وی ادامه داد: در سه ماه اول امسال ۷۳ هرار نفر در محیط های آموزشی تحت آموزش قرار گرفته اند و افراد پزیرش شده در محل های کاهش آسیب، ۶ هزار نفر بوده اند.
وی به افزایش ۱۰۷ درصدی برنامه های آموزشی از طریق رسانه ملی اشاره کرد و گفت: تلاش های ستاد مبارزه با مواد مخدر برای ارائه برنامه های پیشگیری قابل تقدیر است.
افشار گفت: اجرای طرح همزمان دانش آموزان و معلمان در استان های پرخطر در دستور کار قرار گرفت و به عنوان نمونه در استان قم اجرا شد و امسال در دیگر استان ها نیز دنبال می شود. همچنین نمایشگاه دائمی پیشگیری از اعتیاد در اراک و رشت دایر است و امیدواریم این طرح در دیگر استان ها نیز اجرایی شود.
وی گفت: همه معلمین تحت پوشش طرح های پیشگیری و آموزشی قرار گرفته اند و با قولی که آمورش و پرورش به ما داده است امیدواریم امسال ۷۰ درصد از مدارس را تحت پوشش طرح های پیشگیرانه ستاد قرار بدهیم.
وی با اشاره به محیط های کاری نظامی و صنعتی و اداری که جمعیت زیادی هم دارند، گفت: در حال حاضر کارشناسان ما در این محیط ها و محیط های نظامی حضور دارند و به صورت آبشاری در سطح جامعه فعالیت می کنند.
افشار در ادامه گفت: در این زمینه کاهش تقاضا و پیشگیری یکی از اولویت های مهم ستاد است با رویکرد اجتماعی شدن و امیدواریم این اولویت ادامه پیدا کند برای اولین بار در ستاد، جلسات ستاد با حضور دبیر کل و با شرکت اعضای اصلی کنترل و پیشگیری برگزار شد که اهداف و مصوبات آن را به فال نیک می گیریم.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به افزایش فعالیت گروه های مردم نهاد و روحانیون برای اجرای برنامه های پیشگیرانه گفت: انعقاد تفاهم نامه های همکاری بین دستگاه های ذیربط و استفاده از ورزش برای پر کردن اوقات فر اغت دانش آموزان و جامعه هدف، از جمله دستاوردهای این جلسات مستمر بوده است.
افشار با اشاره به پتانسیل خبرنگاران و رسانه ها در پیشبرد اهداف ستاد برای اجرای برنامه های پیشگیرانه ستاد تصریح کرد: هدف گذاری فضای مجازی از طریق ارائه کارهای نو در دستور کار قرار گرفته و دستگاه هایی که در این زمینه فعالیت کرده اند پای کار هستند.
وی با اشاره به مصوبه ۱۰ درصدی که شهرداری را مکلف می کند که در اجرای برنامه های پیشگیرانه حضور داشته باشد، گفت: امیدواریم امسال با وجود همکاری مستمر شهرداری اتفاقات خوبی دست کم در پایتخت رخ بدهد. تمرکز بر برنامه های پیشگیرانه برای ستاد اهمیت بسیار زیادی دارد.
پرویز افشار با اشاره به اینکه کارهایی که در حوزه مواد مخدر انجام می شود به دور از سوگیری های جناحی و سیاسی است، گفت: از این رو دستگاه های عضو ستاد باید کارهای در خوری داشته باشند، مقام معظم رهبری با جدیت برنامه های حوزه پیشگیری را دنبال می کنند و اعتیاد را ام الفساد نامیده اند و به همه دستگاه ها توصیه کرده اند تا درباره پیشگیری از این بلای خانمان سوز فعالیت در خور و قابل ارائه و خلاقانه داشته باشند. از این رو جلسات ۶ ماه یک بار ستاد آسیب های اجتماعی که در حضور رهبری برگزار می شود جلسه بسیار مهمی است که بازخوردها و نتایج قابل اجرا دارد.
بحث پوشش بیمه در نیمه اول اجرایی شده است
افشار گفت: امسال ۳۳۰ میلیارد ریال برای پوشش بیمه معتادان در نظر گرفته شده است و امیدواریم تا پایان سال در این زمینه مشکلی وجود نداشته باشد.
سخنگوی ستاد ادامه داد: استفاده از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مهم است و توجه ویژه به گروه های آسیب پذیر زنان و کودکان و ایجاد فرصت های شغلی برای معتادان بهبود یافته بزرگترین همکاری ستاد با وزارت رفاه است.
وی اظهار داشت: برگزاری جلسه کمیته درمان با حضور وزیر بهداشت بسیار مهم است که ۲۸ تیرماه برگزار می شود و امیدواریم در این جلسه مشکلات درمانی معتادان و تعیین تکلیف مراکز ماده ۱۶ انجام شود. مصوبات این جلسه می تواند بخش قابل توجهی از مشکلات معتادان در روند بهبود را تسهیل کند.
پاسخ به ۹۸ درصد کسانی که با خط اعتیاد تماس گرفته اند
افشار گفت: بین ۹۶ تا ۹۸ درصد از کسانی که با خط اعتیاد تماس گرفته اند، پاسخ شنیده اند و این آمار قابل دفاعی است، از میزان تماس هایی که با این خط انجام شده زنان که نقش مادر و همسر را در خانواده بر عهده دارند بیشترین میزان تماس ها را داشته اند که عمده سوالات آنها درباره نحوه استفاده از مواد مخدر و عوارض و نشانه های استفاده از مواد مخدر است.
سخنگوی ستاد مبازره با مواد مخدر ادامه داد: زنان به عنوان عمود خانواده نقش غیرقابل انکاری در کاهش میزان استفاده از مواد مخدر را دارند ، زنان درباره مصرف شیشه و هرویین و مواد محرک از کارشناسان سوال پرسیده اند.
وی با اعلام اینکه در حوزه توسعه مشارکت های مردم اقدامات خوبی اتفاق افتاده است، گفت: در سال ۹۵ شاهد منسجم شدن فعالیت ها بوده ایم در سال ۹۴ تا ۹۵ صد در صد رشد داشته ایم.
افشار درباره اطلاع رسانی در حوره موادمخدر به ویژه ورود مواد مخدر جدید گفت: این اخبار باعث افزایش استرس در کشور و خانواده می شود. طبق ماده ۳۳ قانون مبارزه با مواد مخدر ستاد را مرجع رسیدگی قرار داده است و همه اقدامات اجرایی و قضایی و تبلیغی باید از طریق ستاد انجام شود ما در خصوص آسیب های اجتماعی نباید جو زده بشویم. اتفاقاتی که رخ می دهد اجتناب ناپذیر است اما فعالیت هایی که در آنها رخ می دهد قابل تعمیم به دیگر مراکز نیست.
وی درباره استفاده متادون در نان گفت: تا موقعی که سازو کار ملی وجود ندارد از مبدا تولید تا رسیدن به دست معتادان، نباید اطلاع رسانی ناقص درباره فعالیت های آنها انجام شود. از این رو رسالت رسانه ها و خبرنگاران درباره افشای برنامه ها و کارهایی که در زمینه متادون درمانی و مراکزی که اقدام به این کار می کنند بسیار مهم است. هر چند که ما موظف هستیم که سیستم های نظارتی را جدی تر کنیم تا راه سوء استفاده بسته شود.
تحقیقات، ورود ماده کتامین را تایید نمی کند
افشار در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره ماده کتامین گفت: وقتی ماده جدید در ابعاد صنعتی وارد می شود، کشفیات در این زمینه باید دلالت بر این موضوع داشته باشد. گزارشات نشان می دهد از ابتدای امسال تا کنون ماده جدیدی به کشور وارد نشده است و شاید به صورت موردی مسافران موادی را آورده اند که این مبین وجود ماده جدید در کشور نیست. کتامین ماده کمک بیهوشی است و در اتاق عمل استفاده می شود و تاثیرات آن ضد درد است و در مصرفش تغییر حالت روحی اتفاق می افتد. در بقیه جاهای دنیا سوء مصرف وجود دارد این ماده در اتاق عمل یافت می شود و در بازار و داروخانه این ماده وجود ندارد. گزارشی هم از افزایش استفاده از این دارو وجود ندارد. در حال حاضر شیشه هم در کشور تولید نمی شود و از کشورهای دیگر وارد می شود.
آمارها افزایش اعتیاد زنان را نشان می دهد
وی درباره اعتیاد زنان و افزایش روند اعتیاد در بین زنان گفت: با وزیر جلسات متعددی در این زمینه داشته ایم در سال ۸۰ آمار ۵ درصد بود در سال ۹۰ آمار ۹ شد که نشان دهنده افزایش جمعیت زنان معتاد است اما هنوز در زمینه اعتیاد زنان آمار دقیق وجود ندارد، آنچه قابل توجه است زنانه شدن اعتیاد است و باید همه سازو کارها را به دست گرفت تا از افتادن زنان به دام اعتیاد جلو گیری شود.
نمی شود ادعا کرد که در سربازخانه ها اعتیاد بیداد می کند
افشار درباره آمار اعتیاد در مراکز انتظامی گفت: طرح ملی که نشان از شیوع مواد در سربازخانه ها هست وجود ندارد و نمی شود ادعا کرد که در سربازخانه ها اعتیاد بیداد می کند اما سربازخانه ها قابل اعتنا و مهم هستند.
وی در پاسخ به ادعای خبرنگار خارجی که ادعا کرده بود در تهران از همه جا بوی ماری جوانا استشمام می شود، گفت: مصرف مواد در کشور ما نسبت به استانداردهای بین المللی پایین تر است. کشف محموله های بزرگ در کشور ما موید این نکته است که ایران چقدر در بحث پیشگیری فعال است و اقدامات در خوری در این زمینه انجام داده است .
افشار درباره واگذاری مراکز درمانی به بسیج گفت: در آیین نامه مراکز ماده ۱۵ بازنگری هایی در حال انجام است و در آن بازنگری از کمی نگری به سمت کیفی نگری رفتیم. برای اینکه این سطح بندی انجام شود ضرورت داشت تیم های حرفه ای، مثل وزارت بهداشت و بهزیستی این کار را انجام دهند در این زمینه وزارت بهداشت یک ناظر بیرونی می خواست و وزارت بهداشت به این جمع بندی رسید از بسیج جامعه پزشکی استفاده کند تا آنها به عنوان نماینده وزارت بهداشت بروند. برنامه های بسیج پزشکی فراتر از چک لیست نیست و آنچه ما به عنوان متولی در ستاد دنبال می کنیم و رصد می کنیم توسط این مراکز نمی شکند، استناداتی وجود دارد که نظارت یک امر حاکمیتی است و در دست وزارت بهداشت است و مبادی حقوقی ما باید بر طبق قانون به آن پاسخ بدهند.