه‌نفس مبارزه با تروریسم در سوریه با مشارکت سوریه، عراق، ایران و روسیه، محورهای مختلف عملیاتی این کشور از لاذقیه و حلب و درعا تا حمص و دمشق، صحنه شکست‌های پیاپی گروه‌های تروریستی تکفیری شده است.

گروه بین الملل مشرق- برای مخاطبان مشرق که طی 15 ماه گذشته پیگیر سلسله گزارشهای تحلیلی - میدانی سوریه بوده اند، از تحولات میدانی در جبهه های "لاذقیه، حسکه، حمص و حلب" گزارش‌هایی تهیه شده است که در ادامه می‌خوانید.


تحولات میدانی جبهه لاذقیه

بازپس‌گیری کنسابا/ ارتش در آستانه پاکسازی کامل شمال لاذقیه

عملیات نظامی نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه برای پاکسازی مناطق حاشیه شمالی استان لاذقیه با پیشروی های گسترده ای همراه بوده است. سلسله عملیاتهای ارتش سوریه در شمال لاذقیه بطور همزمان در دو محور - منطقه "جبل  الاکراد و جبل الترکمان" در شمال شرقی و شمال غربی با مشارکت یگان ویژه و تازه تاسیسی با نام "الفیلق الرابع" (سپاه چهارم) ارتش سوریه و با پشتیبانی بسیار موثر و گسترده و دقیق یگانهای موشکی، توپخانه و بمب افکنهای مدرن سوری - روسی آغاز شد.



در گام نخست تمرکز عملیات بر روی بازپس گیری دو منطقه بسیار راهبردی و حساس که به نوعی مرکز جمعیتی و لانه اصلی تروریستهای تکفیری القاعده و ارتش آزاد بحساب می آمد، یعنی شهرهای "سلمی مرکز جبل الاکراد و الربیعه مرکز جبل الترکمان" قرار گرفته و پس از دو هفته نبرد سخت و نفسگیر، نیروهای سوری ضمن وارد آوردن تلفات و خسارات بسیار سنگین به سازمان رزم و تسلیحاتی تروریستها موفق به سیطره بر هر دو هدف تعیین شده گردیدند.


{$sepehr_media_1396441_400_300}

رصد 24 ساعته هوایی (پهپادها)، حضور دائم و منظم و شبانه روزی بمب افکنهای سوخو 24، سوخو 34 و جنگنده رهگیرهای میگ 29 و سوخو 30 روسی و سوری در آسمان منطقه، انهدام پی در پی کاروانهای تسلیحاتی و نیرویی تروریستها به محض عبور از مرز ترکیه و ورود به خاک سوریه هدایت آتش افسانه ای یگانهای توپخانه و موشکی ارتش سوریه، حزب الله و روسها بر روی مواضع، خطوط امداد و تدارکات و انتقال نیروی تروریستها نیز موثر ترین نقش را در انهدام توان مقاومت و استحکامات تکفیریها ایفا کرد.


{$sepehr_media_1396442_400_300}

سیطره بر ربیعه و سلمی را بجرات می توان تیر خلاص بر پیکره تروریستهای تکفیری فعال در شمال لاذقیه ارزیابی کرد. ارتفاع این مناطق نسبت به سایر مناطق مجاور، پوشش انبوه جنگلی و حجم بالای تسلیحات و استحکامات تعبیه شده در آنها در کنار بافت ویژه قومیتی (اقلیت ترکمان) و از همه مهمتر مجاورت آنها با مرزهای ترکیه همگی نشان از اهمیت بالای این دو منطقه دارد.


{$sepehr_media_1396443_400_300}

سیطره ارتش سوریه بر ربیعه و سلمی علاوه بر تخریب روحیه و اعتماد بنفس القاعده و ارتش آزاد، موجب سقوط دومینو وار سایر مناطق تحت اشغال تروریستها در جبل ترکمان و جبل الاکراد گردید. نیروهای ارتش سوریه با استفاده از تاکتیک ضربات سریع از محورهای متعدد، اجرای آتش سنگین توپخانه و موشکی و حملات هوایی دقیق در کنار محاصره زمینی مناطق و تهدید خطوط فرار و عقب نشینی تروریستها، پیشروی های پی در پی و بسیار قابل توجهی را در شمال لاذقیه بدست آورده اند.

