به گزارش مشرق، سال 1375 و قبل از روی کار آمدن دولت اصلاحات این دوره تئوریک پایه ریزی شد. در واقع در آن سالها شاهد آن بودیم که به صورت نظری و اندیشهای بسیاری از مبانی نظری و فکری اسلام سیاسی و به خصوص ولایت فقیه مورد سوال و خدشه قرار میگرفت از این رو بود که آیتالله مصباح یزدی برگزاری دورهای مناسب و اندیشه ورزانه را که بتواند دانشجویانی تربیت کند که علاوه بر تبیین پایههای نظری اسلام سیاسی به بخشی از سوالات و شبهات مطروحه نیز پاسخ دهند.
به بیان دیگر یکی از راهکارهای اصلی مقابله با این توطئهها، توسعه و گسترش معرفت و بصیرت دینی، بر پایه قرآن و مکتب اهل بیت(علیهمالسلام) برای تقویت قدرت تحلیل منطقی و مستدل در بین قشر جوان، به ویژه دانشجویان بود که در همین زمینه، دوره آموزش مبانی اندیشه اسلامی (طرح ولایت) در نظر گرفته شد.
این دوره با همکاری سازمان بسیج دانشجویی و معاونت آموزشی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) دورة آموزش مبانی اندیشه اسلامی با عنوان «طرح ولایت» ویژة اساتید، دانشجویان و طلاب بسیجی سراسر کشور از تابستان سال 1375 شروع شده و تاکنون 21 دورة آن برگزار شده است.
در این طرح جوانان بسیجی با مبانی اندیشه اسلامی آشنا شده و نسبت به رویارویی با شبهات عقیدتی و سیاسی خود را ایمن میسازند. از اهداف دورههای طرح ولایت، معرفی و ترویج فرهنگ ناب اسلامی، معارف قرآن کریم و اهل بیت (علیهمالسلام)، آشنایی اقشار مختلف جامعه بهویژه افراد محصل، با مبانی اندیشه اسلامی و مباحث مرتبط، میباشد.
از دیگر اهداف این دورهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- ارائه نظام صحیح تفکر و دستیابی به معرفت دینی در چارچوب نیازهای روز اجتماعی؛
2- تعمیق، تحکیم و آشنایی بیشتر با مبانی اندیشه اسلامی و مباحث مرتبط با آن از طریق فضای مجازی؛
3- تاثیرگذاری فرهنگی و عقیدتی در مراکز علمی، فرهنگی و اذهان عمومی جامعه؛
4- نقد اندیشههای باطل، انحرافی و مورد تعارض با مبانی اندیشه اسلامی با ارائه راهکارهای مورد نیاز و کارامد؛
5- تربیت نیروهای متخصص انقلاب اسلامی با بهرهگیری از روشهای نوین و در قالب مبانی اندیشه اسلامی طرح ولایت؛
در واقع طرح ولایت دورهای است که توانست یقینا به بخش زیادی از اهداف خود دست پیدا کند و آن را موفقترین و در این حال با دوامترین دوره مطالعاتی و فکری تشکلهای دانشجویی کشور دانست.
اساس مباحث نظری این دوره هستیشناسی، انسانشناسی، معرفتشناسی، فلسفه اخلاق، فلسفه حقوق و فلسفه سیاست است که هر یک به یک بخش و وجوه نظام سیاسی اسلام میپردازد و در صدد است که با تبیین این گزارهها دانشجویان را با نظام کلی و اندیشهای جمهوری اسلامی آگاه سازد. به بیان دیگر در دوره طرح ولایت علاوه بر فراگیری اندیشههای سیاسی اسلام به بسیاری از سوالات و شبهات سیاسی و عقیدتی نیز پرداخته میشود و به بسیاری از آنها جواب داده میشود.
علامه مصباح یزدی در افتتاحیه بیست و یکمین دوره «طرح ولایت» که در دانشگاه افسری امام حسین(ع) برگزار شد، اشاره کردند که این دوره، ماحصل 50 سال اندیشه علما بوده است.
ایشان در خصوص اهمیت این دوره بیان داشته اند: «بار دیگر تکرار میکنم آنچه من در طی این پنجاه سال در این زمینه به کمک استادان، دوستان و کسانی که همبحث بودیم و سالها زحمت کشیدیم و مباحثه کردیم و کتاب نوشتیم، به دست آوردم، امروز بهصورت رایگان در اختیار شماست؛ نه نیاز دارید که دنبال استاد بگردید و نه به عراق و دیگر شهرها و کشورها مسافرت کنید.
بنابراین، صرفنظر از اینکه چه کسانی مؤثر بودند، باید خدا را شکر کنید که حاصل زحمت پنجاهساله در طی پنجاه روز به شما تحویل داده میشود، و به این ترتیب، چهقدر بر عمر شما افزوده میشود؛ البته تنها بر عمر شما افزوده نمیشود، وقتی شما در دیگران اثر بگذارید و این مطالب را برای آنها بیان، و مشکلاتشان را حل کنید، چهبسا هزاران و میلیونها نفر در سایه معلومات شما و عمری که ذخیره میکنید، از آن بهرهمند شوند. خدا را شکر کنید که به جای پنجاه سال درس خواندن، در پنجاه روز این مطالب را آموزش میبینید، و بقیهاش را صرف راهنمایی دیگران میکنید، و به برکت قرآن کریم و کسی که این قرآن بر او نازل شده است، میتوانید سعادت و آرامش در این دنیا و آخرت را هم برای خودتان و هم برای خانواده، دوستان، جامعه، و در نهایت برای بشریت تأمین کنید.»