به گزارش مشرق، فارس به نقل از آسوشیتدپرس نوشت: روسیه و چین از مدیرکل آژانس بینالملل انرژی اتمی سازمان ملل خواستند برنامه آمریکا برای سیاهنمایی درباره فعالیتهای هستهای ایران را متوقف کند.
سیاهنمایی درباره فعالیتهای هستهای ایران و تحقیقات برای دستیابی به سلاح هستهای از جمله ادعاهایی است که آمریکا و متحدانش در طول سالهای گذشته آن را مطرح کردهاند.
این درخواست به صورت محرمانه ارائه شده و مدارک آن روز دوشنبه به دست آسوشیتدپرس رسیده است.
این یادداشت دیپلماتیک نشان میدهد "یوکیو آمانو"، مدیرکل آژانس انرژی اتمی به اختلافات میان غرب و شرق در خصوص مساله اتمی ایران و نحوه برخورد با این برنامه هشدار داده است.
5 عضو دائم شورای امنیت که متشکل از چین، روسیه، آمریکا، انگلیس و فرانسه هستند بر سر نحوه برخورد با ایران همواره اختلافاتی را داشتهاما اکنون این شکاف عمیقتر از گذشته است.
گزارشها نشان میدهد آمریکا آمانو را برای ارائه گزارشی که در آن فعالیتهای صلح آمیز ایران نظامی نام نهاده شده است تحت فشار قرار داده و خواستار بیان این مطلب در جلسه ماه آیند 35 کشور عضو آژانس انرژِی اتمی است.
در همین حال روسیه مخالفت خود را با ارائه چنین گزارشی عنوان داشته است که میتواند مقدمه برای تحریمهای بیشتر علیه ایران باشد.
مسکو و پکن از آمانو خواستهاند تا با عجله تصمیم گیری نکرده و با اقدامی با احتیاط برای بهبود شرایط به طرفین کمک کند.
در همین حال به گفته چین و روسیه چنین گزارشهایی تنها منجر به کاهش همکاریهای ایران خواهد شد.
یک مقام مطلع اظهار داشت آمانو قصد ادامه تحقیقات را بدون توجه به این درخواست دارد و مدعی است که وظیفه اش را باید با ارائه مدارک مبتنی بر تحقیقات هستهای ایران برای دستیابی به سلاح هستهای را به هیئت تحقیقاتی انجام دهد.
دیپلماتهای درگیر در برنامه هستهای ایران بر این باورند شکاف در مناسبات میان گروه مذاکره کننده عملا مانع حرکتهای جدید برای برون رفت از چالش فوق شده است.
در همین حال پیامک ارسال شده به نماینده ایران در آژانس بی پاسخ ماند. گلن دیویس نماینده آمریکا در آژانس در اقدام خصمانه دیگر خواستار بحث در خصوص احتمال حرکت به سوی اقدامات نظامی در برنامه هسته ایران شد.
این در حالی است که دیویس اظهار داشت ایران باید به سوالاتی که در خصوص برنامه اتمی اش است پاسخ دهد.
تهران تاکید میکند با مقاصد صلح آمیز، برنامه هستهای خود را ادامه میدهد و گزارشهایی در خصوص ورود به پروسه ساخت سلاح از سوی تهران تنها یک پرونده سازی آمریکایی نام گرفته است.