سرویس جهان مشرق - برای مخاطبان مشرق که طی سه سال گذشته پیگیر «سلسله گزارشهای تحلیلی - میدانی سوریه» بودهاند، از تحولات میدانی در جبهههای «دمشق، حلب، ادلب و دیرالزور » گزارشهایی تهیه شده است که در ادامه میخوانید.
در حالی که نیروهای ارتش و بسیج سوریه با پشتیبانی رزمندگان حزب الله شهرک استراتژیک میدعا در غوطه شرقیه را از تروریستهای تکفیری القاعده و ارتش آزاد بازپس گرفته اند، منابع خبری از سیطره کامل شبه نظامیان چند ملیتی بر نیمی از شهر منبج در شمال شرقی استان حلب سوریه خبر می دهند.
تحولات میدانی جبهه دمشق و حاشیه دمشق
سیطره ارتش بر میدعا/قطع مسیر تدارکاتی تروریستها در غوطه
کمتر کسی گمان میکرد که عملیات آرام روزهای اخیر نیروهای ارتش سوریه و گروه های هم پیمان آن برای پاکسازی منطقه غوطه شرقیه دمشق با پیشروی های گسترده و مهمی همراه باشد. پس از سیطره سه روز پیش رزمندگان سوری و حزب الله بر روستای "البحاریه" در شرق غوطه و ثبیت امنیت آن، ساعتی پیش منابع میدانی از سیطره کامل نیروهای سوری بر شهرک "میدعا" واقع در شمال شرقی این منطقه خبر داده اند.
عملیات سیطره بر شهر میدعا پس از بازپس گیری شهرک البحاریه و تپه راهبردی مجاور آن صورت گرفته که دارای اشراف کامل بر این شهرک می باشد. میدعا دروازه ورودی بخش شرقی منطقه غوطه بوده که گروه های تروریستی تکفیری اقدام به انتقال تسلیحات از مرزهای اردن به بادیه های (بیابانهای)درعا، سویداء دمشق کرده و از طریق این شهرک وارد غوطه شرقیه دمشق می کنند. نیروهای ارتش سوریه سال گذشته نیز طی عملیاتی بر میدعا سیطره یافته اما در پاتک های سنگین تروریستهای تکفیری گروه جیش الاسلام مجبور به تخلیه آن شده بودند.
با گذشت 48 ساعت از ورود نیروهای نظامی سوریه و حزب الله به میدعا علیرغم درگیری های شدید و تلاش های گسترده تروریستها کنترل آن همچنان در اختیار رزمندگان خودی قرار دارد. بدیهی است در صورت تثبیت موقعیت نظامی نیروهای دولتی بر این شهرک محاصره تسلیحاتی تروریست ها در منطقه غوطه شرقیه پس از سالها بطور کامل اجرا و شمارش معکوس برای نابودی آنها آغاز خواهد شد. منطقه غوطه شرقیه دمشق در حاشیه شرقی پایتخت سوریه قرار داشته و از مهمترین کانون های بحران در این کشور از سال 2011 بشمار میرود.
{$sepehr_media_1626212_400_300}
بر اساس آخرین آمارها بیش از 20 هزار تروریست کاملا آموزش دیده و مجهز به انواع تسلیحات سنگین شامل توپخانه، موشک و واحدهای زرهی تانک و نفربر در غوطه فعال هستند که این موضوع مهمترین خطر برای امنیت پایتخت سوریه بشمار می رود. در ابتدای بحران سوریه در سال 2011 شهر دوما مرکز غوطه شرقیه نخستین منطقه ای بود که اقدامات مسلحانه سازماندهی شده در آن آغاز شده و در همان روزهای نخست حملات گسترده و از پیش برنامه ریزی شدهای به مراکز دولتی، امنیتی و پایگاه های نظامی ارتش سوریه صورت گرفته که پس از قتل عام نظامیان و کارکنان آنها کلیه تجهیزات نظامی موجود نیز توسط مهاجمین به غنیمت برده شده است.
