به گزارش راشا تودی گرینسپن رئیس اسبق بانک مرکزی آمریکا معتقد است به دلیل عدم تعادل در قدرت اقتصادی کشورهای عضو اتحادیه اروپا، واحد پول یکسان برای کشورهای عضو این اتحادیه کارایی ندارد و چشم انداز مناسبی پیش روی اتحادیه اروپا قرار ندارد.

به گزارش مشرق، «آلن گرینسپن» رئیس اسبق بانک مرکزی آمریکا (که حدود 20 سال از سال 1987 تا 2006 عهده دار این سمت بود) در مصاحبه ای با شورای جهانی طلا گفته است عدم تعادل در قدرت اقتصادی کشورهای عضو اتحادیه اروپا موجب شده است کارایی واحد پول یکسان برای تمامی کشورهای عضو این اتحادیه، به یک نگرانی محوری تبدیل گردد.

گرینسپن در مصاحبه‌ی خود به عدم کارایی شرایط فعلی سیاست‌های پولی اتحادیه اروپا اشاره کرده و سرانجام روند فعلی را کنار گذاشتن واحد پول یکسان برای کشورهای اروپایی پیش بینی کرده است. در ادامه بخش‌های دیگری از مصاحبه‌ی گرینسپن با شورای جهانی طلا آورده شده است:

«نابرابری اقتصادی در کشورهای اروپایی عضو اتحادیه اروپا موجب شده است یک تقسیم بندی بین آن‌ها شکل بگیرد به طوریکه کشورهای شمالی این اتحادیه همچون آلمان و فرانسه جبهه‌ای جداگانه تشکیل دهند و در مقابل کشورهای جنوبی همچون ایتالیا و یونان نیز در جبهه‌ی دیگری قرار بگیرند. درحال حاضر تفاوت بین کشورهای شمالی و جنوبی این اتحادیه بسیار عمیق است.

درحال حاضر کشورهای موفق‌تر اتحادیه مانند آلمان درحال تأمین مالی کسری بودجه کشورهای ضعیفتر حوزه جنوبی اتحادیه هستند و این شرایط نمیتواند در بلند مدت تداوم داشته باشد.

بانک مرکزی اتحادیه اروپا در مقایسه با بانک مرکزی آمریکا با مشکلات بسیار بیشتر و پیچیده‌تری مواجه است. از زمانی که «ماریو دراگی»، رئیس بانک مرکزی اتحادیه اروپا اعلام کرد این بانک برای حفاظت از یورو، هرکاری لازم باشد انجام خواهد داد، سمت دارایی‌ها در ترازنامه بانک مرکزی اتحادیه اروپا به شدت بزرگ شده و اکنون از هر زمان دیگری بزرگتر است.

بنابراین این شواهد موجود من درخصوص آینده منطقه یورو بسیار نگران هستم. به عقیده من واحد پول یکسان در اتحادیه اروپا دیگر کارایی ندارد.»

گرینسپن که سابقه ریاست بانک مرکزی آمریکا در بین سال‌های 1987 تا 2006 را در کارنامه خود دارد، در گذشته نیز درخصوص آینده حوزه یورو هشدارهایی داده است. او از سال‌ها پیش معتقد بوده که به دلیل دور بودن فرهنگ‌های کشورهای عضو این اتحادیه، که از سوی بسیاری از کارشناسان دست کم گرفته شده است، چشم انداز مناسبی در انتظار این اتحادیه نیست.

گرینسپن از گذشته مدافع نظام پولی مبتنی طلا بوده که در سال‌های قبل از دهه 1930 میلادی در دنیا مطرح بوده است. اما از آن زمان به بعد بانک‌های مرکزی دنیا نظام پولی مبتنی بر طلا را کنار گذاشته و در عمل بدون هیچ پشتوانه‌ای پول خلق کرده‌اند. او در مصاحبه خود در باره نظام پولی مبتنی بر طلا گفته است:

«امروزه این نگاه در بین کارشناسان و اقتصاددانان رواج یافته که نظام پولی مبتنی بر طلا دیگر کارایی ندارد. اما من معتقدم این مسئله مانند آن است که شما یک کفش با سایز نامناسب را بپوشید و بگویید که با آن راحت نیستم! این نظام پولی مبتنی بر طلا نبود که در گذشته بحران‌هایی را ایجاد کرد، بلکه سیاست‌های دیگری بود که منجر به بحران‌های پولی شد. من همچنان به طلا به عنوان یک واحد پولی جهان روا نگاه میکنم.»

گرینسپن معتقد است در زمان حاضر سرمایه‌گذاری برای خرید طلا به نوعی بیمه کردن دارایی‌هاست؛ سرمایه‌گذاری که نه تنها در کوتاه مدت سود مناسبی دارد، بلکه در بلندمدت نیز موجب حفظ و سیانت از دارایی‌ها می‌گردد.

گرینسپن گفته است: «اگر ما از نظام پولی مبتنی بر طلا را استفاده میکردیم، به هیچ عنوان به جایگاه کنونی که بدهی‌های زیادی ایجاد شده است نمیرسیدیم. چراکه نظام مبتنی پولی بر طلا راهی است که تضمین می‌کند سیاست‌های مالی هیچگاه از محدوده مورد نظر خارج نشوند.»

با اینحال این تنها گرینسپن نیست که در ماه‌های اخیر بر ضرورت تغییر سیاست‌های پولی جاکم بر جهان و به طور خاص اتحادیه اروپا تأکید کرده است. اقتصاددانان زیادی همچون «جوزف استیگلیتز» و «اوتمار ایسینگ» نیز جزء اقتصادانان مطرحی هستند که درخصوص عواقب روند فعلی اتحادیه اروپا هشدار داده اند.

منبع: راشا تودی

لینک کوتاه: yon.ir/greenspan

شبکه تحلیلگران اقتصاد مقاومتی