به‌احتمال زیاد «دونالد ترامپ» نامزد نهایی حزب جمهوری‌خواه خواهد بود، اما انتخابات مقدماتی ۷ ژوئن (۱۸ خرداد) در کالیفرنیا و ۶ ایالت باقی‌مانده، برای «هیلاری کلینتون» و «برنی سندرز» سرنوشت‌ساز خواهد بود.

 به گزارش مشرق، رقابت‌های درونی‌حزبی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به روزهای حساس و پایانی خود نزدیک می‌شود.

سندرز یا کلینتون

سندرز که زمانی فاصله‌ای دورقمی با کلینتون داشت و 30 تا 40 درصد از وی عقب‌تر بود، ماه فوریه توانست با پیروزی در رقابت‌های درونی حزبی 7 ایالت، کلینتون را شکست دهد و خود را به وی نزدیک کند.

هرکدام از این دو برای پیروزی درون‌حزبی به 2383 دلیگیت (نماینده حزبی) نیاز دارند. با احتساب سوپردلیگیت‌ها، کلینتون به رقم 2310 دلیگیت (نماینده حزبی) دست یافته است که از این تعداد 514 عدد از آنها سوپردلیگیت‌ها هستند. سندرز نیز 1542 دلیگیت دارد که 43 مورد از آن را سوپردلیگیت‌ها تشکیل می‌دهند. او اگر به‌طور معجزه‌آسا بتواند تک‌تک دلیگیت‌های بعدی را نیز از آنِ خود کند، باز هم برای رسیدن به عدد 2383، نیاز به حمایت سوپردلیگیت‌ها دارد.



نظرسنجی مؤسسه «سیاست عمومی» نشان می‌دهد کلینتون و سندرز در کالیفرنیا رقابت تنگاتنگی خواهند داشت. به‌نوشته روزنامه «نیویورک تایمز»، طبق نظرسنجی این مؤسسه، کلینتون از 46 درصد آراء و سندرز از 44 درصد حمایت رأی‌دهندگان برخوردار است، این درحالی است که در نظرسنجی همین مؤسسه در ماه مارس (یعنی دو ماه قبل)، کلینتون از 48 درصد حمایت رأی‌دهندگان برخوردار بود و سندرز از 41 درصد. این آمار نشان می‌دهد حمایت از کلینتون در ماه می 2 درصد نسبت به ماه قبل از آن یعنی آوریل کاهش داشته و حمایت از سندرز، 3 درصد افزایش داشته است.

با این حال، به‌نوشته روزنامه نیویورک تایمز، کلینتون حتی در صورت شکست در این ایالت نیز دلیگیت‌های کافی برای پیروزی در رقابت‌های درونی حزبی را کسب خواهد کرد.

مؤسسه «هوور» نیز با انتشار نظرسنجی خود اعلام کرد، هیلاری کلینتون در کالیفرنیا، 13 درصد از سندرز جلوتر است. در واقع، او با کسب 51 درصد آرای رأی‌دهندگان این ایالت، از سندرز پیشی گرفته است. ظاهراً برنی سندرز از حمایت 38 درصد رأی‌دهندگان آمریکایی در این ایالت برخوردار است.



هردوی این نظرسنجی‌ها حکایت از آن دارد که کلینتون نامزد نهایی دموکرات‌ها خواهد بود، اما نکته اینجاست حتی در صورت شکست وزیر خارجه سابق آمریکا در کالیفرنیا، باز هم او نامزد نهایی دموکرات‌ها خواهد بود، چون در صورت تحقق این فرض محال که سندرز همه 475 دلیگیت‌ کالیفرنیا را از آنِ خود کند، باز تعداد دلیگیت‌های او از کلینتون کمتر خواهد بود.

با توجه به محرز بودن این نتیجه، علت اصرار برنی سندرز به ادامه رقابت، امید او به تغییر نظر سوپردلیگیت‌هاست. سوپردلیگیت‌ها مقام‌های منتخب، اعضای کمیته ملی حزب دموکرات و سایر نخبگان حزب هستند که می‌توانند فارغ از هر تعهدی، در مجمع به هر نامزدی که بخواهند، رأی دهند. تنها درصورتی که سوپردلیگیت‌ها که در حال حاضر اکثر قریب به اتفاق آنها حامی کلینتون هستند، در روز گردهمایی نهایی دموکرات‌ها نظر خود را تغییر دهند و سندرز را برگزینند، او شانس پیروزی دارد، اما نکته ماجرا اینجاست که کلینتون در این دور از رقابت‌ها حمایت سنگین سوپردلیگیت‌ها را به‌همراه دارد.

از این رو، پیروزی کلینتون با اگر و اما همراه نیست. او در زمینه تعداد آرای مردمی، با فاصله بالایی پیشتاز است. غیر از مدت کوتاهی در فوریه، کلینتون در تمامی مدت انتخابات مقدماتی پیشتاز بود و به‌احتمال زیاد نیز این روند را حفظ خواهد کرد.

