به گزارش مشرق، مسعود خوانساری در نشست هیئت نمایندگان اتاق تهران با بیان اینکه دیدگاههای انتقادی اتاق و بخش خصوصی را در نامه ای به رئیس مجلس شورای اسلامی ارسال کرده است از فعالان بخش خصوصی خواست دیدگاههای خود را درباره تک تک موارد لایحه بودجه انتقال دهند تا نامه تکمیلی هم ارسال شود.
وی غیرواقعی بودن بودجه را نخستین اشکال وارده به لایحه بودجه سال 97 دانست و گفت: بودجه پیش بینی شده به جای آنکه نسبت به عملکرد بودجه سال قبل باشد به نسبت بودجه مصوب سال قبل پیش بینی شده است این در حالیست که از بودجه 346 هزار میلیارد تومانی پیش بینی شده در لایحه بودجه سال 96 مبلغ 173 هزار میلیارد مصوب شد در حالیکه کل وصولی محقق شده در این بودجه 110 هزار میلیارد تومان بوده است.
رئیس اتاق تهران گفت: واضح است که بودجه سال 97 هم با کسری مواجه خواهد شد که در این باره با استقراض و یا کم کردن بودجه عمرانی ، این کسری را جبران خواهند کرد.
خوانساری دیده نشدن کاهش حجم دولت در بودجه سال 97 را دومین انتقاد وارده به این بودجه دانست و گفت: در برنامه ششم توسعه پیش بینی شده است سالانه 15 درصد از حجم دولت کاهش یابد اما در بودجه جاری سال 97 افزایش 11 درصدی دیده می شود که در تناقض با کوچک شدن حجم دولت است.
وی همچنین به استقراض از بازار سرمایه در بودجه سال 97 اشاره کرد و گفت : این در حالیست که در سال 96 نیز 74 هزار میلیارد تومان استقراض از بازار سرمایه شامل اوراق مشارکت، صکوک و اوراق خزانه انجام شده و باید بگوییم اگر دولت بخواهد به این قسمت هم دست اندازی کند چیزی برای بخش خصوصی نخواهد ماند.
رئیس اتاق تهران ناکارآمدی نظام بانکی و دیده نشدن راهکار حل آن در بودجه سال 97 را دیگر انتقاد وارده به این لایحه بودجه دانست و گفت: 45 درصد از تسهیلات بانکی در سال گذشته عمدتا مربوط به تسهیلات مالی سررسید شده بود از این رو بودجه برای تزریق نقدینگی جدید و سرمایه در گردش بانک ها بسیار محدود است.
خوانساری افزایش فشار مالیاتی در بودجه سال 97 در مقایسه با سال 96 را دیگر انتقاد وارده به لایحه بودجه سال آینده برشمرد و گفت: برای وصول این افزایش مالیاتی کارانه بسیاری خوبی نیز برای کارمندان سازمان مالیاتی درنظر گرفته شده است که اگر این فشار برای کسانی که مالیات نمی دهند اعمال و مالیات وصول شود بسیار خوب است اما اگر برای کسانی که به طور منظم مالیات خود را پرداخت کنند فشاری اعمال شود این امر مشکل را برای فعالان اقتصادی بیشتر خواهد کرد.
خوانساری گفت: بودجه عمرانی در لایحه بودجه سال 97 کاهش یافته و این در حالیست که در 19 سال گذشته بودجه جاری هرساله 97 درصد و بودجه عمرانی هرساله 69 درصد پرداخت شده است.
رئیس اتاق تهران با اشاره به اینکه قیمت ارز در لایحه بودجه سال آینده 3500 تومان دیده شده است گفت:? هم اکنون قیمت ارز در بازار آزاد حدود 4 هزار و 200 تومان است و اگر قرار است به سمت ارز تک نرخی حرکت کنیم، 700 تومان اختلاف، نشان چیست؟ البته رانتی که این وسط وجود دارد فساد را رقم خواهد زد.
خوانساری گفت: در افزایش عوارض خروج از کشور نیز نوعی بدسلیقگی اعمال شده اینکه عوارض خارج از کشور برای بار اول 200 هزار تومان ، بار دوم 330 هزار تومان و بار سوم 440 هزار تومان پیش بینی شده است نشان خوبی برای فعالان اقتصادی نیست زیرا از 9 میلیون سفری که در سال انجام می شود تعداد سفرهای تفریحی معلوم نیست و بسیاری از سفرها در حوزه کسب و کار است.
وی گفت: روزانه حدود 100 میلیون لیتر گازوئیل به قیمت لیتری 300 تومان با مابه التفاوت 1500 تا 1700 تومان در کشور عرضه می شود که ارزش این یارانه پرداختی روزانه هزار و 500 میلیارد تومان و در سال حدود 40 هزار میلیارد تومان است که با احتساب 20 هزار میلیارد تومان یارانه بنزین سالانه 60 هزار میلیارد تومان یارانه از این دو محل پرداخت می شود این در حالیست که قیمت سوخت در ترکیه 15 برابر ایران و قیمت حمل و نقل در این کشور یک و نیم برابر ایران است.
رئیس اتاق تهران با اشاره به حذف 30 میلیون نفر از دریافت کنندگان یارانه نقدی در لایحه بودجه سال 97 گفت: امیدواریم این موضوع اجرایی شود و بودجه آن براساس قانون به صنعت و تولید اختصاص یابد.
وی در پایان گفت: بدهی دولت به بخش خصوصی ، بهره برداری از طرح های نیمه تمام ، جذب فاینانس توسط بخش خصوصی و نحوه ضمانت توسط دولت ، در نظر گرفتن اهلیت در واگذاری شرکت ها و طرح ها و اصلاح مالی صندوق های بازنشستگی در لایحه بودجه سال 97 درنظر گرفته نشده است که از موارد انتقادی ما به این لایحه بودجه است.