کد خبر 635547
تاریخ انتشار: ۵ مهر ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۱

رئیس جمهور آمریکا با وتوی مصوبه کنگره مبنی بر مجوز شکایت خانواده قربانیان حادثه ۱۱ سپتامبر از عربستان، تصویر روشنی از سیاست‌های دوگانه کشورش را به نمایش گذاشت.

 به گزارش مشرق، پس از بحث و جدل چند ماهه در مورد دست داشتن عربستان درحادثه تروریستی 11 سپتامبر و فاش شدن گزارش معروف به گزارش 28 صفحه‌ای، کنگره آمریکا حق خانواده قربانیان برای شکایت علیه عربستان را تصویب کرد اما باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا آن را وتو کرده و سیاست های دوگانه کشورش را به نمایش گذاشت.

رئیس جمهور آمریکا در مورد وتوی این قانون، ضمن ابراز همدردی عمیق با خانواده قربانیان حملات یازدهم سپتامبر گفت: با خواست آنان برای اجرای عدالت هم عقیده هستم  اما آنان باید در نظر داشته باشند که این طرح به منافع آمریکا ضربه می زند و چه بسا موجب شود شکایت هایی از این نوع در دادگاه های داخلی سایر کشورها علیه آمریکا مطرح شود.

احتمال انتقاد از اوباما پس از وتوی مصوبه کنگره

چه بسا اقدام اوباما در وتوی قانون شکایت علیه عربستان آن هم با وجود حمایت جمهوریخواهان ودمکرات ها در کنگره  از قانون مزبور، انتقادهای گسترده ای از وی را به دنبال داشته باشد به ویژه اینکه این اقدام او نمای کاملی از سیاست های دوگانه واشنگتن در در قبال رویدادهای  مختلف جهان  است.

پایان 14 سال سرپوش گذاشتن بر گزارش حادثه 11 سپتامبر

با وجود اخبار و گزارش های مربوط به دست داشتن 15 تبعه سعودی درحادثه 11 سپتامبر، مراجع قضایی و دادگاههای آمریکایی در این خصوص سکوت اختیار کرده و هیچ حکمی علیه ریاض صادر نکردند و علی رغم گزارش های کمیته تحقیق کنگره مبنی بر اثبات دست داشتن مقامات سعودی در این حوادث، سران آمریکایی در تکاپوی حفظ منافع مالی و  سرمایه گذاری شاهزاده های سعودی در آمریکا، این گزارش ها را حدود 14 سال مخفی نگاه داشته و از انتشار آن جلوگیری کردند.

کلید خوردن طرح دریافت غرامت از عربستان

درماه می گذشته سنای آمریکا طرح دریافت غرامت قربانیان این حادثه ازعربستان را تصویب کرد و در مرحله بعد نیز مجلس نمایندگان آمریکا این طرح را به اتفاق آرا تصویب کرد.

در این میان اوباما که ازمدت ها قبل اعلام کرده بود این طرح را وتو می کند، بلاخره کار خود را کرد.

آیا وتوی اوباما قابل خنثی کردن است؟

نمایندگان موافق قانون مزبور فقط در شرایطی قادر خواهند بود وتوی اوباما را خنثی کنند که رای مثبت دو سوم مجلس نمایندگان و سنا را به دست آورند در نتیجه آنان اکنون در تکاپوی این کار هستند.

در این میان خانواده های قربانیان حملات 11 سپتامبر دریافت غرامت از عربستان را خواستار هستند و در این خصوص به این موضوع استناد دارند که  15 تن از عاملان حملات مزبور تبعه سعودی بودند اسناد و مدارکی نیز در خصوص کمک مالی و معنوی شاهزاده های سعودی از عاملان این حادثه موجود است حال آنکه عربستان دستکم می توانست در این خصوص عذرخواهی کند اما این کار را نیز نکرد بلکه از در تهدید وارد شده و اعلام کرد چنانچه طرح مزبور به اجرا در آید، دارایی های خود را از آمریکا خارج می کند.

فرار ریاض از مسئولیت دست داشتن در حادثه 11 سپتامبر

15 سال از حادثه 11 سپتامبر که جان باختن بیش از سه هزارنفر را به دنبال داشت، می گذرد و در این فاصله مقامات سعودی همواره دست داشتن اتباع خود در این حادثه را منکر شده اند حال آنکه اسامه بن لادن، مغز متفکر این حمله تروریستی به خاندان حاکم سعودی نزدیک بوده و 15 نفر از مجموع 19 عامل این حملات از اتباع عربستان بودند.

در فراز و نشیب تحقیقات در این خصوص سران آمریکا نیز با ادعای حفظ منافع ملی کشور 14 سال از افشای واقعیت های حادثه 11 سپتامبر خودداری کرده و بر آن سرپوش گذاشتند در حالی که گزارش 28  صفحه ای کمیته تحقیق کنگره از دست داشتن سعودی ها در این حادثه حکایت دارد.

به هر حال روند این تحقیقات به سمتی رفت که چندی پیش اسناد مربوط به دخالت سعودی ها در حادثه تروریستی 11 سپتامبر منتشر شد اما بخش هایی که علیه عربستان بود از آن حذف شد.

فاش شدن اسناد معروف به اسناد 28 صفحه‌ای

اسناد دخالت عربستان در این حادثه که به اسناد محرمانه 28 صفحه‌ای معروف است، پس از کشمکش طولانی مدت بین دولت و کنگره آمریکا سرانجام دو ماه پیش از سوی کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان آمریکا منتشر شد.

اسناد 28 صفحه‌ای چیست؟

اسناد معروف به اسناد 28 صفحه‌ای شامل اطلاعاتی درباره ارتباط احتمالی بعضی از هواپیماربایان با برخی مقامات سعودی است و حاکی از این است که بر اساس چند سند و مدرک موجود در اف. بی. آی و گزارش های سی. آی. ای، به نظر می رسد بعضی از هواپیماربایان 11 سپتامبر در زمان اقامت در آمریکا با افرادی ارتباط داشتند که آنان نیز احتمالا با حکومت سعودی مرتبط بودند.

احتمال بار مالی سنگین بر دوش عربستان

کارشناسان سیاسی معتقدند اگر صحت به طور نهایی دخالت عربستان در این حادثه تایید و ثابت شود، این کشور باید خسارت مالی هنگفتی را به آمریکایی ها پرداخت کند.

نکته قابل ملاحظه اینکه موضوع دست داشتن عرسبتان در حملات تروریستی 11 سپتامبر، جنگ علیه مردم بی گناه یمن، دخالت در سوریه و عراق و حمایت از گروههای تروریستی در آنجا در کنار رسوایی های دیگر نظیر فاجعه سال گذشته منا همگی موجب می شود تصویری واقعی از عربستان سعودی برملا شود و در این خصوص باید در نظر داشت که این رسوایی ها تا جایی ادامه یافت که علمای اهل تسنن چندی پیش در نشستی در چچن از جای داشتن وهابیت در بین  مذاهب اهل تسنن خودداری نمودند.

منبع: تسنیم