در حالی که دولت سوریه با نظارت سازمان ملل متحد طرح آتش بس با گروه‌های تروریستی را به اجرا گذاشته است، دو گروه داعش و القاعده با همکاری ترکیه، حملات وسیعی را بر علیه مواضع نیروهای دولتی و کردهای سوری داشته اند.

گروه بین‌الملل مشرق- برای مخاطبان مشرق که طی ماههای گذشته پیگیر سلسله گزارشهای تحلیلی - میدانی سوریه بوده اند، از تحولات میدانی در جبهه های " دمشق، درعا، رقه و حلب" گزارش‌هایی تهیه شده است که در ادامه می‌خوانید.


تحولات میدانی جبهه رقه

حمله داعش به مواضع کردها/توپخانه ترکیه در خدمت داعش

در جبهه استان رقه مقر خلافت گروه تروریستی تکفیری داعش، پس از ماهها آرامش شاهد تحولات ویژه ای هستیم. از نیمه های شب جمعه گذشته صدها تروریست داعشی حملات وسیعی را برای اشغال مجدد شهر "تل ابیض" واقع در حاشیه شمالی استان رقه سازماندهی و اجرا کرده که با پیشروی هایی همراه بوده است. بنابر اعلام منابع میدانی نزدیک به واحدهای نظامی کردهای سوریه، حملات داعش از دو محور بطور همزمان آغاز شده است:


1 - محور شرقی شهر تل ابیض که مبدا این حملات داعش از نقطه صفر مرزی ترکیه بود و طی آن صدها تروریست از داخل خاک ترکیه حملات خود را به محور شرقی شهر تل ابیض آغاز کرده اند.

2 - محور جنوبی شهر تل ابیض که طی آن نیروهای داعش پس از سیطره بر چند روستا و منطقه واقع در حاشیه جنوبی این شهر حملات خود را به داخل آن انتقال داده و موفق به نفوذ و استقرار در برخی محلات شهر تل ابیض شده است.


هدف اصلی داعش از حمله به تل ابیض قطع دسترسی میان ماطق کردنشین مستقر در نوار مرزی سوریه با ترکیه از استان حسکه در شمال شرقی تا منطقه کرد نشین "عین العرب" (کوبانی) در شمال غربی آن می باشد. امری که در راستای منافع دولت ترکیه و برطرف کننده نگرانی های اردوغان در اتصال بخشهای کردنشین حدفاصل مناطق ذکر شده در بالا ارزیابی می گردد.


کردها طی یکسال گذشته با پشتیبانی مستقیم نیروی هوایی آمریکا موفق با پاکسازی مناطق وسیع در طول نوار مرزی با ترکیه میان حسکه تا عین العرب شده بودند. امری که با واکنش جنون آمیز اردوغان و داوود اوغلو رییس جمهور و نخست وزیر ترکیه مواجه و به تهدید های مکرر آنها به ورود نظامی به خاک سوریه و سرکوب کردهای این کشور انجامید.



بر اساس مستندات ارائه شده از سوی "ریدور خلیل" سخنگوی واحدهای کرد سوریه، حملات داعش با همکاری مستقیم ارتش و سازمان اطلاعات و جاسوسی ترکیه و تحت پوشش کامل آتش یگانهای توپخانه و خمپاره این کشور آغاز شده است. به گفته این منبع میدانی، پهپادهای ارتش ترکیه با تجاوز به آسمان سوریه مواضع کردها را بطور دائم شناسائی کرده و بلافاصله توسط توپخانه هدف گلوله بارانهای شدید خود قرار می دادند تا مسیر پیشروی برای تروریستهای داعش گشوده شود. لازم به ذکر است که حمایت توپخانه ارتش ترکیه از داعش در حمله روزهای اخیر به تل ابیض رسما به تایید "مرکز حقوق بشر سوریه" وابسته به معارضان خارجه نشین مستقر در لندن نیز رسیده است.


در حالیکه داعش از سیطره بر روستاها و شهر سلوک، حمام ترکمان، عین عروس، المسعودیه و ... در این نبردها خبر داده بود، سخنگوی واحدهای کرد سوریه تاکید کرد که نیروهای کرد سوری پس از درگیریهای شدید با داعش کلیه این مناطق را از تروریستها بازپس گرفته و موقعیت خود را در آنها مجددا تثبیت کرده اند. وی تاکید کرد در نبردهای 3 روز اخیر حداقل 65 داعشی به هلاکت رسیده و دهها تن دیگر زخمی شده اند که برای مداوا به بیمارستانهای دولتی ترکیه انتقال داده شده اند.

