گروه سیاسی مشرق - رسانههای مکتوب همواره نقش عمدهای در هدایت افکار عمومی و جریانسازی رسانهای به عهده دارند که در این بین جایگاه روزنامهها، جایگاه ویژهای است. به همین منظور گروه سیاسی مشرق به تحلیل و بررسی محتوای روزنامههای متعلق به جریان اصلاحطلب میپردازد.
******
روزنامههای زنجیرهای اصلاحات یکشنبه را با تمرکز بر سفر وزیر امور خارجه ترکیه به تهران و تحلیلها پیرامون پیام هفتم اسفند آغاز کردند.
مهمترین محورهای مورد توجه روزنامههای جریان اصلاحات به صورت ذیل است:
1
2. سکوت رسانههای اصلاحطلب پیرامون سخنان گلایهآمیز علی لاریجانی و محمد تخت روانچی نسبت به عدم تحقق همکاریها پیش بینی شده دولتهای غربی در دوران پیشابرجام
3
4. اعتراف به عدم نتیجهگیری از کاربست خشونت و عدم تمکین به جمهوری اصلاحات در انتخابات 1388 به روایت عباس عبدی؛ این فعال سیاسی اصلاحات اظهار داشت: «خیلی روشنتر باید از مسئله ۸۸ عبور میکردند. با منطق ۸۸ نمیتوانند ۹۲ و ۹۴ و بقیه را حل کنند. اساساً بحث حقیقت مطرح نیست. بحث این است با همان منطقی که امروز آمدیم، به کسی رأی میدهیم که هیچگاه در خواب هم نمیدیدیم، با همان منطق میتوان رفتارهای دیگر هم داشت. همین منطق میتواند رفتارهای دیگر را هم توجیه کند.»
5. تردید میان انتخاب رییس بهارستان بین عارف و لاریجانی در میان اصلاحطلبان؛ برداشتها از سخنان فعالان سیاسی جریان اصلاحات نمایانگر عدم نگرش یکسان در میان این جریان سیاسی برای انتخاب رییس مجلس شورا اسلامی است.
6. میراث احمدینژاد در استانداریها؛ تخلفات استانداریهای احمدینژاد در سالهای 87- 91 در گزارش مجلس شورای اسلامی اعلام شد.
7
8. بررسی عدم اقبال مردم به بازیگران و ورزشکارانی که در انتخابات مجلس شورای اسلامی شرکت کرده بودند؛ به نظر میرسد که تجربه شورای شهر باعث شده است که مردم جایگاه «سیاستمداران» به «سلبریتیها» ندهند.
9. اصلاحطلبان در تحلیل شکست اصولگرایان در تهران، آن را به «نبود ریش سفید» و مرجعی برای «حل اختلافات» مرتبط ساختند؛ روزنامه فرهیختگان در همین راستا نوشت: «نبود یک رهبر قوی و دارای وزانت لازم است؛ چه رهبرانی پشتپرده و مرشدگونه مانند اسدالله عسگراولادی و پس از آن محمدرضا مهدویکنی و چه رهبری به شیوه علیاکبر ناطقنوری. شیخی که در دهه 70 هم شیخوخیت را در جریان اصولگرایی به نمایش گذاشت و هم در لباس یک بازیگردان گوشها را ملزم به شنیدن و برنامهها را ملزم به اجرایی شدن کرد.»
· گمانهزنیها اصلاح طلبان از گزینههای ریاست مجلس خبرگان
«هاشمی رفسنجانی رییس مجلس خبرگان خواهد شد» عبارتی که در چندماه قبل از برگزاری انتخابات ریاست مجلس خبرگان از سوی رسانه های اصلاح طلب بیان میشود؛ اما فرجام رقابت میان فقها با برتری آیت الله یزدی همراه شد و «حسرت» صندلی ریاست مجلس خبرگان بر دل هاشمی ماند. روزنامه های جریان اصلاحات موج حضور هاشمی رفسنجانی برای ریاست مجلس را در غیاب آیت الله یزدی شروع کردهاند.
از سوی دیگر برخی از اصلاحطلبان ریاست مجلس خبرگان را تابع ریاست مجلس شورای اسلامی میدانند و پیروزی اصلاحات برای صدارت کرسی ریاست بهارستان را مقدمه جواب برای ریاست تک گزینه آنان یعنی هاشمی رفسنجانی در خبرگان تلقی میکنند؛ در همین راستا ولی آ... شجاع پوریان در روزنامه آرمان امروز نوشت: «امروز اما شرایط نسبت به مجلس قبلی بسیار متفاوت شده است با این حال پرسش این است که آیا شرایط و موقعیت برای ریاست مجدداً آقای هاشمی فراهم است یا خیر؟ برای رسیدن به پاسخ این پرسش باید صبر داشت. انتخاب ریاست خبرگان شاید متأثر از فضای مجلس شورای اسلامی باشد. به این صورت که اگر هیاترئیسه مجلس شورای اسلامی در دست اصلاحطلبان یا نیروهای میانهرو قرار گیرد، این احتمال وجود دارد که این انتخاب در مجلس خبرگان نیز تاثیرگذار باشد. بنابراین میتوان اذعان داشت نتیجه انتخاب ریاست مجلس شورای اسلامی بر تعیین هیاترئیسه مجلس خبرگان میتواند اثرگذار باشد. لذا درصورت تحقق شرط پیشگفته امکان ریاست آیتا... هاشمی در مجلس خبرگان فراهم میشود»