این روزها همه به دنبال درآمدهای گمشده رئیس‌جمهور روحانی و شمردن صفرهای جلوی اعداد آن هستند...

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و مطالب رسانه‌های کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

*** 

قالیباف دوباره شهردار می‌شود!؟

برف سنگینی که از شنبه شب گذشته در تهران باریدن گرفت، مشکلاتی را در سطح شهر و جاده‌های پیرامونی تهران پدید آورد که اگرچه بخشی از آنها نظیر ترافیک در ساعات اولیه آغاز بارش و درراه‌ماندگی برخی خودروها طبیعی محسوب می‌شد اما غافلگیری مدیریت شهری و دولتی تهران بزرگ نیز امری مشهود بود.

در همین زمینه، «مجید فراهانی» ، عضو اصلاح‌طلب شورای شهر تهران در جلسه علنی روز یکشنبه شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه نحوه خدمات رسانی شهرداری در زمان بارش برف مطلوب نبود گفت: علیرغم پیش‌بینی‌های انجام شده در خصوص برف‌روبی، مدیریت شهری غافلگیر شده به خصوص در مناطق جنوبی و مرکزی خدمات مطلوبی ارائه نشد.[۱]

«محمدحسین مقیمی»، استاندار تهران نیز در اظهاراتی که خبرگزاری دولتی ایرنا آنها را منتشر کرد با اشاره به اینکه در شنبه شب گذشته برخی از هموطنان به دلیل بارش سنگین برف و ایجاد ترافیک و راه بندان در معابر به ویژه مسیرهای اصلی برون شهری تهران دچار مشکل شدند، گفت: از تمامی این عزیزان برای بروز مشکلات پیش آمده و تحمل شرایط نامساعد، پوزش طلبیده و عذرخواهی می کنم! [۲]

در همین حال، «محمدرضا عارف» ، رئیس فراکسیون اصلاح‌طلبان مجلس شورای اسلامی هم در صحبت‌هایی گفته است: تاسف میخورم از اقدامات شهرداری و استانداری که برای بارش متوسط برف، شهر به این وضع درآمده است.

وی می‌افزاید:

گله جدی داریم که چرا شهرداری آمادگی اولیه را برای ساماندهی معابر و برف‌روبی نداشت و به طور جدی موضوع را از طریق استانداری و شهرداری پیگیری میکنیم تا ببینیم چرا علی‌رغم پیش‌بینی‌های هواشناسی، شهر بعد از بارش برف فلج شد.[۳]

*اگرچه ما هم معتقدیم که بخشی از مشکلات مربوط به بارش شدید و ناگهانی برف می‌تواند طبیعی باشد اما غافلگیر شدن شهرداری تهران و نهادهای مدیریت بحران علیرغم اعلامیه‌های قبلی سازمان هواشناسی، هرگز چیزی نیست که بتوان به سادگی از آن گذشت یا اینکه آنرا طبیعی پنداشت.

جالب آنکه هنوز چند روز بیشتر از ارائه «گزارش ۱۰۰ روزه» شهردار نجفی علیه کارنامه ۱۲ ساله محمدباقر قالیباف نمی‌گذرد و شهردار اصلاح‌طلب تهران در حالی در سرتاسر این گزارش ۵۰۰ صفحه‌ای به انتقاد از عملکردهای قالیباف پرداخته بود که شاید فکرش را هم نمی‌کرد تکذیبیه این گزارش فقط با باریدن یک برف ساده؛ اینچنین در ذهن مردم صادر شود.

چه اینکه تهرانی‌ها به روشنی به یاد دارند که در طول ۱۲ سال گذشته هیچگاه برف و یخبندان و سیل حتی، نتوانسته بود اینچنین مدیریت شهری را غافلگیر کند.

مردم قالیباف را دیده بودند که چه در هنگام سیل و چه در هنگام آتش‌سوزی و برف و باران در کنار مردم و در وسط صحنه حضور دارد و حتی دشمنان او هم به گزینه «غافلگیری» در قبال او و مدیریت جهادی‌اش معتقد نبودند.