{$sepehr_media_1411753_400_300}

{$sepehr_media_1411761_400_300}

نکته مهم در این میان حضور جنگنده بمب افکنهای آمریکایی مستقر در پایگاه اینجرلیک و غازی عنتاب ترکیه در آسمان تل ابیض و حملات سنگین هوایی آنها به مواضع گروه تروریستی تکفیری داعش در داخل و حاشیه این شهر بود. یعنی همزمان با حمایت توپخانه ای ارتش ترکیه از داعش، نیروهای امریکایی مستقر در پایگاههای ترکیه به حمایت از کردهای سوریه داعش را بمباران کردند.

{$sepehr_media_1411764_400_300}

در نخستین واکنش، سخنگوی وزارت خارجه ترکیه هرگونه گلوله باران مواضع کردهای سوریه پس از آغاز طرح آتش بس را بشدت رد کرد! امری که با استهزاء و تمسخر سخنگوی واحدهای کرد سوریه مواجه شد. چرا که تصاویر فراوانی از لحظه گلوله باران مواضع کردها توسط ترکیه به حمایت از داعش در رسانه ها منتشر شده است.

{$sepehr_media_1411769_400_300}

با توجه به نزدیکی مناطق درگیری به مرز سوریه با ترکیه، ساکنین روستاهای کردنشین ترکیه تصاویر متعددی از حملات و درگیریها در فضای محازی منتشر کرده اند. دود غلیظی شهر تل ابیض را فراگرفته و صدای دهها انفجار از داخل آن به گوش می رسید. به گفته منابع میدانی، بخشی از این دود و انفجارها به گلوله باران مواضع کردها توسط ترکیه، بخشی به حملات هوایی آمریکا به مواضع داعش در همان منطقه و چند مورد به حملات انتحاری داعش با خودروهای بمبگذاری شده مربوط بوده است!


استان رقه در شمال سوریه واقع شده و از سه سال پیش مقر خلافت داعش در سوریه بود. نیروهای داعش پس از قتل عام فجیع و خونین صدها نظامی سوری مستقر در پایگاه هوایی "طبقه" کنترل کامل خود را بر این استان اعمال کردند. رقه از شمال به مرزهای ترکیه، از شرق به استان دیرالزور متصل می باشد. 


پاکسازی و تثبیت کامل شدادی

در ادامه تحولات میدانی در جبهه شمال سوریه، روز گذشته یگانهای "نیروی سوریه دموکراتیک" روز گذشته از تثبیت و پاکسازی کامل موقعیت خود در شهر شدادی خبر داده اند. بر اساس آخرین آمارها، علاوه بر شدادی، نیروهای کرد بیش از 315 روستا، مزرعه و تپه راهبردی اطراف آن به مساحت 2400 کیلومتر مربع را نیز به سیطره خود درآورده اند. بنابر این گزارش، شهر شدادی در جنوب غربی استان حسکه (شمال) سوریه، از دو هفته پیش به کانون نبردها میان کردها و تروریستهای داعش تبدیل شده بود.


نیروهای کرد با پشتیبانی گسترده هوایی بمب افکنهای روس موفق به بیرون راندن داعش از این شهر نفت خیز شده بودند اما کار تفتیش و پاکسازی محله به محله آن از تله های انفجار و بمبهای نصب شده از سوی داعش تا کنون به طول انجامیده بود. شهر شدادی از چند منظر دارای اهمیت راهبردی برای دو طرف درگیریها برخوردار بود. اول اینکه بلحاظ موقعیت جغرافیایی در مسیر مناطق تحت سیطره داعش در استان الانبار عراق و رقه و دیرالزور قرار داشت.


دوم اینکه دها حلقه چاه نفت موجود در حاشیه این شهر منبع درآمد غنی برای داعش و هر گروهی خواهد بود که بر آن سیطره داشته باشند. نیروهای داعش با سیطره بر چاههای نفت شدادی و سرقت و فروش فرآورده های آن در بازارهای کشور ترکیه درآمد سرشاری بدست می آورد که بعد از سیطره کردها بر آن هم اکنون این درآمد در اختیار گروههای کرد قرار خواهد گرفت. از دیگر نکات مهم نبردها در محور شدادی، تسلیح کردهای سوریه به موشک ضد زره جاولین ساخت و اهدایی دولت آمریکا بود که با هدف ایجاد توازن با سلاح خودروهای زرهی انتحاری داعش صورت گرفته است.


