کد خبر 620512
تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۵۴

چند روز پیش، سالروز شکست حصر پاوه به فرمان امام خمینی (ره)، یادآور دلاورمردی، مقاومت و ایستادگی مثال‌زدنی مردمانی بود که در مبارزه با معاندین نظام و سرسپردگان استکبار جهانی در سال 1358 با نثار جان و مال خویش اجازه ندادند که گوشه‌ای از میهن اسلامی ایران به دست متجاوزین بیافتد.

به گزارش گروه جهاد و مقاومت مشرق، مرداد سال 1358 در حالی که کمتر از 6 ماه از پیروزی انقلاب اسلامی گذشته بود، گروهک‌ها و وابستگان به استکبار، شهر پاوه را به محاصره خود درآورده و درصدد تصرف آن برآمدند که بواسطه حضور شهید دکتر مصطفی چمران و همرزمانش و جمع زیادی از نیروهای بومی و با فداکاری و مقاومت فراوان از سقوط این شهر جلوگیری شد و در نهایت در روز 26 مرداد ماه با فرمان تاریخی حضرت اما (ره) حصر پاوه شکسته شد.

توکل محمودی که یکی از افرادی است که در جریان شکست حصر پاوه به این شهرستان اعزام شده بود، از خاطراتش در جریان حضور در پاوه گفت و از اینکه به همراه 10 نفر دیگر با هلی‌کوپتر از کرمانشاه به پاوه اعزام شد.

 وی افزود: آن زمان پاوه در محاصره شدید ضد انقلاب بود، تا آنجا که ضد انقلاب حتی اجازه نشستن هلی‌کوپتر و پیاده شدن را هم نمی‌داد و در نهایت مجبور شدیم از ارتفاع کمی از هلی‌کوپتر پایین بپریم و در منطقه مستقر شویم.

محمودی افزود: زمان ورودمان به پاوه شهید چمران در پاوه حضور داشت و با برنامه‌ریزی درستی نیروها را در منطقه مستقر کرده بود و چون از قبل از حضور ما یک گروه 50، 60 نفری را در شرق پاوه مستقر کرده بود، گروه ما را نیز در غرب پاوه و در پاسگاه مرزی استقرار داد که آن زمان پاسگاه مرزی پاوه زیر تیراندازی نیروهای ضدانقلاب بود.

محمودی گفت: فردای آن روز ضدانقلاب فشار زیادی را به پاسگاه آوردند و درگیری‌ها را شدیدتر کرده و محاصره را تنگ‌تر کردند و همین موضوع سبب شد تا دکتر چمران به پاسگاه آمده و در همین زمان بود که شاهد برافراشته شدن پرچم سفید از سوی دو، سه نفر از نیروهای ضدانقلاب شدیم و به دستور دکتر چمران تسلیم شدن آنها را پذیرفته و اجازه دادیم به داخل پاسگاه بیایند.

وی افزود: آنها پس از تسلیم شدن وارد پاسگاه شده و تقاضای آب کردند و پس از آنکه صحبت‌های دکتر چمران مبنی بر پناه داده شدن آنها از سوی نظام در صورت تسلیم شدن را شنیدند، به بهانه متقاعد کردن دوستانشان از پاسگاه خارج شدند، اما هنوز چند قدمی دور نشده بودند که سلاح به دست گرفته و شروع به شلیک کردن کردند و ما را به رگبار بستند.

محمودی گفت: نمی‌دانم آنها به چه دلیل این کار را کردند و آیا دکتر چمران را می‌شناختند یا نه، اما سمت و سوی گلوله‌هاشان به سمت دکتر چمران بود. احتمالا هدف آنها از تسلیم شدن و ورود به پاسگاه، ارزیابی وضعیت پاسگاه و نیروهای ما بود.

محمودی با اشاره به وجود درگیری پراکنده و شدید در مدت حدود یک هفته گفت: پس از اعلام پیام مهم و تاریخی امام خمینی(ره) مبنی بر لزوم شکست حصر پاوه، مقاومت نیروهای انقلابی مضاعف شد و مردم کرمانشاه نیز پس از این پیام به سوی پاوه حرکت کردند. هجوم مردم و نیروهایی که به سمت پاوه می‌آمدند باعث عقب نشینی ضد انقلاب و شکست حصر پاوه شد.

محمودی در ادامه با اشاره به مدیریت کارآمد دکتر چمران در جریان شکست حصر پاوه، نقش مردم پاوه را نیز بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: پاوه 48 ساعت در محاصره کامل دشمن بود. اگر مردم شهر نبودند پاوه توان مقاومت نداشت.

سردار رضا شاه‌ویسی از فرماندهان دوران دفاع مقدس نیز با بیان اینکه ماجرای حصر پاوه از سوی استکبار جهانی طراحی و برنامه‌ریزی شده بود، گفت: شهرستان پاوه به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود و کوهستانی بودن و صعب‌العبور بودن، در صورت تصرف می‌توانست جای پای ضدانقلاب را باز کرده و زمینه تصرف کرمانشاه، کردستان و دیگر استان‌های کشور شود که با درایت و رشادت بزرگانی چون شهید دکتر مصطفی چمران، سردار شهید آیت شعبانی، سردار حاجی‎‌علیانی و... جلوی دشمن گرفته شد.

شاه‌ویسی در ادامه نقش شهید چمران را در جریان شکست حصر پاوه مهم ارزیابی کرد و افزود: اگر تجربیات دکتر چمران در لبنان و جنگ با اسرائیل نبود، معلوم نبود الان چه وضعیتی در کشور و به‌ویژه در غرب کشور داشتیم.

وی در ادامه اشاره‌ای هم به نقش مردم پاوه در جریان شکست حصر پاوه داشت و افزود: مردم مومن و انقلابی شهرستان پاوه با حمایت از دکتر چمران نقش بسیار مهمی را در جریان شکست حصر پاوه ایفا کردند و اگر رشادت‌ها و فداکاری‌های این مردم غیور که  کمتر به زبان هم می‌آید نبود، شاید پیروزی بدست نمی‌آمد.
منبع: ایسنا