{$sepehr_media_1396444_400_300}


در همین رابطه، طی روزهای اخیر عملیات ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن بر بازپس گیری شهر کنسابا تمرکز داشت. این شهر پس از پاکسازی "ربیعه و سلمی" به پایگاه نخست گروههای تروریستی تکفیری مورد حمایت ترکیه در شمال لاذقیه تبدیل شده بود. عملیات بازپس گیری کنسابا حدود 72 ساعت بطول انجامید و نیروهای ارتش در نهایت پس از نبردهای شدید با تروریستها از محور جنوبی و شرقی وارد آن شده و کنترل شهر را بدست گرفتند.


تروریستها تا 24 ساعت پس از ورود نیروهای ارتش به داخل شهر مقاومت شدیدی در محور شمالی شهر از خود نشان دادند که تحت فشار نظامیان سوری با برجای گذاشتن تلفات و خسارات از منطقه عقب نشینی کردند. هم اکنون فاصله نظامیان سوری از مرز با ترکیه کمتر از 3.5 کیلومتر و از شهر جسرالشغور استان ادلب (معروف به دروازه شمال شرقی لاذقیه) تنها 13 کیلومتر است.


در حال حاضر از کل مساحت حدود 40 درصدی مناطق شمالی استان لاذقیه که تروریستها در طی 5 سال با حمایتهای مستقیم ترکیه، عربستان و قطر به اشغال خود درآورده بودند مساحتی کمتر از 130 کیلومتر مربع و به بعبارتی حدود 17 درصد در کنترل آنها باقی مانده که شامل چند شهرک و روستا بنامهای " كباني، شحرورة، البيضاء، بيت جناورو، الكندة" می باشد.


اهمیت راهبردی سیطره ارتش سوریه بر شهر کنسابا:

1 - انسداد مسیر تدارکاتی و انتقال نیرو و تسلیحات تروریستهای تکفیری از مرزهای ترکیه به شمال شرقی لاذقیه و از آنجا به غرب استان ادلب (شهرهای جسرالشغور، اریحا و ...)

2 - فراهم ساختن زمینه برای عملیات بزرگ بازپس گیری استان ادلب.

لازم به ذکر است که از یکسال پیش که استان ادلب در عرض چند ماه به اشغال ائتلاف تروریستی تکفیری "جیش الفتح" به رهبری القاعده درآمد، برنامه ریزیهای گسترده برای بازپس گیری آن در حال انجام می باشد. در این زمینه به اعتقاد نگارنده این عملیات حداقل از 3 محور شرقی، غربی و جنوبی بصورت همزمان به مرحله اجرا درخواهد آمد که محور شرقی آن از سمت استان لاذقیه خواهد بود. نوک پیکان حمله در این محور نیز بازپس گیری شهر راهبردی جسرالشغور خواهد بود.


3 - قطع مسیر تدارکاتی تروریستهای تکفیری القاعده و ارتش آزاد از شمال لاذقیه به شمال منطقه استراتژیک سهل الغاب.

4 - در گام آخر تامین امنیت و بازگشایی مجدد مسیر ارتباطی "لاذقیه - جسرالشغور - حلب" 

پیشرویها همچنان ادامه دارد!

اما سیطره بر کنسابا پایان کار نبود، چرا که صدها نیروی تازه نفس ارتش سوریه پس از تثبیت موقعیت خود در این شهرک بلافاصله با پشتیبانی هوای و توپخانه ای حملات خود را بر روی ارتفاعات و مناطق اطراف کنسابا ادامه داده و در نخستین گام موفق به تصرف روستای "عین القنطره" در شرق آن شدند. 

{$sepehr_media_1396446_400_300}


تحولات میدانی جبهه حلب

پیشروی کردها در جبهه های شمالی/حملات تروریستها به محلات کرد نشین!

جبهه های استان حلب طی دو هفته اخیر به ویژه پس از عملیات غرور آفرین مدافعان حرم حضرت زینب (س) در شکستن محاصره 5 ساله دو شهر شیعه نشین "نبل و الزهراء" صحنه تحولات میدانی ویژه ای بوده است. پس از شکسته شدن حلقه محاصره، اولویت دوم نیروها تثبیت موقعیت نظامی و امنیتی این دو شهر بود. در همین راستا، شهرکها و روستاهای اطراف نبل و الزهرا در محورهای شرقی و جنوبی یکی پس از دیگری هدف حملات متمرکز رزمندگان قرار گرفته و یکی پس از دیگری پاکسازی شدند.


