به گزارش مشرق، «خالد بن احمد آل خلیفه» وزیر خارجه بحرین در گفت وگویی با روزنامه «الحیات» بار دیگر اتهامات همیشگی علیه ایران را تکرار کرد و گفت که سیاست امروز ایران، آن چیزی نیست که رئیس جمهورش میگوید اما منامه خواستار بهبود روابط با تهران است.
خالد گفت: مشکل بحرین و کشورهای عضو شورای همکاری، «ایران» است که سیاستش «صادر کردن انقلاب به کشورهای همسایه» است و ایران همان کسی است که به دلیل تلاش برای تسلط (منطقهای) ، قاچاق (اسلحه) و آموزش (برخی گروهها) به رابطه با کشورهای خلیج (فارس) لطمه میزند.
خالد بن احمد در ادامه از ایران درخواست کرد از آنچه مداخله در کشورهای عربی نامید که از جمله آنها تسلیح و تجهیز گروههایی مانند حزبالله که وی آن را تروریستی نامید، دست بردارد.
او گفت که برای «دکتر روحانی» احترام قائل است و او را مانند «(علی اکبر هاشمی) رفسنجانی و (محمد) خاتمی» میداند، اما سیاست امروز ایران چیزی نیست که روحانی میگوید.
وی سپس مدعی شد دولت قانون بر تمام بحرین حکمفرماست و هر کسی با آن مخالفت کند خودش را در معرض بازجویی قرار داده است حال وابسته به هر مذهبی باشد؛ وزیر خارجه بحرین تاکید کرد افتخار بحرین به هموطنان شیعه و غیرشیعه است.
خالد بن احمد در ادامه به یمن نیز پرداخت و گفت: یمن با تمام طیفهایش از جمله حوثیها همیشه در رأس اولیتهای کشورهای عضو شورای همکاری است.
بخشی از این گفتوگو به شرح زیر است:
الحیات: شما معتقدید تدابیری که در قبال اوضاع داخلی بحرین انجام میدهید در راستای مصلحت ملی است اما سازمان ملل آن را تعرض به حقوق اقلیتها و حقوق شیعه میداند؛ پاسخ شما چیست؟
وزیر خارجه بحرین: اگر سازمان ملل این نظر را داشته باشد قطعا اشتباه میکند و از واقعیت به دور است. ما میدانیم چه در بحرین میگذرد و بسیاری در جهان نیز میدانند. هیچ تعرضی علیه اقلیتها و شیعه در بحرین صورت نگرفته است
الحیات: چرا آنها را زندانی ، محاکمه و اعدام میکنید؟ این اقدامات چه هستند؟
وزیر خارجه بحرین: اعدام وجود نداشته و هیچ شیعهای هدف قرار نگرفته است. همه این اقدامات اجرای قانون بوده خواه طرف شیعه، سنی، بهایی، هندوسی یا ... باشد. دولت قانون در بحرین حکمفرماست و هر که با آن مخالفت کند خود را در معرض بازجویی قرار داده است.اما اینها که گفته میشود شیعه در بحرین هدف قرار گرفته اصلا در تاریخ اتفاق نیفتاده است ، شیعیان به بالاترین مراتب و پستها در بحرین رسیدهاند و ما به این موضوع افتخار میکنیم.
الحیات: اما اعتراضات از هیچ چیز به وجود نمیآید؛ باید توجیهاتی برای این تظاهراتها که فقط از سوی شیعیان صورت میگیرد ، وجود داشته باشد. دیگر اینکه سازمان ملل و سازمانهای حقوق بشری برای هیچ به شما اعتراض نمیکنند؟
وزیر خارجه بحرین: به من بگویید کدام کشور در جهان شاهد تحرکات سیاسی برای تحقق درخواستهای مردمی نیست. روشهای معمول در دنیا وجود دارند از جمله تظاهرات و اعتراض؛ این حق برای ملت ما در قانون اساسی محفوظ است اما ما از بهرهبرداری از وضعیت در کشوری موفق سخن میگوییم، بحرین از موفقترین کشورهای منطقه است و ما دلایل این تمرکز بر بحرین را نمیدانیم.
الحیات: در مصاحبهای که یک یا دو سال قبل با شما داشتیم، گفتید که در مقابل تهدیدهای ایرانی میایستید. یا امور از آن زمان بهتر شده؟ آیا رابطهتان با ایران بهتر شده؟
وزیر خارجه بحرین: خیر، هیچ بهبودی در این خصوص دیده نمیشود ما دائما به دنبال بهبود روابط با ایران هستیم و دری نیست که در این خصوص نکوبیده باشیم اما در هر ار به در بسته خوردیم.
