گروه سیاسی مشرق - رسانههای مکتوب همواره نقش عمدهای در هدایت افکار عمومی و جریانسازی رسانهای به عهده دارند که در این بین جایگاه روزنامهها، جایگاه ویژهای است. به همین منظور گروه سیاسی مشرق به تحلیل و بررسی محتوای روزنامههای متعلق به جریان اصلاحطلب میپردازد.
*******
روزنامههای زنجیرهای اصلاحات روز چهارشنبه را با تمرکز بر دستور کار هیئت دولت برای بازگرداندن دو میلیارد دلاری آغاز کردند.
مهمترین محورهای که امروز روزنامههای زنجیرهای اصلاحات به آن پرداختند، عبارتاند از:
1
2. گلایه هاشمی از حکم یک نفوذی؛ هاشمیها حکم دادگاه را هیچگاه قبول ندارد؛ مهدی هاشمی با جرایمی نظیر اختلاس، ارتشاء و مسائل امنیتی ببه 10 سال حبس محکوم شد؛ اما عفت مرعشی حکم قضایی را «تقلب و پدر سوخته بازی» دانست. این بار نوبت یاسر هاشمی است؛ او حکم احسان مازندرانی از نزدیکان رسانهی پدرش که در کشف شبکه نفوذ دستگیر شده است را با دیده تردید مینگرد. یاسر هاشمی رفسنجانی پیرامون افرادی که به جرم فعالیت تبلیغی علیه نظام و اجتماع و تبانی علیه امنیت نوشت: «نمیتوانم کتمان کنم از اینکه چند جوان روزنامهنگار که میتوانند برای کشور مفید باشند به چنین حبسهای طولانی و درازمدت محکوم شدهاند، از صمیم قلب ناراحت شدم.» حال این سوال مطرح میشود که هاشمیها حضور این افراد را در تیم سیاسی- رسانهی خود استمرار میدهند؟ و باید شاهد «مازندرانیها» و «هراتیهای» دیگر در اطرافیان آنان باشیم؟
3
4. نامزد مورد نظر «هاشمی» برای ریاست مجلس خبرگان؛ هاشمی یکی از گزینهها برای ریاست خبرگان است اما شرایط مجلس خبرگان رهبری به نحوی است که او را برای حضور در رقابت ریاست منصرف کرده است. در همین راستا روزنامه وقایع اتفاقیه از معرفی «نامزد» از سوی هاشمی رفسنجانی برای این منصب خبر داد و نوشت: «زمزمههایی مبنیبر تمایلنداشتن آیتالله برای ریاستش بر مجلس خبرگان رهبری به گوش میرسد، یک راه دیگر پیش روی او است: معرفی نامزدی برای رسیدن به کرسی ریاست این مجلس. نامزدی که مورد اعتمادش باشد و البته جامعالاطراف برای دیگر چهرههایی که بهواسطه هاشمی به این مجلس راه پیدا کردهاند.»
5
6. تکرار عدم توسعه سیاسی در شهرستانها؛ حسین مرعشی در اولین واکنشها به عدم اقبال شهرستانها نسبت به گزینههای جریان اصلاحات، آن را متهم به عقب افتادگی سیاسی کرد و در تکرار توهین کارگزارانیها، محمدرضا تابش در روزنامه شرق نوشت: « فضای انتخابات مرحله دوم در حوزههای انتخابیه باقیمانده حاکی از آن است که مردم تصمیم دارند با حضور پرتعداد، فراتر از مسائل قومی به نامزدهایی رأی بدهند كه توازن فعلی بین تعداد منتخبان دور اول در دو جریان اصلاحطلب و اصولگرا به نفع فراکسیون «امید» در مجلس سنگین شود.» به نظر میرسد این سخنان کنایهآمیز از آنجایی مطرح میشود که اصلاحطلبان مانند سخنان مرعشی بعد از انتخابات دور اول عدم رای آوری خود در شهرستانها را با الفاظ توهینآمیز به جای نگاه به عملکرد خود به پای مردم بنویسند و آنها را توسعهنیافته یخوانند.
7. «اصولگرایان» در لیست «اصلاحات»؛ فاطمه هاشمی از حضور کاظم جلالی در لیست امید گلایه میکند و از عدم رای آوری وی در شاهرود خبر جدی می دهد؛ حالا نوبت پروانه سلحشوری فرا رسیده است که از حضور اصولگرایان در لیست اصلاحات خبر بدهد؛ وی در گفتوگو با روزنامه همدلی اظهار داشت: «آقای نعمتی و جلالی افراد معتدلی هستند که در موادی با اصلاح طلبان اشتراک نظر دارند اما ما در شهرستانها افرادی را در لیست امید داریم که مواضع جدی اصولگرایانه دارند. پس نباید از همه چنین انتظاری داشت.»
8. استیضاح مهم نیست؛ علي مطهري با زبانی صریح، رحمانی فضلی را به هماوردی در بهارستان فراخواند و تاكيدکرد كه «اگر وزير كشور اعتبارنامه منتخب سوم اصفهان را صادر نكند، استيضاح به جريان ميافتد» اما پاسخ رحمانی فضلی خیلی کوتاه بود؛ وزیر کشور عبارت «آن مهم نیست!» را در قبال استیضاح به کار برد و پیشنهاد استفساریه به بهارستانیها داد. کمالالدین پیرموذن نماینده مردم اردبیل در رد پیشنهاد وزیرکشور معتقد است که « درخواست وزیر کشور برای ارائه استفساریه توسط مجلس در خصوص اعتبارنامه مینو خالقی قابل اجرا نیست چرا که قانون اساسی هیچ پیشبینی برای دخالت مجلس شورای اسلامی در موارد اختلافی بین شورای نگهبان و وزارت کشور ندارد. اما شاید مجمع تشخیص مصلحت نظام بتواند چنین کند.»
9
10. عدم چرخش چرخ اقتصاد در پسابرجام؛ اصلاحطلبان روزهای سختی را در سال 95 برای دولت پیشبینی کرده اند؛ روزهایی که دیگر از «شعار» خبری نیست و باید مردم تحقق وعدههای انتخاباتی دولت را نظاره کنند؛ در همین راستا روزنامه ابتکار از چرایی عدم رشد اقتصادی نوشت: « انتظار به ثمر نشستن هر چه سریع تر از این معاهدات در فضایی که بیش از 12 سال ارتباط به شدت کاهش داشته کمی غیر منطقی به نظر می رسد چرا که برای رسیدن به تفاهم باید ابتدا مذاکرات کارشناسانه انجام بگیرد تا به سطح تفاهم و سپس این تفاهم در شرایط مساعد سیاسی بین دو طرف تبدیل به قرارداد شود. اگرچه این قراردادها در پاره ای موارد می تواند اثرات کوتاه مدتی داشته باشد اما در برخی از سطوح مانند فاینانس خرید هواپیما ماجرا کمی متفاوت می شود.»