"رتیان، مایر، کفین در شمال و طاموره، حیان، بیانون و عندان" از جمله مناطقی بودند که تصرف شدند و یا هم اکنون خط نخست نبرد میان تروریستها و رزمندگان مدافع حرم برای پاکسازی قرار دارند. در این میان مثلث شهرهای حیان، بیانون و عندان دارای بیشترین اهمیت نظامی و استراتژیک می باشند.


علاوه بر استقرار هزاران تروریست تکفیری کاملا مسلح، انبارهای سلاح و مهمات، نقش ساکنین تکفیری این مناطق در محاصره جنایتکارانه بیش از 80 هزار شیعه ساکن نبل و الزهرا و ارتکاب فجایعی همچون ربایش و تجاوز به نوامیس مردم، موشکباران و گلوله باران نبل و الزهرا و ... نیز از جمله موارد قابل ذکر است. هدف کلی از عملیات در شمال حلب قطع دسترسی تروریستهای تکفیری فعال در محلات داخلی و بخش جنوبی و غربی آن به مرزهای ترکیه و انسداد مسیر تدارکاتی آنها می باشد. 


شرق حلب:نیروهای داعش در محاصره ارتش سوریه

محور شرقی شهر حلب نیز طی هفته های اخیر عرصه پیشروی های گسترده و منظم نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه بود که با پشتیبانی موثر و گسترده جنگنده بمب افکنهای سوری - روسی برای بازپس گیری مناطق تحت اشغال گروه تروریستی تکفیری داعش در تلاش بوده اند.عملیات در این محور از 4 ماه پیش با شکستن محاصره فرودگاه نظامی کویرس و در ادامه با هدف گسترش مناطق تحت سیطره و افزایش کمربند امنیتی در حاشیه این مقر مهم نظامی آغاز شده و همچنان ادامه دارد.



طی 24 ساعت اخیر، نیروهای ارتش سوریه با پشتیبانی اتش سنگین توپخانه و نیروی هوایی روستاها و مناطقی همچون "السین، جب غبشه، نیروگاه حرارتی، تریکیه" و مزارع اطراف آن را از تروریستهای داعش پاکسازی کرده اند. بدنبال سیطره ارتش بر روستای تریکیه و مزارع حاشیه آن عملا دهها تروریست تکفیری داعش مستقر در روستاهای بلاطه، الرضوانیه و نیروگاه حرارتی که موفق به فرار از منطقه نشده بودند، در حلقه محاصره نظامیان سوری گرفتار آمده اند که سرنوشتی بجز مرگ حتمی نخواهند داشت.


{$sepehr_media_1397066_400_300}

پس از سیطره ارتش سوریه در مناطق جدید در محور شرقی شهر حلب، عملا بخش اعظم مناطق این محور پاکسازی و با محلات بخش شرقی حلب، فرودگاه نظامی یکپارچه شده است. اهمیت دیگر پیشرویهای اخیر در این محور می توان به تامین هر چه بیشتر امنیت فرودگاه نظامی و شهرک صنعتی شیخ نجار حلب نیز اشاره کرد که تا پیش از این نیروهای داعش با استقرار در برخی روستاهای حاشیه این مناطق، اقدام به شلیک موشک زمین به زمین و ضد تانک علیه اهداف مستقر در آنها می کردند.



ورود کردهای سوریه به جنگ با تروریستها در شمال حلب

اما محور حاشیه شمالی حلب طی دو هفته اخیر صحنه نبردهای شدید میان کردهای سوری و ائتلاف دو گروه تروریستی تکفیری ارتش آزاد و القاعده نیز بوده است. کانون درگیریها در اطراف شهرهایی همچون تل رفعت، عفرین و اعزاز قرار دارد که طی آن نیروهای کرد پس از نبردهای سنگین با تروریستها تحت پوشش هوایی گسترده بمب افکنهای روسی مناطق راهبردی و مهمی همچون روستاو  فرودگاه "منغ، شهر تل رفعت، مرعناز" را به سیطره خود درآورده و هم اکنون در دروازه های شهر بزرگ اعزاز بزرگترین و آخرین شهر تحت اشغال تروریستهای تکفیری در شمال استان حلب قرار دارند.



