بانک مرکزی و مرکز آمار در حالی با افتخار از تک‌رقمی شدن نرخ تورم آمار می‌دهند، که نگاهی به بازار مواد خوراکی از گرانی‌های شدید حکایت دارد.

 سرویس اقتصاد مشرق - بانک مرکزی روز چهارشنبه با انتشار گزارشی جدید ادعا کرد نرخ تورم در شهریورماه دوباره تک‌رقمی شده و به رقم ۹٫۹ درصد رسیده است. چند روز قبل‌تر هم مرکز آمار نرخ تورم در شهریور را ۸ درصد اعلام کرده بود.

این آمارهای عجیب دولتی‌ها درباره تک رقمی شدن نرخ تورم در حالی است که قیمت مواد غذایی سر به فلک کشیده است. کار به جایی رسیده که چند روز قبل محمد شریعتمداری وزیر صنعت از دستور حسن روحانی برای بررسی علل گرانی بیش از ۲۰ درصدی برخی کالاهای اساسی سخن گفت.

به هر حال، آمارها نشان می‌دهد در یک سال اخیر قیمت بسیاری از مواد غذایی به طور لجام گسیخته افزایش پیدا کرده است که رکورددار آن بادمجان، پیاز و نارنگی است که به ترتیب در یک سال اخیر ۹۷ درصد، ۵۹ درصد و ۵۸ درصد گران شده‌اند.

اقلام

 درصد گرانی در یک ساله منتهی به ۳۱ شهریور ۱۳۹۶

بادمجان

۹۷

پیاز

۵۹٫۴

نارنگی

۵۸٫۳

لوبیا سبز

۵۱٫۱

انار

۴۸٫۶

گوجه فرنگی

۳۹٫۵

کدوسبز

۳۴٫۲

کره پاستوریزه

۳۳٫۳

سیب زمینی

۳۱

لپه

۲۶٫۲

چای خارجی

۲۲٫۶

نخود

۲۱٫۲

لوبیا سفید

۲۱

سبزی‌های برگی

۲۰٫۵

تخم مرغ

۱۸٫۹

لوبیاچیتی

۱۸٫۲

لوبیا قرمز

۱۷٫۲

گوشت گوسفند

۱۷

گوشت گوساله

۱۶٫۸

انگور

۱۳٫۷

ماست پاستوریزه

۱۲

روغن نباتی جامد

۱۰

آمار گرانی مواد خوراکی بیانگر آن است که مراکز آماری دولت باید در نحوه محاسبه و انتشار آمار تورم، تجدیدنظر کنند.  

مواد غذایی که بیشترین سهم را در سبد خرید اقشار متوسط و کم‌درآمد جامعه را دارند، با سرعت فراوانی در حال گرانی هستند اما به علت آن که سهم این مواد در سبد کالاهای مصرفی در فرمول تورم،  پایین است، نرخ تورمی که اقشار متوسط و کم‌درآمد جامعه تحمل می‌کنند بسیار بیشتر از نرخ تورم اعلامی است.