کد خبر 609332
تاریخ انتشار: ۶ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۰:۵۵

مدیرکل منابع طبیعی قم با بیان اینکه ۷۰ درصد ریزگردها منشأ داخلی دارد، گفت: مقطعی دیدن و نداشتن هماهنگی‌های لازم برای اجرای پروژه‌های استانی و ملی را از عوامل بروز بحران ریزگردها در کشور است.

به گزارش مشرق، سید محمد تقی سجادی امشب در جلسه بنیاد قم پژوهی که در مجتمع عالی طلوع مهر قم برگزار شد، مقطعی دیدن و نداشتن هماهنگی‌های لازم برای اجرای پروژه‌های استانی و ملی را از عوامل بروز بحران ریزگردها در کشور بیان کرد و اظهار داشت: استان قم بخشی از حوزه  ایران مرکزی است و چندین استان در این حوزه قرار دارند و مسئله دریاچه نمک تنها مشکل استان قم نیست.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری قم با بیان اینکه در سال‌های گذشته عرصه‌های وسیعی به کشاورزی در ایران مرکزی اختصاص داشت، افزود: استان قم نیز از این قاعده مستثنی نبود و به نوعی بخشی از اراضی استان به کشاورزی و مرتع داری اختصاص داشت که از نظر کیفی و کمی دارای غنای کافی بود.

سجادی با بیان اینکه سدهای کوچک و بزرگ بسیاری در مناطق مختلف در استان‌های بالادست ساخته شده است، گفت: این سدسازی‌ها سبب شده که آورد رودخانه‌ها به دشت مسیله به صفر برسد و آمارها موید این مسئله است، همچنین قطع شدن آب سبب شده که بخش زیادی از چاه‌ها و سطح آب شور شود.

وی با اشاره به اینکه استان قم بیش از یک میلیون هکتار مساحت دارد و 105 هزار هکتار از این مساحت در 4 نقطه استان  قرار دارد، افزود: در حال حاضر دو دشت مسیله و دشت کشاورزی در اثر کمبود آب رها شده و نتیجه این مسائل بوجود آمدن ریز گرد است و باید گفت که جدود 70 درصد زیزگردها منشأ داخلی دارد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری قم با بیان اینکه پروژه‌های کلان ملی مانند ساخت اتوبان  که در استان قم اجرا می‌شود در بوجود آمدن ریزگردها مؤثر هستند، خاطر نشان کرد: این عوامل سبب می‌شود که عرصه سرزمینی قم، منابع انفال و زمینی قم دست خورده شده و کانون تولید ریزگرد شود.

سجادی با بیان اینکه هیچ منابع متمرکزی در کشور برای جبران بار توسعه 18 استان کشور در نظر گرفته نشده است، گفت: خشک شدن دشت مسیله نه تنها استان قم بلکه تهران و ساوه  و چند شهر دیگر را نیز تهدید می‌کند اما بار این چالش‌ها بر دوش استان قم است از این رو باید در این زمینه حمایت و عزم ملی بوجود آید.

وی با تأکید بر اینکه باید خود را به رعایت قوانین زیست محیطی ملزم کنیم، گفت: این کار باید حتی با تقبل هزینه بیشتر صورت گیرد و در این زمینه فرهنگ سازی شود و مسئولان نیز بودجه‌های بیشتری برای این منظور در نظر گیرند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری قم تصریح کرد: باید برای حل مسئله هزینه‌ها کاهش یافته و اعتبارات افزایش یابد و باید این امکان فراهم شود که 6-5 رودخانه ای که وارد دشت مسیله می‌شود سالی دو نوبت پخش سیلاب صورت گیرد و این دشت قابلیت تبدیل شدن به جنگل را دارد.

وی با بیان اینکه باید برای حل بحران گردوخاک در استان قم حداقل باید در 50 درصد دشت مسیله پخش سیلاب شود، گفت: دشت مسیله قابلیت تبدیل شدن به جنگل را دارد و دریک بازه زمانی 5 الی ده ساله می‌توان امید داشت که با پخش سیلاب این جنگل‌ها احیا شود.

منبع: تسنیم