به گزارش خبرنگار جنگ نرم مشرق، به نقل از راشا تودی، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پرانتقادترین گزارش خود در مورد ایران بیان داشته است که ایران احتمالاً در حال کار بر روی سلاحهای هستهای است.
یافتههای آژانس تا حد زیادی قابل پیشبینی بود و پس از آن منتشر شد که اسرائیل صراحتاً اعلام کرد که زمان اقدام نظامی علیه ایران نزدیکتر شده است، و با این ادعا این ترس را در جامعه بینالملل به وجود آورد که این گزارش میتواند بهانهای برای انجام یک حمله باشد.
در حال حاضر به نظر میرسد که فرانسه قصد دارد با شورای سازمان ملل جلسهای را تشکیل داده و به بحث پیرامون گزارش آژانس در مورد برنامه هستهای ایران بپردازد. همچنین چین، که در شورای امنیت از حق وتو برخوردار است، بیان داشته که در حال بررسی این گزارش است، ولی با این حال از هرگونه ابراز نظر در خصوص اتهامات وارده به ایران خودداری کرد.
هرچند بازرسان هستهای سازمان ملل هیچگونه مدرکی دال بر تلاش ایران برای ساخت سلاحهای هستهای یافت نکردند، اما با این حال در ایجاد این ترس که ایران در حال ادامه تحقیقات سلاحهای هستهای خود است موفق بودهاند.
فاکس نیوز نیز در این مورد گفته است: «این گزارش نمیگوید که ایران در حال ساخت سلاح [هستهای] است، اما میگوید که ایران در حال جمعآوری تمامی اطلاعات مورد نیاز برای انجام این کار است. ایران از فناوریهای زیادی برخوردار است.»
آژانس مدعی شده است که دارای مدلهای رایانهای کلاهکهای هستهای ایران است که بازرسان آن را نشانهای محتمل از طرح ایران برای ساخت بمب هستهای میدانند. در میان مدارک ارائهشده تصویر ماهوارهای یک محفظه فلزی وجود دارد که ادعا شده است ممکن است به صورت پنهان برای آزمایش مواد منفجره غنیشده مورد نیاز برای شلیک یک سلاح هستهای استفاده شود.
اما برخی کارشناسان، از جمله افسر سابق سیا فیلیپ گیرالدی، ارزش گزارش آژانس را شدیداً به زیر سوال بردهاند. گیرالدی اظهار کرده است: «من نسبت به این گزارش اخیر که قرار است از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی منتشر شود، بسیار شکاکم، زیرا آژانس در واقع هیچگونه امکانات اطلاعاتی از خود ندارد. آژانس به گزارشاتی متکی است که از سوی افراد دیگر ارائه میشود. ظن من به این است که این گزارش از سوی آمریکا و اسرائیل ارائه میشود.»
ارائه اطلاعات و مدارک غلط از سوی آمریکا برای پروندهسازی در برپایی جنگ علیه عراق، سبب شده است تا صحت گزارش اخیر آژانس اتمی نیز با تردیدهای زیادی مواجه شود.
گیرالدی اظهار میدارد: «ممکن است دارای مدرکی برای ارائه باشید، اما آن مدرک منوط به نوع تفسیر و برداشت شماست. وقتی آنها عکسهای هوایی گرفتهشده از عراق را که به برخی چیزها اشاره میکرد دیدند، برداشتشان از آن تصاویر نادرست بود.»
در سال 2003 آمریکا شدیداً مصر بود که مدارک آنها حاکی از وجود سلاحهای کشتار جمعی و تأسیسات تروریستی در عراق میباشد، ادعایی که بعداً معلوم شد خلاف واقع است.
تصاویر ماهوارهای پایگاهی که گفته میشد صدام حسین در آنجا تروریستهای القاعده را آموزش میدهد، مدارک ارائهشده مبنی بر وجود آزمایشگاههای سیار برای تولید سلاحهای هستهای، لولههای آلومینیومی که جزئی از سانتریفیوژهای غنیسازی اورانیوم به حساب میآمدند، همه و همه چیزی جز یک فریب نبود. بر اساس آمار ارائهشده توسط خود آمریکاییها، جنگی که به خاطر این ادعاها و مدارک کذب در عراق برپا شده است، تاکنون جان بیش از صد هزار شهروند را گرفته است.
فاکس نیوز در یکی از خبرهای اخیر خود اعلام کرد: «اسرائیل در نظر دارد تا با یک حمله نظامی پیشگیرانه، تأسیسات هستهای ایران را از بین ببرد.» سوالی که اکنون مطرح است این است که: آیا بازرسان اتمی سازمان ملل میتوانند نقش مجوزی برای شروع جنگ با ایران را داشته باشند؟ به عقیده کارشناسان مسائل امنیتی، پیامدهای چنین جنگی بسیار فاجعهبار خواهد بود.
روزنامهنگار باربارا اسلاوین، گزارشگر سابق یواسای تودی، در مورد پیامدهای برپایی این جنگ گفت: «به احتمال زیاد ما شاهد انواع حملات جدیدی خواهیم بود، احتمالاً اسرائیل از سوی حزبالله یا دیگر گروهها با حملات مواجه خواهد شد. ما همچنین شاهد حمله به نیروهای آمریکایی مستقر در عراق و افغانستان خواهیم بود، حتی بیشتر از آنچه که تاکنون دیدهایم. ایران میتواند از طریق جنگافزارهای متعارف دست به اقدامات تلافیجویانه بزند. ایران میتواند به حوزههای نفتی عربستان حمله کند و باعث ایجاد یک بحران جهانی اقتصادی شود.»
به رغم اظهارنظرات تند اسرائیل و آمریکا، بسیاری بر این عقیدهاند که واشنگتن و تلآویو به احتمال قوی در نظر دارند تا از این گزارش به عنوان اهرمی سیاسی برای منزوی ساختن ایران استفاده کنند، و نیز از این طریق بتوانند در روابط اقتصادی روبهرشد ایران با چین خدشه وارد کنند.
در صورتیکه سیاستمداران واشنگتن یا تلآویو تصمیم بگیرند دست به اسلحه برده و جنگی را آغاز کنند که معلوم نیست عاقبت آن چه خواهد شد، جان میلیونها نفر به خطر خواهد افتاد.