نبردهای شدید میان مدافعان حرم با تروریست‌های ارتش آزاد و القاعده برای بازپس‌گیری مناطق از دست رفته در حاشیه جنوب غربی حلب همچنان ادامه دارد.

گروه بین‌الملل مشرقبرای مخاطبان مشرق که طی سه سال گذشته پیگیر «سلسله گزارش‌های تحلیلی - میدانی سوریه» بوده‌اند، از تحولات میدانی در جبهه‌های «حلب، ادلب، دمشق و رقه» گزارش‌هایی تهیه شده است که در ادامه می‌خوانید.

در حالیکه نبردهای شدید میان مدافعان حرم با تروریست‌های ارتش آزاد و القاعده برای بازپس‌گیری مناطق از دست رفته در حاشیه جنوب غربی حلب همچنان ادامه دارد، عملیات نیروهای چند ملیتی مورد حمایت آمریکا برای گسترش بحران در منطقه از طریق تجزیه سوریه با محاصره شهر منبج تحت کنترل گروه تروریستی تکفیری داعش وارد مرحله جدیدی  شده است.

تحولات میدانی جبهه رقه

پیشروی سریع ارتش به سمت رقه/سیطره بر نیروگاه الرصافه

با گذشت یک هفته از آغاز عملیات نیروهای نظامی سوری و گروه های هم پیمان برای بازپس گیری شهر رقه مقر خلافت خودخوانده گروه تروریستی تکفیری داعش، پیشروی ها از سرعت قابل ملاحظه ای برخوردار بوده است. عملیات ارتش سوریه از منطقه "السلمیه" واقع در نزدیکی جاده استراتژیک "اثریا - خناصر" میان دو استان حلب و حماه به سمت رقه آغاز شده است. نیروهای مشارکت کننده در این عملیات شامل "لشگر صقورالصحراء، دفاع وطنی و لشگر فاطمیون" می‌باشند. 


{$sepehr_media_1600414_400_300}

عملیات نیروهای سوری دارای دو بخش است. بخش اول سیطره بر شهر و فرودگان نظامی "الطبقه" واقع در حاشیه جنوب غربی استان رقه و پس از آن گسترش عملیات نظامی به سمت شهر رقه که از سال 2014 به مرکز فعالیت‌های گروه تروریستی تکفیری داعش تبدیل شده است. یک منبع میدانی در ارتش سوریه به خبرنگار ما گفت که فرماندهان سوری در گام نخست طی روزهای اخیر حملات وسیعی را به سوی شهر رقه آغاز کرده و پس از پاکسازی مناطق حدفاصل جاده اثریا - خناصر، هم اکنون در فاصله کمتر از 15 کیلومتری آن قرار دارند.


مناطقی که در این چند روز از اشغال داعش آزاد شده شامل "ابوالزین (1 تا 7)"، الزکیه، روستای ابوالعلاج، رجم العسگری، جب عزیز، جب ابیض، بئر (چاه) انباج و در نهایت مجموعه انبار مواد نفتی و نیروگاه برق الرصافه" بوده که پس از نبردهای سنگین با تروریستهای داعش پس از 3 سال از اشغال آنها آزاد شده است. منابع میدانی گفته اند که ارتش قصد دارد پس از رسیدن به دروازه های شهر طبقه از دو جهت جنوب و غربی به مواضع داعش هجوم برده و آن را پاکسازی کند.


این عملیات با پشتیبانی وسیع جنگنده بمب‌افکن‌ها و بالگردهای روسی - سوری انجام شده که طی آن استحکامات، خطوط دفاعی و کاروان‌های سلاح و مهمات داعش هدف حملات دقیق هوایی قرار گرفته و منهدم شده اند. تاکتیک اصلی داعش در مواجهه با نیروهای نظامی سوری و گروه های هم پیمان آن تا این لحظه عموما بر عملیات های پی در پی انتحاری و تعبیه گسترده میادین مین و تله های انفجاری قرار داشته است. در این میان نکته مهم ناکامی کلیه مهاجمین انتحاری داعش بوده است. به نحوی که حتی یکی از این حملات موفقیت آمیز نبوده و اکثر آنها پیش از انجام حمله از سوی ارتش خنثی و عوامل آن زنده دستگیر و خودروهای آنها نیز خنثی‌سازی شده‌اند.