مهمترین گروه فعال در منطقه غوطه شرقیه "جیش الاسلام" به رهبری "زهران محمد علوش" است که در حمله هوایی 5 ماه پیش بمب افکن های روسی به مخفیگاهش به هلاکت رسید. این گروه از نظر نیرو و تجهیزات نظامی برتری محسوسی نسبت به سایرین داشته و زهران علوش تا لحظه مرگش تصمیم گیر اصلی کلیه تحرکات نظامی و اداره غوطه شرقی بشمار می رفت. علی رغم تلاش های دولت آمریکا و حمایت های گسترده عربسان سعودی جهت "میانه رو و معتدل معرفی کردن جیش الاسلام انتشار تصاویر جنایات این گروه در اعدام مخالفانش و خصوصا در قفس گذاشتن گروهی از زنان ربوده شده شهر دمشق بر روی مراکز جیش الاسلام موجب بی آبرویی ابدی آن شده است.
از دیگر گروه های فعال در غوطه شرقی می توان به "اجنادالشام، فیلق الرحمن، جبهه النصره و احرارالشام اشاره کرد که به القاعده و ارتش آزاد وابسته هستند. فیلق الرحمن بفرماندهی سرگرد فراری ارتش سوریه "ناصر الشمیر" همان گروهی است که گروهی از مستشاران ایرانی را در مسیر فرودگاه دمشق ربوده بود.
60 کشته و زخمی در انفجار مقر تروریستها در جوبر
نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه ساعتی پیش مقر فرماندهی و استقرار گروه تروریستی تکفیری "فیلق الرحمن" وابسته به ارتش آزاد را در منطقه جوبر واقع در حاشیه شرقی شهر دمشق منهدم کردند. در این عملیات گروهی از رزمندگان نیروی ویژه گارد ویژه ریاست حمهوری ارتش سوریه پس از شناسایی مقر فرماندهی گروه تروریستی تکفیر فیلق الرحمن با حفر تونلی در عمق 8 متری زمین آن را منفجر کردند. در این انفجار 20 تروریست به هلاکت رسیده که اجساد آنها به همراه 15 مجروح دیگر زیر آوارها باقی مانده است.
به گفته ارتش سوریه عملیات حفر تونل یک ماه به طول انجامید و 40 سرباز نیز در آن مشارکت داشته اند. جوبر منطقه ای تاریخی و باستانی است که به دروازه شرقی شهر دمشق مشهور می باشد. این منطقه از زمان شروع بحران سوریه در سال 2011 کانون فعالیتهای گروه های تکفیری بوده است. در ماه های نخست بحران سوریه ده ها تونل عمیق حفر شده از سوی تروریستها در زیر ساختمانها و خیابانهای جوبر کشف و منهدم شد که نشان از برنامهریزی کامل تروریستها برای ایجاد بحران در سوریه دارد.
ارتش سوریه طی 5 سال گذشته عملیات های متعددی را برای سیطره بر جوبر انجام داد اما به دو دلیل "وجود شبکه های تونلی میان ساختمانها و خیابانهای جوبر و همچنین کانالهای انتقال تدارکات و نیرو از منطقه زملکا در غوطه شرقی به جوبر علی رغم سیطره بر 90 درصد این منطقه در تکمیل عملیات پاکسازی آن ناموفق بوده است. تروریستهای تکفیری مستقر در حوبر با استفاده از نزدیکی آن به بافت اداری پایتخت سوریه بارها اقدام به موشکباران و گلوله باران محلات مسکونی دمشق کرده اند که صدها شهید و مجروح بر جای گذاشته است.
{$sepehr_media_1626216_400_300}
حضور غافلگیر کننده بشار اسد در جبهه مرج السلطان
همزمان با بیست و یکمین روز از ماه مبارک رمضان، دکتر بشار اسد رئیس جمهور سوریه با حضور در منطقه "مرج السلطان" واقع در حاشیه شرقی منطقه غوطه دمشق با رزمندگان مستقر در خط مقدم نبرد افطار کرد. بنابر این گزارش، در این دیدار که بدون اطلاع قبلی صورت گرفت رئیس جمهور سوریه بر سر سفره ساده و بی آلایش رزمندگان سوری و گروه های هم پیمان آن نشست. وی در سخنانی گفت افطار امروز با شما دلاوران و مردان کارزار نبرد پاک ترین غذایی بود که در کل عمرم خورده ام. وی قبل از افطار اقدام به بازدید میدانی از خطوط مقدم نبرد با تروریستها کرد.