تحولات میدانی جبهه حلب

ادامه درگیریها در محور "خناصر - اثریا"/ شهادت فرماندهان حزب الله در نبرد با داعش

نبردها در محور اثریا خناصر میان تروریستها داعش و القاعده از یکسو و نیروهای ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن (حزب الله، حرکت النجباء، لواء القدس) همچنان ادامه دارد. تروریستها بدنبال شکستها در محورهای 4 گانه شهر حلب و شمال استان لاذقیه، با حمله به جاده 95 کیلومتری مابین دو شهر اثریا و خناصر درصدد سیطره و قطع کامل آن بر آمدند. نیروهای ارتش سوریه و ساکنین شهر حلب از این مسیر بعنوان خط انتقال تدارکات و مایحتاج نظامی، دارویی، غذایی از دمشق و سایر مناطق سوریه به این شهر استفاده می کنند.



نیروهای داعش و القاعده یک هفته پیش از دو محور حملات خود را برای سیطره بر روستاها و ارتفاعات مشرف بر طول مسیر اثریا - خناصر آغاز کردند که به سیطره آنها بر بخشهای مهمی از این مناطق و قطع جاده تدارکاتی مذکور منجر شد. بافت منطقه محل درگیری یک بافت بیابانی و دشت باز است که دارای چند رشته کوه و تپه مشرف بر مسیر خصوصا در محور روستای "الحمام" می باشد. نیروهای داعش و القاعده با استفاده از تاریکی شب، تامین ضعیف امنیت و طولانی بودن (بیش از 95 کیلومتر) مسیر بخشهایی از آن را به تصرف خود درآوردند.



ارتش سوریه با اعزام نیروهای تازه نفس به منطقه عملیات بازپس گیری مناطق اشغالی را از دو محور شمالی و جنوبی آغاز کرده و موفق به بازپس گیری روستاهای "رسم النفل، شلاله کبیره، شلاله صغیره، راهب، رویهب در محور شمالی و روستاهای "المغیرات، هربکیه و خناصر در محور جنوبی" شدند. در این میان نیروهای داعش در عملیاتی شبانه با حمله به روستای "الحمام" در جنوب جاده اثریا - خناصر طی دو مرحله کنترل آن را بدست گرفتند.



این حمله در ساعات نیمه شب رخ داد که طی آن نیروهای داعش با استفاده از باز بودن و عوارض منطقه (بیابانی) خود را به نزدیکی مواضع یگانهای نظامی حزب الله رسانده و به آنها حمله کردند. در این حمله بیش از 20 تن از بهترین و زبده ترین رزمندگان یگان ویژه و نخبه حزب الله در درگیری با تروریستهای داعش به درجه رفیع شهادت نائل آمدند که در میان آنها نام سه تن از فرماندهان ارشد این نیرو شامل "شهید علی فیاض ملقب به حاج علا بوسنیایی، شهید احمد اسبیتی و شهید حسین جفال" بچشم می خورد.


در رابطه با نحوه شهادت این رزمندگان، منابع میدانی اشاره داشتند که نیروهای داعش با استفاده از تاریکی شب از بیابانهای بخش شرقی روستای الحمام خود را به نزدیکی مواضع نیروهای رسانده و با پرتاب دهها نارنجک به داخل مقر استقرار آنها همگی را به شهادت رسانده اند. با کمال تاسف مقر مربوطه به تجهیزات دید در شب و رادارهای حرارتی که جزو تجهیزات الزامی تحویلی به یگانهای مستقر در منطقه می باشد هم مجهز نشده بودند و بی دقتی برخی افراد در عدم تحویل این تجهیزات موجب چنین ضربه جبران ناپذیری به سازمان رزم حزب الله و محور مقاومت گردید.



