به گزارش مشرق، اخبار و تحلیل‌های سه‌شنبه ۴ اسفند را در ادامه می خوانید:


▼ حرف روز

مجلس مطلوب؛ مجلس کارآمد
همه تلاش‌ها در عرصه انتخابات مجلس شوراي اسلامي براي رسيدن به مجلس مطلوب است، مجلسي که پس از شکل‌گيري کارکرد و ويژگي‌ها‌يي داشته باشد که انتظار ملت و جامعه اسلامي را برآورده کند. به واقع، در يک کلام مي‌توان گفت: مجلس مطلوب، «مجلس کارآمد» است که به وظايف قانون‌گذاري و نظارتي خود به خوبي عمل کرده و ويژگي‌هايي در تراز ملت عزيز ايران داشته باشد. در اين ميان کليدواژه اصلي مقوله «کارآمدي» است و «انتخابات» مهم‌ترين سازوکاری است که نظام می‌تواند با شايسته‌سالاري بر كارآمدي خود بيفزايد و نهادهاي تصميم‌ساز کشور را توانمند کند.
کلام حکيم فرزانه انقلاب اسلامي در اين زمينه شنيدني است: «آنچه كه براي مردم در همه‌ گزينش‌هاي ملي و انتخابات‌ها مهم است، اين است كه سطح كارآمدي نظام روزبه‌روز ارتقا پيدا كند؛ اين اساس مسئله است. اگر مردم دنبال نماينده‌ مجلس مي‌گردند، ... در پي آن هستند كه انسان‌هاي كارآمدي را بر اريكه‌ مسئوليت بنشانند تا آنها بتوانند سطح كارآمدي نظام را افزايش بدهند و مشكلات مادي و معنوي مردم را حل كنند؛ اين خواست مردم است.» (۲۴/۸/۸۳)
با اين شاخص کارآمدسازي مي‌توان به سراغ شعارها و عملکردهاي نامزدهاي انتخاباتي و فهرست‌ها و جريان‌هاي سياسي رفت تا مشخص شود که کدام يک صلاحيت، توانايي و برنامه لازم براي کارآمدسازي مجلس دهم را دارند. امروز رفع معضلات اقتصادي و حل مشکلات معيشتي مردم در صدر ضرورت‌هاي کشور قرار دارد که تحقق آن از طريق داشتن برنامه‌اي جامع براي مهار تورم و رفع رکود در سايه اقتصاد مقاومتي ممکن خواهد بود. در اين مسير مروري بر چهره‌هاي معرفي شده در برخي فهرست‌هاي انتخاباتي و بررسي کارنامه و سوابـق علمي- اجرايي ايشان به خوبي حکايت از آن دارد که افراد صاحب‌نظر اقتصادي و بابرنامه در ميان آنان حضور ندارد. طبيعي است که ورود چنين افرادي به مجلس به حل مشکلات معيشتي ملت کمکی نخواهد کرد و گامي در مسير کارآمدسازي قوه مقننه نخواهد بود؛ چراکه صلاحيت‌هاي علمي- تخصصي لازم را براي اين امر ندارند.


