گروه بین الملل مشرق- در پی گسترش حملات تروریستی در پایتختهای اروپایی که گروه تکفیری داعش مسؤولیت آنها را به عهده گرفته است، روز یکشنبه یک هیئت 16 نفره فرانسوی با دکتر بشار اسد رییس جمهوری سوریه دیدار و گفتگو کردند.
بنابر این گزارش، این هیئت که رسانههای اروپایی آن را گروه «پارلمانی - رسانهای» خواندهاند، برای ششمین بار طی دوسال اخیر وارد دمشق شده و به دیدار مسؤولان سوری و در رأس آنها رییس جمهور این کشور شتافته است. ناظران بازدیدهای پیدرپی هیئتهای اروپایی بویژه فرانسوی را بدلیل نگرانیهای گسترده از برآوردهای اطلاعاتی نهادهای امنیتی این کشورها از فعالیت وسیع و زیرزمینی گروههای تکفیری پیرو تفکر وهابیت در خاک آنها ارزیابی کرده و بر سابقه اطلاعاتی و امنیتی اعضای هیئتهای اعزامی فرانسوی به دمشق تاکید دارند.
لازم به ذکر است که، روز گذشته رسانههای اروپایی - آمریکایی سخنرانی پادشاه اردن در جلسه محرمانه کنگره آمریکا را منتشر کردند که طی آن ملک عبدالله به نقش مستقیم ترکیه در انتقال صدها گروه تروریستی وابسته به القاعده و داعش به خاک اروپا اشاره کرده بود. این در حالی است که فرانسه و انگلستان در کنار آمریکا، اسراییل، ترکیه، عربستان، اردن، قطر و امارات حامیان اصلی گروههای تروریستی تکفیری در سوریه و عراق بودهاند.
پادشاه اردن در جریان ملاقات با شماری از سیاستمداران آمریکایی که "ناصر جوده" وزیر امور خارجه اردن هم در جلسه حضور داشت، گفت، ترکیه در پاسخ به جلوگیری اروپا از ایجاد منطقه حائل در مرز سوریه، مرزهایش را در برابر آوارگان گشود تا راهی اروپا شوند. در همین رابطه، پایگاه اینترنتی "میدل ایست" گزارش داد که عبدالله دوم در جریان ملاقات با شماری از سیاستمداران آمریکایی در واشنگتن گفت که ترکیه به اروپا تروریست میفرستد.
دیدارهای پیشین هیئت فرانسوی با بشار اسد
میدل ایست گزارش کرد که جزییات ملاقات عبدالله دوم با شماری از سیاستمداران و اعضای کنگره آمریکا مانند سناتور "جان مککین" را دریافت کرده است. پادشاه اردن در این دیدار آنکارا را به اعزام تروریست به اروپا متهم کرد و گفت، بحران آوارگان که قاره اروپا از آن رنج میبرد، تصادفی نیست. وی افزود، واقعیت آن است که عزیمت تروریستها به اروپا بخشی از سیاست ترکیه است چون نوعی سیلی به اروپا از یک سو و تلاش برای خروج از مشکلات داخلی از سوی دیگر میباشد.
عبدالله دوم ادامه داد، آنکارا میکوشد از بحران آوارگان و ورود تروریست به اروپا برای تحقق منافعش بهرهبرداری نماید. گزارش میدل ایست، حاکیست، یکی از اعضای کنگره در این ملاقات از پادشاه اردن پرسید، آیا این درست است که گروه تروریستی "داعش" نفت را به ترکیه صادر میکرده است، که پادشاه پاسخ داد، حتماً اینگونه است. این دیدار اواسط ژانویه 2016 انجام شد یعنی همان موقعی که "باراک اوباما" رئیس جمهوری آمریکا دیدارش با پادشاه اردن در کاخ سفید را لغو کرد.
آن زمان گفته شده بود که لغو دیدار با یکی از مهمترین همپیمانان آمریکا در خاورمیانه بهخاطر مشغله کاری رئیس جمهوری بود. این اطلاعات حاکیست، عبدالله در دیدار با سیاستمداران و اعضای کنگره آمریکا گفت که اردوغان به راه حل اسلام رادیکالی برای منطقه خاورمیانه ایمان دارد. وی همچنین تصریح کرد: ترکیه در جستوجوی راه حل دینی در سوریه برآمد در حالی که ما بهدنبال عناصر میانهرو!! در جنوب سوریه هستیم. پادشاه اردن در ادامه اظهاراتش، ترکیه را بخشی از چالش راهبردی بین المللی دانست که جهان در زمان حاضر با آن مواجه است.
وی گفت: به تلاش برای حل مشکلات تاکتیکی علیه داعش ادامه دادیم اما فراموش کردیم ترکها بهشکل راهبردی در این زمینه با ما همراه نیستند. عبدالله دوم سپس گفت، ترکیه فقط از گروههای تروریستی در سوریه حمایت نمیکند بلکه به جنگجویان خارجی اجازه عبور به این کشور را میدهد، همچنین به شبهنظامیان سومالی و لیبی کمک میکند. پادشاه اردن سپس با اشاره به اینکه افراطگرایی از ترکیه سرچشمه میگیرد؛ از مسئولین آمریکایی پرسید: چرا ترکها اقدام به آموزش جنگجویان سومالی کردهاند؟
همچنین این اطلاعات حاکیست که "ناصر جوده" وزیر امور خارجه اردن که در جلسه حضور داشت، گفت، ترکیه در پاسخ به جلوگیری اروپا از ایجاد منطقه حائل در مرز سوریه، مرزهایش را در برابر آوارگان گشود تا راهی اروپا شوند. عبدالله دوم و جوده درباره توافقی که بر اساس آن اروپا متعهد شده 3 میلیارد دلار به ترکیه بپردازد، گفتند، ترکیه از مجموع 70 میلیون جمعیت کشورش فقط دو میلیون آواره دارد اما مشکل آوارگان سوری در اردن بسیار بزرگتر از این مشکل برای ترکیه آن هم بهنسبت جمعیتش است.