خواستار بهبود روابط با ایرانیم
الحیات: ایران از شما چه میخواهد؟
وزیر خارجه بحرین: میدانم که ایران پروژهای دارد که صرفا ویژه بحرین نیست و این موضوعی روشن است. ایران طرحی برای تسلط بر (کل) منطقه دارد و یکی از عوامل این تسلط، فرقهگرایی است. ما این خطر را فهمیدهایم و به کسی اجازه ورود به آن را نمیدهیم. آنها از درِ آموزش، قاچاق و غیره وارد میشوند و به دنبال صادر کردن انقلاب خود هستند؛ ایران به انقلاب مردم خود در 1979 ظلم میکند؛ انقلاب یک کالا برای صادر کردن نیست بلکه یک موضوع ملی و داخلی است و جایش در همان وطن است.
الحیات: چرا به سمت عادی شدن بیشتر روابط با ایران نمی روید؟ ایران کشوری مهم در منطقه است.
وزیر خارجه بحرین: بار دیگر تکرار میکنم، از سال 1979 تاکنون دورههای خوبی داشته است و درها در دوره «محمد خاتمی» و «هاشمی رفسنجانی» باز شد.
الحیات: رئیسجمهور حسن روحانی نیز مانند رفسنجانی و خاتمی سیاست «درهای باز» دارد؟
وزیر خارجه بحرین: [وضع و سیاست] روحانی مثل رفسنجانی و خاتمی است. ضمن احترام به دکتر حسن روحانی، اما سیاستی که امروز از ایران میبینیم غیر از سخنی است که از او میشنویم.
الحیات: آیا منظور شما این است کسی که سیاست ایران را به جلو می برد «قاسم سلیمانی» است؟
وزیر خارجه بحرین: دری برای بهبود روابط باقی نمانده جز اینکه ما آن را در را زده باشیم. اما میگوید ما به به این کشور اتهام میزنیم، ما کسانی نیستیم که آن را (ایران را) متهم کرده باشیم یا موضعی خصمانه علیهش گرفته باشیم. کسانی هستند که محرمانه کار میکنند و ما نمی دانیم چگونه. ما مانند دیگر کشورها کار میکنیم و میگوییم این به امنیت و ثبات ما ضربه وارد میکند و فقط میخواهیم جهان بداند. مشخص است چه کسی امور را در ایران مشخص میکند. ایران باید مشکلاتش رابا کشورهای همسایه حل کند. اما در پاسخ به سوال شما : ما اقدام به هیچ قاچاق اسلحهای به داخل ایران نکردهایم و هیچ کسی را علیه ایران آموزش ندادهایم همه اینها از سوی ایران علیه ما انجام می شود که اگر متوقف شود، داستان کاملا فرق میکند.
الحیات: ریاست شورای همکاری در پایان سال جاری از عربستان به شما منتقل خواهد شد،اولویتهای شما چیست؟ آیا ایران در مقدمه آن باقی خواهد ماند؟
وزیر خارجه بحرین: ما از خودمان دفاع میکنیم،اگر ایران جلوی خودش را بگیرد اینگونه که شما میگویید ، نخواهد بود اما اگر سیاستهایش را ادامه دهد ما بر طرز بیان خود باقی خواهیم ماند تا از خود دفاع کنیم.
الحیات: آیا در دوره ریاست خود بر شورای همکاری به فکر گشودن صفحهای جدید میان ایران معتدل و شورای همکاری خواهید افتاد؟ اکنون روحانی رئیسجمهور ایران است و کسانی مانند خاتمی و رفسنجای همراه او هستند که در چارچوب اعتدال و در مقایسه با تندروی که قاسم سلیمانی از جمله نمایندگان آن است، کار میکنند.
وزیر خارجه بحرین: روابط با ایران بسیاری قدیمی است، چیزی مانع این موضوع نیست. ما با کشورهای دیگر بر پایه احترام به حاکمیت و عدم مداخله رابطه داریم اما زمانی که پلها از یک طرف باز شود از طرف دیگر خیر، این موضوع عملی نیست.
