تجربه قبلی نشان از آن داشت که بانکها تصمیم خود را دور خواهند زد و با تکیه بر برخی از قوانین برای جذب سپردههای مردمی تلاش بسیار خواهند کرد، زیرا بانکها در حال حاضر با کسری منابع مواجه هستند و این موضوع در صحبتهای چند ماه اخیر علی طیب نیا، وزیر اقتصاد و دارائی مبنی بر اینکه حدود ۴۲ درصد منابع بانکی خارج از چرخه خلق پول قرار دارند، قابل درک است.
در سال گذشته با کاهش نرخ سود بانکی، بانکها با ترفندهای مختلف همچون گشایش حسابهای کوتاهمدت با نرخ سود سپرده بلندمدت دست به پرداخت سودهای بیش از تصویب شورای پول و اعتبار در راستای جذب سپرده بانکی زدند، که تبلیغات این گونه حسابها تنها محدود به یک کاغذ معمولی که بر پشت شیشه بانکها چسبانده شده، محدود شده بود.
این رویه همواره در ذهن این موضوع را تداعی میکرد که بانکها حتی به قول و قرار خود با یکدیگر پایبند نیستند و برای آنکه سود بیشتری از این بازار به دست بیاورند هر کاری انجام میدهند.
در اولین روز تیرماه سال جاری از بانکها گواه آن بود که بانکها در ظاهر نرخ سود بانکی را کاهش دادهاند و آنچنان به دنبال جذب سپرده بانکی نیستند. حتی اکثر متصدیان بانکها در پاسخ به این سؤال که آیا سپرده با سود بیش از ۱۶ درصد گشایش میشود، تنها به یک "نه" بسنده میکردند.
اکثر کارشناسان بر این عقیده بودند که دستیابی مدیران عامل بانکها به یک تصمیم واحد مدت زمان طولانی پایدار نبوده و به طور حتم یک یا چند بار که خود را در منطقه خطر احساس میکنند، زیر قول و قرار خود زده و برای جذب سرمایه مردمی سود بیشتری پیشنهاد خواهد کرد.
با وجود آنکه تبلیغات بانکها از ابتدای تیرماه معطوف به حسابهای قرضالحسنه و ارائه جوایز مختلف شده است، یکی از بانکهای کشور تنها بعد از ۱۲ روز از اجرای قول و قرار بانکها که به تائید بانک مرکز یو شورای پول و اعتبار رسید برای مبالغ اندک سپرده نیز نرخ سود ۱۸ درصد را برای سپرده ۱۲ ماهه در نظر گرفته است.
این سود در حالی از سوی این بانک پرداخت میشود که مدعی شده از نیمه تیرماه دیگر سود بیشتر از ۱۶ درصد به هیچ یک از مشتریان خود پیشنهاد نکرده است.
صاحب این سپرده که تصویر سند سپرده گذاری خود در اختیار میزان قرار داده است، در پاسخ به این سؤال مبنی بر اینکه اگر بانک سپرده شما را با نرخ سود ۱۸ درصد گشایش نمیکرد گفت: اگر بانک با نرخ سود ۱۶ درصد نیز گشایش سپرده انجام میداد این سپرده گذاری را انجام میدادم زیرا راه دیگری برای ذخیره کرد و سرمایه گذاری پول وجود ندارد.
وی ادامه داد: شغل افراد نزدیک خانواده دولتی بوده و هیچ کدام کار آزاد که بتوانند با پول فردی کار کنند، ندارند که پول خود را به آنها برای کسب و کاری بسپارم.
این موضوع در حالی رخ داده است که اکبر کمیجانی قائم مقام بانک مرکزی با حضور در نهمین نمایشگاه بورس، بانک و بیمه اظهار کرد: احتمال دارد 100 درصد بانکها کاهش نرخ سود سپرده بانکی را رعایت نکند.
با تمام این تفاسیر میتوان مدعی شد که قول و قرار بانکها بیش از ۱۰ روز دوام نداشت و باید منتظر نشست تا دید که بانکها چه زمانی به صورت علنی در طبل جذب سپرده بانکی با ترفندهای مختلف میکوبند.