میدل ایست نوشت، دولت ترکیه از موضع گیری رسمی نسبت به اظهارات پادشاه اردن در واشنگتن خودداری کرد اما یک مسئول بلندپایه در آنکارا به پایگاه میدل ایست گفت، عبدالله دوم گویی به سخنگوی "بشار اسد" رئیس جمهوری سوریه تبدیل شده است. این منبع افزود، ترکیه درگیر جنگی سخت علیه داعش است و انفجارهایی که رخ داده نه در اردن بلکه در ترکیه بوده است، به همین دلیل ادعاهای پادشاه اردن مبتنی بر واقعیت نبوده و کاملاً مردود است. این منبع ادامه داد، برای منافع اردن و منطقه بهتر آن بود که امان بهجای آنکه سخنگوی اسد باشد بهعنوان دوست اقدام به همکاری با قدرت راهبردی منطقهای مانند ترکیه میکرد.
یکی دیگر از دیدارهای هیئت فرانسوی با بشار اسد
خرید و ارسال هزاران تن تسلیحات مدرن برای گروههای مذکور، ایجاد اردوگاههای آموزش نظامی در شهرهای ترکیه مانند "غازی عنتاب"، ایجاد شبکههای وسیع نقل و انتقال پول و منابع مالی در بانکهای اروپا و آمریکا با هدف پرداخت حقوق و مزایا به تروریستها از جمله اقدامات کشورهای حامی تروریسم تکفیری هستند که این روزها با مشکلات امنیتی ناشی از تحرکات داعش در پایتختهای خود دست و پنجه نرم میکنند.
از سوی دیگر، تنها ساعتی پس از وقوع حملات خونین به مترو و فرودگاه شهر بروکسل رسانههای بین المللی از دیدار شبانه "فدریکا موگرینی" مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا با "دکتر بشار الجعفری" نماینده دائم سوریه در سازمان ملل و رئیس هیئت مذاکره کننده این کشور در اجلاس ژنو 3 (میان دولت سوریه و مخالفان آن با میانجیگری استفان دی میستورا نماینده دبیرکل سازمان مل در امور سوریه) خبر داده بودند.
از خروجی این دیدار 2 ساعته مطلبی به بیرون درز نکرد اما برخی منابع نزدیک به هیئت سوری از "درخواست طرف اروپایی برای همکاریهای نزدیک اطلاعاتی بویزه در موضوع پرونده فعالیتهای گروههای تروریستی تکفیری همچون القاعده و داعش در خاک کشورهای عضو این اتحادیه" خبر دادند که با توجه به عدم تکذیب این خبر، موضوع تایید شده و صحیح بنظر میرسد. نگارنده بخوبی بخاطر دارد دیدارهای مشابه نمایندگان دولت فرانسه تحت پوشش هیئت پارلمانی - رسانهای در فاصله دو روز پس از وقوع حملات خونین به مجله هتاک "شارلی ابدو" و "حمله به چندین منطقه دیگر پایتخت فرانسه که به کشته شدن حداقل 140 نفر منجر شده بود.
مفاد کلیه این دیدارها قریبا مشابه بود و آن عبارت از همان چیزی است که موگرینی از نماینده سوریه در سازمان مل درخواست کرد "همکاریهای اطلاعاتی در موضوع پرونده تروریسم!". نکته قابل توجه در این میان متانت دولت سوریه بود که در کلیه این دیدارها ضمن محکوم کردن قاطع حملات مذکور، هرگونه همکاری با اتحادیه اروپا را منوط به برقراری مجدد و رسمی روابط فی مابین و دایر شدن کامل سفارتخانه های کشورهای عضو اتحادیه در پایتخت سوریه دمشق کرده بود.
گفته میشود که در نخستین دیدار پس از حملات پاریس، هیئت فرانسوی پس از حضور در دمشق خواستار دیدار مستقیم به دکتر بشار اسد رئیس جمهور سوریه شد که مورد موافقت طرف سوری قرار نگرفته اما طی دیدار با "سرلشگر علی مملوک" رئیس سامان اطلاعات و امنیت سوریه خواستار دریافت اطلاعات کامل! از جزئیات فعالیتهای داعش و القاعده در خاک اروپا و بویژه کشورهای آلمان، فرانسه، بلژیک و اتریش شده بود. نخستین پاسخ طرف سوری در این رابطه ارجاع و تشویق نمایندگان دولت فرانسه برای دریافت اطلاعات مذکور از دولتهای عربستان سعودی، اردن، ترکیه و قطر بعنوان پشتیبانان اصلی القاعده، داعش و سایر گروههای تروریستی تکفیری بود.
در پایان، قدر مسلم اینکه حملات چند مرحلهای پاریس و بروکسل تنها آغاز ورود تیمهای ترور و تخریب داعش و القاعده در خاک اروپاست و در آیندهای نزدیک تکرار حملات مشابه در سایر کشورهای اتحادیه اروپا که از سال 2011 همزمان با آغاز بحران در سوریه و با هدف براندازی دولت قانونی و مشروع سوریه تمام قد در تشکیل، آموزش، تسلیح و حمایت مالی تروریستهای وهابی همت گماشته و در این راه از کلیه خطوط قرمز اخلاقی، انسانی و حقوق بینالمللی عبور کردند دور از انتظار نخواهد بود.