کد خبر 561194
تاریخ انتشار: ۲ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۲

بعضی روزها و شب‌های سال قدرت جاذبه آسمان بیشتر از زمین می‌شود، روز های میانه رجب از همین روزهاست که فرصتی طلایی رقم می‌خورد، فرصتی که آسمان تو را می‌کشد تا دلت ملکوتی شود.

به گزارش مشرق، هرکسی بهانه‌ای او را به اعتکاف کشانده، یکی باران می‌خواهد و دیگری گشایش بغضی که مدت‌هاست در گلو مانده، دعای اجابت می‌خوانند، زمزمه می‌کنند «یا سریع الاجابه» تا به‌سرعت گره از بغض‌ها باز شود و پشت این خواستن معطلی نباشد، باران می‌بارد و اوج می‌گیرند، باران می‌بارد و اوج می‌گیرند.

رجب و شعبان و رمضان ندارد، این ثانیه‌ها عطر و بوی خلوتی را می‌دهد که هم زمزمه مناجات شعبانیه برازنده آن است و هم دعای عرفه تو را به اوج می‌برد: «اِلهِی اَنَا الْفَقِیرُ فِی غِنایَ فَکَیْفَ لا اَکُونُ فَقِیرا فِی فَقْرِی، اِلهِی اَنَا الْجاهِلُ فِی عِلْمِی فَکَیْفَ لا اَکُونُ جَهُولاً فِی جَهْلِی...»

خدایا در اوج توانایی بازهم حس خالی بودن سراغم می‌آید چه برسد به حالا که با دست‌خالی سراغت آمده‌ام و بااین‌همه ناتوانی چگونه محتاج نگاه لبریزت نباشم، خدایا! این روزها من خالی‌ام و تو مثل همیشه پر از حس رحمانیت و بخشندگی، بیا قرار بگذاریم که امشب تو بتابی و من توشه بردارم، تو بباری و من بغض کنم شاید به بهانه باران لطف و کَرَمت دوباره جوانه بزنم، دوباره سبز شوم، دوباره پا بگیرم.

رجب و اعتکاف حکایت همه خلوت‌ها و عاشقانه‌هایی است که پی بهانه می‌گردد، شب‌هایی که دل را یاد مناجات شعبانیه می‌اندازد و ناخودآگاه زمزمه می‌کنی «وَ إِنْ أَدْخَلْتَنِي النَّارَ أَعْلَمْتُ أَهْلَهَا أَنِّي أُحِبُّكَ»، حتی اگر به آتشم بیندازی، به اهالی آنجا خواهم گفت که «دوستت دارم»!

دوستت دارم که با همه تلخی‌ها و زشتی‌هایم دوستم داری، آرامم می‌کنی و وقتی باران می‌شوم دستت را روی شانه‌هایم می‌گذاری که «الْحَمْدُ لِلّهِ الَّذى تَحَبَّبَ اِلَىَّ وَهُوَ غَنِىُّ عَنّى... ستايش خدايی را كه با من دوستی می‌کند درصورتی‌که از من بی‌نیاز است...» و این راز ماندگاری دوستی تو با من است، هرچند که «إِنَّ اْلإِنْسانَ لِرَبِّهِ لَكَنُودٌ» و این بنده ناسپاس جز شرمندگی چیزی برای اقرار ندارد.

خدایا! من هم مثل همیشه سر قرارهایمان چانه می‌زنم و روی خطاکاری‌هایم پرده توجیه می‌کشانم! اما شهادت می‌دهم و باور دارم که «الذی لیس کمثله شی... هیچ‌کس برای من «تو» نمی‌شود.»بیا و به همین قول و بهانه، بی بهانه بگذر از همه بدقولی‌هایم.

۵ هزار و ۵۰۶ مسجد میزبان معتکفان

شب‌های اعتکاف رجب حال و هوای معتکفان همین است، حرف و کلام یکی است و سمت نگاه‌ها هم یکی، فقط بهانه‌ای کافی است تا حرف و کلام و نگاه معتکفان تلاقی پیدا کند و این بهانه ۵ هزار و ۵۰۰ مسجدی است که میزبانی اهالی اعتکاف را انتظار می‌کشد.

معاون امور فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی در این رابطه گفته است که امسال ۵ هزار و ۵۰۶ مسجد در سراسر کشور آماده میزبانی از حدود ۷۷۵ هزار نفر معتکف هستند.

روحانی نژاد از مسیر حرکت رو به اعتلای این فریضه هم‌سخن گفته و یادآور شده است که از ۱۶ هزار و ۵۰۰ معتکف در سال ۷۴ به ۶۰۰ هزار معتکف در سال ۹۴ رسیده‌ایم که در اکثر سال‌ها تعداد معتکفان نسبت به سال قبل افزایش پیداکرده است.

