سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
چرا اصلاحطلبان «شهردار زن» نمیخواهند؟!
مسئله انتخاب شهردار جدید تهران، این روزها به یک امر غامض برای اصلاحطلبان تبدیل شده است. چه اینکه غیر از چالشهای درونطیفی مبنی بر اینکه اساساً چه کسی شهردار بشود؟! کارنامه مطلوب محمدباقر قالیباف نیز این انتخاب را با سختیهای مضاعفی مواجه کرده است.
اصلاحطلبان اسامی زیادی را به عنوان نامزد تصدی پست شهرداری مطرح میکنند که نامهایی مثل مرعشی، حجتی، مهرعلیزاده، حناچی، احمدی، افشانی و اردکانیان و حتی عارف در میان آنها دیده میشود.
در این میان و علیرغم تأکید همیشگی اصلاحطلبان بر استفاده از زنان در کابینه، در مجلس و حتی رئیسجمهور شدن بانوان، اما شاهدیم که لام تا کام سخنی درباره شهردار زن گفته نمیشود؟!
*علت اینکه اصلاحطلبان سخنی درباره «شهردار زن» نمیگویند را میتوان در این حقیقت جست که آنها اساساً اعتقادی به حضور زنان در سمتهای کلان ندارند و گفتهها و تأکیدات سابق چهرههای اصلاحطلب بر این معنا نیز صرفاً ژستهایی است که این جریان خاص سیاسی بنا دارد در عرصههای مختلف در پشت آنها پنهان شود.
به هر حال هر عقل سلیمی میپذیرد که نظر به تأکیدات همهجانبه اصلاحطلبان بر حضور زنان در عرصههای مختلف، یقینا عرصه انتخاب شهردار اصلاحطلب تهران میتواند یک محک جدی برای سنجش عیار راستگویی یا کذبگویی اصلاحطلبان باشد.
خاصه آنکه شهرداری در ذیل نظارت شورای شهر نیز قرار دارد و اصلاحطلبان میتوانند از طریق تخصصهای احتمالی خود در شورای شهر نسبت به معاضدت شهرداری اقدام کنند و نگرانی از بابت ضعفهای مدیریتی شهردار زن برای پایتخت نداشته باشند.
این محک جدی همچنین عاملی برای سنجش اظهارات برخی فعالان زن اصلاحطلب نظیر خانمها کولایی، منصوری و بروجردی هم باشد که در تمام طول سال نسبت به حضور زنان در عرصههای مختلف و حتی ریاستجمهوری تأکید دارند اما این روزها و در گرماگرم حرف و حدیثها برای انتخاب شهردار تهران، اثری از تأکیدات آنها دیده نمیشود.
کأنه این فعالان حقوق زنان اصلاحطلب نیز با ستاد مرکزی جریان خاص به توافق رسیدهاند تا حضور زنان صرفاً منوط به چند پست معمولی باشد و مابقی کارها بر اساس آنچه که عقل حکم میکند، پیش برود.
برخی معتقدند جریان سیاسی خاص قصد دارد یک وزیر زن را به کابینه رئیسجمهور روحانی تحمیل کند و خود از انتخاب شهردار زن و پذیرش مسئولیتهایش برهد.
***
۵۰ درصد کابینه باید تغییر کند؛ خردهفرمایشات یک نماینده مجلس برای رئیسجمهور
پروانه سلحشوری نماینده مردم تهران در مجلس و عضو فراکسیون امید درباره کابینه دولت دوازدهم گفته است: برخی وزارتخانهها باید تغییر کنند چرا که وزیر ناکارآمد بوده و نتوانسته رضایت مردم و رئیس جمهوری را جلب کند و جایگزین این دسته از افراد باید پیدا شود.
به گزارش مشرق، او افزوده است: در بعضی از وزارتخانهها وزیر بد نبوده، ولی دولت نیاز به ترمیم، تغییر و نیروی جدید دارد و باید در آن حوزهها به سمت جوانگرایی حرکت کند که این نکته مهمی است و تغییر در این راستا انجام میشود
سلحشوری در بخش دیگری از صحبتهای خود نیز میگوید: بعضی از تغییرات در راستای ایجاد فرصتهای جدید باید انجام شود؛ مثلا ما معتقدیم که باید در کابینه وزیر زن حضور داشته باشد.
وی در پایان تصریح کرده است: با نگاه به شرایطی که گفتم؛ حداقل ۵۰ درصد کابینه باید تغییر کند.[۱]
*ماجرای «تغییر ۵۰ درصدی کابینه» پیش از این مورد اشاره عبدالله ناصری، از اعضای شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان نیز قرار گرفته بود.[۲]
این اظهارات اما در حالی است که اصلاحطلبان ستادی (چهرههایی نظیر محمد عطریانفر و علی شکوریراد) و رسانههای اصلاحطلب صراحتاً تأکید کردهاند که رئیسجمهور روحانی اولاً توصیهپذیر نیست، ثانیا در زمینههایی که حساس شود بیشتر مقاومت میکند و ثالثاً اساساً اهل مشورت کردن با گروهها و احزاب هم نیست.[۳]
ماجرا البته وقتی جالبتر میشود که بدانیم اصلاحطلبان در جریان انتخابات ریاستجمهوری سال ۹۶ و در حالی که در فضای ناامیدی از پیروزی رئیسجمهور روحانی به سر میبردند، دائما بیان میکردند که آقای روحانی نامزد رسمی آنها نیست و برای او ستاد انتخاباتی هم تشکیل ندادند.
