کد خبر 657248
تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۳۹۵ - ۲۳:۳۹

مسئول جبهه مردمی یمن می گوید «اسماعیل ولد الشیخ» در یمن جانبدارانه عمل می کند و تلاش آمریکا برای برقراری آتش بس تنها با هدف نجات سعودیها از باتلاق یمن است.

 به گزارش مشرق، قریب به ۲۰ ماه است که از حملات ددمنشانه و وحشیانه رژیم سعودی با حمایت تمام قد ایالات متحده آمریکا به مردم بی دفاع و بی گناه یمن می گذرد. در طول این مدت بیش از ۱۰ هزار شهروند یمنی به شهادت رسیده و ده‌ها هزار نفر دیگر به شدت مجروح شده اند. علاوه بر این، هزاران تَن دیگر نیز مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شده و ناگزیر راه مهاجرت را برای فرار از بمباران جنگنده های سعودی، پیش گرفتند. تاکنون برخی از نهادهای حقوق بشری نسبت به آنچه که در یمن می گذرد، هشدار داده و خواستار اقدام جدی سازمان ملل و جامعه جهانی در این زمینه شده اند. با این وجود، این نهادها تاکنون هیچ پاسخی دریافت نکرده اند. آمریکایی‌ها در ماه های پایانی دولت اوباما در تلاش هستند تا به جنگ یمن پایان دهند. البته نباید این موضوع را نیز فراموش کرد که شمار زیادی از نظامیان سعودی در جریان درگیری با ارتش و کمیته های مردمی یمن در شهرهای مرزی به کشته شده و ریاض در این زمینه متحمل خسارت های سنگینی شده است. 

بر همین اساس، بعید به نظر نمی رسد که آمریکایی ها برای متوقف ساختن سلسله خسارت هایی که سعودیها تاکنون متحمل شده و می شوند، روند سیاسی برای پایان جنگ یمن را در پیش گرفته باشند.

*احزاب و جریان های یمنی معتقدند که وی از مدار بی طرفی خارج شده است. عملکرد «اسماعیل ولد الشیخ» فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در یمن را چگونه ارزیابی می کنید؟

«اسماعیل ولد الشیخ» بسیار جانبدارانه در مسأله یمن عمل می کند. این کاملا واضح است. در بسیاری از موارد ما شاهد آن هستیم که ولد الشیخ مانند سخنگوی عربستان سعودی عمل می کند. احزاب و جریان های یمنی از طریق عدم دیدار با ولد الشیخ این پیام را به سازمان ملل رساندند جانبداری نماینده این سازمان از سعودیها در مسأله یمن پذیرفته نیست. 

عملکرد سازمان ملل در مسأله یمن نیز بسیار مورد انتقاد احزاب و جریان های یمنی است. تاکنون در چند نوبت آتش بس در یمن برقرار شده است و با این وجود، سعودیها هیچگاه به این آتش بس پایبند نبوده اند. سازمان ملل تاکنون هیچ اقدامی برای وادار کردن سعودیها به پایبند بودن به توافق آتش بس انجام نداده است.

*ارزیابی شما از تحولات میدانی در یمن و شهرهای مرزی چیست؟ آیا این تحولات به نفع ارتش و کمیته های مردمی یمن پیش می روند؟

این واقعیت تلخ بر هیچکس پنهان نیست که حملات عربستان سعودی به یمن با چراغ سبز ایالات متحده آمریکا و دولت به ظاهر صلح‌طلب «باراک اوباما» آغاز شد. همچنین تمامی شواهد و قرائن به خوبی نشان می دهند که عربستان سعودی از تسلیحات کشتار جمعی ساخت آمریکا برای به خاک و خون کشیدن مردم یمن استفاده می کند؛ تسلیحاتی که سازمان عفو بین الملل در چند نوبت از بکارگیری آنها علیه غیرنظامیان و مردم بی دفاع، به شدت انتقاد کرد. با این حال، آمریکایی ها همچنان به حمایت های تسلیحاتی خود از سعودیها ادامه دادند.

در همین ارتباط، گفتگویی را با «صادق الشرفی» مسئول جبهه مردمی مبارزه با تجاوز نظامی سعودی، انجام داده ایم که مشروح آن از نظر می گذرد؛

*اخیرا «اسماعیل ولد الشیخ» فرستاده ویژه سازمان ملل در یمن طرحی را به منظور پایان بحران این کشور ارائه کرد که با مخالفت شدید احزاب و جریان های یمنی مواجه شد. دیدگاه شما در خصوص طرح ارائه شده از سوی ولد الشیخ چیست؟

این طرح در راستای تلاش ایالات متحده آمریکا برای نجات رژیم سعودی از باتلاق یمن ارائه شد. آمریکایی ها به دنبال برقراری آتش بس در شهرهای مرزی عربستان سعودی مانند جیزان، نجران و عسیر هستند. در حال حاضر شرکت کنندگان در ائتلاف متجاوز سعودی پشت آمریکا خود را پنهان کردند و این مقامات واشنگتن هستند که برای تحقق آتش بس تلاش می کنند. 

در این میان، احزاب و جریان های سیاسی یمن مطالبات مشروعی مبنی بر لزوم عقب نشینی مزدوران سعودی از تمامی مناطق و شکسته شدن محاصره زمینی، دریایی و هوایی کشور دارند.
 
