گروه فرهنگ و هنر مشرق- در این ایام پُر هیاهو (و البته برای هیچ) تبلیغات نامزدهای ریاست جمهوری در آمریکا ـ و این که سرانجام قرار است چه کسی رییس جمهور بعدی باشد ـ بی مناسبت ندیدیم که نگاهی داشته باشیم به فیلم ها (و یا سریال های تلویزیونی) مشهوری در باب مسایل پشت پرده سیاست های آمریکا، و خاصه در دوره های مختلف رییس جمهورها… بد نیست این را هم یادآور شویم که ماجراهای ظاهراً تخیلی این فیلم و سریال ها می تواند به حقایق انتخابات اخیر بی شباهت نباشد.






1. «همه مردان رییس جمهور» (1976) ـ All the Presidents Men


امتیاز بزرگ این کتاب ـ که تبدیل به یک اثر دلهره ای سیاسی ماندگار شد ـ ماجرای دو روزنامه نگار زرنگ (با بازی رابرت ردفورد و داستین هافمن) است که پرده از جنجال افتضاح آمیز «واترگیت» بر می دارند و بدین گونه موجب برکناری رییس جمهور وقت نیکسون می شوند. تمامی وقایع در این فیلم ساخته آلن جی پاکولا، به واقعی ترین شکل بازگو شده بود حق ملاقات های سرّی هم به عینه ترسیم یافته بود.






2. «جی اف کی» (1991) ـ JFK

در این بازجویی آلیور استون از سوء قصد به جان اف.کندی، تاریک ترین و عمیق ترین دسیسه های آمریکایی رو می شود. فیلم تنها درباره آن چیزی نیست که اتفاق افتاده بلکه نشان دهنده هنر فیلمساز است در این که در حقیقت سازمان های قدرت است که اجازه می دهد چنین چیزی اتفاق بیفتد.




3. «باب رابرتز» (1992) ـ  Bob Roberts

مستند ـ داستانی هوشمندانه ای که تیم رابینز درباره خواننده آهنگ های فولکلوریک ساخته و او بالاخره به موقعیت یک سناتور ارتقاء می یافت، بیش تر حالتی طنزگونه داشت با این حال بسیاری از اتفاقات واقعی را شامل می شد. اتفاقاتی که اینک می توان به طور جدی در تبلیغات و پیکارهای انتخاباتی دانالد ترامپ مشاهده کرد.




4. «رییس جمهور آمریکایی» (1995) ـ The American President


کم تر فیلمی توانسته فرمانده کل قوا را آن طور که آرن سورکین این چنین ناتوان و درگیر مجسم ساخته، به تصویر در آورد (شاید که مقدمه ای بر سریال «وست وینگ» باشد). مایکل داگلاس در قالب رییس جمهوری مجرد ظاهر می گردد که دچار رابطه ای پیچیده با یک زن فعال محیط زیست (با بازی آنت بنینگ) می شود. همین رابطه عاشقانه از قوی ترین مرد دنیا، یک پسربچه کم عقل به وجود می آورد که در مقابل زن التماس می کند دوستش داشته باشد!



5. «دُم جنباندن سگ» (1997) ـ Wag the Dog


دو چاپلوس و نوکر امپریالیسم در کاخ سفید، دست به دست هم می دهند تا به صورت تهیه کننده های هالیوود یک فیلم جعلی درباره جنگ خارجی بسازند و موجب جنجال عمومی شوند… فیلم بری لوینسن ـ با شرکت رابرت دنیرو و داستین هافمن ـ حالتی مستند گونه دارد اما بسیار باورکردنی است. عنوان «دُم جنباندن سگ» هم اصطلاحی است به مفهوم «چیزی که سر آن به جایی وصل است».



6. «رنگ های اولیه» (1998) ـ Primary colors

جان تراولتا و اما تامسون در این فیلم تکنی کالر به نقش دو شخصیت سیاسی تخیلی بر پرده می آیند. مایک نیکولز آن را بر مبنای رمان پُر مایه جوکلاین ساخته اما همه می دانند که این دو شخصیت ظاهراً خیالی کسانی نیستند جز بیل و هیلاری کلینتون. چه بخواهید و چه نخواهید فیلم در عین جذابیت و شیرینی، بر ملا کننده خصوصیات روحی و اخلاقی این زن و شوهر سیاسی است.




7. «وست وینگ» (2006 ـ 1999) ـ The West Wing

شخصیت «جد بارتلت» (با بازی مارتین شین) در این سریال محبوب، یک دمکرات دوست داشتنی است که موفق می شود موقعیت چشم گیری در سیاست های لیبرال کسب کند. شخصیتی که کاملاً به برنی سندرز کنونی شبیه است.به گزارش بانی فیلم، هر دوی آن ها می خواهند قهرمان ملت باشند اما آن چه در حال حاضر سندرز به آن نیازمند است این که آرن سورکین باید سخنرانی هایش را بنویسد.




8. «تغییر بازی» (2012) ـ Game change

بیش از آن که ما این سری فیلم را نوعی جنون آمیزترین انتخابات آمریکایی بنامیم، می تواند تا حدودی مفید جلوه کند زیرا نگاهی به گذشته انتخابات آشفته و سردرگم 2008 داشته باشد.



9. «معاون رییس جمهور» (2012) ـ Veep

جولیا لوییز دریفوس نقش «سلینا مه یر» را در این سریال هزل آمیز آرماندو اینوچی برعهده دارد و شخصیت مغرور و مقاوم سیاسی است و می داند سیاست کجایش درست و نادرست است (این سریال هم چنان از شبکه HBO پخش می شود).


10. «خانه کاغذی» (2013) ـ House of cards


فرانک و کلر اندروود (با بازی کوین اسپیسی و رابین رایت) دو موجود نفرت انگیز و بدبین در کاخ سفیدند که برای کسب قدرت حاضرند هم دروغ بگویند، هم فریب دهند و هم احیاناً مرتکب قتل شوند. آیا با واقعیت موجود همخوانی ندارد؟ (عنوان سریال به طعنه «کاخ سفید» است البته)