شهید حاج علا و تیم همراه وی از بهترین و زبده ترین فرماندهان و رزمندگان یگان کماندویی حزب الله بودند که نقش بسیار تاثیرگذاری در نبردهای سوریه و عراق ایفا کرده بودند. در سوریع عملیات کمینهای العتیبه که به هلاکت بیش از 300 تروریست تکفیری القاعده منجر شد، عملیات پاکسازی خیابانها و کوچه ها و محلات حاشیه حرم حضرت زینب مانند الحجیره و ... تا دفاع از شهر بغداد پایتخت عراق در حمله سراسری و ویرانگر داعش در سال 2014 و خصوصا جمع آوری و بستر سازی عملیات کمین علیه زهران علوش از رهبران شبکه تروریستی بین المللی القاعده در منطقه غوطه شرقیه همگی تنها بخش بسیار کوچکی از افتخارات شهید مجاهد حاج علاء بوده است.



در رابطه با عملیات در محور اثریا و خناصر امر مسلم اینکه بازپس گیری و پاکسازی روستاها و مناطق دو طرف این مسیر توسط نیروهای دولتی سوریه و رزمندگان محور مقاومت امری حتمی بوده و در این میان مساله تنها زمان می باشد. ویدئوهای زیر مربوط به نبردهای جاری در محور اثریا - خناصر می باشد که از سوی بخش تبلیغات جنگی (اعلام الحربی) حزب الله و ارتش سوریه منتشر گردیده است. تلفات داعش و القاعده در این درگیریها بیش از 170 کشته و صدها زخمی عنوان شده که اجساد کشته های این گروهها در بیابانها و روستاهای این مناطق باقی مانده است.

{$sepehr_media_1413079_400_300}

{$sepehr_media_1413080_400_300}

{$sepehr_media_1413081_400_300}


تحولات میدانی جبهه دمشق

عملیات ارتش برای قطع خطوط تدارکاتی تروریستها در داریا

شهر داریا واقع در حاشیه جنوبی غربی (غوطه غربی) دمشق پایتخت سوریه طی هفته های اخیر صحنه نبردهای سنگین میان نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه از یکسو و تروریستهای تکفیری القاعده (جبهه النصره، جیش الاسلام، احرارالشام جبهه النصره)، داعش و ارتش آزاد (لواء شهداء داریا) بوده است. تاکتیک نیروهای ارتش سوریه در محورهای مختلف حمله به داریا پاکسازی مرحله به مرحله و منظم ساختمانها و انهدام شبکه های وسیع تونلهای حفر شده توسط تروریستها است.


کانون این درگیریها در سه محور شمالی (از سمت فرودگاه نظامی المزه دمشق)، جنوبی (حی الجمعیات) و غربی (حد فاصله داریا - المعظمیه) قرار داشته که طی آن نیروهای نظامی سوری حدود یک کیلومتری در عمق مواضع تروریستها پیشروی کرده و ساختمانهای محل استقرار آنها را بطور کامل پاکسازی کردند. پشتیبانی گسترده هووایی بالگردها و بمب افکنهای نیروی هوایی ارتش سوریه که مواضع و مراکز استقرار تروریستهای القاعده را هدف قرار دادند، نقش مهمی در پیشروی های اخیر نیروهای زمینی ایفا کرده است.




بنابر اعلام منابع میدانی نزدیک به ارتش سوریه و بر اساس تصاویر منتشر شده در بازدید خبرنگاران رسانه ها منطقه پاکسازی شده به عمق یک کیلومتر و عرض 1.5 کیلومتر شامل صدها ساختمان و محوطه مابین آنها بوده که مقرهای اصلی گروه جبهه النصره 0القاعده) و ارتش آزاد نیز در میان آنها قرار دارد. منطقه داریا از قدیمی ترین خطوط نبرد و درگیری میان نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه با گروههای تروریستی تکفیری داعش، القاعده، ارتش آزاد از بدو آغاز بحران تروریستی تکفیری در این کشور بوده است.


سیطره تروریستها بر بخشهایی از مناطق حاشیه ای و محلات داخل شهر دمشق در راستای هدف اصلی و طرح  عربی - عبری - ترکی "عملیات بزرگ دمشق" (عملیات دمشق الکبری) برای ساقط کردن نظامی دولت قانونی و مشروع حاکم بر سوریه از طریق حمله و اشغال نظامی کامل پایتخت این کشور صورت گرفت که خیلی زود با واکنش و هوشیاری ارتش سوریه و مدافعان حرم حضرت زینب (س) مواجه شده و با محاصره و پاکسازی کامل اکثر این مناطق در نطفه خفه شد.


