به گزارش مشرق، هفته نامه «نماینده» در شماره جدید خود به سراغ الیاس نادران رئیس کمیسیون تلفیق بودجه و رئیس فراکسیون ضد رکود مجلس رفته است که این مصاحبه در ادامه میآید:
*اگر موافق باشید صحبت را از زمان تقدیم بودجه که با تأخیر انجام شد، آغاز کنیم. دولت دلیل تأخیر را اجرایی شدن برجام اعلام کرد. چقدر اثر برجام در لایحه بودجه دیده میشود؟
آن قصه فقط بهانهای برای با تأخیر آوردن بودجه بود. در حال حاضر هم نمایشی راه انداختند که آقای سیف چیزی میگوید و آقای صالحی چیز دیگر؛ و بقیه نیز حرفهای دیگری میزنند، فشاری برای زمینهسازی کردن در افکار عمومی، برای کوتاه آمدن در مقابل زیادهخواهیهای نظام سلطه در بحثی مثل موشکی و ... . آن چیزی که در جامعه نیز دیده میشود نه تعارض است و نه مشکلات داخلی، بلکه کاملاً طراحی شده است.
* ولی معاون آقای نوبخت گفتهاند 50 میلیارد دلار فاینانس در لایحه بودجه از نتایج برجام است.
فاینانس یک شیوه تأمین مالی است که نزدیک به 40 سال است انجام میگیرد و اختصاصی به هیچ دوره و هیچ دولتی یا هیچ اتفاق و رویداد خاصی ندارد. همین الان بهجز 50 میلیارد دلاری که دولت اجازه خواسته، بیش از 130 میلیارد دلار مجوز سالهای قبل هست که روی زمین مانده و دولت نتوانسته است، اجرا کند. یعنی حتی اگر همین 50 میلیارد هم تصویب نمیشد، دولت نسبت به سالهای قبل اختیاراتی داشت که استفاده کند. اینها دستاورد تلقی نمیشود؛ دستاورد وقتی است که زندگی مردم متحول شود، وضعیت اقتصادی مردم بهتر شود، وعدههای آقای رئیسجمهور برای بهبود شرایط اقتصادی و رونق اقتصادی بتواند عملیاتی شود.
* دولتها علاقه دارند لوایح را طوری تنظیم کنند که دستشان در هزینهکرد باز باشد. این لایحه چقدر اینگونه نوشته شده بود؟
معمولاً اغلب دولتها به دنبال حداکثر اختیارات و حداقل پاسخگویی هستند؛ ولی ما سعی کردیم با کار کارشناسی حتیالمقدور بودجه را شفاف کنیم. درواقع تلاش اعضای کمیسیون تلفیق بر این بود که اختیارات دولت را به نحوی تنظیم کنیم که در جهت تأمین منافع ملی باشد، نه اینکه کار غیر کارشناسی انجام بگیرد. شفاف نبودن احکام مالی بودجه سالانه، منجر به ساقط شدن اعتبار سیاستهای مالی میشود. در این صورت نقش نهادهایی مانند مجلس در سیاستهای مالی کشور، کم تأثیر میگردد.
* نظرتان درباره تغییرات ایجاد شده توسط صحن علنی در گزارش کمیسیون تلفیق چیست؟
همانطور که انتظار میرفت، در صحن علنی مجلس مصوبات کمیسیون تغییرات اساسی و مبنایی نداشت. دلیل آن هم این بود که در کمیسیون تلفیق حداکثر تلاش صورت گرفت برای اینکه حقوق بخشهای مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، دفاعی-امنیتی و فرهنگی رعایت بشود و کاستیهایی که در احکام تبصرهها، ردیفها و بودجههای دولت وجود داشت با مصوبه کمیسیون برطرف بشود.
* ویژگی شاخص گزارش کمیسیون را چه میدانید؟
امتیاز فوقالعادهای که مصوبات کمیسیون داشت اینکه تحت تأثیر مقامات سیاسی چه در داخل مجلس و چه بیرون آن قرار نگرفت. نظرهای کارشناسی بر اساس منافع و مصالح ملی مطمح نظر بود. از این حیث کمیسیون تلاش بر این داشت که بودجهای شفاف، عادلانه و منصفانه با کمترین اثرات تورمی به جامعه تحویل دولت بدهد. امیدواریم دولت در اقداماتی که انجام میدهد، بتواند این بودجه را عملیاتی کند.
رقم نهایی بودجه چقدر شد؟ چه تغییری نسبت به لایحه ارسالی دولت دارد؟
بودجه عمومی و اختصاصی کشور که بودجه دولت و دستگاههای اجرایی تلقی میشود، 335 هزار میلیارد تومان است که 297 هزار میلیارد تومان متعلق به بودجه عمومی است و مابقی نیز بودجه اختصاصی دستگاههای اجرایی است.
این رقم نسبت به پیشنهاد دولت، حدود 26 هزار میلیارد تومان افزایش داشت که از این رقم 12 هزار و 500 میلیارد تومان ناشی از شفافسازی اسناد خزانه بود که باید رقمش در بودجه ذکر میشد و بقیه نیز ناشی از افزایش درآمدی است که در کمیسیون ایجاد شد.
