اندیشکده آمریکایی در تحلیلی ضمن اشاره به ناتوانی فنی ریاض در پیگیری برنامه هسته‌ای با پرداختن به شایعات کمک پاکستان به عربستان در این زمینه نوشت: در صورت چنین توافقی، این امر مبهم و بدون ضمانت اجرایی و جزئیات عملیاتی است.

به گزارش مشرق، اندیشکده آمریکایی «بروکینگز» در تحلیلی پیرامون «امکان دستیابی عربستان سعودی به توان هسته‌ای و متعاقب آن ساخت بمب اتمی» نوشت: عربستان سعودی بیشترین انگیزه را در کسب سلاح هسته‌ای دارد زیرا این کشور ایران را دشمن کینه توزی می داند که قصد بی‌ثبات سازی همسایگانش را دارد و در این مسیر موفق به سلطه‌ای منطقه‌‌ای و برهم زدن نظم داخلی عربستان شده است. عربستانی‌ها همزمان اطمینان خود را به تعهدهای امنیتی آمریکا در قبال منطقه از دست داده‌اند.

بروکینگز با اشاره به عدم مجوز واشنگتن به ریاض در مورد پیگیری برنامه هسته‌ای می‌نویسد: رهبری جدید عربستان سعودی در کشمکش‌های منطقه‌ای نقش تهاجمی و مستقل‌تری را به ویژه در یمن گرفته است. آن‌ها می‌دانند که برای حفظ امنیت خود هیچ گزینه‌ای جز تکیه بر واشنگتن ندارند. آن‌ها همچنین می‌دانند که اگر در پی ساخت سلاح‌های هسته‌ای بروند، روابط حیاتی‌شان با آمریکا به خطر می‌افتد.

اندیشکده بروکینگز در بخش دیگر تحلیل خود می‌نویسد: سعودی‌ها منابع مالی مطلوبی را برای حرکت به سوی ساخت سلاح اتمی دارند اما آن‌ها نه توانمندی فنی و نه نفرات مورد نظر و نه زیر ساخت‌های مناسب را برای پیگیری برنامه هسته‌ای بومی که سال‌ها نیز طول می‌کشد، دارند.

این اندیشکده  در خاتمه با پرداختن به شایعات در زمینه همکاری هسته‌ای پاکستان با عربستان نوشت: با توجه به مشکلات عربستان در بهره‌وری از قابلیت ساخت سلاح هسته‌ای، گمانه زنی‌ها به سوی کمک یک قدرت خارجی و معمولا پاکستان که کمک‌های مالی سخاوتمندانه‌ای را از این کشور دریافت می‌کند، می‌رود. اما با وجود چنین شایعاتی، یافتن واقعیت این مسئله دشوار است. اگر چنین توافقی بین طرفین حاصل شده باشد، این توافق مبهم و تضمین نانوشته‌ای بین رهبران پاکستان با پادشاه عربستان  و بدون ارائه جزییات عملیاتی یا شرایط آن است. در هر صورت این که عربستان بتواند بر چنین توافقی تکیه نماید بهرحال به ویژه هنگامی که پاکستانی‌ها سعی در خاتمه دادن به میراث «عبدالقدیر خان» (پدر هسته‌ای پاکستان) و ورود به جرگه بین‌المللی عدم گسترش سلاح‌های هسته‌ای دارند، دشوار است.