مجید پورولی کلشتری در نشست بررسی دشواری‌های نگارش آثار درباره آزادگان با نگاهی بر کتاب «مردی که پروانه شد» گفت: نوجوانان ما درک درستی از 8 سال جنگ تحمیلی یا مقدسات ما ندارند اما به خوبی شخصیت‌هایی مانند هری پاتر را می‌شناسند و داستان آن را دنبال می‌کنند.

به گزارش گروه جهاد و مقاومت مشرق، نشست بررسی دشواری‌های نگارش آثار درباره آزادگان با نگاهی بر کتاب «مردی که پروانه شد» نوشته مجید پورولی با حضور فریبرز خوب‌نژاد، مدیر مؤسسه پیام آزدگان، فرزانه قلعه‌قوند، معاونت پژوهش موسسه پیام آزادگان و امیرمحمد عباس‌نژاد، کارشناس و پژوهشگر در غرفه فرهنگسرای رسانه در نمایشگاه مطبوعات برگزار شد.

امیرمحمد عباس‌نژاد در آغاز برنامه گفت: این کتاب حول محور شخصیتی به نام عماد است که به جبهه رفته و اسیر می‌شود. میان داستان می‌بینیم که این داستان از زبان شخصی روایت می‌شود که سعی می‌کند شخصیت اصلی این کتاب (عماد) را بشناسد و از زوایای دیگر عماد را معرفی می‌کند. فلش بک‌هایی که در این کتاب وجود دارد خواننده را بسیار درگیر می‌کند. کتاب متن جذابی دارد و نگاه تازه‌ای به اسرای ما در این کتاب وجود دارد که از لحاظ ایمان و اعتقاداتی که به ائمه اطهار داشتند برای خواننده بسیار جذاب است.

وی یادآور شد: معمولاً ادبیات اسارت یا ادبیات اردوگاهی دو منظر دارد. در ابتدا فرد درگیر جنگ می‌شود و پس از آن هم درگیر اسارت می‌شود. کتاب «مردی که پروانه شد» از جنس یک رمان است رمانی که نویسنده کاملا با فضای اردوگاهی آشنا بوده و می‌داند فضای اردوگاه را چگونه ترسیم کند.

سپس مجید پورولی کلشتری نویسنده کتاب توضیح مختصری درباره کتاب «مردی که پروانه شد» ارائه داد و گفت: در حال حاضر ما کتاب‌هایی در حوزه دفاع مقدس داریم که به زعم نویسندگان محل رجوع نیستند.

وی اظهار کرد: این کتاب درباره فرد آزاده‌ای است که پس از رها شدن از اسارت دچار اسارتی به نوع دیگر می‌شود زمانی که درمی‌یابد آرمان‌هایش تحقق نیافته‌اند یا انتظاراتی که داشت از جمله حجاب رعایت نشده است، در خود فرو می‌رود. از سوی دیگر نکته‌ای که قابل توجه است غرور اسرای دوره جنگ تحمیلی بوده است، اسرای 8 سال جنگ تحمیلی با افتخار از سختی‌های روزی اسارت خود می‌گفتند و در حقیقت کسی که به اسارت گرفته می‌شود انسان ضعیفی محسوب می‌شود اما چه اتفاقی رخ داده است که اسرای ما به هیچ عنوان از اتفاقات این دوره با شرمندگی سخن نگفته‌اند؟

پورولی کلشتری گفت: سعی کردم تا آن جایی که ممکن است این موضوع را در کتاب «مردی که پروانه شد» بیان کنم شخصی که اسیر شده، جنگ دیگری در پیش رو دارد. پس از آزاد شدنش با نزدیکان خود باید به پرسش‌های بسیاری پاسخ دهد. کنار آمدن فرد آزاده با مسائلی که پس از جنگ به وجود آمده و قبل از آن وجود نداشته و مواجهه با تغییر ارزش‌ها و آرمان‌ها دیگر مسائل طرح شده در کتاب است. معتقدم اسیر ایرانی دوران دفاع مقدس از جنس دیگری است که در هیچ کجا یافت نمی‌شود. در حقیقت اسیر ایرانی یک قهرمان ایرانی بود که با ایمان و توکل به خداوند حتی بر افکار سربازان عراقی نیز بسیار تأثیرگذار بود.

وی در بخش دیگری از سخنانش افزود: در حال حاضر بنده معلم دین و زندگی در مقطع دبیرستان و راهنمایی هستم اما به عینه  در این موضوع شاهدم که نوجوانان ما درک درستی از 8 سال جنگ تحمیلی یا مقدسات ما ندارند اما به خوبی شخصیت‌هایی مانند هری پاتر را می‌شناسند و داستان آن را دنبال می‌کنند، جامعه فرهنگی ما به یک بازبینی جدی در این حوزه نیاز دارد و باید آثاری تولید و منتشر شوند که نوجوانان ما به این سمت و سو کشیده شوند که از مقدسات و مسائل جنگ تحمیلی آگاهی بیشتری به دست آورند.
 
در ادامه فرزانه قلعه‌قوند، معاون پژوهش مؤسسه پیام آزادگان اظهار کرد: کتاب‌هایی که در حوزه ادبیات دفاع مقدس توسط نشر ما منتشر می‌شوند من و کارشناسان این حوزه چندین بار بازنویسی می‌کنیم. ممکن است تغییراتی در متن یا عنوان کتاب‌ها به وجود آید که تحت نظارت کارشناسان و با همراهی نویسندگان انجام می‌شود. اکثر آثار نوشته شده به صورت متن خام خاطره و یا تاریخ‌نویسی محض هستند و توسط کسانی نوشته یا بیان می‌شوند که تجربه نویسندگی ندارند. در حقیقت این بازبینی‌ها باید صورت پذیرد تا کاراز همه لحاظ پخته شود وکم‌ترین نقص را داشته باشد.

سپس فریبرز خوب‌نژاد، مدیر مؤسسه پیام آزادگان افزود: درباره کتاب «مردی که پروانه شد» بسیار بحث و رایزنی داشتیم. جامعه فرهنگی و هنری ما از یک اتفاق بسیار درخشان در تاریخ معاصر ما که همه چیزش بزرگی و شکوه و صبر و مقاومت و آزادگی است آشنایی کامل ندارد. درباره حوزه آزادگان 700 عنوان کتاب چاپ شده است. حدود 140 عنوان از آن از سوی موسسه پیام آزادگان منتشر شده است. این آمار به نسبت بالایی نسبت به سایر سازمان‌ها است.

وی در ادامه با بیان این‌که سینمای فاخری در حوزه دفاع مقدس نداریم، افزود: آثار بسیاری ساخته و پرداخته شده‌اند اما جزو آثار فاخر محسوب می‌شوند، در حقیقت می‌توان گفت وضعیت ادبیات دفاع مقدس در مقایسه با سینمای این حوزه از وضعیت بهتری برخوردار است. / ایبنا