آنچه پهپادها برای هدایت آتش توپخانه نیاز دارند یک سیستم تصویربرداری و توان ارسال زنده تصویر به پست فرماندهی است که اکنون در اختیار یگان‌های ارتش قرار گرفته است.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، توپخانه از جمله رسته‌های قدیمی و در عین حال تاثیر گذار در ارتش‌های جهان است. به طور سنتی توپخانه سلاح خیلی دقیقی محسوب نشده و معمولا فرماندهان بعد از چندین شلیک و تصحیح خطای مورد نظر در مختصات هدف، موفق به نابودی آن می‌شوند.


دیده بان توپخانه در جنگ دوم جهانی

در حالت قدیمی یک یا دو نیرو به عنوان دیده بان به جلو اعزام شده و با استفاده از بی‌سیم وضعیت هر شلیک را به اطلاع فرمانده رسانده تا تصحیح لازم انجام شود. اما این روش دارای مشکلات عدیده‌ای است چراکه دیده‌بان مورد نظر برای رصد اهداف بایستی به مقدار زیادی به آنها نزدیک شده و این خود خطر اسیر یا کشته شدن این شخص را بسیار افزایش می‌دهد. در صورت وقوع این حادثه در عین حال که احتمال لو رفتن کد‌های ارتباطی وجود دارد، فرماندهان میدانی نیز ارتباط خود را با صحنه نبرد از دست داده و دیگر نمی‌توانند شلیک صحیحی را بر روی هدف داشته باشند.

پهپادها این بار در نقش دیده بان توپخانه

در سال‌های اخیر بسیاری از ارتش های مدرن دنیا برای بحث شناسایی میدان نبرد و همچنین هدایت آتش توپخانه خود، از پهپادها استفاده می‌کنند. در این بخش نیازی به استفاده از تکنولوژی آنچنان پیشرفته‌ای نیست و یک پهپاد ساده و سبک نیز می‌تواند کارگشا باشد.

آنچه پهپاد‌های مورد نظر نیاز دارند یک سیستم تصویربرداری و همچنین توان ارسال زنده تصویر به پست فرماندهی است. با آغاز اجرای آتش از طرف نیروهای خودی و به محض برخورد اولین گلوله به منطقه دشمن فرماندهان می‌توانند به دقت محل فرود گلوله را مشخص کرده و در صورت نیاز اصلاحات لازم را در بخش هدف‌گیری اعمال کنند.

در عین حال بعد از اصابت به هدف نیز با استفاده از همین پهپاد می‌توان میزان خسارت وارد شده به هدف را سنجیده و به یک برآورد بسیار دقیق  از نحوه عملکرد نیروها دست پیدا کرد. در عین حال با استفاده از این پهپاد‌ها می‌توان حجم مهمات مصرفی را نیز کاهش داده و هدر رفتن آنها نیز جلوگیری کرد و با یک حجم مشخص از گلوله‌ها با تعداد بیشتری از اهداف درگیر شد.

نگاهی به پهپادهای توپخانه‌ای در جهان

امروزه در بسیاری از ارتش‌های جهان و در یگان‌های توپخانه‌ای از پهپادها برای امر شناسایی و کمک به توپخانه استفاده می‌شود. در این میان می‌توان به پهپاد Vulture ساخت آفریقای جنوبی با مداومت پروازی 4 ساعت و برد 60 کیلومتر اشاره کرد. پهپاد Desert Hawk ساخت شرکت لاکهید مارتین به طور تخصصی توسط یگان‌های توپخانه ارتش انگلستان استفاده می‌شود.


RQ-7


saffron Patroller

پهپاد saffron Patroller یک پهپاد بومی ساخت فرانسه است که در سال‌های اخیر به خدمت یگان‌های توپخانه ارتش فرانسه درآمده و از ان در نقش هدایت آتش استفاده می‌شود. در ارتش آمریکا نیز پهپاد RQ-7 ملقب به سایه این وظیفه را برای یگان‌های توپخانه‌ای به عهده دارد.

سیراف؛ دستاورد پهپادی مرکز توپخانه نزاجا

اما در جریان رزمایش بیت المقدس 28 نیروی زمینی ارتش برای اولین باز از پهپاد «سیراف» رونمایی شد. سیراف یکی از قدیمیترین بنادر ایران است که گفته شده در قرن‌ها قبل، بیش از 300 هزار نفر جمعیت داشته و پیروان مذاهب گوناگونی همچون: زرتشتیان، مسیحیان، یهودیان و اقوامی همچون رومیان، یونانیان و چینی‌ها در این بندر زندگی می‌کرده‌‌اند.

پهپاد سیراف که بردی در حدود 100 کیلومتر دارد دارای یک محموله شناسایی بوده و توان ارسال آنلاین تصاویر به مرکز فرماندهی را داشته و توسط متخصصین توپخانه نیروی زمینی ارتش ساخته شده است.


پهپاد سیراف

حضور این پهپاد کمک بسیار بزرگی به یگان‌های توپخانه ای نزاجا خواهد کرد. برد 100 کیلومتری این پهپاد تمام توپ‌ها و راکت‌اندازهای نزاجا را پوشش داده و به توپچی‌های نزاجا دیدی از بالا و به صورت زنده از میدان نبرد خواهد داد.

با وجود این که در حال حاضر پهپاد سیراف فاقد نشانه‌گذار لیزری است اما به صورت تئوری امکان نصب این سامانه نیز بر روی آن وجود دارد. از این سامانه می‌توان برای هدف‌گیری به منظور هدایت گلوله‌های هدایت‌پذیر توپخانه بصیر نیز استفاده کرد و پس از سال‌ها که یگان‌های توپخانه‌ای کشورمان از تاکتیک‌های کلاسیک برای افزایش دقت خود استفاده می‌کردند، این بار پرنده‌های بدون سرنشین ایرانی این نقش را بر عهده گرفته‌اند.