الحیات: چگونه میشود ؟ این حرفی که میزنید منطقی نیست
وزیر خارجه بحرین: زمانی که به من میگویید با اعتدالگرایان تعامل داشته باشد. من با کسانی تعامل دارم که در منصبی هستند که (با توجه به منصبشان) باید با آنها تعامل داشته باشم.
الحیات: روحانی از معتدلان است و اکنون رئیسجمهور ایران است.
وزیر خارجه بحرین: بله نظامی در ایران وجود دارد و مشخص است که چه کسی روند امور را مشخص میکند؛ از رهبر انقلاب شروع میشود و به پایینترین کارمند در دولت ایران ختم میشود.
الحیات: تصور نمیکنم کسی باشد که مثلا بگوید با پادشاه بحرین تعامل نمیکنم زیرا به نخستوزیر اعتراض میکند و به عنوان مثال او را کسی توصیف کند که زمام امور را به دست گرفته است
وزیر خارجه بحرین: بر این مطلب اعتراض دارم و قابل انطباق بر بحرین نیست. همه ما وضعیت سیاست در ایران را میدانیم و ما میخواهم به شما بگویم که ما اینجا از اشخاص سخن نمی گوییم بلکه از سیاست کشور سخن میگوییم . دولت مسئول سیاست به صورت کلی است.
الحیات: اما نمیتوان این موضوع را تکذیب کرد که ایران رئیسجمهوری دارد که لااقل از سوی آمریکاییها، ایرانیها و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس «اعتدالگرا» شناخته میشود
وزیر خارجه بحرین: ما اصلا ضد شخص حسن روحانی نیستیم بلکه محافظهکاری ما در قبال سیاست کشورش است و همگان مسئول این سیاست هستند.
الحیات: سازمان ملل میگوید یکی از دلایل ادامه بحرانها این است که کشورهای عربی و خلیج (فارس) حاضر نمیشوند با ایران سر میز مذاکره بنشینند
وزیر خارجه بحرین: ایران اگر چیزی چیزی میخواهد پس باید از حمایت مالی، تسلیحاتی و غیره از گروههایی مانند حزبالله دست بردارد.
سوریه
الحیات: چرا مانند دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس بر رفتن بشار اسد رئیسجمهور سوریه قبل از هر چیز دیگری اصرار دارید؟
وزیر خارجه بحرین: مساله بشاراسد مساله سوریه است و همچنین در بیانیه ژنو 1 نیز به آن پرداخته شده است.
الحیات: به سراغ تحولات حلب برویم؛ شما با وزیر خارجه روسیه و آمریکا دیدار داشتهاید، چه اتفاقی در حلب خواهد افتاد؟
وزیر خارجه بحرین: بله نشست داشتیم اما اگر هیچ توافقی بین این دو کشور (روسیه و آمریکا) صورت نگیرد، امور به عقب برمیگردد و شاهد اتفاقات بسیار بدتری در حلب خواهیم بود.
لبنان
الحیات: چرا بر مجازات لبنان به دلیل اعتراض به اقدامات لبنان اعتراض دارید؟ چرا این دو را از هم جدا نمیکنید؟
وزیر خارجه بحرین: ما با کشورها تعامل داریم، نیازی به مجازات لبنان نیست؛ زمانی که موضوع وجود کسی در دولت لبنان باشد که انتخاباتش را به تعطیلی میکشاند این مربوط به لبنان می شود اما زمانی که بحث مربوط به وجود کسی در دولت لبنان باشد که به انجام اقداماتی علیه ما دست میشوند این مربوط به ما نیز می شود. لبنان کشوری مهم برای ماست و نباید تحت سیطره هیچ حزب تروریستی یا غیره قرار نگیرد.
یمن
الحیات: آیا مساله یمن همچنان اولویت قاطع در دوره ریاست شما بر شورای همکاری باقی خواهد ماند؟
وزیر خارجه بحرین: یمن همیشه اولویت قاطع ما در شورای همکاری بوده است و خواهد بود. ما ضد علیه هیچ کسی نیستیم. هیچ کسی در شورای همکاری نیست که ضد طرفی در یمن باشد و بخواهد او را از معادله خارج کند اینجا من از همه سخن میگویم حتی حوثیها. زمانی که توافق با یمن را امضا کردیم حوثیها بودند و هیچ کسی آنها را کنار نزد. این حوثیها هستند که از تعهدات خود شانه خالی کردهاند و بهتر است به راه درست برگردند و حمایت ایران را رها کنند.