نکته مهم در این میان حضور وی با لباس شخصی و بدون هرگونه محافظ و جلیقه ضد گلوله می باشد. لازم به ذکر است که این دیدار در حالی صورت گرفت که به فاصله دو کیلومتری محل حضور رئیس جمهوری سوریه نبردهای شدیدی میان رزمندگان و تروریستهای تکفیری وابسته به گروه های القاعده و ارتش آزاد در جریان است. طی روزهای گذشته رزمندگان سوری با حمایت نیروهای حزب الله موفق به پاکسازی دو منطقه راهبردی البحاریه و میدعا از اشغال چند ساله تکفیری ها شده اند.
تحولات میدانی جبهه حلب
طوفان ارتش سوریه در شمال حلب
از شب گذشته محلات شمالی و شمال شرقی شهر حلب صحنه عملیات سنگین نیروهای ارتش سوریه و گروه های هم پیمان آن بوده است. کانون این حملات در محلاتی همچون "السکن الشبابی، اللیرمون، بنی زید، جمعیه الزهرا، مساکن هنانو، حومه اردوگاه حندرات، مزارع الملاح، جاده ارتباطی کاستیلو، شهرک حریتان و کفرحمره" (محورهای شمالی، غربی، مرکزی حلب) قرار داشته که طی آن صدها تن از رزمندگان سوری برای بازپس گیری کنتزل آنها از تروریستها تلاش می کنند. ترکیب نیروهای مشارکت کننده شامل ارتش سوریه، لواء القدس فلسطینی و دو گردان از رزمندگان دفاع وطنی یا همان بسیج مردمی سوریه می باشد.
در مقابل، گروه های جبهه النصره، حرکت نورالدین زنکی، احرارالشام و جیش المهاجرین و الانصار (تروریستهای قفقازی) قرار دارند که کنترل محلات فوق را از سال 2012 در اختیار دارند. حملات ارتش سوریه با بمباران های شدید هوایی آغاز شد. شب گذشته دستکم 15 فروند هواپیمای بمب افکن سوری و روسی طی عملیاتی مشترک واضع از پیش شناسایی شده تروریستها در محلات فوق را بشدت هدف قرار داده و تلفات و خسارات گسترده ای را به آنها وارد آورده اند. شدت این حملات بحدی بود که تروریستها با رها کردن مواضع خود به مناطق اطراف اماکن هدف قرار گرفته گریخته اند.
رسانه های نزدیک به گروه های تروریستی تکفیری القاعده و ارتش آزاد تصاویر متعددی از بمباران بی امان مناطق ذکر شده منتشر کرده و از کشته و زخمی شدن صدها تن از نیروهای خود خبر داده اند. در همین رابطه سرتیپ سهیل الحسن فرمانده معروف ارتش سوریه که از یک ماه پیش بعنوان فرمانده ارشد نظامی جبهه شمالی کشورش منصوب گردیده، تروریستهای تکفیری را به حملات شدیدتر تهدید کرده و گفت که "آنچه تا کنون از بمباران های هوایی و گلوله باران های توپخانه ای دیده اید تنها بخش کوچکی از جهنمی است که برایتان تدارک دیده ایم!"
بلافاصله پس از موج اول و دوم حملات هوایی صدها رزمنده سوری پیشروی های خود را در عمق مواضع تروریستها آغاز کردند. اگر چه طی ساعات اخیر برخی منابع رسانه ای سوری از سیطره ارتش این کشور بر حی بنی زید در شمال حلب خبر داده اند اما منابع میدانی نزدیک به ارتش از تداوم درگیری ها میان دو طرف خبر می دهند. حی بنی زید را میتوان غده سرطانی شهر حلب دانست. این محله از ابتدای بحران سوریه به اشغال "لوا شهدا بدر" وابسته به ارتش آزاد بفرماندهی خالد حیانی افسر فراری و فاسد ارتش سوریه قرار داشته و از همان زمان محلات مجاور آن هدف گلوله باران های توپخانه ای و خمپاره ای قرار گرفته است.