رئیس‌جمهور کیست

اما زمانی که نوبت به نظرسنجی درباره پیروز نهایی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا می‌رسد، آمار و ارقام جالب و در عین حال عجیب می‌شود. از آنجایی که نامزد نهایی حزب دموکرات هنوز نهایی نشده است، تمامی نظرسنجی‌ها در دو بخش جداگانه صورت می‌گیرد؛ یکی رقابت بین کلینتون و ترامپ، دیگری رقابت بین سندرز و ترامپ.

به‌عنوان مثال، طبق نظرسنجی دانشگاه «کوینیپیاک»، هر دو نامزد پیشتاز حزب جمهوری‌خواه و دموکرات یعنی ترامپ و کلینتون از شانس برابری برای پیروزی در انتخابات نوامبر 2016 (آبان 95) ریاست جمهوری آمریکا برخوردارند.



«پیتر ای براون» معاون رئیس مرکز نظرسنجی دانشگاه کوینیپیاک در این باره می‌گوید: «در فرصت 6ماهه باقی‌مانده تا برگزاری انتخابات نهایی ریاست جمهوری، به نظر می‌رسد ترامپ و کلینتون، از شرایط مشابهی در 3 ایالت مهم فلوریدا، اوهایو و پنسیلوانیا برخوردار هستند». تعداد نمایندگان مردمی هر سه این ایالت‌ها برای پیشتازان دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات حائز اهمیت است. از سال 1960 تاکنون، هیچ نامزد ریاست جمهوری در آمریکا نبوده است که بدون پیروزی در دست‌کم 2 ایالت از 3 ایالت نام‌برده موفق شده باشد به کاخ سفید راه یابد.

نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد میزان مقبولیت دونالد ترامپ در ایالت اوهایو در مقایسه با هیلاری کلینتون، 43 به 39 درصد است. در نظرسنجی ایالت فلوریدا و پنسیلوانیا، نیز کلینتون با نسبت 43 به 42 درصد دارای محبوبیت بیشتری در مقایسه با ترامپ است.

اما طبق همین نظرسنجی، در مقایسه برنی سندرز با دونالد ترامپ، مشخص شد سندرز با نسبت 43 به 41 درصد از ترامپ محبوب‌تر است. به این ترتیب، سندرز در مقایسه با کلینتون، برتری بیشتری نسبت به ترامپ در ایالت‌های فلوریدا و پنسیلوانیا دارد.

در آخرین نظرسنجی مشترک شبکه خبری «ان‌بی‌سی نیوز» و روزنامه «وال استریت ژورنال» نیز کلینتون با اختلاف 3 درصد از ترامپ جلوتر است. او حمایت 46درصدی آرای رأی‌دهندگان را داراست و ترامپ، 43 درصد از آراء را به خود اختصاص داده است. اما واحد سیاسی «ان‌بی‌سی نیوز» اعلام کرده اگر برنی سندرز از رقابت‌ها حذف شود، آرای کلینتون با 8 درصد افزایش به 51 درصد خواهد رسید.

نکته جالب توجه اینجاست که طبق نظرسنجی مؤسسات همین دو رسانه آمریکایی، اگر نامزد نهایی دموکرات‌ها برنی سندرز باشد، او نسبت به نامزد جمهوری‌خواهان شانس بیشتری برای پیروزی خواهد داشت و سندرز با 15 درصد اختلاف از ترامپ پیشی خواهد گرفت. در واقع، او در این نظرسنجی‌ها، 54 درصدر از آرای رأی‌دهندگان را کسب کرده است در حالی که تنها 39 درصد حامی ترامپ هستند.

این دو، تنها نظرسنجی‌هایی نیستند که طبق آمار آنها، سندرز نسبت به کلینتون موقعیت بهتری در رقابت با دونالد ترامپ دارد. نظرسنجی مؤسسه «ریل کلیر پالیتیکس» نیز نشان می‌دهد، سناتور سندرز می‌تواند با اختلاف 10.8 درصد دونالد ترامپ را شکست دهد. اما طبق نظرسنجی همین مؤسسه، کلینتون با اختلاف 0.2 درصد از ترامپ شکست خواهد خورد.

مؤسسه «هافپست پولستر» نیز با انتشار نظرسنجی خود برآورد کرده، آرای کلینتون در صورت رقابت نهایی با ترامپ، تنها 1.6 درصد از رقیب جمهوری‌خواه خود بالاتر خواهد بود. اما طبق نظرسنجی این مؤسسه، در صورت رقابت ترامپ با سندرز، آرای نامزد دموکرات‌ها 10.2 درصد از نامزد جمهوری‌خواهان بیشتر خواهد بود.

نکته جالب توجه درباره این نظرسنجی‌ها آن است که هرچند به‌احتمال قوی، هیلاری کلینتون نامزد نهایی حزب دموکرات خواهد بود اما در رقابت نهایی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، این سندرز است که شانس بهتری برای پیروزی بر دونالد ترامپ دارد، نه هیلاری کلینتون.
منبع: تسنیم