کد خبر 647929
تاریخ انتشار: ۵ آبان ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۲

عضو کمیسیون انرژی مجلس از حضور وزیر نفت در بهارستان و بحث و بررسی پیرامون مدل جدید قراردادهای نفتی و رویکرد وزارت نفت برای واگذاری پرژه ها به شرکت های خارجی در جلسه کمیسیون انرژی خبر داد.

به گزارش مشرق، «هدایت الله خادمی» عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: عصر روز گذشته وزیر نفت به مجلس آمد و در جلسه کمیسیون انرژی شرکت کرد.

وی افزود: در این جلسه، من سوالاتی را در خصوص مدل جدید قراردادهای نفتی و همچنین رویکرد وزارت نفت برای واگذاری پروژه های نفتی به شرکت های خارجی بدون توجه به توانمندی های داخلی پرسیدم که از پاسخ های آقای زنگنه قانع نشدم و قرار شد طرح سوال از وزیر نفت به صحن علنی مجلس برود که پس از اعلام وصول در هیئت رئیسه مجلس، این طرح سوال از وزیر نفت در صحن علنی مطرح خواهد شد.

خادمی در تشریح جلسه عصر دیروز کمیسیون انرژی با وزیر نفت اذعان داشت: سوال من این بود که چرا داریم به عقب برمی گردیم، زمانی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به تمامی ایران در بخش نفت سرویس می داد، آقای زنگنه آمد این شرکت را به شرکت های کوچک تر تجزیه کرد و شرکت های نفت مارون، کارون، گچساران و ... را از بدنه شرکت مناطق نفت خیز جنوب تشکیل داد و شاهد این بودیم که این شرکت ها که در گذشته در یک بدنه واحد بودند، با یکدیگر به رقابت افتادند.

وی ادامه داد: ایشان به این کار بسنده نکرد و در دوره قبلی وزارت خودش، شرکت های مهندسی و توسعه نفت، شرکت مناطق مرکزی، پترو ایران و ... را تشکیل داد و نیروی انسانی این شرکت ها هم از بدنه شرکت نفت خیز جنوب جدا شدند.

نماینده مردم ایذه و باغملک در مجلس دهم اظهار داشت: از آقای زنگنه پرسیدم، مگر هدف از تشکیل این شرکت های متعدد این نبود که کارهای توسعه ای صنعت نفت را انجام دهند، پس چه شد که اکنون می گویید این همه خرجی که برای ساختارسازی های جدید کردید، بی اثر بوده و اینها نمی توانند پروژه های نفتی را توسعه دهند؟ چرا می خواهید همه توان داخلی را کنار بگذارید و با برگشتی به عقب، پروژه های نفتی را در اختیار شرکت های خارجی قرار دهید؟

وی افزود: متأسفانه پاسخ های وزیر نفت، پاسخ های عمومی بود و نتوانست پاسخی قانع کننده به این سوال بدهد.

خادمی با بیان اینکه "سوال دیگر در مورد چرایی آغاز اجرای IPC با وجود اشکالات عمده آن بود"، گفت: درست است که بخشی از اشکالات مدل جدید قراردادهای نفتی برطرف شده، اما هنوز این مدل خالی از ایراد نیست، از آقای زنگنه پرسیدم چه دلیلی دارد حاکمیت ملی بر مخازنمان را داریم با شرکت های خارجی شریک می شویم؟ ایشان گفتند ببینید بر اساس این بندها حاکمیت ملی باقی می ماند که من گفتم بله، ولی چرا بندهای زیرین را نمی بینید که نوشته 50 درصد حق تصمیم گیری را داریم با شرکت های خارجی شریک می شویم؛ ایشان گفت که همه قراردادها همینطور است که من اعتراض کردم و به ایشان یادآوری کردم که مگر قرارداد فازهای 4 و 5 پارس جنوبی نبود که شرکت آجیپ معتقد بود باید شرکت ملی نفت ایران چند ده میلیون دلار اضافه به این شرکت بپردازد که متخصصان شرکت ملی نفت نشستند و ادعای این شرکت را بررسی کردند و بعد دیدند که ادعای بی خودی است و آنرا رد کردند و ایران یک ریال هم اضافه به این شرکت نداد؛ پس چطور در آنجا توانستیم از موضع کارفرمایی خود و حاکمیت ملی بر مخازمان استفاده کنیم؟

وی ادامه داد: به ایشان یادآوری کردم که ما باید به گونه ای قرارداد بنویسیم که نیاز نباشد بر سر نحوه کار بر روی مخازن نفتی و گازی خودمان، به مراجع داوری برویم، باید خودمان بتوانیم از موضع کارفرمایی برخورد کنیم.

این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه "مواضع و پاسخ های وزیر نفت در این خصوص هم قانع کننده نبود"، گفت: در طی بحث های جلسه دیروز، به ایشان در مورد رویکرد توجه به شرکت های خارجی و بی توجهی به توان داخلی گله کردم که ایشان گفت "شما هی می گویید توتال، توتال، ما کجا و چه میدانی را به توتال دادیم؟ چیزی به این شرکت داده نشده" و همین موضع گیری آقای زنگنه را من به حساب عقب نشینی ایشان از واگذاری آزادگان به توتال می دانم چرا که بحث هایی جدی از واگذاری این میدان در بخش آزادگان جنوبی به این شرکت فرانسوی بود و ما این موضع گیری و عقب نشینی را به فال نیک می گیریم و امیدواریم با توجه به سوابق این شرکت فرانسوی در ایران، واقعاً هیچ میدانی به این شرکت داده نشود.
منبع: تسنیم