به گزارش مشرق، یک ماده یوزپلنگ و سه توله اش که چند شب قبل (دوشنبه ۹۶/۶/۲۰) توسط محیط بانان پناهگاه حیات وحش میاندشت (محیط بان کمال اخوان) مشاهده شده بودند، (پنجشنبه) هنگامیکه حدود ۲ کیلومتر از حاشیه شمالی منطقه خارج شده و به یک دامداری نزدیک شده بودند مورد هجوم سگ های گله قرار گرفتند.
رییس اداره محیط زیست جاجرم در این باره گفت: یوزپلنگ مادر و دو توله اش موفق شدند از دست سگ ها بگریزند اما سگ ها یکی از توله هارا جدا کرده و توله یوزپلنگ پس از آنکه موفق به فرار نمی شود با بالای درختی پناه می برد.
سید محمد موسوی اظهار داشت: پس از این حادثه صاحب گله و یکی از همیاران محیط زیست منطقه بر اثر سر و صدای سگ ها متوجه ماجرا شده و بلافاصله موضوع را به اداره محیط زیست اطلاع می دهند.
با حضور نیروهای محیط زیست در محل، محیط بانان سگ ها و افرادی که در اطراف درخت جمع شده بودند را از محدوده خارج می کنند تا استرس توله یوزپلنگ کاهش یاید.
پس از دور شدن سگ ها و افراد حاضر در محل، توله یوزپلنگ پس از احساس امنیت در محیط اطراف از درخت پایین آمده و به سرعت به سمت داخل منطقه فرار می کند.
وجود دام و به دنبال آن حضور سگ های گله در حاشیه و داخل زیستگاه های یوزپلنگ یکی از مهم ترین تهدیدها برای بقای نسل این گونه ارزشمند به شمار می رود.
دام های اهلی، سگ های گله و چوپان ها بصورت مستقیم با کشتار و زنده گیری یوزپلنگ ها و توله های آنها و بصورت غیر مستقیم از طریق ایجاد نا امنی در زیستگاه، اشغال منابع آبی، فراری دادن طعمه های یوزپلنگ، انتقال بیماری و غیره، حیات این گونه به شدت در معرض انقراض را تهدید می کنند.
خوشبختانه این بار دامدار مربوطه انسان شریف و فهمیده ای بوده و از یک فاجعه بزرگ جلوگیری شده است. اما در بسیاری از موارد مشابه چوپان ها شخصا وارد عمل شده و یوزپلنگی را که توسط سگ ها محاصره و یا زخمی شده است با ضربات سنگ و چوب از پای درآورده اند.
دولت جمهوری اسلامی ایران در صورتی که اراده ای برای حفظ نسل یوزپلنگ آسیایی را داشته باشد می بایست به هر طریق و هر روش کلیه آغل ها، دامداری ها و پروانه های چرا در داخل و حاشیه زیستگاه های یوزپلنگ به ویژه ذخیره گاه زیست کره توران و پناهگاه حیات وحش میاندشت را خریداری و این مناطق را از دام اهلی تخلیه نماید.
منبع: پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew)