کد خبر 604017
تاریخ انتشار: ۲۶ تیر ۱۳۹۵ - ۱۱:۵۸

اوباما از طریق پرونده اوکراین به دنبال اعمال فشار بر روسیه در پرونده سوریه است چون به خوبی می‌داند که طرف برنده در منطقه خاورمیانه، پیروزی در اروپای شرقی را نیز همان گونه که بخواهد رقم می‌زند.

به گزارش مشرق، «جان کری»،  وزیر خارجه آمریکا برای بحث و تبادل نظر درباره پرونده‌های سوریه و اوکراین به روسیه رفته بود اما این سفر پس از مجموعه‌ای از تحولاتی انجام شده که دولت آمریکا را مجبور به طرح همزمان این 2 پرونده کرده که بسیار هم مشکوک به نظر می‌رسد.
 
دولت آمریکا که از دولت روسیه خواسته نفوذ خود را در سوریه برای توقف عملیات نظامی در شمال این کشور و بخصوص در حلب بکارگیرد، چرا که از دستاورد نظامی ارتش سوریه و متحدانش در بستن اتوبان مشهور کاستیلو و پیشروی بزرگ در داخل مناطق استقرار تروریست‌ها در شرق حلب شوکه شده است.
 
روشن است که جان کری برای چانه زنی با دولت روسیه برآمده و در حالی که پیشروی‌های نیروهای سوریه در شمال این کشور محور آمریکایی را به خشم آورده در حرکتی رقابتی، ناتو نیز نیروهای بیشتری را در کشورهای هم مرز با روسیه مستقر کرد.
 
دولت اوباما خود را برای یکسره کردن پرونده‌های متعددی تا قبل از پایان دوره ریاست جمهوری کنونی ملزم کرده است تا به دولت آتی برای روبرو شدن با حداقل پیچیدگی‌های ممکن در عرصه سیاست خارجی کمک کرده و دولت کنونی آمریکا که نماینده دموکرات‌ها در کاخ سفید است، شکست مفتضحانه‌ای در مدیریت پرونده‌های داغ در جهان را در کارنامه خود نداشته باشد.
 
اوباما از طریق پرونده اوکراین به دنبال اعمال فشار بر روسیه در پرونده سوریه است چون به خوبی می‌داند که طرف برنده در منطقه خاورمیانه، پیروزی در اروپای شرقی را نیز همان گونه که بخواهد رقم می‌زند و بالعکس این نیز درست؛ بنابراین منطق حکم می‌کند که جان کری به دنبال معامله جنوب شرق اوکراین با سوریه باشد.
 
آمریکا آماده است حضور نظامی ناتو در مرزهای غربی روسیه را کم کند به شرطی که مسکو نیز در پرونده سوریه امتیازهایی سیاسی و نظامی تقدیم کند اما این پرونده به راحتی مسکو را راضی نخواهد کرد چون روسیه قدرت کاملی برای اداره پرونده گذرگاه‌های آبی در شمال این کشور را دارد و استقرار سامانه‌های پدافند موشکی اس 400 در شبه جزیره کریمه موجب می‌شود که مسکو بتواند با تهدیدهای نظامی آمریکا و ناتو علیه خاک روسیه مقابله کند.
 
ازسوی دیگر روسیه به خوبی می‌داند که شرایط اقتصادی و سیاسی حاکم بر قاره اروپا به آن اجازه به راه انداختن جنگ جهانی سومی را نمی‌دهد بنابراین مسکو از حاشیه امن کافی برای مانور دهی بیشتر در منطقه و بخصوص در سوریه برخوردار است.
 
این مساله نیز قابل توجه است که حضور نظامی دولت روسیه در سوریه صرفا در چارچوب اجرای توافقات امضا شده بین 2 کشور برای حفظ تمامیت ارضی سوریه نیست بلکه به منظور اجرای مجموعه‌ای از اهداف اساسی برای امنیت ملی روسیه در سطوح مختلف است که از جمله آن تامین امنیت حضور نظامی خود در دریای مدیترانه و پایان دادن به قاچاق نفت سوریه و عراق به بازارهای اروپایی از سوی گروه‌های تروریستی و توسط خاک ترکیه است که از جمله دلایل خراب شدن قیمت جهانی نفت بوده و تاثیر منفی آن بر اقتصاد روسیه شده است.
 
دولت روسیه پیش از این نیز از زبان ولادمیر پوتین رئیس جمهور خود تاکید کرده بود که تا زمانی که ارتش سوریه در رویارویی زمینی با تروریسم پیش می‌رود عملیات نظامی روسیه در سوریه ادامه دارد، بنابراین جان کری طبق معمول از مسکو دست از پا درازتر بازخواهد گشت.
 
دولت روسیه هیچ گونه چانه زنی در خصوص پرونده سوریه را نمی پذیرد و جان کری بار دیگر از طریق مطرح کردن طرح «ب»، (مداخله نظامی مشترک با روسیه در سوریه) برای سوریه به دنبال رسیدن به مشترکاتی با روسیه در پرونده سوریه است به گونه‌ای که حاشیه کافی برای دولت آمریکا در ساختن پیروزی رسانه‌ای بر تروریسم، تامین و بیش‌ترین حد ممکن از منافع سیاسی و اقتصادی آن در داخل سوریه فراهم شود.
 
بنابراین از جمله پیشنهادهای آتی آمریکایی‌ها تبدیل سوریه به نظام طائفه‌ای یا فدرالی بر اساس قانون اساسی جدیدی خواهد بود تا تجربه عراق در سوریه تکرار شود و تشکیل اتحادیه فدرالی در سوریه حاشیه کافی برای ادامه سرقت نفت سوریه از سوی آمریکایی‌ها فراهم می‌کند بخصوص که آمریکا تلاش می‌کند نیروهای دموکراتیک سوریه را در مناطق تحت سلطه داعش مستقر کند.
 
اما این پیشنهاد هم با همه بندهای آن از سوی روس‌ها و متناسب با منافع ملی آنها تعدیل خواهد شد و تکرار تجربه عراق در سوریه یا ایجاد اتحاد فدرالی چیزی از واقعیت کنونی را تغییر نمی‌دهد و منافع امنیت ملی روسیه همچنان مورد تهدید باقی خواهد ماند چون امنیت ملی روسیه در منطقه  با امنیت ملی سوریه در شکل دولت کنونی آن در مرتبط است .
 
بنابراین مطمئنا مقامات روسیه در اواخر ماه جاری در دیداری که با ولید المعلم وزیرخارجه روسیه خواهند داشت او را در جریان نتایج سفر کری خواهند گذاشت و حقیقت این است که موضع روسیه طی شش سال اخیر تاکنون با سفر کری به مسکو عوض نمی‌شود آن هم پس از دستاوردهای میدانی بزرگی که ارتش سوریه دراین کشور و بخصوص در حلب محقق کرده است.
 
جان کری، وزیر خارجه آمریکا در دیدار سه ساعته با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه که صبح دیروز (جمعه) این دیدار پایان یافت، بر اهمیت اتخاذ گام‌های واقعی و انجام تلاش‌های دیپلماتیک در مورد سوریه تاکید کرد.
 
کری گفت که نمی‌شود که تلاش‌های دیپلماتیک برای توقف جنگ در سوریه تا زمانی نامعلوم بدون گام‌های مشخص ادامه داشته باشد.
 
کری پنجشنبه شب وارد مسکو شد تا با طرف روسی در مورد افزایش همکاری در زمینه اطلاعاتی جهت مبارزه با داعش و جبهه النصره در سوریه گفتگو کند.
منبع: فارس