جزئیات برگزاری مراسم اعتکاف در سال ۹۵

تعداد معتکفان

۷۷۵ هزار نفر

تعداد مساجد

۵۵۰۶ مسجد

زمان برگزاری

از ۱۳ رجب شروع و ۱۵ رجب به پایان می رسد

درصد معتکفان

آقایان ۳۰ درصد و خواهران ۷۰ درصد جمعیت معتکفان را تشکیل می دهند

وی می‌گوید: سال گذشته منهای معتکفان دانشگاه تهران و اماکن مقدسه مانند شاه‌چراغ، حرم حضرت عبدالعظیم، حرم حضرت معصومه (س) و آستان قدس رضوی بالغ‌بر ۶۰۰ هزار نفر معتکف داشتیم که اگر همه این‌ها را لحاظ کنیم این جمعیت به حدود ۶۶۰ هزار نفر می‌رسد.

معاون سازمان تبلیغات اسلامی معتقد است که امسال با توجه به افزایش تعداد مساجد و تداخل نداشتن این مراسم با امتحانات مدارس و دانشگاه‌ها جمعت بیشتری در این مراسم شرکت می‌کنند و پیش‌بینی می‌شود جمعیتی حدود ۷۷۵ هزار نفر در مراسم اعتکاف شرکت کنند.

روحانی نژاد به جزئیات آماری اعتکاف هم اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: آقایان ۳۰ درصد و خواهران ۷۰ درصد جمعیت معتکفان را تشکیل می‌دهند که در میان این افراد سیکل و دیپلم و فوق‌دیپلم بیشترین شرکت‌کننده رادارند و خانم‌های خانه‌دار و دانشجویان بیشترین شرکت‌کننده هستند. البته حوزویان و دانشجویان لیسانس به بالا هم در این مراسم شرکت می‌کنند. بیشترین گروه سنی هم از سن ۴۱ سال به بالا است. ۲۱ درصد روستاییان و ۷۹ درصد جمعیت شهری در این مراسم شرکت می‌کنند.

در جدول زیر جزئیات مساجد میزبان فریضه اعتکاف آمده است، آمارها حکایت از رشد تعداد مساجد برگزارکننده دارد.

ردیف

استان

تعداد مساجد برگزارکننده اعتکاف در سال ۱۳۹۴

تعداد مساجد برگزارکننده اعتکاف در سال ۱۳۹۵

۱

آذربایجان شرقی

۱۲۰

۱۳۲

۲

آذربایجان غربی

۴۴

۶۰

۳

اصفهان

۵۱۰

۵۵۰

۴

اردبیل

۵۰

۵۰

۵

البرز

۱۳۴

۱۴۰

۶

ایلام

۵۵

۷۸

۷

بوشهر

۱۶۰

۱۸۰

۸

تهران

۵۰۰

۵۵۰

۹

چهارمحال و بختیاری

۱۲۰

۱۶۰

۱۰

خراسان جنوبی

۲۳۲

۲۵۰

۱۱

خراسان رضوی

۶۴۴

۷۰۰

۱۲

خراسان شمالی

۱۱۹

۱۴۰

۱۳

خوزستان

۲۶۰

۳۲۰

۱۴

زنجان

۵۵

۵۶

۱۵

سمنان

۸۵

۱۳۰

۱۶

سیستان و بلوچستان

۵۵

۶۰

۱۷

فارس

۴۵۰

۵۰۰

۱۸

قزوین

۷۰

۸۲

۱۹

قم

۲۰

۲۸

۲۰

کردستان

۲۰

۲۰

۲۱

کرمان

۲۴۹

۲۷۵

۲۲

کرمانشاه

۴۱

۵۳

۲۳

کهگیلویه و بویراحمد

۶۲

۱۰۰

۲۴

گلستان

۱۶۲

۱۷۵

۲۵

گیلان

۹۵

۱۰۰

۲۶

لرستان

۱۶۳

۱۷۰

۲۷

مازندران

۲۸۵

۲۹۷

۲۸

مرکزی

۱۷۱

۱۹۳

۲۹

هرمزگان

۱۱۰

۱۴۳

۳۰

همدان

۱۱۰

۱۱۷

۳۱

یزد

۱۵۴

۱۶۰

مقایسه تعداد مساجد برگزارکننده اعتکاف در سال جاری با سال گذشته نشان‌دهنده رشد تا ۱۰ درصدی در استان‌های مختلف است، که این میزان رشد در راستای افزایش تعداد معتکفان صورت گرفته است.

