زماني که دشمن شناسي از قاموس گفتمان انقلاب حذف شود و “بي اعتمادي مطلق به آمريکا” جايگزين “ همزيستي مسالمت آميز با غرب” شود، ما دچار بدترين خطاي راهبردي، اعتقادي و محاسباتي ممکن شده ايم.

به گزارش مشرق، در آستانه فرا رسيدن بيست و هفتمين سالگرد رحلت جانسوز حضرت امام خميني (ره)، بازخواني انديشه هاي رهبر کبير انقلاب اسلامي ايران بيش از هر زمان ديگري ضروري به نظر مي رسد. اين ضرورت يکي ريشه در تعاليم عميق آن مرد الهي و ديگري ريشه در ضروريات و واقعيات جهان امروز دارد.

يکي از قواعدي که حضرت امام خميني (ره) نسبت به آن تاکيد ويژه اي داشتند، قاعده نفي سبيل بود.اساسا در دين مبين اسلام و تفکر ناب قرآني اجازه دخالت و سلطه بيگانگان بر مسلمانان داده نشده است. قاعده نفي سبيل ، اصلي مهم در سياست خارجي انقلاب اسلامي ايران و کشورمان محسوب مي شود.

"نفي سبيل" قاعده‌اي است که هر نوع تسلط کفار بر مسلمانان را در هر زمينه‌اي ( اعم از سياسي، اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي و نظامي و ...) جايز ندانسته است. در آيه 41 سوره مبارکه نسا آمده است که " وَلَنْ يجْعَلَ اللَّهُ لِلْکَافِرِينَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ سَبِيلًا”. اين به معناي نفي هرگونه سلطه کفار بر مسلمين است.

در سال 1357 و زماني که انقلاب شکوهمند اسلامي به رهبري حضرت امام خميني ( ره) به پيروزي رسيد، ايشان نفي دخالت دو قدرت سلطه گر آن زمان ( آمريکا و شوروي سابق) را بر مبناي همين قاعده صورت دادند.شعار معروف " نه شرقي،نه غربي،جمهوري اسلامي” نيز حول همين مبناي محکم و مقدس تعريف شده است. پس از رحلت امام خميني( ره) ،رهبر معظم انقلاب اسلامي نيز همين مشي و رويکرد را با قدرت و صلابت دنبال کردند.تاکيد مداوم ايشان بر لزوم وحدت جهان اسلام در مقابل تهديدات فکري،فرهنگي،نظامي و اقتصادي که از سوي جهان غرب متوجه مسلمانان است ريشه در توجه به همين قاعده و اصل ناب دارد.

مفهوم " امت واحد اسلامي” و مفاهيم و گزاره هاي تبعي آن ( مانند حل بحرانهاي داخلي جهان اسلام توسط خود مسلمانان )  در انديشه هاي امام راحل(ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامي بسيار پررنگ است. اگرچه در دين مبين اسلام ارتباط با ساير ممالک (با حفظ کيان اسلام) پذيرفته شده است، اما هرگز تسلط کفار بر مسلمين و حتي واسطه گري آنها براي حل اختلاف ميان مسلمانان پيش بيني نشده است.

قاعده نفي سبيل در سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران همچنان پررنگ است. بر همين مبنا، حل مناقشات جهان اسلام بر عهده خود مسلمانان خواهد بود و براي نقش آفريني مستقل کفار يا نقش آفريني ترکيبي مسلمانان و کفار در مواجهه با آن مصدر و ظرفي وجود ندارد.

حضرت امام خميني (ره) به عنوان رهبر و مصلح مسلمان اين نقطه آسيب را در ملتهاي اسلامي درک کرد و نداي استقلال طلبي خود را بر مبناي اصول الهي و اصل مترقي نفي سبيل استوار ساخت. در دوراني که جهان در سيطره دو بلوک شرق و غرب قرار داشت، نظام بين الملل شاهد ظهور انقلابي بود که نه تنها به هيچ يک از دو قطب قدرت جهان وابسته نبود، بلکه سلطه آنها را نيز نفي مي کرد و در تقابل با آنها قرار داشت.

بي دليل نبود که ايالات متحده آمريکا و اتحاد جماهير شوروي هر دو در دوران جنگ تحميلي و سال هاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي تلاش خود را براي سرنگوني نظام جمهوري اسلامي به کار گرفتند.با اين حال ملت انقلابي ايران با اتکا بر اصل نفي سبيل و اتکا به خود توانست معادله اي ناممکن را ممکن ساخته و پس از هشت سال به دشمنان بعثي و حاميان غربي و شرقي آن اجازه ندهد ذره اي از خاک ميهن پاکمان را به تصرف خود درآورند.

موضوع ديگري که در انديشه امام خميني (ره) اهميت و ظهور و بروز دارد، دشمن شناسي و مواجهه به هنگام با ترفندها و توطئه هاي دشمنان است. رمز ماندگاري انقلاب اسلامي در طول چهار دهه اخير يکي " دشمن شناسي” و ديگر " استقلال” و " عمل به احکام الهي و قرآن " بوده است.

زماني که دشمن شناسي و استقلال يک ملت  در وهله اول با يکديگر ترکيب شده و سپس  اين ترکيب در ذيل کامل ترين مکتب الهي تعريف شود،در آن صورت ما با ملتي قوي و آسيب ناپذير و نظامي پويا مواجه خواهيم بود.

افتخار ملت انقلابي ايران، حرکت در سايه اسلام و تعاليم الهي و توجه ويژه نسبت به مفاهيمي والا مانند "اسلام سياسي”،" ولايتمداري” و "غيرت ديني” است. اين مفاهيم در ذهن هر چهار نسل انقلاب اسلامي نضج يافته و طرح هاي دشمنان قسم خورده اين مرز و بوم را ناکام گذاشته است.

در اين ميان ،مولفه دشمن شناسي اهميتي ويژه دارد.

زماني که دشمن شناسي از قاموس گفتمان انقلاب حذف شود و "بي اعتمادي مطلق به آمريکا” جايگزين " همزيستي مسالمت آميز با غرب”  شود، ما دچار بدترين خطاي راهبردي، اعتقادي و محاسباتي ممکن شده ايم.

در نهايت اينکه تکيه بر گفتمان حضرت امام (ره) و خصوصا تکيه بر قاعده نفي سبيل  و دشمن شناسي به هنگام، راه ماندگاري انقلاب است./روزنامه رسالت