گفتنیست علیرغم خردهفرمایشات مختلف اصلاحطلبان برای کابینه دوم رئیسجمهور روحانی اما محمدرضا تابش، از نمایندگان اصلاحطلب مجلس به تازگی به خبرگزاری دولتی ایرنا گفته است:
«به نظرم اکثریت اعضای دولت یازدهم به کار خود در دولت آتی ادامه خواهند داد؛ فکر می کنم ۵ تا ۶ نفر تغییر می کنند. دو - سه نفر از وزرا خودشان خواستار کناره گیری هستند.»[۴]
***
قرارداد توتال، خواست و اراده مردم بود
کنایه سنگین جهانگیری و روزنامه شرق به مردم و منتقدان...
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور روحانی که در ایام انتخابات ریاستجمهوری نقش «کاندیدای پوششی» را ایفا کرد و حملات گستردهای را علیه جدیترین رقیب آقای روحانی یعنی محمدباقر قالیباف پدید آورد، به تازگی طی سخنانی در همایش روز ملی صنعت و معدن که خبرگزاری ایلنا آنها را منتشر کرد، گفته است:
«مردم با انتخاب رییسجمهور در روز ۲۹ اردیبهشت جهتگیری اصلی و مطالبات را روشن کردند. اینکه رییسجمهور چه کارهایی باید برای رسیدگی به مطالبات انجام دهد و دولت دوازدهم را چگونه باید تشکیل دهد بسیار مهم است.»[۵]
همزمان با انتشار اظهارات جهانگیری، احمد غلامی، سردبیر روزنامه اصلاحطلب شرق نیز در سرمقاله روز شنبه این روزنامه که با عنوان «دولت تمشیت» منتشر شد، معنای صحبتهای جهانگیری را عیانتر کرد و نوشت:
«طبعا مردم به سیاست داخلی بیش از سیاست خارجی توجه دارند و این توجه نشئتگرفته از مسائل معیشتی روزمره آنان است و این وظیفه دولت است که نگذارد توجه افراطی مردم به مسائل روزمره از آن «دولت تمشیت» بسازد.»
او همچنین افزوده است: رأی بالای مردم در دو دوره پیدرپی به روحانی نشان میدهد مردم در کنار رویکرد تمشیتی دولت، دولتی میخواهند که برای آنان در سطح جهانی عزت و منزلتی درخور دیگر مردم جهان فراهم کند. مردم آگاهانه به دولتی رأی دادند که بتواند در نظم جهانی مشارکت کرده و بهدور از جنگ و مداخلات نظامی مسائل را حلوفصل کند. دولت روحانی توان آن را دارد که مردم را درگیر مسائل منطقهای و جهان کند و آنان را پای کار نگاه دارد. اگر دولتی که منتخب مردم است حلوفصل مسائل منطقهای و جهان را برعهده بگیرد، خواهناخواه مردم نیز بهطور غیرمستقیم در این امر مشارکت کردهاند. آنچه امروز به قرارداد بزرگ با توتال منجر شده، بیش از تلاشهای دولت، خواست و اراده مردم بوده است.[۶]
*این قبیل صحبتها که نوستالژی «پیام ۲۴ خرداد ۹۲»! هستند، صرفا از سر سرخوشی از پیروزی در انتخابات بیان میشوند و گرنه به لحاظ عقلی نمیتوان هیچ توجیهی برای آنها قائل بود.
چه اینکه اولاً فتحعلیشاه قاجار هم که عهدنامه ذلیلانه ترکمانچای را امضا کرد، میتوانست بگوید که مردم مرا پادشاه خود قرار دادهاند و به من ظلالله میگویند، پس هرچه کردهام به صلاح بوده...!
و ثانیاً در هیچ کجای جهان و حتی در سرزمینهای دوردست! هم مرسوم نیست که دولتی از مردم رأی بگیرد و سپس قیام و قعود خود را به بهانه رأی مردم توجیه کند و بگوید مطالبه مردم است! بلکه دولتها موظفاند و بایستی که اعمال خود را با عقل و قانون تطبیق دهند و از رفتن به کجراهه پرهیز کنند.
فیالمثل بدعهدیهای آمریکا، نافع بودن محور مقاومت، ضرورت قوتداری اقتصاد در ایران، خوشبین نبودن به بیگانه و عمل به وعدههای انتخاباتی مقولاتی هستند که هر عقل سلیمی آنها را میپذیرد و رأی تمام مردم کره زمین هم حتی نمیتواند رافع صحّت آنها باشد.
و جالب آنکه اکنون دولتی برای بار دوم در ایران بر سر کار آمده است که مرتکب رفتارهایی مثل انکار وعدهها، خوشبینی به توافقاتش با آمریکا و چند مورد عجیب دیگر شده است و جالبتر آنکه بر طبق گفتههای بالا، به دلیل پیروزی در انتخابات، حق "هر کاری" را نیز برای خود محفوظ میداند...
***
1_ mshrgh.ir/746659
2_ http://parsipoo.ir/news/1497295800907431
3_ mshrgh.ir/745388
4_ mshrgh.ir/744923
5_http://khabarfarsi.com/u/41294006
6_http://sharghdaily.ir/News/135441