همچنین آمارها نشان می‌دهد خراسان رضوی با ۷۰۰ مسجد، تهران و اصفهان با ۵۵۰ مسجد و استان فارس با ۵۰۰ مسجد بیشترین تعداد مساجد میزبان فریضه اعتکاف را به خود اختصاص داده‌اند.

همچنین در جدول زیر جزئیاتی از تعداد معتکفان طی سال گذشته و امسال به تفکیک زن و مرد آمده است که در این بخش نیز شاهد رشد هستیم.

ردیف

استان

جزئیات آمار سال ۹۴

جزئیات آمار سال ۹۵

تعداد معتکفان مرد

تعداد معتکفان زن

جمع معتکفان

تعداد معتکفان مرد

تعداد معتکفان زن

جمع معتکفان

۱

آذربایجان شرقی

۳۶۰۰

۹۷۳۲

۱۳۳۳۲

۴۲۰۰

۱۰۰۰۰

۱۴۲۰۰

۲

آذربایجان غربی

۴۰۰۰

۶۰۰۰

۱۰۰۰۰

۴۸۰۰

۷۲۰۰

۱۲۰۰۰

۳

اصفهان

۳۵۰۰۰

۶۵۰۰۰

۱۰۰۰۰۰

۵۰۰۰۰

۷۰۰۰۰

۱۲۰۰۰۰

۴

اردبیل

۲۴۵۰

۴۵۵۰

۷۰۰۰

۲۵۰۰

۴۷۰۰

۷۲۰۰

۵

البرز

۴۱۵۴

۷۰۰۰

۱۱۱۵۴

۵۷۰۰

۱۱۳۰۰

۱۷۰۰۰

۶

ایلام

۲۵۰۰

۳۰۰۰

۵۵۰۰

۲۰۰۰

۴۰۰۰

۶۰۰۰

۷

بوشهر

۲۹۷۴

۷۱۳۰

۱۰۱۰۴

۳۶۰۰

۸۴۰۰

۱۲۰۰۰

۸

تهران

۲۸۰۰۰

۴۲۰۰۰

۷۰۰۰۰

۳۰۰۰۰

۴۲۰۰۰

۷۲۰۰۰

۹

چهارمحال و بختیاری

۱۷۵۳

۷۱۴۰

۸۸۹۳

۲۰۰۰

۷۰۰۰

۹۰۰۰

۱۰

خراسان جنوبی

۲۸۶۲

۱۰۸۷۸

۱۳۷۴۰

۳۵۰۰

۱۰۰۰۰

۱۳۵۰۰

۱۱

خراسان رضوی

۲۰۰۰۰

۴۰۰۰۰

۶۰۰۰۰

۲۲۰۰۰

۴۴۰۰۰

۶۶۰۰۰

۱۲

خراسان شمالی

۲۲۶۹

۸۰۰۸

۱۰۲۷۷

۲۲۰۰

۸۸۰۰

۱۱۰۰۰

۱۳

خوزستان

۹۴۶۰

۱۲۵۴۰

۲۲۰۰۰

۱۱۶۱۰

۱۵۳۹۰

۲۷۰۰۰

۱۴

زنجان

۱۱۷۰

۳۷۰۵

۴۸۷۵

۲۵۰۰

۳۵۰۰

۶۰۰۰

۱۵

سمنان

۲۱۰۰

۵۷۰۰

۷۸۰۰

۹۰۰۰

۷۰۰۰

۱۶۰۰۰

۱۶

سیستان و بلوچستان

۱۱۳۶

۳۴۰۰

۴۵۳۶

۲۰۰۰

۴۰۰۰

۶۰۰۰

۱۷

فارس

۶۰۰۰۰

۴۰۰۰۰

۱۰۰۰۰۰

۶۰۰۰۰

۴۰۰۰۰

۱۰۰۰۰۰

۱۸

قزوین

۲۶۰۰

۶۵۰۰

۹۱۰۰

۳۰۰۰

۸۰۰۰

۱۱۰۰۰

۱۹

قم

۷۵۰۰

۷۵۰۰

۱۵۰۰۰

۸۵۰۰

۸۰۰۰

۱۶۵۰۰

۲۰

کردستان

۱۶۸۰

۱۱۲۰

۲۸۰۰

۱۸۰۰

۱۲۰۰

۳۰۰۰

۲۱

کرمان

۷۸۲۰

۲۳۴۵۷

۳۱۲۷۷

۱۰۰۰۰

۳۰۰۰۰

۴۰۰۰۰

۲۲

کرمانشاه

۱۸۰۶

۴۸۸۲

۶۶۸۸

۲۰۰۰

۵۰۰۰

۷۰۰۰

۲۳

کهگیلویه و بویراحمد

۲۱۰۰

۴۹۰۰

۷۰۰۰

۲۵۵۰

۵۹۵۰

۸۵۰۰

۲۴

گلستان

۲۵۶۱

۱۰۲۰۰

۱۲۷۶۱

۲۸۰۰

۱۱۲۰۰

۱۴۰۰۰

۲۵

گیلان

۴۲۰۰

۵۸۰۰

۱۰۰۰۰

۴۶۰۰

۶۴۰۰

۱۱۰۰۰

۲۶

لرستان

۳۸۰۰

۱۴۲۰۰

۱۸۰۰۰

۶۰۰۰

۱۴۰۰۰

۲۰۰۰۰

۲۷

مازندران

۷۵۰۰

۱۷۰۰۰

۲۴۵۰۰

۱۵۰۰۰

۱۵۰۰۰

۳۰۰۰۰

۲۸

مرکزی

۳۴۳۷

۱۱۴۴۹

۱۴۸۸۶

۴۱۲۰

۱۳۷۴۰

۱۷۸۶۰

۲۹

هرمزگان

۶۳۵۹

۷۲۴۱

۱۳۶۰۰

۷۰۰۰

۷۰۰۰

۱۴۰۰۰