{$sepehr_media_1600406_400_300}

در همین راستا روز گذشته 3 عامل انتحاری داعش پیش از انجام عملیات انفجاری از سوی ارتش سوریه دستگیر شده اند. با توجه به اینکه مناطق تحت اشغال داعش در استان های رقه و حلب بطور همزمان از سوی 3 مجموعه شامل "ارتش سوریه و گروه های هم پیمان آن (محور جنوب و غرب رقه)، ائتلاف تروریستهای تکفیری ارتش آزاد و القاعده در شمال شرقی حلب شهر باب و مزدوران چند ملیتی به رهبری آمریکا (شمال استان رقه و شهر محاصره شده منبج واقع در شمال شرقی استان حلب)" مورد حملات سنگینی قرار دارد، استفاده داعش از تاکتیک حملات انتحاری  و میادین مین دور از انتظار نبوده است.



پیش بینی می شود که داعش نیروهای مسلح آموزش دیده خود را در خطوط حاشیه ای فرودگاه نظامی و شهر الطبقه مستقر کرده و در انتظار فرارسیدن نیروهای ارتش سوریه و گروه های هم پیمان آن نشسته است. در همین راستا منابع میدانی نزدیک به اتاق عملیات مشترک آزادسازی رقه با اشاره به پرواز دائم پهپادهای روسی و سوری بر فراز این مناطق گفته‌اند که داعش طی یک هفته اخیر اقدام به ایجاد استحکامات فراوانی در اطراف شهر و فرودگاه الطبقه کرده است. 


در مقابل، روسیه نیز پیش از آغاز عملیات ده‌ها دستگاه تانک تی 80 و تی 90 نسل 3 مجهز به سامانه های پدافندی ضد زره در اختیار ارتش سوریه قرار داده است. این تانک ها دارای زره مقاوم در برابر انفجار بمب‌های کنار جاده ای و سیستم‌های اختلال الکترونیکی (جمر) پیشرفته برای جلوگیری از فعال شدن بسته‌های انفجاری یا اصابت موشک های ضد زره می‌باشند. 


تحولات میدانی جبهه حلب

تشدید نبردها در قراصی/شهادت سه مدافع حرم ایرانی

نبردها در محور جنوبی شهر حلب که با حمله دو گروه تروریستی تکفیری القاعده و ارتش آزاد به مواضع نیروهای دولتی سوریه و مدافعان حرم حضرت زینب (س) آغاز شده بود همچنان میان دو طرف ادامه دارد. کانون این درگیری‌ها طی 48 ساعت گذشته در روستای "القراصی" قرار دارد. علی رغم اینکه جبهه النصره و احرارالشام (القاعده) خبر از سیطره کامل بر این روستا داده بودند اما منابع میدانی نزدیک به مدافعان حرم از تسلط کامل خود بر آن و جاری بودن درگیری‌ها در مناطق اطراف آن خبر داده‌اند. 



پیشروی‌های اخیر تروریست‌ها در روستاهای "الحمیره، قراصی و قلعجیه" ضمن تامین امنیت مواضع تروریستها در بخش شرقی اتوبان حلب - دمشق مانند "خان طومان، الزربه، امکان گسترش حملات آنها به مواضع نیروهای ارتش سوریه و گروه‌های هم پیمان در مناطقی همچون "خلصه، الحویز، الزیتان و برنه" را نیز فراهم می‌آورد. لازم به ذکر است که طی هفته‌های اخیر مرکز رصد عملیات نظامی روسیه مستقر در فرودگاه نظامی حمیمیم لاذقیه بر اساس اطلاعات دریافتی از پهپادهای شناسایی - رزمی از انتقال بیش از 8 هزار تروریست القاعده و ارتش آزاد به خطوط تماس با نیروهای مدافع حرم خبر داده بود.