▼ گزارش روز

وارونه‌نمایی جامعه در آستانه انتخابات
رسانه‌های فارسی‌زبان بیگانه طی ۲۴ ساعت گذشته در صفحه‌های ویژه انتخاباتی، خط‌های خبری- تحلیلی نظیر وارونه‌نمایی فضای عمومی جامعه در آستانه انتخابات را محور فعالیت‌های تبلیغاتی خود قرار داده‌اند. شماری از رسانه‌های فارسی‌زبان بیگانه در آخرین اخبار و تحلیل‌های خود، فضای عمومی جامعه را سرد و برکنار از شور انتخاباتی به تصویر کشیده‌اند. در این زمینه، یکی از رسانه‌های فعال تارنمای «رادیو فردا» در گزارشی با عنوان «مواجهه جامعه ایران با انتخابات مجلس دهم چگونه است؟» بدون توجه به واقعیت‌‌های جامعه ایرانی مدعی شد، تقریباً هیچ اثری از اخبار انتخابات در مبادلات میان افراد در شبکه‌های اجتماعی پربیننده در میان ایرانیان (مانند تلگرام یا فیس‌بوک) به چشم نمی‌خورد. ... به این‌ترتیب هر آنچه در باب مشارکت سیاسی دیده می‌شود، در حد تبلیغات اندک تلویزیون دولتی و برخی همایش‌های کم‌مخاطب است. «بی‌بی‌سی» فارسی نیز در گزارشی با عنوان «ایران؛ فعالیت انتخاباتی و نیهیلیسم» با هدف پایین آوردن سطح و ارزش مشارکت مردم در انتخابات، گزارش خود را این‌چنین آغاز کرد: کسانی که قائل به مشارکت در انتخابات حاضر هستند و نیز به مطلوبیت دموکراسی باور دارند، باید بپذیرند که دفاع‌شان و منطق‌شان نیهیلیستی (پوچ‌انگارانه) است.
یکی از مهم‌ترین محورهای تحلیل و گزارش‌های رسانه‌های فارسی‌زبان خارجی زیر ذره‌بین قرار دادن شکاف‌های موجود بین اهداف و دیدگاه‌های جریان‌های سیاسی کشور طی روزهای گذشته بوده است. تارنمای «رادیو زمانه» نیز با عنوان «مردم ایران چرا رأی می‌دهند؟» در گفت‌وگویی با «حسین قاضیان» روزنامه‌نگار و پژوهشگر دانشگاه سیراکیوز آمریکا، این جمع‌بندی را مطرح کرد که حضور در پای صندوق رأی ممکن است به دلیل ترس یا مهر شناسنامه، از روی عادت، برای امتیازگیری، تلاش برای تغییرات سیاسی و «نه» گفتن به رقیب باشد. رادیو زمانه در گزارش دیگری بحث «رفراندوم نمایی» این انتخابات را مطرح کرد و نوشت: رأی ندادن به چند نفر که این روزها سه نفر از آنان در فضای مجازی به «مثلث جیم» مشهور شده‌اند، حالت رفراندوم به خود گرفته و برای نظام اسلامی بسیار حیثیتی شده است. تارنمای سعودی «العربیه» نیز که تا به‌حال بوی انتخابات در کشورش به مشام کسی نرسیده است، در تحلیلی با عنوان «انتخابات ... خیمه‌شب‌بازی تکراری» با هدف دلسردی مردم و بدبینی به انتخابات مطالب سخیفی نوشته است.


▼ خبر ویژه

عربستان به دنبال رسانه‌هاي فارسي‌زبان
وزیر فرهنگ و اطلاع‌رسانی عربستان سعودی و عضو شورای سیاسی و امنیتی این کشور با طرح ادعاهای واهی علیه جمهوری اسلامی ایران در مسائل سوریه، یمن و لبنان، گفت: رسانه‌های مختلف فارسی‌زبان برای مقابله با ایران ایجاد می‌کنیم. عادل الطریفی گفت: خبرگزاری رسمی عربستان سعودی به زبان فارسی خبر منتشر می‌کند؛ رسانه‌های خبری دیگری در این زمینه داریم و به زودی شبکه‌های تلویزیونی فارسی‌زبان ایجاد می‌کنیم. ما با این‌گونه اقدامات نمی‌خواهیم با جامعه ایران مقابله کنیم، بلکه می‌خواهیم وجهه روشن و پیشرفته جامعه عربستان را به تصویر بکشیم. این کشور مراحل مختلفی از پیشرفت انسانی، توسعه‌ای، اقتصادی و علمی را پشت سر گذاشته است. همچنین، می‌خواهیم وضع فاجعه‌بار اقتصادی و اجتماعی را در ایران نشان دهیم. جامعه ایران از اقوام و طوایف مختلفی تشکیل شده است و یکپارچه نیست.
 