هرچقدر که زمان جنگ علیه یمن بیشتر شود، مقاومت مردم یمن و ارتش و کمیته های مردمی نیز در برابر متجاوزان بیشتر خواهد شد. متجاوزان سعودی اخیرا تلاش کردند تا صفوف ارتش و کمیته های مردمی را متلاشی کنند و در میان آنها تفرقه بیندازند. با این حال، در پیاده سازی این پروژه ناکام مانده و شکست خورند. بدون شک هرچقدر که جنگ علیه یمن به طول بینجامد، خسارت های سعودیها بیشتر خواهد شد. با این حال، نمی توان از قربانی شدن بیشتر غیرنظامیان یمنی به سادگی عبور کرد.

از سوی دیگر، قدرت موشکی نیروهای یمنی بسیار پیشرفته‌تر از گذشته شده است. موشک‌های ارتش و کمیته های مردمی یمن می توانند مناطق بیشتری از عربستان سعودی را هدف قرار دهند و این مسأله‌ای است که آنها را نگران ساخته است.

*«جان کری» وزیر خارجه آمریکا اخیرا برای رایزنی در خصوص بحران یمن به «مسقط» پایتخت عمان سفر کرده است. هدف ایالات متحده آمریکا از رایزنی های سیاسی در خصوص یمن چیست؟

همانطور که پیشتر اشاره کردم، آمریکایی ها به دنبال نجات سعودیها هستند. نمی توان از این نکته غافل شد که جنگ سعودیها علیه یمن توسط ایالات متحده آمریکا اداره می شود. اکنون که در شهرهای مرزی جیزان، نجران و عسیر، سعودیها متحمل خسارت های سنگینی شده اند، واشنگتن وارد عمل شده و راه دیپلماسی را برای نجات سعودیها در پیش گرفته است. 

هدف دیگری که ممکن است آمریکا از تلاش برای برقراری آتش بس در یمن به دنبال آن باشد، بازسازی صفوف نیروهای سعودی و کشورهای شرکت کننده در ائتلاف متجاوز سعودی است. هرچند که آمریکایی ها پایبندی ائتلاف متجاوز سعودی به آتش بس را تضمین می کنند، اما تجربه ثابت کرده که وفای به عهد جایی در قاموس آمریکایی ها ندارد.

*همانطور که می دانید «دونالد ترامپ» نامزد جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری اخیر آمریکا به پیروزی رسید. به نظر شما روی کار آمدن ترامپ در آمریکا چه تأثیری می تواند در روند تحولات یمن داشته باشد؟

 من سیاست های آمریکا در قبال مسائل اصلی و اساسی در منطقه ثابت بوده و تغییر نمی کند. خطوط قرمز آمریکا ثابت است و هیچگاه دستخوش تغییر نخواهد شد. در منطقه آنچه که همواره مد نظر دولتمردان آمریکایی چه دموکرات و چه جمهوریخواه بوده است، در پروژه تجزیه و متلاشی کردن صفوف امت اسلامی خلاصه می شود. مسأله اسرائیل برای آمریکایی ها بسیار حساس و تعیین کننده است. آنها هیچگاه از حمایت اسرائیل دست نخواهند کشید.

ترامپ اخیرا گفته است که در جنگ علیه یمن دخالت نمی کند و این کشور خطری برای ما ندارد. با این حال، واقعیت این است که جنگ علیه یمن یکی از سیاست های کلی ایالات متحده آمریکا است؛ سیاست هایی که کنگره، مجلس سنا و مجموعه مؤسسات و نهادهای آمریکا در خصوص آن تصمیم می گیرند. ممکن است ترامپ سخنانی را در خارج از این سیاست های کلی به زبان آورد، اما در عرصه عمل همین سیاست ها را دنبال خواهد کرد. مطمئنا وی علیه اسلام، مسلمانان، سوریه و یمن عمل خواهد کرد.

حتی زمانی که ترامپ می گوید که از عربستان سعودی خوشش نمی آید، این به معنای دست کشیدن از حمایت ریاض توسط آمریکا نیست. این سخنان تنها برای باجگیری ترامپ از ریاض مطرح می شوند و هیچ کاربرد دیگری ندارند. بنابراین، ما هیچ حسابی روی نتایج انتخابات ریاست جمهوری اخیر آمریکا باز نکرده ایم و برای مقابله با سرکشی‌های سعودیها به راهکارهای داخلی متوسل می شویم.

*«جان کری» وزیر خارجه آمریکا از توافق برای برقراری آتش بس در یمن خبر داده است. با این حال، برخی طرفها می گویند که چیزی به اسم آتش بس وجود ندارد. نظر شما در این باره چیست؟

همه چیز در این خصوص به آمریکایی ها بستگی دارد. «عبد ربه منصور هادی» تحت فرمان آمریکایی ها فعالیت می کند و بسیار کوچکتر از آن است که با تصمیمات واشنگتن مخالفت کند. بنابراین، اگر آمریکا خواستار آتش بس باشد، این آتش بس برقرار خواهد شد و زمانی هم که خواستار پایان آن باشد، آتش بس خیلی سریع پایان خواهد یافت.

در هر صورت، طبق اعلام آمریکا و مقامات عمان، توافق آتش بس نهایی شده است. در حال حاضر دولت غیرقانونی منصور هادی از این مسأله بسیار ناراحت هستند، زیرا آمریکایی ها پیش از تصمیم خود برای برقراری آتش بس با آنها مشورت نکردند. امثال عبد ربه منصور هادی، دیگر کوچکترین ارزشی در نزد آمریکایی ها و سعودیها ندارند و در نگاه آنها بسیار حقیر و کوچک هستند.

منبع: مهر