این نیروها از استان‌های حلب، ادلب و همچنین اردوگاه‌های آموزش نظامی القاعده و ارتش آزاد در خاک ترکیه به جنوب غربی حلب منتقل شده‌اند. در درگیری‌های روزهای اخیر پنج رزمنده ایرانی مدافع حرم حضرت زینب (س) به درجه رفیع شهادت نائل آمده‌اند. این شهدا شامل "شهید حسین پورابراهیمی از رشت، شهید حاج علی منصوری از نیشابور، شهید مهدی اسحاقیان از اصفهان، شهید احمد مکیان از آبادان، شهید عباس دانشگر از سمنان" می باشند.






تلاش آمریکا برای تجزیه سوریه/ منبج به محاصره مزدوران آمریکا در آمد

در ادامه عملیات نیروهای چند ملیتی تحت حمایت آمریکا در محور شمالی سوریه، شهر منبج تحت اشغال گروه تروریستی تکفیری داعش به محاصره آنها در آمده است. این نیرو شامل واحدهایی از گروه تروریستی "پ.ک.ک (کردهای ترکیه و عراق)، ی.پ.گ (کردهای سرویه)، احرارالشام و برخی گروه های وابسته به ارتش آزاد می باشد که از یک ماه پیش ابتدا تحت عنوان آزادسازی رقه مقر خلافت داعش حملات وسیعی را علیه مواضع گروه تروریستی تکفیری داعش آغاز کرده بودند.


ترکیب نیروهای مشارکت کننده در این عملیات که از کشورهای مختلف توسط آمریکا گردهم آمده بودند نشان داد که موضوع آزادسازی رقه بعنوان استان اشغال شده سوریه توسط داعش نمی باشد. این گمانه زمانی تقویت شد که پیکان حملات از رقه به سمت منبج در شمال حلب تغییر داده شد. حضور گروه های تجزیه طلب مزدور آمریکا، برافراشتن پرچم جعلی کردستان موهوم و جغرافیای منطقه اجرای عملیات در نوار مرزی استان‌های رقه و حلب سوریه نشان از نقشه شوم دولت آمریکا برای تجزیه مناطق نوار مرزی شمالی سوریه با ترکیه می باشد.



طی روزهای اخیر شهر منبج پس از نبردهای سنگین مورد محاصره این نیروی چند ملیتی قرار گرفته است. برخی منابع میدانی از ورود شبه نظامیان کرد به محلات حاشیه شمالی منبج خبر داده اند. 250 مستشار نظامی آمریکایی، انگلیسی و فرانسوی در کنار صدها تن از اتباع کشورهای مختلف جهان در عملیات محاصره منبج حضور دارند. در نقشه هایی که از سوی گروه های کرد مشارکت کننده در این عملیات منتشر شده صراحتا از مناطق مرزی استان های حسکه، رقه و حلب سوریه تحت عنوان "غرب کردستان" یاد شده که نشان دهنده نیت شوم آنها برای تجزیه منطقه می باشد. 





ساخت پایگاه فرانسوی در خاک سوریه!

در حالی که طی روزهای گذشته ائتلاف تحت حمایت آمریکا اقدام به محاصره شهر منبج در شمال شرقی استان حلب سوریه که در اشغال داعش قرار دارد کرده است، منابع خبری فرانسوی از آغاز عملیات ساخت پایگاه دائمی نظامی در سوریه خبر داده اند. بنابر گزارشهای منتشر شده، این پایگاه نظامی در اطراف شهر عین العرب واقع در شمال استان حلب سوریه در مجاورت مرز با ترکیه ایجاد خواهد شد و هدف از آن کمک به شبه نظامیان کرد تجزیه طلب برای جداسازی مناطق کردنشین شمال سوریه از این کشور خواهد بود. 


فرماندهی تروریستها بر عهده نظامیان ترکیه است!

ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد: افزون بر اینکه مستشاران نظامی ترک فرماندهی گروه های مسلح را بر عهده دارند، شمار زیادی کامیون های بزرگ حامل تسلیحات نیز روزانه توسط افسران سازمان اطلاعات این کشور به سوی استان های ادلب و حلب در حرکت است. وی نقش تخریبی ترکیه در روند حل سیاسی پرونده بحران در سوریه را بشدت محکوم کرده و بر عزم مسکو و سایر هم پیمانان سوریه بر برخورد قاطع با اقدامات تخریبی تاکید کرد.