▼ اخبار

۱- نقش قابل ملاحظه سازمان سیا در اجرای برجام
«دیوید کوهن»‌ معاون مدیرکل سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) گفت: این سازمان در کمک به اجرای «برجام»، نقش قابل ملاحظه‌ای ایفا خواهد کرد. وی در مصاحبه اختصاصی با WTOP به چالش‌های پیش روی واشنگتن اشاره کرد و تهدیدهای ناشی از داعش، القاعده و گروه‌های وابسته به آنها را نمونه‌هایی از این چالش‌ها خواند و افزود: واشنگتن علاوه بر آنها با تهدیدهای موشکی کره شمالی، اقدامات روسیه در اوکراین و حضور چین در دریای چین جنوبی روبه‌رو است. معاون سیا در بخش دیگری از این مصاحبه به چالش‌هایی اشاره کرد که به گفته او، کشورهای هسته‌ای مانند ایران و کره شمالی علیه واشنگتن ایجاد می‌کنند. کوهن گفت: درباره ایران، ما همچنان منابع قابل ملاحظه‌ای را در کانال‌های مختلف مربوط به فعالیت‌های این کشور صرف می‌کنیم. او در توضیح بیشتر درباره این مسیرها اضافه کرد: یکی از آنها، نظارت و کمک به دیگران برای نظارت بر پایبندی ایران به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خواهد بود. کوهن همچنین تأکید کرد، توافق هسته‌ای به معنای آن نخواهد بود که سایر «فعالیت‌های مخرب ایران» - به ادعای او - تحت نظر نخواهد بود. این مقام آمریکایی گفت: برای ادامه تمرکز بر فعالیت‌های مخرب ایران - خواه در مجاورت ما باشند یا در سایر نقاط جهان - همکاری با دیگران را ادامه می‌دهیم.

۲- تحریم‌ها علیه ایران هیچ تأثیری نداشته است
نتایج پژوهشی در دانشگاه ایالت کارولینای شمالی در آمریکا نشان داد، تحریم‌های آمریکا و اتحادیه اروپا ضد ایران هیچ تأثیری نداشته و اقتصاد این کشور حتی پس از اعمال تحریم‌ها بهتر هم شده است. بروک مک‌دونالد، استاد دانشگاه در ایالت کارولینای شمالی می‌گوید: برخی‌ها فکر می‌کنند که توافق ایران با گروه ۱+۵ به دلیل تأثیر تحریم‌ها علیه این کشور بوده است؛ اما در واقع چنین نیست. اصلاً این تحریم‌ها بیشتر به این دلیل اعمال شد که مردم رژیم شاه را بیرون کردند و حکومت جمهوری اسلامی جایگزین آن شد. پژوهشگران این دانشگاه در زمینه تأثیر تحریم‌ها علیه ایران، اعلام کردند: به جای تشویق یک ملت به سازگاری با یک سیاست مطلوب، تحریم‌ها نتیجه عکس می‌دهد و مسیر را برای رسیدن به آن دشوارتر می‌کند. وقتی تحریمی رخ می‌دهد، حس دفاعی ملت بیشتر تقویت می‌شود.


