کد خبر 581380
تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۵:۵۶
به گزارش مشرق،سید‌رحیم لاری طی یادداشتی در صفحه بین الملل روزنامه "جوان" نوشت:

سیاست در پاکستان عرصه‌ای سخت و پرخطر است که در آن چندین‌بار قانون اساسی معلق شده، دولت‌ها با کودتا سرنگون شده‌اند و سیاستمدارانی چون ذوالفقار علی بوتو، ژنرال ضیا‌ء الحق و بی‌نظیر بوتو به قتل رسیده‌اند. این عرصه آن قدر سخت بوده که از زمان استقلال پاکستان در سال 1947 تا کنون تنها یک نخست وزیر توانسته دوره قانونی پنج ساله خود را به طور کامل تمام کند و با کودتا، ترور و اتهام‌های مالی کنار زده نشود. شاید بتوان گفت که محمد نواز شریف، نخست وزیر فعلی پاکستان، نمونه‌ای روشن بر تأیید این موضوع است؛ کسی که دو دوره بین سال‌های 1990 تا 1993 و 1997 تا 1999 نخست وزیر بود اما بار اول به دلیل اختلاف با غلام اسحاق خان، رئیس‌جمهور وقت و البته ارتش مجبور به استعفا شد و در دور دوم هم این ارتش و فرمانده آن، ژنرال پرویز مشرف بود که به طور مستقیم و با انجام یک کودتا باعث برکناری او شد. حالا او دور سوم نخست‌وزیری خود را می‌گذراند و برای انجام جراحی قلب راهی لندن شده در حالی که بعد از پشت سر گذاشتن بحران سیاسی در ابتدای این دور نخست وزیر، دچار مشکلات سنگینی با دو جناح سیاسی و نظامی کشور شده است.

عمران خان، رهبر حزب تحریک انصاف، از ابتدا سر ناسازگاری با نواز شریف داشت و با ادعای تقلب حزب او در انتخابات پارلمانی هوادارانش را به خیابان کشاند که بعد از ماه‌ها به نتیجه‌ای نرسید و مجبور به پذیرش نخست‌وزیری او شد. بعد از افشای اسناد پاناما و در درج نام فرزندان نواز شریف در برخی از اسناد آن بود که عمران خان بار دیگر فرصتی برای مبارزه با نخست وزیر پیدا کرد و علاوه بر هوادارانش، از دیگر احزاب خواست تا برای برکناری نواز شریف دست به کار بشوند. اعتراض و درخواست او نتیجه داد و احزاب مردم، عوامی ملی، ‌متحده قومی، مسلم لیگ شاخه قائد اعظم، مسلم لیگ شاخه عوامی، جماعت اسلامی و چند حزب دیگر به اردوی او پیوستند، در نهایت درخواست خود را در مورد استعفای نواز شریف به تعویق انداختند به این شرط که تحقیق در مورد فساد مالی خانواده او آن هم بر مبنای قانون جدید و توسط یک کمیسیون قضایی انجام بشود. هر چند تارنمای مربوط به کنسرسیوم بین‌المللی روزنامه‌نگاران تحقیقی نام نواز شریف را از فهرست فساد مالی حذف کرده اما رهبران این احزاب معتقدند او شریک ثروت فرزندانش در خارج از کشور است و به این جهت هم در فساد مالی آنان دست دارد.

فرماندهان نظامی از سکوت نواز شریف در مورد دستگیری کولبوشان یاداو، جاسوس هندی در استان سیستان ناراضی بودند به خصوص اینکه او از این موضوع در مجامع بین‌المللی علیه هند بهره‌برداری نکرده است. همین نارضایتی زمینه‌ای بود تا آنها با افشای اسناد پاناما وارد عرصه بشوند و با برکناری 11 تن از فرماندهان ارشد به اتهام فساد مالی در مبارزه با نواز شریف پیش‌دستی کرده باشند. شاید به دلیل همین پیش‌دستی بود که بعد از ترور ملا محمد منصور، رهبر طالبان، توسط پهپادهای امریکایی، وزیر کشور پاکستان با صدور بیانیه‌ای این اقدام امریکا را محکوم کرد تا رضایت خاطر فرماندهان ارتش را نسبت به نواز شریف و کابینه‌اش کسب کرده باشد. با وجود این، به نظر نمی‌رسد فرماندهان ارتش رضایت خاطری از سومین کارنامه نواز شریف داشته باشند و برخی عملیات ارتش در ایالت پنجاب برای مبارزه با تروریسم را ضربه ارتش به پایگاه سیاسی نواز شریف در این ایالت می‌دانند که توسط شهباز شریف، برادر نواز شریف، اداره می‌شود. در هر حال، نواز شریف در بطن توفان سیاسی به لندن برای عمل جراحی رفته که توسط احزاب مخالف و فرماندهان ارتش به راه افتاده و شاید یک ماه استراحت مطلق توصیه شده از سوی پزشکان به او فرصت و مجالی بدهد اما واقعیت به ادامه این توفان است تا اینکه او نتواند مثل دو دوره قبل، سومین دوره نخست‌وزیری خود را هم به طور کامل تمام بکند.