به گزارش مشرق، "باسم العوادی" مدیرمرکز تحلیلهای سیاسی الصیاد لندن، درارتباط با عملیات آزاد سازی موصل گفت: در این زمینه در سطح بین المللی و داخلی عراق اجماع صورت گرفته است.
در سطح بین المللی یک اجماع و همسویی با بغداد شده است که موصل از داعش پاکسازی شود. آمریکا و کشورهای مهم تاثیرگذار در تحولات داخلی همچون جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت در اجماع بین المللی آزادسازی موصل حضور دارند. عربستان و ترکیه در این اجماع حضور ندارند؛ زیرا عراق آنها را از حامیان اصلی داعش میداند. چندی قبل، نخست وزیر عراق به شدت ترکیه را مورد انتقاد قرار داد و به این کشور هشدار داد، که نظامیانش از خاک عراق شوند. ناگفته نماند ترکیه در شمال عراق 45 پایگاه جاسوسی دارد و مقامات آنکارا سیاستهای قومیتی در قبال آزاد سازی موصل در پیش گرفتهاند.
عدم اجازه عراق به ریاض و آنکارا
مدیر مرکز تحلیلهای سیاسی الصیاد لندن با اشاره به سیاستهای خصمانه ریاض در قبال عراق گفت: ریاض از حامیان اصلی گروههای تروریستی تکفیری است. به همین دلیل، بغداد سیاستهای آل سعود در قبال تحولات عراق را به شدت محکوم و اعلام کرده است ملت عراق هرگز اجازه نخواهد داد ترکیه و عربستان سعودی در امور داخلی کشورشان دخالت کنند و عراقیها بدون نیاز به کمک آنکارا و ریاض میتوانند موصل را آزاد کنند؛ لذا بغداد حاضر نشده است عربستان و ترکیه در عملیات آزاد سازی موصل شرکت کنند.
همبستگی داخلی در عراق برای آزادسازی موصل
وی به سطح دوم توافق برای آزاد سازی موصل اشاره کرد و گفت: در سطح داخلی تمام اقشار، طوایف، گروهها و احزاب سیاسی عراق در این توافق حضور دارند. آنها در یک جبهه واحد قرار گرفتهاند تا موصل را آزاد سازند و کشورشان را از لوث وجود گروههای تروریستی از جمله داعش پاک کنند.
اکنون عملیات حشد الشعبی و ارتش عراق برای آزادسازی موصل شروع شده است. نیروهای کُرد نیز در کنار ارتش و حشد الشعبی میجنگند.
نقش مهم ایران در مبارزه با داعش
این تحلیلگر سیاسی مقیم لندن تصریح کرد: ایران یکی از مهمترین حامیان عراق درمبارزه با گروههای تروریستی تکفیری بوده و بدیهی است که تهران در عملیات علیه داعش نقش مهمی دارد و هر پیروزی که ملت عراق در این زمینه بهدست آورد، مسلم است که ایران در آن شریک خواهد بود.
افزایش مشکلات در سوریه بعد از آزادسازی موصل
وی درپاسخ به این سؤال " آیا این احتمال وجود دارد که نیروهای داعش به سوریه انتقال پیدا کنند و مشکلات دمشق در مبارزه با این گروه تروریستی تکفیری افزایش پیدا کند؟ " گفت: این احتمال وجود دارد حتی خبرهایی در این زمینه در رسانهها منتشر شده است. بر اساس اخبار موجود، داعش بخشی از نیروهایش را از موصل به شهر "رقه" در سوریه منتقل کرده است.
این انتقال نیرو باعث افزایش مشکلات دمشق در مبارزه با گروههای تروریستی تکفیری خواهد شد. بویژه اینکه عملیات آزادسازی موصل سبب میشود تا عناصر داعش بیشتر به سمت سوریه فرار کنند. در این خصوص کاری از دست دولت عراق بر نمیآید. مهم ترین اولویت دولت بغداد این است که عراق را از لوث وجود این گروه تروریستی خطرناک پاک کند.
هنگامی که موصل تا مرزهای ترکیه و سوریه از لوث عناصر داعش پاکسازی شد، نیروهای عراقی با استقرار در خطوط مرزی اجازه هیچ گونه کمک رسانی به داعش را نخواهد داد. در این زمان است که بغداد با دمشق برای ریشه کنی این گروه تروریستی همکاری خواهد کرد؛ زیرا حضور داعش و سایر گروههای تروریستی تکفیری در سوریه تهدید امنیتی برای عراق بهشمار میرود.
تصویب قانون عفو و تأثیر آن بر بازگشت عناصر فریب خورده
وی در پایان به سرنوشت عراقیهایی که به داعش پیوستهاند اشاره کرد و گفت: بیش از یک ماه قبل دولت با پارلمان عراق توافق کردند، عراقی هایی که به هر دلیل به داعش پیوستهاند، عفو شوند؛ به همین دلیل، قانون عفو این افراد در پارلمان به تصویب رسید. به دنبال تصویب این قانون، افراد زیادی از داعش جدا شدند و خود را تسلیم کردند تا از مزایای این قانون بهرهمند شود. در اینجا باید به این نکته اشاره کنیم که نیروهای اطلاعات و امنیت و حشد الشعبی اطلاعات زیادی از کسانی دارند که به داعش پیوستهاند. آنان در مناطق شمالی عراق حضور فعالی دارند. اگر عناصر داعش مرتکب جنایتی نشده باشند، مثلا کسی را نکشته باشند و یا شهروندی علیه آنان شکایتی نکرده باشد، میتوانند به زندگی عادی در جامعه باز گردند.