در این میان، تروریستهای تکفیری مستقر در داریا نیز از حمله مناطقی بود که به محاصره نیروهای دولتی سوریه درآمد و عملیاتهای متعددی برای پاکسازی آن طراحی و اجرا گردید که برخی موفق و برخی نیز با شکست مواجه شد. مهمترین علت شکست عملیاتهای ارتش سوریه در داریا را می توان به وجود شبکه هایی از صدها تونل بسیار عمسق حفر شده از سوی تروریستهای تکفیری میان این منطقه و شهرکهای اطراف آن با هدف تردد آسان و انتقال سلاح و مهمات و نیرو به داخل داریا عنوان کرد.


منطقه قابون، مصالحه یا جنگ؟!

منطقه قابون واقع در حاشیه شمال شرقی شهر دمشق نیز طی روزهای اخیر صحنه تحولات میدانی و امنیتی ویژه ای بوده است. دو گروه "انصار الشریعه (القاعده) و المنتصر بالله (ارتش آزاد) از دو سال پیش با مشارکت در طرح آشتی ملی با دولت سوریه، از مزایای این طرح شامل آتش بس، توقف بمباران، بازگشت ادارات دولتی و خدماتی و بهداشتی به منطقه و تردد بدون محدودیت شهروندان ساکن به مناطق دیگر بهره مند شده اند.


اما طی ماههای اخیر وقوع چندین فقره حمله انتحاری (علیه اتوبوس کاروان زوار لبنانی حرم حضرت رقیه س)، ترور (فرمانده بخش بهداشت و درمان ستاد مشترک ارتش سوریه) و بمبگذاری (علیه خودروی حامل فرمانده شاخه نظامی سازمان آزادیبخش فلسطین در دمشق) و ناامنی های دیگر در شهر دمشق که سرنخ آن به منطقه قابون باز میگشت موجب شد تا دولت سوریه بطور جدی در رابطه با ادامه طرح آشتی ملی در این مناطق تامل کند.


اما شاید مهمترین تحول میدانی در این منطقه طی روزهای اخیر "اعلام انضمام و پیوستن دو گروه مسلح اصلی فعال در آن یعنی انصارالشریعه و المنتصر بالله در القاعده بوده است. امری که با توجه به موضع منفی این گروه در رابطه با هرگونه مصالحه و توافق با دولت سوریه احتمال برافروخته شدن مجدد آتش درگیری و جنگ را در منطقه قابون قریب به یقین کرده است.


در این میان، بخش رسانه ای گروه تروریستی تکفیری "داعش" نیز تصاویری از فعالیتهای نظامی عناصر این گروه در بخشهای مختلف منطقه القابون و همچنین عملیات تک تیراندازی علیه نیروهای نظامی سوری مستقر در پاسگاههای تامین امنیت در مناطق حاشیه ای آن منتشر کرده است. از دیگر سو با توجه به اجرای طرح آتش بس در سوریه تحت نظارت سازمان ملل، امریکا و روسیه، دو گروه القاعده و داعش از این طرح مستثنی بوده و عملا و قانونا عملیات ارتش سوریه علیه مواضع این دو گروه در حی القابون دمشق کاملا مشروع ارزیابی می شود.


طرح آتش بس فراگیر در سوریه

طرح آتش بس پیشنهادی دولتهای روسیه و سوریه در سازمان ملل که از حمایت ضمنی دولت آمریکا برخوردار است، وارد سومین روز خود شد. طی این طرح، دولت سوریه و گروههای مسلح تکفیری بغیر از "داعش و القاعده" متعهد به رعایت آتش بس، همکاری با سازمان هلال احمر سوریه بنمایندگی از سازمان جهانی صلیب سرخ (سازمان ملل) جهت امداد رسانی به بیش از 20 شهر و شهرک در استانهای دمشق (المعظمیه، زبدانی، مضایا)، ادلب(فوعه و کفریای شیعه نشین با بیش از 45 هزار نفر سکنه)، حمص (حی الوعر) و دیرالزور (دهها هزار نفر تحت محاصره داعش) شده اند.


دولت سوریه موافقت کرده تا از انجام هرگونه حمله هوایی به مناطقی که تحت سیطره گروه تروریستی ارتش آزاد خودداری کرده و در مقابل این گروه نیز از تمامی زیرشاخه های خود خواسته تا دست به تحرکات نظامی نزنند. در این میان دولت های حامی تروریسم در منطقه (ترکیه، قطر، عربستان سعودی) که عملا بعد از 5 سال حمایت بی حد و حصر از تروریستها، بازنده بزرگ پرونده بحران در سوریه بحساب می آیند، تمامی تلاش خود را برای به شکست کشاندن طرح آتش بس بکار بسته اند.