پیشروی سریع نبروهای کرد سوری در عمق مواضع گروههای تروریستی تکفیری موجب غافلگیری و واکنش شدید دولت ترکیه بعنوان پدرخوانده این گروه ها شد تا جاییکه ضمن تروریستی خطاب کردن یگان شبه نظامیان کرد، به گلوله باران مواضع آنها و همینطور شهرها و روستاهای کرد نشین در داخل اراضی سوریه پرداخت. در ادامه نیز از زبان نخست وزیر ترکیه به کردهای سوریه نسبت به نزدیک شدن به شهر اعزاز و هرگونه تلاش برای خارج ساختن آن از کنترل القاعده هشدار جدی داده شد.



برخی منابع امنیتی و سیاسی ترکیه با وقاحت هر چه تمامتر از اعزام 3 تا 4 هزار تروریست تکفیری به داخل سوریه برای جلوگیری از پیشروی های بیشتر کردها و پاکسازی مناطق از اشغال آنها خبر داده و تاکید کرده اند که درصورتیکه این اعزامها و گلوله بارانهای توپخانه ای موثر واقع نشود، ترکیه آمادگی ورود به خاک سوریه و مشارکت مستقیم در درگیریها را دارد!



تحولات میدانی حسکه

پاکسازی شدادی توسط کردهای سوریه

اما در حالی که تمامی نگاهها متوجه میادین نبرد در دو استان لاذقیه و حلب بود، طی 48 ساعت اخیر از استان حسکه در شمال شرق سوریه خبر رسیده که یگانهای کرد سوری با پشتیبانی واحدهای بسیج مردمی سوریه و پوشش هوایی بمب افکنهای روسی - سوری، حملات برق آسایی را برای بازپس گیری شهر "شدادی" واقع در 60 کیلومتری جنوب غربی جسکه سازماندهی و اجرا کرده اند که به سیطره کامل آنها بر این شهر منجر شده است.

 


عملیات سیطره بر این شهر از 4 روز پیش با حملات شدید نیروهای کرد سوری به مواضع داعش در محورهای شرقی و جنوبی آغاز شده بود که در نهایت عصر روز گذشته پس از عقب نشینی تروریستها، ابتدا محلات شرقی شهر و پس از آن سایر مناطق به کنترل نیروهای کرد درآمده است. شهر شدادی آخرین پایگاه گروه تروریستی تکفیری داعش در استان حسکه بشمار می رفت که دارای بافت جمعیتی کرد و عرب می باشد. در عملیات روز گذشته 15 تروریست داعشی نیز به اسارت نیروهای کرد سوری درآمده اند.



این شهر از دو سال پیش به کانون فعالیتهای داعش تبدیل شده بود. نیروهای داعش از مبدا شهر شدادی حملات وسیعی را برای اشغال شهر حسکه اجرا کرده و موفق به اشغال برخی محلات جنوبی شهر حسکه نیز شده بودند که در عملیات معکوس ارتش سوریه و کردها از آن بیرون رانده شده بودند. اهمیت پاکسازی این به موقعیت ویژه جغرافیایی آن باز می گردد که در مسیر جاده ارتباطی مابین مناطق تحت سیطره داعش در استان دیرالزور سوریه با استان الانبار عراق واقع شده است.


{$sepehr_media_1397087_400_300}

تحولات میدانی جبهه حمص

انفجارهای خونین در محله شیعه نشین الزهراء

با گذشت تنها چند هفته از انفجارهای انتحاری پی در پی در محلات شیعه، مسیحی و علوی نشین شهر حمص، دقایقی پیش منابع میدانی از وقوع انفجارهای جدید در محله "حی الزهراء" این شهر خبر داده اند. این انفجارها بصورت پشت سر هم به فاصله زمانی دو دقیقه در محل ایستگاه مرکزی سرویس ادارات و مدارس واقع در خیابان 60 این منطقه رخ داده و آمارهای اولیه از شهادت 46 تن حکایت دارد.


بنابر این گزارش، صدای مهیبی ناشی از انفجار دو خودروی بمبگذاری شده دقایقی پیش این محله شهر حمص را بشدت لرزانده و منابع میدانی از زخمی شدن صدها شهروند غیرنظامی دیگر خبر داده اند. رسانه های وابسته به گروههای تروریستی تکفیری با ابراز شادمانی از ای انفجار آن را در انتقام شکستهای خود در برابر ارتش و نیروهای بسیج مردمی سوریه عنوان کرده اند. پیش از این دو گروه القاعده و داعش مسئولیت حملات انتحاری و تروریستی علیه ساکنین این محله پرجمعیت را برعهده گرفته بودند.