نبردهای شدید داعش و شبه نظامیان چند ملیتی در منبج
با گذشت بیش از یک ماه از هجوم شبه نظامیان چند ملیتی تحت فرمان آمریکا به شهر منبج تحت سیطره گروه تروریستی تکفیری داعش در حاشیه شمال شرقی استان حلب سوریه نبردهای شدید میان دو طرف در حالی ادامه دارد که منابع میدانی از سیطره شبه نظامیان بر بخشهای وسیعی از محلات داخلی این شهر خبر می دهند.
نیروهای مشارکت کننده در این عملیات شامل شبه نظامیان کرد سوری (ی.پ.گ)، گروه تروریستی پ.ک.ک، گروه تروریستی تکفیری ارتش آزاد و 500 نظامی نیروی ویژه ارتش های آمریکا، انگلستان، فرانسه و آلمان هستند که پس از تکمیل حلقه محاصره علیه شهر منبج از دو هفته پیش حملات خود را برای پاکسازی محلات داخلی آن آغاز کرده اند. روز گذشته برای نخستین بار از زمان آغاز این عملیات، نیروهای شبه نظامی کرد با پوشش گسترده بمباران های هوایی آمریکا موفق به ورود به محلات منبج شده اند.
حملات علیه مواضع داعش در منبج بطور همزمان در 4 جهت جغرافیایی آغاز شده که در دو محور شمالی و جنوبی با پیشروی هایی همراه بوده است. در محور شمالی نیروهای کرد مجموعه سیلوی منبج را به کنترل خود در آورده اند که از نظر ارتفاع به محلات شمال شهر اشراف داشته و از موقعیت سوق الجیشی برخوردار بوده است. در محور جنوبی نیز پس از ساعت ها درگیری و بمباران سنگین منطقه، شبه نظامیان کرد و ارتش آزاد خود را به میدان "المطاحن" رسانده و ساختمان های اطراف آن را نیز بطور کامل پاکسازی کرده اند. در این محور پس از سیطره بر میدان المطاحن فاصله شبه نظامیان تا مرکز شهر منبج تنها دو کیلومتر می باشد.
در همین رابطه، یک منبع در مجلس نظامی منبج وابسته به گروه تروریستی تکفیری "ارتش آزاد" ضمن تایید پیشروی ها در محور شمالی و جنوبی از به بن بست خوردن درگیری ها در دو محور شرقی و غربی شهر خبر داده است. وی علت این موضوع را "مقاومت شدید داعش، اعزام پی در پی عوامل انتحاری، استفاده از غیرنظامیان بعنوان سپر انسانی و مین گذاری گسترده این دو منطقه عنوان کرده است. وی تاکید کرد که بر اساس اطلاعات دریافتی از مردم منبج، تروریستهای تکفیری داعش بیش از 90 درصد از مساحت شهر شامل اماکن عمومی، خصوصی و خیابانها را بطور کامل به تله های انفجاری، مین و بمبهای سنگین مجهز کرده و تک تیراندازان این گروه نیز وظیفه جلوگیری از خنثی سازی آنها را بر عهده دارند.
این فرمانده شبه نظامیان اکثر اعضای داعش در منبج را تروریستهای تکفیری از چچن، تاجیکستان، عربستان سعودی و قفقاز معرفی کرد اما پیرامون چگونگی ورود آنها از کشورهای مبدا به مناطق تحت سیطره گروه تکفیری داعش توضیحی ازائه نکرد. لازم به ذکر است که کلیه این تروریستها در کنار عناصر سایر گروههای تکفیری فعال در خاک سوریه مانند القاعده توسط شبکههای جذب نیروی وهابی وابسته به ترکیه، عربستان و قطر سازماندهی و پس از سفر به ترکیه با هماهنگی سازمان امنیت این کشور، وارد مناطق تحت سیطره این گروه ها در سوریه می شوند.