القاعده و داعش که طی سه سال اخیر بدنبال اختلافات داخلی بر سر عدم بیعت یکی با دیگری وارد خونین ترین نبردها با یکدیگر در سراسر خاک سوریه شده بودند، بمحض اجرای طرح آتش بس حمله مشترکی را علیه تنها مسیر امدادی و تدارکاتی ساکنین شهر حلب در محور "خناصر - اثریا" سازماندهی و اجرا کردند که با پاتک سنگین ارتش سوریه و تلفات سنگین در حال فرار از منطقه می باشند. 



در سایر محورها نیز در شمال استان لاذقیه، علی رغم پذیرش آتش بس از سوی گروه تروریستی تکفیر یارتش آزاد، نیروهای یگان "الفرقه الاولی الساحی" این گروه طی سه روز اخیر 11 بار اقدام به موشک باران مناطق تحت سیطره دولت سوریه در کنسابا، ربیعه و کسب در نزدیکی مرز سوریه با ترکیه کرده است. در مقابل ارتش سوریه نیز طی دو مرحله سکوهای پرتاب موشک تروریستها را با موشکهای هوا به زمنی هدف قرار داده و منهدم کرده است. رسانه های بین المللی عموما از این طرح استقبال کرده و در حال بازتاب آثار مثبت آن شامل همکاری کامل دولت سوریه برای دسترسی به مناطق محاصره شده و امداد رسانی به ساکنین آنها می باشند.



در این میان برخی رسانه های مغرض مانند بی بی سی، العربیه و الجزیره تصاویر بمباران مواضع القاعده و انهدام سکوهای در حال پرتاب موشک ارتش آزاد در شمال لاذقیه و شمال حمص را بعنوان موارد نقض آتش بس از سوی دولت سوریه منتشر کرده و جوسازی های فراوانی را علیه ارتش سوریه براه انداخته اند. برای روشن شدن موضوع بعنوان مشتی نمونه خروار تصاویر منتشر شده از گلوله باران توپخانه ای و موشکباران شهرهای شمال لاذقیه توسط ارتش آزاد و القاعده را برای مخاطبین گرامی قرار می دهیم.

{$sepehr_media_1413149_400_300}

{$sepehr_media_1413150_400_300}







عملیات خارج ساختن غیر نظامیان و تروریستهای زخمی و بیمار از شهر مصایا در استان دمشق توسط هلال احمر و ارتش سوریه

تحولات میدانی جبهه درعا

تسلیم 1200 تروریست به ارتش سوریه در ابطع و داعل

جبهه جنوبی سوریه طی یک ماه گذشته و بویژه پس از عملیات موفق رزمندگان مدافع حرم در بازپس گیری شهر راهبردی و استراتژیک "شیخ مسکین" روزهای آرامی را سپری می کند. صبح امروز بیش از 1290 تن از افراد مسلح عضو گروههای تکفیری محلی فعال در شهرهای درعا، و ابطع(جنوب شیخ مسکین) با رایزنی های بعمل آمده از سوی دولت و ارتش سوریه با مشایخ و بزرگان این مناطق با مراجعه به دفاتر تعیین شده از سوی ارتش این کشور، خود را تسلیم مراجع نظامی و قضایی سوریه کرده اند تا پس از رسیدگی به اتهاماتشان، به زندگی طبیعی و عادی خود بازگردند.


لازم به ذکر است که استان درعا طی ماههای اخیر و بویژه پس از ورود روسیه به عرصه نبردها در سوریه صحنه شکستهای پی در پی گروههای تروریستی تکفیری بوده است. القاعده، داعش، ارتش آزاد چند ماه پیش با اعلام رسمی آغار معرکه "عاصفه الجنوب" (طوفان جنوب) در استانهای درعا و قنیطره، با بیش از 1200 نیروی نظامی و پشتیبانی واحدهای تانک، توپخانه سنگین و حملات انتحاری پی در پی القاعده، با هوشیاری رزمندگان ارتش سوریه و حزب الله با شکست مفتضحانه ای مواجه شده و عملیات آنها با بیش از 650 کشته و زخمی شکست بسیار سنگینی متحمل گردید.