▼ تا انتخابات

در ایام تبلیغات، برخی ستادهای انتخاباتی و نامزدها با وعده‌ها و شیوه‌های گوناگون سعی می‌کنند آرای بیشتری به نفع خود جلب کرده و به هر قیمتی کرسی‌نشین صندلی‌های سبز پارلمان شوند. با پیشرفت فناوری‌های ارتباطی، دیگر شیوه‌های غیرقانونی خرید رأی، نظیر شام، ناهار، توزیع سیم‌کارت و ... رنگ باخته و چندان جذابیتی ندارد؛ به گونه‌ای که برخی‌ها با ترفندهای نوین دست به کار شده تا نامزد مورد نظر خود را از دیگر رقبا پیش بیندازند؛ هر چند که بسیاری از این نوع تخلفات از چشم تیزبین دستگاه‌های نظارتی پنهان نمی‌ماند. ستادهای انتخاباتی برخی نامزدها در ابتکاری جدید برای برهم زدن قاعده رقابت، قصد دارند این بار از ظرفیت رأی مهاجران کلان‌شهرها از طریق قطارهای چارتری بهره بگیرند.
حضرات آیات موحدی‌کرمانی، تسخیری، بطحایی‌گلپایگانی، اعرافی، دری‌نجف‌آبادی و حمیدی، از قرار گرفتن نام‌شان در فهرست مورد حمایت انگلیس، اعلام برائت کردند و گفتند: نام‌شان بدون هماهنگی در فهرست هاشمی و روحانی قرار گرفته است.


▼ اخبار کوتاه

«لیزا گرانده» مسئول هماهنگی کمک‌های انسان‌دوستانه سازمان ملل در عراق گفت: اگرچه مسئولان این کمیته امکان دسترسی به ساکنان مناطق تحت سلطه گروه تروریستی داعش را ندارند؛ اما بر اساس گزارش‌های رسیده، درصد زیادی از ساکنان فلوجه و منطقه سینجار با کمبود دارو و مایحتاج ضروری روبه‌رو هستند. بر اساس آخرین گزارش‌های سازمان ملل، جنایات گروه تروریستی داعش از آغاز سال ۲۰۱۴ تاکنون بیش از سه میلیون نفر از مردم عراق را آواره کرده است.
«اشتون کارتر» مدعی شد، موشک غول‌پیکر کره‌شمالی آماده شلیک به واشنگتن است. «تائپودونگ۲» یک موشک سطح به سطح زمین پایه بوده که ساخت کشور کره‌شمالی است. این موشک تلفیقی از فناوری موشک ماهواره‌بر «اونها» و موشک‌های زمین به زمین «رودونگ» و «تائپودونگ۱» است. صاحب‌نظران معتقدند، موشک تائپودونگ در صورت بهینه‌سازی و حمل یک سرجنگی سبک می‌تواند بردی بیش از ۱۰ هزار کیلومتر داشته باشد و قلب آمریکا، یعنی واشنگتن را هدف قرار دهد.
علی جعفریان، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران آمار دانشجویان خارجی این دانشگاه را ۳۸۰ نفر عنوان کرد و گفت: بنا بوده است که ظرف پنج سال به هزار دانشجو برسیم که تاکنون دو سال گذشته و تا سال ۹۷ باید هزار دانشجوی خارجی جذب کنیم. وی از برنامه‌هایی به منظور جلوگیری از عزیمت دانشجویان پزشکی به دانشگاه‌های بی‌کیفیت خارج از کشور هم خبر داد.
پوتین، رئیس‌جمهور روسیه اعلام کرد: آتش‌بس از روز ۲۷ ماه فوریه جاری در سوریه برقرار خواهد شد که این آتش‌بس شامل گروه‌های تروریستی جبهه النصره و داعش نمی‌شود و مراکز تحت سلطه این گروه‌های تروریستی همچنان تا نابودی کامل آنها بمباران می‌شود.
یک روزنامه‌نگار کُرد در سوریه اعلام کرد: در پی کنترل شهر شدادیه در جنوب استان حسکه در سوریه از سوی نیروهای کرد سوری، صدها تُن مواد منفجره ساخت ترکیه در این شهر، که برای داعش ارسال شده بود، کشف و ضبط شد.
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران گفت: بر اساس اطلاعات به‌دست‌آمده از وزارت بهداشت، ۵۱ درصد دانش‌آموزان، سابقه مصرف قلیان و ۳۱ درصد سابقه مصرف سیگار دارند.


منبع: بصیرت