کشف تسلیحات اهدایی ترکیه از مقرهای داعش در منبج
شبه نظامیان کرد تحت فرمان آمریکا روز گذشته تصاویر جدیدی از تسلیحات اهدایی دولت ترکیه به گروه تروریستی تکفیری داعش در یکی از مقرهای آن در اطراف شهر منبج استان حلب سوریه منتشر کردند.تسلیحات کشف شده شامل موشک اندازهای آمریکایی "بازوکا و لاو" ساخت ترکیه می باشد که تحت لیسانس کارخانه های آمریکایی تولید و در سازمان رزم ارتش ترکیه مورد استفاده قرار می گیرد.
این تسلیحات پیش از تکمیل محاصره منبج توسط شبه نظامیان کرد، شبانه از ترکیه وارد منبج شده بود. لازم به ذکر است که عملیات اشغال شهر منبج از یک ماه پیش با مشارکت 10 هزار شبه نظامی کرد و عناصر گروه تروریستی تکفیری ارتش آزاد تحت فرماندهی 500 نظامی آمریکایی، انگلیسی، فرانسوی و آلمانی آغاز شده و هم اکنون نبردهای شدید میان دو طرف به محلات داخلی این شهر کشیده شده است.
کشته شدن خبرنگار القاعده
با گذشت یک هفته از انفجار بمب در ساخمان محل استقرار فعالان رسانه ای وابسته به القاعده در محله حی الشعار شهر حلب سوریه، منابع نزدیک به این گروه از هلاکت یکی از معروف ترین خبرنگاران زخمی شده در این انفجار خبر داده اند. "خالد العیسی" هفته گذشته در حالی که گروهی از فعالان رسانه ای وابسته به ائتلاف دو گروه القاعده و ارتش آزاد را برای جلسه هماهنگی به منزل خود در محله "حی الشعار" حلب دعوت کرده بود در اثر انفجار بمب نصب شده از سوی افراد ناشناس بشدت زخمی شده و برای درمان به بیمارستان دولتی شهر اورفا در ترکیه منتقل گردید.
حسب اطلاعات منتشره، در اثر شدت انفجار سقف محل برگزاری این جلسه بر روی سر حاضرین آوار شده است. وی از ابتدای بحران سوریه به همراه هادی عبدالله دیگر خبرنگار مشهور القاعده متولی پوشش رسانه ای جنایات تروریستهای تکفیری در قتل و غارت و ترور نیروهای نظامی و شهروندان شیعه و علوی و اهل سنت حامی دولت سوریه بود. طی ماه های اخیر استان های حلب و ادلب سوریه صحنه ترورهای پی در پی فعالان رسانه ای و فرماندهان گروه های القاعده و ارتش آزاد بوده که به هلاکت صدها تن از آنها منجر شده است.
تحولات میدانی جبهه ادلب
جستجوی جیش الفتح برای دستگیری عوامل ترور فرماندهان القاعده!
در پی تشدید حملات تروریستی علیه اعضا و فرماندهان گروه های تروریستی تکفیری زیر مجموعه ائتلاف جیش الفتح به رهبری القاعده در استان ادلب، رسانه های نزدیک به این گروه از برقراری گشت های شبانه روزی در کلیه مناطق آن خبر داده اند. ده ها ایست و بازرسی و خودروهای گشتی متعلق به گروه القاعده از چند روز پیش بصورت 24 ساعته در شهرهای مختلف استان ادلب واقع در شمال غربی سوریه راه اندازی شده است.
این گشتی ها با هدف جلوگیری از ورود خودروهای بمبگذاری شده و ترور فرماندهان گروه های وابسته به جیش الفتح ایجاد شده است. طی ماه های اخیر ده ها تن از فرماندهان ارشد و میدانی القاعده در حملات مختلف ترور شده و به هلاکت رسیده اند. این حملات در قالب انفجار بمب یا تیراندازی در محلات داخلی شهرهای ادلب، بنش، اریحا و یا جاده های ارتباطی میان آنها صورت گرفته و تاکنون عوامل آنها نیز مشخص نمی باشد. از تیم های ترور و خرابکاری داعش بعنوان متهمین ردیف اول این ترورها نام برده می شود.
