سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
از سعید طوسی تا اصلاحطلبانی که در جرم اخلاقی تبرئه شدند
محمود صادقی، نماینده اصلاحطلب مردم تهران به تازگی در اعتراض به حکم تبرئه سعید طوسی، حملات شدیدی را متوجه قوه قضائیه کرده است.
او در چند توییت متوالی، مدعی نفوذ نهادهای کلان نظام در این پرونده شده و همچنین تأکید کرده است که همین رفتارهاست که پرچم ایران را به آتش میکشد!
مصطفی تاجزاده، دیگر فعال اصلاحطلب و از دستگیرشدگان فتنه سال 88 نیز در این زمینه یک توییت منتشر کرده و در اشاره به این حکم تبرئه، اتهاماتی را متوجه نهادهای کلان نظام کرده است.[1]
در اقتفای صادقی و تاجزاده، کسانی از اصلاحطلبان نیز دست به حملات گستردهای علیه قوه قضائیه زده اند.
*روند طی شده در پرونده مذکور، به هیچ وجه روند مبهمی نیست. چند نفر مدعی یک جرم اخلاقی شدهاند اما این جرم برای دادگاه اسلامی محرز نشده است.
برخی نهادهای نظام نیز خواستار تعیین تکلیف هرچه سریعتر این پرونده شدهاند. و قوه قضائیه نیز سرانجام با استناد به اینکه ادلّه کافی نیست، متهم مذکور را تبرئه کرده است.
علت اعتراضات گسترده اصلاحطلبان و آقایان صادقی و تاجزاده به این مسئله هم علیالقاعده نه مبهم بودن آن که تقلّا برای ربط دادن سعید طوسی و پرونده او به نهادهای کلان نظام اسلامی است.
هدفی که اساساً منطق آن، یک منطق غلط است. زیرا طبیعیست که هیچکس تمایل ندارد خود را در یک جرم شریک کند و یا اینکه آبروی خود را به حراج عمومی بگذارد.
علی ایّحال جهت ارائه شواهدی مبنی بر اینکه پرونده آقای طوسی به لحاظ قضایی و جنبه عقلانی ماجرا ابهامی ندارد؛ بد نیست به پرونده چند نفر از مشاهیر اصلاحطلب که طی 40 سال گذشته مباحثی پیرامون جرم اخلاقی آنها مطرح شد اما به دلیل نبود ادله کافی توسط دستگاه قضایی، تبرئه شدند و یا مورد برخورد شدید قرار نگرفتند مورد اشاره قرار میگیرد.
بدیهیست که این مسئله میتواند عیار منطق یا غلط بودگی ادعاهای تاجزاده و محمود صادقی را بیشتر در نظر مردم عیان و تصریح کند که «اثبات جرم» برای همه ضرورتی یکسان است و بیش و پیش از آقای طوسی، کسانی در جبهه اصلاحات بودهاند که ادعای جرم علیه آنها اثبات نشد و تبرئه شدند:
یکم: پرونده یک مقام ارشد دولتی در دهه شصت.
او اگرچه بنا به نبود ادله کافی مورد تعقیب و مجازات قرار نگرفت اما دیگر به زندگی دولتی بازنگشت و بعدها به یکی از مشاهیر اصلاحطلبان تبدیل شد.
بازگشت سیاسی او در انتخابات سال 92 و در حمایت پر آب و تاب از کاندیدای اول اصلاحطلبان در انتخابات بود.
دوم: پرونده اخلاقی یک مقام قضایی از طیف چپ در دهه شصت که بنا به نبود ادله کافی مورد تعقیب و برخورد قرار نگرفت.
این چهره هماکنون یکی از عوامل ستادی اصلاحطلبان است.
سوم: پرونده حواشی یکی از وزرای دولت اصلاحات که هرگز خلاف شرعی از او در دادگاه به اثبات نرسید.
بدیهیست که قوه قضائیهای که حکم برائت آقای طوسی را صادر کرد است؛ همان قوه قضائیهای است که در پرونده سه اصلاح طلب اشاره شده نیز رفتاری اسلامی و قانونی داشته است.
***
«روحانی» خودش بخشی از مشکل جامعه است!
محمدرضا تاجیک، فعال اصلاحطلب و مشاور رئیس دولت اصلاحات به تازگی در بخشی از یک مصاحبه با روزنامه آرمان امروز گفته است:
«من نه میتوانم و نه میخواهم که تجویزی برای دولت داشته باشم. با این همه، بر اساس یک تعهد اخلاقی عنوان میکنم که دولت باید دولتی کند، حکومتمندیکند، دولت باید وارد نگاه احساسات، هیجانات و مطالبات مردم شود. از سوی دیگر دولت باید به درون انسانها ورود کند و نه صرفا برون انسانها.دولت باید از نقش «اپوزیسیونی» به وضعیت «ابرپوزیسیونی» جامعه تغییر نقش بدهد و به جای اینکه بخشی از مشکلات جامعه باشد به بخشی از راه حل مشکلات جامعه تبدیل شود.»[2]
*باید دقت کرد که این ژست «ما نبودیم»! و تأکید بر اینکه آقای روحانی خودش بخشی از مشکلات جامعه است؛ به این دلیل از سوی اصلاحطلبان اتخاذ میشود که آنها دیگر احتیاجی به رئیسجمهور ندارند و پروژه «عبور از روحانی» را نیز آغاز کردهاند.
در واقع، جریان چپ که تا همین 2 سال قبل خود را «فدایی و دستبوس روحانی» مینامید، حتی یک نقد در راستای منافع مردم هم از دولت نداشت و عنوان میکرد که برای حمایت از روحانی هیچ شرطی هم نداریم؛ اما امروز با حرفهایی نظیر آنچه که در بالا اشاره شده؛ قصد برائتجویی از رئیسجمهور را دارد و یا مثلا عنوان میکند که فقط با برخی شروط از روحانی حمایت میکنیم!
جالب آنکه اصلاحطلبان به نقش خود در ایجاد وضع موجود که صد البته حتی بیشتر از شخص رئیسجمهور نیز بوده است؛ هیچ اشارهای ندارند و اینطور جلوه میدهند که در کنار مطالبات مردم از روحانی قرار دارند.
به سخن دیگر اینکه اگرچه برخی عملکردهای ضعیف دولت منجر به کاهش سرعت پیشرفت کشور شده اما افکار عمومی، بیش از دولت، اصلاحطلبان را مقصر وضع موجود میدانند و ژستها و گفتههایی نظیر آنچه در سخنان تاجیک دیده میشود؛ نفعی به حال جریان چپ نخواهد داشت.
برخی محافل تحلیلی معتقدند اصلاحطلبان و رئیسجمهور روحانی دچار همسرنوشتی شدهاند اما چپها نمیخواهند به این فرجام محتوم تن بدهند.
***
1_mshrgh.ir/825438
2_http://www.armandaily.ir/fa/news/main/211616