لازم به ذکر است که پیش از این اسنادی از حضور نظامیان ترک در اتاق‌های عملیات مشترک گروه‌های وابسته به القاعده و ارتش آزاد در حین هجوم به استان های ادلب، حلب و لاذقیه منتشر شده بود. ترکیه از زمان آغاز بحران سوریه در سال 2011 در کنار آمریکا، عربستان سعودی، قطر و اردن مهم ترین حامیان گروه های تروریستی تکفیری فعال در بخش شمالی کشور سوریه می باشند. ده ها اردوگاه آموزش نظامی تحت نظر افسرانی از کشورهای ذکر شده متولی تجهیز و آموزش های تخصصی به گروه های تروریستی مذکور هستند.


هلاکت فرمانده نظامی نورالدین زنکی+عکس 

در ادامه درگیری های محور شمالی استان حلب سوریه ساعتی پیش منابع میدانی از هلاکت فرمانده کل نظامی گروه نورالدین زنکی وابسته به ارتش آزاد خبر داده اند."احمد ناصیف" فرمانده شاخه نظامی نورالدین زنکی ساعتی پیش در درگیری با رزمندگان ارتش سوریه در اطراف مزارع ملاح واقع در حاشیه شمالی شهر حلب سوریه به هلاکت رسیده است. این در حالی است که تنها هفت ماه از هلاکت مسئول نظامی سابق این گروه و انتصاب احمد ناصیف می گذشت. 


گروه نورالدین الزنکی از اولین گروه‌های تروریستی مسلحی بود که تحت نظارت سازمان جاسوسی ترکیه (میت) در نبردهای حلب علیه ارتش سوریه شرکت کرد که از محله صلاح الدین آغاز شد که شاهد درگیری‌های شدیدی بود. همچنین این گروه در بستن راه اثریا - خناصر به حلب و نبردهای فرودگاه نظامی منغ در حومه غربی حلب مشارکت داشت. این گروه طی ماه های اخیر حضور گسترده‌ای در کنار القاعده در نبردهای استان حلب سوریه داشته است. 


تحولات میدانی جبهه دمشق و حاشیه دمشق

انفجارهای پی در پی انتحاری در محله زینبیه/کاروان امدادی سازمان ملل برای تروریستهای دوما

دو انفجار انتحاری در منطقه "زینبیه" واقع در حاشیه جنوبی شهر دمشق پایتخت سوریه را لرزاند. انفجارها در پست ایست و بازرسی نیروهای مدافع حرم حضرت زینب (س) در منطقه "الذیابیه" رخ داده است. حسب گزارش های میدانی نیروهای امنیتی مستقر در این پست بازرسی حین بررسی هویت سه سرنشین یکدستگاه خودروی "پیک آپ نظامی سفید رنگ" متوجه جعلی بودن اوراق هویتی آنها شده و پس از منتقل کردن آن به سمت راست خیابان، اقدام به بررسی‌های جدی تر خودروی همراه آنها می کنند.



در این بین، اشتباه نیروهای امنیتی سوری در پیاده کردن سه سرنشین خودرو موجب افزایش نگرانی آنها و فرار عامل انتحاری از محل به سمت ورودی بازار میوه و سبزیجات مستقر در 100 متری محل پست ایست و بازرسی شده و وی بلافاصله پس از نزدیک شدن به صدها نفر غیرنظامی در حال خرید مایحتاج روزانه اقدام به انفجار جلیقه بمبگذاری شده همراه خود در میان مردم غیرنظامی می کند. نیروهای امنیتی پس از دستگیر کردن دو سرنشین دیگر این خودرو کرده و درخواست نیروهای امدادی برای کمک به مجروحان حمله اول می کنند.



پس از دقایقی نیروهای امدادرسان و آتش نشان در محل انفجار حاضر شده و عملیات انتقال مجروحان به مراکز درمانی و بیمارستانی آغاز می‌گردد. در همین حین یک عامل انتحاری دیگر که پیش از آن وارد منطقه شده بود با نزدیک شدن به آمبولانس‌ها و نیروهای هلال احمر سوریه اقدام به انفجار دوم در میان آنها کرده که به افزایش تعداد شهدا و مجروحان منجر شده است. در بررسی‌های امنیتی مشخص شد که سرنشینان خودروی توقیف شده قصد ورود به منطقه اطراف حرم حضرت زینب (س) و انجام 3 حمله انتحاری را داشتند که در این کار ناکام مانده‌اند.



