کد خبر 575213
تاریخ انتشار: ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۷:۱۵

هر چند در چند ماه اخیر اخبار متعددی درمورد نزدیک شدن روابط عربستان و اسرائیل منتشر شده است اما روابط دو طرف موضوع چندان جدیدی نیست بلکه ریشه های آن به دهدهه های گذشته بازمی گردد که نمونه آن اقدام عربستان در نجات یک کشتی اسرائیلی در سال ۱۹۸۱ است.

به گزارش مشرق به نقل از پایگاه خبری العهد، با وجود اینکه در چند ماه اخیر اخبار متعددی درمورد نزدیک شدن روابط عربستان و رژیم اسرائیل منتشر شده است، اما عادی سازی این روابط موضوع چندان جدیدی نیست بلکه در دهه های گذشته ریشه دارد که نمونه آن اقدام عربستان در نجات یک کشتی اسرائیلی در سال 1981 است.در همین ارتباط روزنامه هاآرتص جزئیات عملیات نجات یک ناو جنگی اسرائیلی را که در سال 1981 در سواحل عربستان گرفتار شده بود، منتشر کرد.

به نوشته این روزنامه، سخت می توان متوجه شد که چگونه چنین حادثه ای محرمانه مانده است حال آنکه  یک کشتی حامل موشک اسرائیلی 62 ساعت در خاک کشوری که  «دشمن» نامیده می شود، به گل نشسته بود و عملیاتی بسیار پیچیده و دشوار برای نجاتش انجام شد.

هاآرتص داستان را اینگونه نقل می کند: در روزهای پایانی سپتامبر1981 میلادی بیش از 10 روز عملیات «هلندی معوفیف» با موفقیت پنهان ماند.

«گدعون سامت» خبرنگار هاآرتص در واشنگتن نیز در این باره گفت، سخنگوی وزارت جنگ اسرائیل روز پنجم اکتبر آن سال درباره به گل نشستن یک کشتی اسرائیلی حامل موشک در یکی از سواحل عربستان سعودی سخن گفته و توضیح داد که این کشتی در مسیر خود از "حیفا" به "ایلات" دچار نقص فنی شد.

قاچاق کشتی به اسرائیل

این کشتی «گاعش» نام داشته و از نوع «ساعر 3»  یکی از کشتی های «پروژه شربورگ» بود که برای نیروی دریایی فرانسه ساخته و در سال 1969 و با جود تحریم تسلیحاتی به مناطق اشغالی قاچاق شد.

این کشتی روز 22 سپتامبر از بندر حیفا خارج شد و به منظور کنترل سامانه به طرف پایگاه دریایی در ایلات حرکت کرد و از «اشدود»، «پورت سعید» و کانال سوئز گذشت و در مسیر خود به ایلات به طرف جزیره «تیران» رفت.

کشتی مزبور در تاریخ  24 سپتامبر به دلیل نقص فنی سامانه راداری از کار افتاد و بی تجربه بودن سرنشینان آن موجب شد از مناطق تحت حاکمیت عربستان سعودی سردرآورند.

به گفته خبرنگار نظامی روزنامه هاآرتص در واشنگتن ، «آریل شارون» که در آن زمان وزیر جنگ بود به ارتش دستور داد کمیته تحقیق تشکیل شود.

آمریکا از طریق توافق خودداری از ورود نیروهای جنگی به منطقه میان اسرائیل و عربستان سعودی برای صدور مجوز نجات کشتی میانجیگری کرد.

در همین ارتباط «رافائل ایتان» رئیس ستاد وقت ارتش اسرائیل به خبرنگاران جنگی گفت، عربستان با اعتدال رفتار کرد زیرا سعودی ها متوجه شدند اگر ما را ناراحت کنند، این کشتی را به زور نجات می دهیم.

سرگرد «ع» خلبان بالگردی بود که در چارچوب عملیات نجات سرنشینان کشتی از جمله افسران اسرائیلی به این مکان اعزام شد.

وی گفت: هنگامی که به من گفتند باید برای نجات چند نفر به طرف یک کشتی حرکت کنی، تصور کردم کار سختی پیش رو دارم و مجبور خواهیم شد بر فراز کشتی پرواز کرده و سربازان را با استفاده از طناب بالا بکشیم زیرا در چنین مواردی همواره باید مراقب رادارها و همچنین تروریست ها باشیم، اما وقتی به محل رسیدم دیدم که دماغه کشتی به طور کامل در شن فرو رفته و سرنشینان کشتی بدون آنکه حتی کفششان خیس شود از کشتی بالا و پایین می روند.

ماجرای نجات کشتی اسرائیلی به دست عربستان در حالی است که در طول چند سال گذشته مدارک و مستندات زیادی فاش شده است که از تلاش مقام های عربستان برای نزدیک شدن به اسرائیل و برقراری روابط با این رژیم حکایت دارد که نمونه آن همکاری اسرائیل با عربستان در حمله به یمن است.

از سوی دیگر عربستان چندی پیش به طور علنی از برقراری روابط با اسرائیل خبر داد  به گونه ای که پای مسئولان اسرائیلی به عربستان باز شده است و مسئولان بلندپایه دو طرف در چند سال اخیر دیدارهای متعددی با هم داشته اند که در جریان آن از منافع  و نیز خطرات و تهدیدهای مشترک سخن گفته اند.
منبع: تسنیم