مروه وامقی روانپزشک و استادیار دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با اشاره به ارتباط کودکان حاشیه و کار کودکان در خیابان به نتایج مطالعات انجام گرفته در سال 91 و 92 بر روی کودکان کار و خیابانی شهر تهران اشاره میکند و میگوید: معاونت توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی با هدف شناخت رفتارهای پرخطر کودکان خیابانی مطالعهای با موضوع «ارزیابی رفتارهای پرخطر مرتبط با اچآیوی در کودکان خیابانی به منظور گسترش مداخلات برای کنترل و کاهش اچآیوی در شهر تهران» انجام داد که در خلال این مطالعات، اطلاعات خوبی درباره جمعیت شناختی این کودکان، خانوادهها، مشاغل و مخاطراتی که زندگیها آنها را تهدید میکند به دست آمد.
وجود 225 پاتوق برای کار کودکان خیابانی در تهران/ 70 درصد کودکان خیابانی تهران در مناطق کم توسعه و حاشیه زندگی میکنند
وی اضافه میکند: به عنوان مقدمه برای انجام این مطالعات، از میان 225 پاتوق کاری کودکان خیابانی در شهر تهران، 28 مکان به صورت تصادفی انتخاب شد که پس از انجام تحقیقات کمی و کیفی، نتایج و یافتههای قابل توجهی به دست آمد.
استادیار دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در خصوص مناطق زندگی این کودکان نیز میگوید: این کودکان اغلب در مناطقی زندگی میکنند که این مناطق عموماً درگیر مشکلات اجتماعی مثل اعتیاد، تن فروشی و آسیبهایی از این دست هستند. بر اساس این تحقیقات توانستیم تهران را بر اساس شاخصهایی به سه گروه پهنه توسعهای پایین، متوسط و بالا تقسیم کنیم که آمارهای به دست آمده نشان میدهد 55 درصد این کودکان در پهنه توسعه پایین و 17 درصد در پهنه توسعه متوسط و 8 درصد در پهنه توسعه بالا قرار دارند؛ همچنین حدود 15 درصد از این کودکان از مناطق حاشیه شهر تهران وارد تهران شده و برای کار به مناطق مختلف تهران میروند.
وامقی میافزاید: بر اساس این مطالعه و تحقیقات انجام شده، بیشترین فراوانی محل زندگی این کودکان منطقه 12 بوده و پس از آن منطقه 15 است که این دو منطقه بیش از یک سوم این کودکان را شامل میشود.
خیابانهای منطقه 2 بهترین خیابانهای تهران برای کار کودکان/ 60 درصد کودکان کار تهران «ایرانی»، 36 درصد «افغان» و 15 درصد «کولی»
وی در خصوص محلات و مناطق محل کار کودکان خیابانی نیز میگوید: بیشترین تراکم کودکان خیابانی برای کار در خیابان، مناطق 2 و پس از آن منطقه 12 شهر تهران است و پس از آن منطقه یک است. مقایسه نقشه پراکندگی مناطق محل زندگی و محل کار این کودکان نشان میدهند که اغلب این کودکان مسیر طولانی برای حضور در محل کارشان طی میکنند که این نیز خود نیازمند توجه است.
استادیار دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی اضافه میکند: این مطالعه نشان داد که کودکان کار در شهر تهران به سه دسته متفاوت کودکان ایرانی، کودکان افغانستانی و کودکان ایرانی کولی تقسیم میشوند که به ترتیب 59.4 درصد آنها کودکان ایرانی، 36.3 درصد افغان و 15.2 درصد کودکان ایرانی کولی، کودکان خیابانی شهر تهران را تشکیل میدهند. نکته حائز اهمیت این است که ویژگیهای فردی، خانوادگی، فرهنگی و حتی رفتارهای پرخطر کودکان کولی ایرانی با سایر کودکان خیابانی ایرانی متفاوت است.
12 درصد کودکان خیابانی شبها در خیابان میخوابند
استادیار دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با اشاره به اینکه اکثریت این کودکان با خانواده و اقوام خود زندگی میکنند بخشی از آمار به دست آمده از این تحقیق را ارائه میدهد و میگوید: نتایج این مطالعه نشان داد که 85 درصد کودکان خیابانی در خانوادههای پر جمعیت بیش از 5 نفر زندگی میکنند و به دلیل کسب درامد بیشتر از کودکان و متعهد نبودن به برنامههای تنظیم جمعیتی، از افزایش کودکان خانواده استقبال میکنند.
وی خاطرنشان میکند: بر اساس تحقیق انجام شده، 75 درصد کودکان خیابانی شهر تهران به همراه پدر و مادر خود زندگی میکنند و این در حالی است که 9 درصد کودکان شبها را با دوستان خود میگذرانند و 12 درصد هیچ خانهای ندارند و معمولاً شبها را در محل کار یا خیابان به صبح میرسانند.