رژیم سعودی همچنان با ادعای اجرای طرح توسعه و اصلاحات در عربستان به از بین بردن و نابودی ارزشمندترین آثار تاریخی اسلامی در مکه مکرمه ادامه می دهد.

سرویس جهان مشرق - همان طور که «محمد بن سلمان»، ولی عهد عربستان سعودی پیشتر گفته بود، عربستان سعودی اوایل سال ۲۰۱۷ میلادی در صورتی که سیاست های خود را تغییر ندهد ورشکست خواهد شد، طی چند هفته گذشته شاهد آن بودیم که مقامات سعودی تغییرات بی سابقه ای را در قوانین عربستان به وجود آورده اند که افکار عمومی را بسیار به خود جلب کرده است. بارزترین این تغییرات صدور مجوز رانندگی برای زنان بود، قانونی که تا پیش از این نقض آن مجازات زندان را برای زنان در پی داشت .

اما از اینها که بگذریم، به تازگی مقامات سعودی تصمیم بی سابقه و غافلگیر کننده ای را اتخاذ کرده اند و آن موافقت با سرمایه گذاری در بخش ساخت و ساز و فراتر از آن خرید زمین در این کشور به ویژه زمین های اطراف «مسجد الحرام» است.

آنها می گویند که این تصمیم با هدف احیای سرمایه گذاری املاک که در این بواحر شاهد کاهش شدیدی بوده، گرفته شده است. این امر هم زمان با شرایط نابسامان اقتصادی عربستان به دلیل کاهش قیمت نفت و هزینه های سرسام آور سعودی ها در جنگ های منطقه ای مثل جنگ مستقیم در یمن و جنگ نیابتی در مناطق دیگر مثل سوریه، عراق و لبنان است.

به موارد فوق باید بحران زایی دیپلماتیک دستگاه دیپلماسی سعودی با ایران و قطر را باید به موارد فوق الذکر افزود، بنابراین طبیعی است که مقامات سعودی برای خریدن طرف های مختلف جهت همراهی با آنها در این جنگ ها و تصمیم های متهورانه پول های هنگفتی را هزینه کنند.

فروش اراضی پیرامون مسجد الحرام

عربستان سعودی که سال گذشته یک میلیون متر مربع از زمین های داخل حرم مکی در خیابان «ابراهیم خلیل» را به فروش گذاشته بود، اخیرا بزرگترین مزایده املاک، آن هم در منطقه مرکزی استان «مکه» که از حیث موقعیت و مساحت در منطقه مرکزی شهر مکه مکرمه و مشرف به مسجد الحرام و پل جمرات است، را برگزار نمود. درحالی که مقامات تلاش می کنند، اراضی پیرامون مسجد الحرام را خریداری کنند، مدعی هستند که هدف از این کار اجرای طرح های توسعه حرم است.

سؤال اینجاست که مقامات سعودی چطور و با چه جرأتی اقدام به این کار کرده اند؟ گام خطرناکی که ممکن است، تغییر جمعیتی در منطقه ایجاد کند و هویت این شهر مقدس را که قلب جهان اسلام به شمار می آید، از بین ببرد.

این طرف های خارجی چه کسانی هستند که اجازه خواهند داشت، املاک پیرامون حرم مقدس را خریداری کرده و آنها را تملک کنند؟

شاید این مزایده فرصت بزرگی برای کسب سودهای هنگفت باشد، چراکه مساحت این زمین ها به حدود ۵۰ هزار متر مربع می رسد که در سه بخش منطقه «محبس الجن» قرار دارد.

اما این به ظاهر موفقیت اقتصادی به این دلیل که موجب از دست دادن زمین هایی بسیار ارزشمندی می شوند که همانندی ندارند، یک زیان بزرگ اقتصادی است. این طرح، طرح فروش سهام شرکت نفتی «آرامکو»، بزرگترین شرکت نفتی عربستان، را در اذهان زنده می کند.

اولین منطقه ای که به مزایده گذاشته شده است، در محور منطقه «ملک خالد» به سوی مسجد الحرام و نیز منطقه «ملک عبد العزیز» منتهی به منطقه «منا»، جنب برج های «المحیسنی» به مساحت حدود ۱۳ هزار متر مربع است.

نقطه دوم نزدیک به تونل های ملک عبد العزیز پشت هتل «الاصیل پلازا» به مساحت بیش از ۶ هزار مترمربع است. نقطه سوم به مساحت ۳۵ هزار متر مربع پشت برج های المحیسنی و نزدیک مسجد «القطری» است.

«منصور عبد الباری»، عضو کمیته املاک اتاق تجارت و صنایع مکه مکرمه در خصوص این اقدام بی سابقه می گوید: دولت با خرید اراضی و تغییر مالکیت آنها، از یک سو تلاش می کند، طرح توسعه مسجد الحرام را پیاده سازی کند و از سوی دیگر با فروش اراضی منطقه مرکزی مکه در نزدیکی حرم سعی دارد، بخش املاک را رونق دهد.

