وزیر نیروی دولت یازدهم در پاسخ به سوالی درباره علت افزایش 5 برابری هزینه انشعاب برق در سه سال اخیر، گران نشدن این خدمات در 8 سال دولت قبل را بهانه قرار داد.

سرویس اقتصاد مشرق - نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی یکشنبه، سوال ملی احمد امیرآبادی نماینده قم از حمید چیت‌چیان وزیر نیرو را مورد بحث و بررسی قرار دادند.

در سوال نماینده قم آمده بود که چرا در سه سال اخیر و از ابتدای دولت یازدهم قیمت انشعاب برق (کنتور) از 250 هزار تومان به یک میلیون و 250 هزار تومان (افزایش 5 برابری) رسیده است.

وزیر نیرو با بیان اینکه هزینه های اشتراک برق از سال ۹۲ تاکنون افزایش نیافته است، گفت: قطعا افزایش مصرف برق از سوی مشترکان هزینه های گوناگونی را به وزارت نیرو تحمیل می کند.

* مردم فکر می‌کنند ما سیم وصل می‌کنیم
 
حمید چیت چیان در نشست علنی یکشنبه 9 آبان‌ماه مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به سوال احمد امیرآبادی فراهانی نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی  اظهار داشت: وقتی یک اشتراک برق را به مشترک می دهیم مردم فکر می‌کنند ما فقط یک سیم وصل می‌کنیم. اما به ازای هر اشتراک بایستی تأسیسات عظیمی از جمله تیر برق، ترانس، پست توزیع و شبکه انتقال را باید ایجاد کنیم که هزینه های سنگینی بر صنعت برق تحمیل می کند.

وزیر نیرو بیان کرد: حتی در مواردی که مصرف کننده ای بیش از حد مصرف می کند هزینه های گوناگون به وزارت نیرو تحمیل می شود تا برق مورد نیاز یک کولر گازی را تأمین کند.
 

چیت چیان ادامه داد: از سال 1383 تا مردادماه 1392 افزایش قابل توجهی در هزینه‌های انشعاب نداشتیم.

وی افزود: با شروع کار دولت یازدهم هزینه هایی که به عناوین مختلف از مشترکین اخذ می شد تجمیع و شفافیت کامل در خصوص هزینه های انشعاب ایجاد شد.

وزیر نیرو گفت: اگر سال 1383 که آخرین گرانی هزینه انشعاب برق انجام شد، نرخ تورم را اعمال می کردیم به طور متوسط باید 1.6 میلیون تومان به ازای افزایش تورم از مشترکین جدید دریافت می کردیم این در حالی است که اکنون حتی با افزایش اخیر در سال جاری مبلغ کمتری نسبت به نرخ تورم دریافت می کنیم.

چیت چیان بیان کرد: کمیسیون انرژی مجلس نهم در این زمینه بررسی هایی را انجام دادند و در نهایت عنوان شد که صنعت برق به ازای هزینه هایی که انجام می دهد درآمدی ندارد  و به این ترتیب قانون حمایت از صنعت برق تصویب شد.

وی افزود: در راستای اجرای این قانون پیشنهاداتی را مطرح کردیم و در شورای تنظیم بازار تصویب شد. بر اساس مصوبه این شورا مقرر شد که در طی 6 سال هزینه های انشعاب به هزینه واقعی خود برسد.

وزیر نیرو بیان کرد: در کلانشهرهای تهران، کرج، مشهد، شیراز، اصفهان و تبریز هزینه انشعاب یک میلیون و 171 هزار تومان بود که آن را به یک میلیون و 740 هزار تومان افزایش دادیم.

چیت چیان ادامه داد: در شهرهای گرمسیری که میزان مصرف برق بالا است تنها 12 درصد از هزینه های واقعی انشعاب توسط وزارت نیرو اخذ می شود و در روستاها هزینه انشعاب، 217 هزار تومان بود که آن را به 324 هزار تومان افزایش دادیم.

وی با بیان اینکه با وضع موجود شرکت های توزیع چه باید بکنند، گفت: یا دولت باید ما به التفاوت را پرداخت کند یا اینکه این مبلغ را باید مردم بپردازند.

وزیر نیرو گفت: اگر به صورت متوسط کل کشور را در نظر بگیریم حداکثر 20 درصد از هزینه های واقعی را از مصرف کننده ها دریافت می کنیم.

وی افزود: وزارت نیرو به ازای هزینه نصب یک انشعاب تنها 20 درصد را دریافت می کند. در حال حاضر تمام اعداد گواه این هستند که برخی از شرکت های سازنده قطعات از شرکت های توزیع ما طلب دارند ولی ما نمی توانیم طلب آنها را پرداخت کنیم.

وزیر نیرو با بیان اینکه ما یک پنجم هزینه ها را دریافت می کنیم، گفت: دولت امکان پرداخت مابه التفاوت را ندارد و اگر از مردم هم هزینه ها را دریافت نکنیم وضعیتی شبیه به کشورهای همسایه ایجاد می شود که سیم ها را همانند تار عنکبوت کشیده اند و در طول شبانه روز چندین ساعت برق ندارند.

وی با بیان اینکه صنعت برق ایران چهاردهمین صنعت برق در جهان است، گفت: هزینه هر انشعاب قریب به 5 میلیون هزینه دارد ولی ما تنها 300 هزار تومان را دریافت می کنیم.

چیت چیان ادامه داد: در ابتدای سال 95، 32 هزار میلیارد تومان بدهی انباشته داشته ایم برای پرداخت این بدهی ها چه باید کرد؟

* گرانی بی سابقه

احمد امیرآبادی گفت: هزینه انشعاب برق به طور متوسط کشوری از 200 هزار تومان به یک میلیون و 250 هزار تومان، انشعاب تک فاز 32 آمپر از 250 هزار تومان  به یک میلیون و 800 هزار تومان، انشعاب سه فاز 25 آمپر از 700 هزار تومان به 3 میلیون و 500 هزار تومان و انشعاب سه فاز 32 آمپر  از 800 هزار تومان به 4 میلیون و 700 هزار تومان افزایش یافت.

فراهانی خبر داد که حسن روحانی رئیس‌جمهور نیز خطاب به جهانگیری نامه نوشته است: افزایش بر چه مبنایی صورت گرفته است؟ برای سال جاری (95) هیچ افزایشی قابل قبول نیست.

بعد از آن جهانگیری به وزیر نیرو نامه نوشته‌اند و به این افزایش اعتراض کرده‌اند و گفته‌اند کجا این را تصویب کرده است؟

نوع انشعاب برق

هزینه انشعاب قبل از دولت یازدهم

هزینه انشعاب کنونی

انشعاب معمولی برق

200 هزار تومان

یک میلیون و 250 هزار تومان

انشعاب تک فاز 32 آمپر

250 هزار تومان

یک میلیون و 800 هزار تومان

انشعاب سه فاز 25 آمپر

800 هزار تومان

سه میلیون و 500 هزار تومان

انشعاب سه فاز 32 آمپر

800 هزار تومان

چهار میلیون و 700 هزار تومان