ساعتی پس از این حملات، شاخه اطلاع‌رسانی گروه تروریستی تکفیری داعش با انتشار بیانیه‌ای عوامل آن را "ابوعمر فلسطینی، ابوعدی الشامی و ابویعقوب الشامی" معرفی کرده است. به گزارش منابع بیمارستانی در این انفجارها دست کم 22 نفر شهید و بیش از 40 نفر نیز زخمی شده‌اند که همگی غیرنظامی و از مذاهب مختلف شامل شیعه، اهل سنت، علوی بوده‌اند. این انفجارها در حالی به وقوع پیوست که ماه گذشته نیز حملات مشابهی به منطقه زینبیه دمشق صورت گرفته بود که به شهادت و جراحت بیش از 600 نفر منجر شده بود. 



{$sepehr_media_1598248_400_300}

 درگیری های خونین خانوادگی گروه های القاعده

از منطقه "وادی بردی" واقع در حاشیه شمال غربی استان دمشق خبر می‌رسد که درگیری‌های خونین داخلی میان عناصر چند گروه شبه نظامی وابسته به شبکه تروریستی تکفیری بین‌المللی القاعده تلفات و خسارات سنگینی به آنها وارد آورده است. این درگیری‌ها در پی بالا گرفتن اختلافات میان دو برادر به نام های "اسد و عمر الخطیب" فرماندهان گروه‌های " لواء القادسیه و لواء تحریر الشام" هردو وابسته به القاعده رخ داد که به کشته شدن اسد الخطیب ملقب به "ابوحمزه" به همراه 10 تن از نیروهای تحت امرش شد. 


در پی این درگیری‌ها ابوهاشم الانصاری امیر القاعده در منطقه حاشیه دمشق دستور دستگیری عناصر گروه رقیب را صادر کرد و صدها تن از نیروهای این گروه را برای سرکوبی آنها اعزام کرده که تا این لحظه نبردهای شدید میان دو طرف ادامه دارد. منطقه وادی بردی از حمله مناطق استان دمشق است که از ابتدای بحران سوریه در سال 2011 تا کنون آلوده به فعالیت القاعده، ارتش آزاد و داعش بوده و از سوی نیروهای ارتش سوریه در حالت شبه محاصره قرار دارد. 



تحولات میدانی جبهه ادلب

ترور رهبر ارشد احرارالشام

در ادامه سریال ترورهای داخلی میان گروه‌های تروریستی تکفیری فعال در استان ادلب تحت کنترل ائتلاف تروریستی تفیری "جیش الفتح" به رهبری شبکه القاعده روز گذشته منابع میدانی از هلاکت یکی از رهبران گروه احرارالشام طی یک سوء قصد خبر داده‌اند. بنابر این گزارش، روز گذشته خودروی حامل "احمد الحاجی" از رهبران ارشد گروه احرارالشام (اخوان المسلمین و القاعده) حین تردد در حاشیه شهر ادلب منفجر شد که طی آن وی در دم به هلاکت رسیده است. منابع وابسته به احرارالشام گفته‌اند که بمب در زیر خودروی احمد الحاجی نصب شده بود. 


طی ماه‌های اخیر ده‌ها تن از اعضا و فرماندهان میان و ارشد گروه‌های عضو ائتلاف تروریستی جیش الفتح به رهبری شبکه القاعده در مناطق مختلف استان ادلب به شیوه‌های مختلف اعم از بمبگذاری، تیراندازی و بمب کنار جاده‌ای به هلاکت رسیده‌اند. داعش متهم ردیف اول این ترورها معرفی شده است. استان ادلب کسال پیش در حمله هزاران تروریست تکفیری عضو جیش الفتح به اشغال در آمده بود. ابومحمد الجولانی فرمانده القاعده در سوریه سال گذشته در یک مصاحبه از قصد خود برای تاسیس "امارت اسلامی" در استان ادلب خبر داده بود.