وی افزود: سود سرمایه گذاری در املاک نزدیک حرم تضمین شده است، آنچه اهمیت منطقه مرکزی را افزایش می دهد، حضور گسترده عمره گزاران و حجاج در طول سال است که همواره درپی تامین محلی برای اقامت و از سوی دیگر انجام خریدهای مورد نظرشان است.

ماجرای تغییر و تحولات ریشه ای عربستان

نشریه اقتصادی آمریکایی «بلومبرگ» درباره تغییر و تحولات ریشه ای که مقامات سعودی ایجاد کرده اند و نمونه بارز آن، صدور مجوز رانندگی به زنان عربستانی بود، گزارش داده است: دستور پادشاه عربستان برای رانندگی زنان، رشد و توسعه را در این کشور تقویت می کند و تا سال ۲۰۳۰ میلادی، ۹۰ میلیارد دلار به تولید داخلی عربستان می افزاید که معادل فروش ۵ در صد از سهام شرکت آرامکو می باشد.

اصلاحات کنونی در عربستان سعودی در حقیقت طرحی از بالا و دیکته شده از سوی آمریکایی ها برای بهبود وجهه رژیم حاکم بر این کشور است، اصلاحاتی که از طریق «محمد بن سلمان»، ولی عهد سعوی در حال اجرا است، کسی که به دلیل تسلط بر گلوگاه های کشور در عمل قدرت را در عربستان قبضه کرده و حاکم مطلق بر این کشور به شمار می رود.

«مضاوی الرشید»، استاد دانشگاه لندن و معارض سعودی پیشتر در گفتگوی تلویزیونی با شبکه «المیادین» به اجرای این طرح اعتراض کرده و گفته بود، این طرح در زمانی اجرا خواهد شد که زندان های عربستان مملو از فعالان و ۴۰ شخصیت عربستانی و ۳ شاهزاده سعودی به دلیل مواضع ضد دولتی است.

این استاد دانشگاه سعودی با اشاره به هم زمانی صدور مجوز رانندگی برای زنان در عربستان با رأی گیری جها تشکیل کمیته حقیقت یاب بین المللی درباره جنایات جنگی علیه مردم یمن همزمان شد، صدور این مجوز را در واقع حربه ای برای انحراف افکار عمومی جهان از عمق جنایات جنگی عربستان علیه مردم یمن دانست.

ساخت سقف متحرک روی خانه خدا

در ادامه سیاست های نابخردانه سیاستمداران آل سعود، روزنامه انگلیسی «اندیپندنت» افشا کرد: در راستای اصلاحات داخلی مورد ادعای رژیم سعودی، به ویژه طرح توسعه حرم مکی، این کشور درصدد بنای سقفی متحرک روی خانه خداست.

این روزنامه انگلیسی با بیان اینکه این طرح خشم بسیاری را در داخل عربستان برانگیخته است، تاکید کرد: پیاده سازی چنین طرحی منجر به تخریب و نابودی کامل بافت تاریخی و هویت اسلامی مقدس ترین مکان مسلمانان خواهد شد.

پیشتر رسانه های انگلیسی به نقل از «بنیاد مطالعات میراث اسلامی» که مقر آن در لندن است، کلیپی تصویری را پخش کرده بودند که نحوه پیاده سازی این طرح و کارکرد این سقف را به تصویر می کشید، اما از ذکر این موضوع که سعودی ها خواهان پیاده سازی آن در عربستان و در مسجد الحرام هستند، خودداری کرده بودند.

سعودی ها ادعا می کنند،‌ هدف از اجرای این طرح که به «پروژه چتر» معروف است، محافظت از حجاج در برابر آفتاب سوزان بیابان های مکه حین ادای مناسک حج است.

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند.
فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: video/mp4

«عرفان العلوی»، رئیس بنیاد مطالعات میراث اسلامی ضمن اعتراض به روند تخریب آثار اسلامی و تاریخی به دست حکومت عربستان سعودی، تاکید کرد که چرا حکومت سعودی در صدد اجرای چنین طرحی است که تمام میراث ما را اینگونه نابود می کند؟

رئیس بنیاد مطالعات میراث اسلامی افزود: عربستان به جای اجرای چنین طرحی می تواند، طرح های دیگری را پیاده کند که سود و منفعت آن نه تنها نصیب حجاج در فصل ادای مناسک حج خواهد شد، بلکه برای مردم این کشور نیز سودمند است، در راس چنین طرح های سودمند و عام المنفعتی می توان به احداث بیمارستانی در نزدیکی مسجد الحرام اشاره کرد، چون نزدیک ترین بیمارستان و مرکز درمانی مجهز به بیت الله الحرام بیش از ۸ کیلومتر فاصله دارد؟

 العلوی تصریح می کند: متاسفانه سعودی ها پرونده سیاهی در قضیه محافظت و نگهداری از آثار باستانی و اماکن تاریخی دارند و تصور می کنند، با این طرح ها در حال ابداع و نوآوری در مکه هستند، در حالی که آنها در حال نابوی بسیاری از مقدس ترین و ارزشمندترین آثار برجای مانده از تاریخ اسلام هستند.