کد خبر 626511
تاریخ انتشار: ۱۳ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۴

با افزایش روزافزون مؤسسات آموزشی و نیز پیشرفت دانشگاه‌های دارای مقاطع تحصیلات تکمیلی روز به روز بر تعداد دانشجویانی که از کشورهای خود خارج می‌شوند تا در کشورهای دیگر درس بخوانند نیز بیشتر می‌شود.

به گزارش مشرق، این مساله درباره ایران نیز صدق می‌کند و بسیاری از دانشجویان و نیز جوانان در آستانه سن ورود به دانشگاه با خروج از کشور در دانشگاه‌های خارجی به ادامه تحصیل می‌پردازند؛ اما نکته قابل توجه درباره بسیاری از دانشجویان خارج‌نشین ایرانی این است که مقصد آنها نه دانشگاه‌های معتبر خارجی بلکه کشورهایی مانند فیلیپین و قبرس است که بسیاری از دانشگاه‌های آن‌ها از نظر وزارت علوم و بهداشت ایران غیرمعتبر تشخیص داده شده است و این فارغ التحصیلان که بسیاری از آنها در رشته‌های پزشکی درس خوانده‌اند وقتی به ایران مراجعت می‌کنند، برای ارزشیابی و معادل‌سازی مدرکشان دچار مشکلات جدی می‌شوند و حتی اگر وزارت علوم و بهداشت با ارزیابی آنها موافقت کنند باید مراحل گوناگونی را برای این کار بگذرانند.

دکتر آقای حمید اکبری، سرپرست وقت مرکز خدمات آموزشی وزارت بهداشت چندی پیش درباره مقصد اصلی دانشجویان ایرانی به مهر گفته بود: «کشورهای هند، فیلیپین، ترکیه و مجارستان چهار کشور اول مورد انتخاب داوطلبان تحصیل در رشته‌های علوم پزشکی است.
 
سایر افراد در کشورهای گوناگون اروپایی و بعد از آن آمریکا توزیع می‌شوند .بیشترین تعداد دانشجویان ایرانی که در مقطع دکترای عمومی رشته‌های علوم پزشکی یعنی پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی تحصیل می‌کنند در این چهار کشوری هستند که نام بردم .از مهم‌ترین دلایل انتخاب این چهار کشور، بی نیازی ویزا و ارزان‌تر بودن است.»

دکترباقر اردشیرلاریجانی نیز درباره درآمد نجومی دانشگاه‌های خارجی از دانشجویان ایرانی به شهروند گفته بود: « تنها درآمد یکی از دانشگاه‌های پزشکی هندوستان از دانشجویان ایرانی ۵۰‌ میلیارد تومان در سال است و یا برخی از کلاس‌های پزشکی کشور فیلیپین نیز توسط دانشجویان ایرانی تشکیل می‌شود. به عنوان نمونه هزینه‌ای که دانشجوی ایرانی در قبرس پرداخت می‌کند برابر با یک دانشکده ما در ایران است.»

در سال 2000 فقط2 میلیون دانشجو در کشوری به غیر از کشورخودشان تحصیل می‌کردند اما این آمار در سال 2013 بیش از 2 برابر شده و به 1/4 میلیون رسیده است.

در واقع از هر 100 دانشجوی مشغول به تحصیل 2 نفر از آنها در کشوری خارجی مشغول به تحصیل هستند. در بین مناطق گوناگون، آسیای مرکزی در فرستادن دانشجو به سایر نقاط دنیا پیشتاز است. تعداد دانشجویانی که محل تولد آنها آسیای مرکزی است و به خارج از کشور رفته‌اند طی 10 سال حدود سه برابر شده است.

اما این روند در کشورهای جنوب صحرای آفریقا برعکس است و با اینکه این منطقه در رتبه دوم اعزام دانشجو قرار دارد، طی 10 سال با کاهش دانشجویان خارجی مواجه شده است. کاهش دانشجویان خارجی از 6 درصد به چهار درصد نشان می‌دهد که طی دهه گذشته وضعیت تحصیلات دانشگاهی و دانشگاه‌های این منطقه بهبود قابل توجهی یافته است.

چین با 712 هزار دانشجوی خارجی از کشور در رتبه اول اعزام دانشجو به کشورهای دیگر قراردارد و پس از آن نیز هند با رقمی حدود 180 هزار دانشجو رتبه دوم را به خود اختصاص داده است. آلمان با 120 هزار، جمهوری کره با 116 هزار، فرانسه با 74 هزار و عربستان سعودی با 73 هزار دانشجو رتبه‌های بعدی را به خود اختصاص داده‌اند.

یکی از نکات جالب در جذب دانشجویان خارجی این است که اخیراً کشورهایی مانند مصر، عربستان و امارات متحده عربی تلاش‌های زیادی برای جذب دانشجوی خارجی انجام داده و توانسته‌اند چهاردرصد دانشجویان مشغول به تحصیل در کشورهای دیگر را به خود جذب کنند.
اکنون حدود 71 هزار دانشجوی خارجی در عربستان مشغول به تحصیل بوده که بیشترین آنها به ترتیب از کشورهای یمن، سوریه و مصر هستند. عربستان طی چند سال اخیر توانسته است تعداد دانشجویان خارجی خود را حدود دو برابر کند.

امارات نیز حدود 64 هزار دانشجوی خارجی جذب کرده است که بیش‌ترین آنها متعلق به کشورهای هند، سوریه و عمان هستند. درباره ایران اما اوضاع فرق می‌کند و وزارت‌های مسوول جذب دانشجوی خارجی نتوانسته‌اند وظیفه خود را در این زمینه به خوبی انجام دهند.
 

سال گذشته آقای صمد حاج جباری مدیر کل امور دانشجویان غیر ایرانی سازمان امور دانشجویان به تسنیم گفته بود: «طبق آخرین آمار حدود ۱۹ هزار و ۸۰۰ دانشجوی خارجی در ایران تحصیل می‌کنند.» در این میان  افغانستان با 9033 دانشجو بیشترین آمار دانشجویان خارجی را به خود اختصاص داده است و کره‌جنوبی با ۱۱ دانشجو در ایران، آخرین رتبه جدول فراوانی دانشجویان خارجی در ایران را دارد.

با این حال آمار یونسکو نشان می‌دهد که حدود 11 هزار دانشجوی خارجی در ایران تحصیل می‌کنند که به ترتیب از کشورهایی چون افغانستان، عراق، سوریه و لبنان هستند.

البته جباری در همان گفتگو تاکید کرده بود که حدود 11 هزار دانشجو نیز از طریق کنکور جذب دانشگاه‌های ایران شده‌اند که عمدتاً از کشورهای اطراف ایران و اشخاصی‌اند که دارای مجوز لازم برای حضور در ایران بودند و به نظر می‌رسد از این جهت آمار یونسکو مختص به این دانشجویان بوده است.
 
منبع: روزنامه صبح نو