۳۰

همدان

۳۶۰۰

۱۴۴۰۰

۱۸۰۰۰

۶۰۰۰

۱۴۰۰۰

۲۰۰۰۰

۳۱

یزد

۴۴۴۰

۱۰۳۶۰

۱۴۸۰۰

۴۵۰۰

۱۰۵۰۰

۱۵۰۰۰

مطابق جداول و نمودارها استان‌های اصفهان و فارس میزبان بیشترین تعداد معتکف در سال گذشته بوده‌اند و پس‌ازاین استان‌ها تهران و خراسان رضوی در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

در اعتکاف امسال نیز استان‌های اصفهان، فارس، تهران و خراسان رضوی به ترتیب شاهد بیشترین تعداد معتکفان خواهند بود که البته با توجه به وسعت و جمعیت هر استان این آمار قابل پیش‌بینی است.

بنابراین گزارش مراسم اعتکاف رجب از سحرگاه امروز پنج‌شنبه آغازشده و تا افطار روز شنبه ادامه دارد، مراسمی که بهانه‌ای برای دل سپردن تام و تمام به خالق یکتاست، تا به نجوا و دعا روح و جانمان جلا داده شود.

حرف‌های ما همان است که بود، این شب‌ها اعتکاف بهانه شده و شاید از ترس خطاهایمان گوشه خلوتی را گزیده‌ایم، هرچند که ماجرای خوف‌ورجای ما حکایت «یا رَبِّ راهِباً راغِباً راجِیاً خآئِفاً» دعای ابوحمزه ثمالی است که «می‌خوانمت ای پروردگار من، هراسان و خواهان‌ و اميدوار و ترسان...»؛ بارالها! در عین ترس و هراس، امیدوارانه می‌خواهمت... می‌ترسم ولی می‌خواهمت...

این شب‌ها بی بهانه و با بهانه سرشار از خواستن شده‌ایم، پای هر قطره اشکی که ریخته‌ایم طلب دریایی از اجابت داریم، حرف‌های خصوصی‌مان باخدا بماند؛ آنچه گفتی ست حکایت داغ فراق است و «اللَّهُمَّ إِنِّى اُجَدِّدُ لَهُ فِى صَبِيحَةِ يَوْمِى هَذَا ...»

خدایا! صبح به صبح قراری را مدار می‌کنیم، اصلاً به همین بهانه شاید خورشید هرروز بیدار می‌شود، هرچند پای قرارهایمان هم بدقول شده‌ایم ولی تو مثل همیشه خوب باش و به خاطر دل خوب‌هایت ما را هم لابه‌لای آن‌هایی قرار بده که اجابت می‌کنی برایشان دعای «اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِنْ أَنْصَارِهِ وَ أَعْوَانِهِ وَ الذَّابِّينَ عَنْهُ وَ الْمُسَارِعِينَ إِلَيْهِ فِي قَضَاءِ حَوَائِجِهِ...»

یا سریع الاجابه! به‌حق اشک‌ها و بغض‌هایی که این شب‌ها قبول می‌کنی، بیا و ما را پشت خواستن آرزوهای بزرگ و کوچکمان معطل نکن، می‌دانم که حکایت تو روایت «اَنَّكَ لِلرّاجي بِمَوْضِعِ اِجابَة...» است، حکایت او که برای اجابت شخص اميدوار آماده‌ است و چشم‌هایمان را بی‌نصیب منتظر نمی‌گذارد.


منبع: مهر