* دو سؤال مهم در مورد پرداختهای مردم و بنگاههای کوچک تولیدی به دولت وجود دارد. اول اینکه تعرفهها افزایش یافت؟
کمیسیون هیچ تعرفهای را افزایش نداد. مگر در حوزه قضائی که آن هم مصوبه صحن بود؛ این تغییر بهواسطه قانون قبلی مجلس در زمینه آئین دادرسی بود. البته قوه قضائیه برای عملیاتی شدن وظایفش به 2 هزار میلیارد تومان منابع نیاز داشت که نمایندگان فعلاً با 400 میلیارد تومان آن موافقت کردند.
*و سؤال دوم اینکه پرداختی مالیات تولیدکنندگان افزایش مییابد؟
بنا بر این شده که پایه مالیاتی توسعه پیدا کند و نرخ اصلاح گردد تا بهصورت عادلانه مالیات گرفته شود. به نظر میرسد اگر دولت بر اساس نظام جامع مالیاتی عمل کند، وضعیت بهتر و راضی کننده میشود.
به گزارش فارس نوزدهمین شماره هفته نامه «نماینده» از صبح امروز"شنبه" در کیوسک های مطبوعاتی تهران عرضه شد.
در این شماره می خوانید:
-سیاست-
صفحه سیاست در شماره جدید به بررسی اولویت های خانه ملت در ایستگاه دهم بهارستان پرداخته است.
اسدالله بادامچیان نایب رئیس شورای مرکزی حزب موتلفه که خود سابقه خود در قوه مقننه را دارد در یادداشتی نسبت به سیاسی شدن مجلس آینده هشدار داد.
سازناکوک حزب حامی دولت در اکستر فهرست «امید» دومین گزارش صفحه سیاست را به خود اختصاص می دهد.
اخبار اختصاصی هفته نامه «نماینده» از فعالیت های انتخاباتی رئیس جمهور سابق، وزیر کشور پرحاشیه دولت اصلاحات نیز خواندنی است.
علی دارابی"معاون سابق رسانه ملی و استاد دانشگاه" در این شماره به تشریح نظام دو مجلسی پرداخته و معتقد است: باید برای رفع موانع تقنین به سوی نظام دو مجلسی حرکت کرد.
-چرخ اقتصاد-
با توجه به اظهارات برجامی"ولی الله سیف" صفحه چرخ اقتصاد به سراغ"علی نقی مشایخی" رفت تا سخنان اخیر رئیس بانک مرکزی از دیدگاه او ارزیابی شود.
همچنین در این صفحه گزارشی پیرامون"پشت پرده فشار به حجتی برای واردات محصولات کشاورزی" منتشر شده است.
-بهارستان-
هفته گذشته پرونده بودجه 95 در بهارستان مختومه و برای بررسی به شورای نگهبان ارسال شد، در این شماره ارزیابی الیاس نادران"رئیس فراکسیون ضد رکود و رئیس کمیسیون تلفیق بودجه" را درخصوص فرآیندآثار هسته ای بر اقتصاد کشور می خوانید.
معاون پارلمانی سازمان مدیریت هم در گفتگویی نظر خود را درباره مهمترین تاثیر برجام در بودجه سال 95 بیان کرد.
گزارش «نماینده» از فراز و فرودهای مسیر انتخاب اعضای کمیسیون های تخصصی مجلس و همچنین گفتگو با حمید رضا فولادگر و امیر حسین قاضی زاده هاشمی که مربوط به آرایش سیاسی مجلس دهم و انتخابات دور دوم است در این صفحه منتشر شده است.
-دیپلماسی-
در این صفحه بخوانید:
**چرا آمریکا به تعهداتش در توافق هسته ای عمل نمی کند؟
**گزارش نماینده از یک نشست نفتی که ناکام ماند.
-منهای پایتخت-
منهای پایتخت در شماره جدید در قالب پرونده ویژه به بررسی و واکاوی سیل و خشک سالی در دو شهر"همدان و ملایر" پرداخته است.
یادداشت اختصاصی عبدالحرمان رستمیان"نماینده مردم دامغان" در مجلس با عنوان «سفرهای استانی رئیس جمهور و حل مشکلات مردم» و آخرین وضعیت انتخابات دور دوم مجلس از زبان آقاجری"نامزد راه یافته به دور دوم انتخابات از استان خوزستان" از دیگر مطالب خواندنی در این صفحه است.
-جامعه و فرهنگ-
در این صفحه بخوانید:
**طب سنتی به کما رفت
**وام ازدواج 10 میلیونی از اقدام «بهارستان» تا عمل «پاستور»
**مجلس بی توجهی به «شبکه ملی اطلاعات» در برنامه ششم را پیگیری کند
**اعتکاف و پله پله تا ملاقات با خدا
**فرهنگ سازی با حرکت به سمت مصرف کالای ایرانی
-چهره ها در قابی متفاوت-
در کافه گپ این هفته سراغ «علی درستکار» رفتیم و صحبت از ریزه کاری های زندگی این مجری سرشناس سیما گپ و گفتی خواندنی را رقم زد.