اوضاع وخیم فوعه و کفریای شیعه نشین
در نوزدهمین روز از ماه مبارک رمضان گروه های تروریستی تکفیری القاعده و ارتش آزاد با گلوله باران شدید دو شهر شیعه نشین و محاصره شده "فوعه و کفریا" واقع در استان شمالی ادلب سوریه 5 نفر را شهید و زخمی کردند. این حمله ساعتی پیش از مبدا شهرک بنش در جنوب فوعه صورت گرفت که طی آن 4 گلوله توپخانه به دو منزل مسکونی در این شهر اصابت کرده است. منابع میدانی از شهادت یک کودک 5 ساله بنام ريتال حاج حسين و مجروح شدن 4 نفر دیگر شامل دو کودک بنام های سدل حاج حسين (10ساله)، عبد الحميد حاج حسين ، محمود كريم (25 ساله)، أيمن حاج موسى(56ساله)خبر می دهند.
فوعه و کفریا از یکسال پیش در پی اشغال استان ادلب از سوی ائتلاف تروریستی تکفیری جیش الفتح به رهبری القاعده با مشارکت ارتش آزاد به محاصره درآمده و علاوه بر قطع کلیه امکانات حیاتی آن روزانه هدف موشک باران تکفیری ها قرار دارند. از زمان اشغال ادلب تا کنون هزاران تروریست تکفیری در سه حمله بزرگ برای سیطره بر این دو شهر تلاش کردند اما با مقاومت شدید جوانان شیعه با برجای گذاشتن تلفات و خسارات سنگینی به مواضع سابق خود بازگشته اند.
شبکه القاعده شهرهای اطراف فوعه و کفریا را بطور کامل تخلیه و به دژ نظامی تبدیل کرده است. بیش از 5 هزار تروریست کاملا مجهز و مسلح به تسلیحات سنگین طی یکسال گذشته هزاران فروند موشک و گلوله توپ و خمپاره به این دو شهر شلیک کرده و بیش از 70 درصد بافت مسکونی آنها را از بین برده اند. 50 هزار تن از ساکنین فوعه و کفریا طی این مدت بدون هرگونه امکانات حیاتی زندگی شامل برق، آب، دارو و غذا در بدترین وضعیت معیشتی و بهداشتی بسر می برند. به گفته منابع میدانی بسبب نبود امکانات درمانی ده ها تن از ساکنین این شهرها جان خود را در اثر بیماری از دست داده اند که حداقل 15 نوزاد تازه متولد شده نیز در میان آنها وجود دارد.
تحولات میدانی جبهه دیرالزور
شیوه مبتکرانه داعش برای اعدام 4 فعال رسانه ای مخالف
گروه تروریستی تکفیری داعش 4 فعال رسانه ای وابسته به گروه های تروریستی تکفیری رقیب خود را پس از شناسایی و دستگیری بطرز فجیعی اعدام کرده است. نیروهای بخش الحسبه داعش روز گذشته 4 فعال رسانه ای وابسته به گروه های رقیب "القاعده و ارتش ازاد" را در شهر دیرالزور به اتهام جاسوسی از طریق ارسال عکس و اطلاعات مقرهای این گروه به سازمان های امنیتی قطر و ترکیه شناسایی و اعدام کردند.
این 4 قربانی بنام های "سامی الرباح، محمود الحاج، محمد العیسی و مصطفی حاسه" به 5 شیوه مرتبط با حوزه کاری آنها اعدام شده اند. در ویدئویی که شاخه رسانه ای داعش از عملیات اعدام آنها منتشر کرده "سامی رباح با لب تاپ بمبگذاری شده در سالن پذیرایی منزلش، محمود الحاج حلق اویز با سیم شارژر لب تاپ، محمد العیسی اعدام به شیوه ذبح و مصطفی حاسه با دوربین بمبگذاری شده" اعدام گردیده اند. این 4 تن با تاسیس سایت اینترنتی جنایات داعش را پوشش رسانه ای می دادند.
{$sepehr_media_1626164_400_300}
{$sepehr_media_1626165_400_300}
{$sepehr_media_1626168_400_300}
{$sepehr_media_1626169_400_300}
{$sepehr_media_1626172_400_300}