جالب آنکه اصلاح‌طلبان برای ملکوک کردن کارنامه قالیباف از عبارت‌هایی مثل جهنم، شهر سوخته و تهرانی که ۱۰۰ سال عقب افتاد، هم استفاده کردند اما تنها با یک بارش ساده برف، اینچنین به جزع و فزع افتاده و خود را در مقابل فشار انبوه آن سیاه‌نمایی‌ها می‌بینند.

گفتنیست برخی فعالان شبکه‌های اجتماعی با انتشار تصاویر محمدباقر قالیباف با کت و شلوار گلی، تصاویر او در میان آوارهای پلاسکو و غیره به کنایه از این نوشته‌اند که خوب است قالیباف چند روزی دوباره شهردار تهران شود تا معضل بارش برف را نیز به نحو مطلوبی مدیریت کند.

*عکس اپیزود، مربوط به برف‌تکانی محمدباقر قالیباف از یک درخت است که الیاس فرزند وی منتشر کرده است.

***

همه در جستجوی درآمدهای گمشده روحانی...

محمدکاظم انبارلویی، سردبیر روزنامه رسالت، در بخشی از سرمقاله یک‌شنبه گذشته این روزنامه در اشاره به ماجرای گم‌شدن میزانی از درآمدهای دولت نوشته است:

«چهارشنبه گذشته دیوان محاسبات وفق اصل ۵۵ قانون اساسی، تفریغ بودجه سال ۹۵ را تسلیم مجلس کرد. دیوان محاسبات طی ۲۷۰ روز، ۵ هزار گزارش در ۲۸۰ صفحه تهیه کرده تا بگوید وقتی دولت از عمل به بودجه ۹۵ مفارغت یافت، چه کرده است؟

دیوان محاسبات در گزارش خود که توسط رئیس این نهاد نظارتی در مجلس خوانده شد، آورده است:

از ۹۹ تبصره و بند در احکام بودجه سال ۹۵ تنها ۲۰ درصد آن به طور کامل اجرا شده است. ۶۵ درصد یا به طور کامل اجرا نشده یا بخشی از آن اجرا شده است. ۱۹ درصد به طور کامل اجرا نشده است. ۸ درصد آن هم فاقد عملکرد بوده است.

انبارلویی ادامه می‌دهد:

سؤال کلیدی در این باره این است؛ اگر دولت و مجلس سه ماه آخر سال را اختصاص به تدوین و تصویب بودجه می‌دهند و میلیاردها تومان هم در این باره هزینه می‌شود، چرا باید فقط ۲۰ درصد آن اجرا شود؟ این از یک بی‌انضباطی عجیب در عمل به احکام بودجه‌ای که دولت خود به عنوان پیشنهاد آورده، حکایت می کند. دولت نه برنامه‌ای برای طراحی بودجه‌ریزی و بودجه‌بندی دارد، نه برنامه‌ای برای عمل به همین بودجه ‌ای که خود ارائه داده! این رویکرد با توجه به اینکه در گزارشات تفریغ بودجه در دولت اول روحانی از آن روایت شده، یک کژراهه بر سر اقتصاد کشور است که هر سال بدتر از سال گذشته رخ می‌نماید.

سردبیر رسالت همچنین می‌نویسد:

«فهرستی از اقلام درآمدی وجود دارد که در گزارش تفریغ بودجه ۹۵ آمده اما به خزانه کشور واریز نشده است.

۱۱ هزار میلیارد تومان وجوه درآمدی فروش گاز طبیعی

۴ هزار میلیارد تومان بابت فروش خوراک پتروشیمی‌ها

۷ هزار میلیارد تومان شرکت ملی پالایش و پخش از بابت خوراک دریافتی از شرکت ملی نفت به پالایشگاه‌ها

۱.۱۷۷.۰۰۰.۰۰۰ دلار به صندوق توسعه ملی واریز نشده است.

انبارلویی تصریح می‌کند:

«دولت همواره از کمبود منابع نالیده است. فریاد نمایندگان مجلس که از عدم اجرای طرح‌های عمرانی همیشه بلند بوده است، پاسخ دولت همواره این بوده که ما کمبود منابع داریم.

سؤال کلیدی این است که وقتی دولت میلیاردها دلار و تومان از درآمد عمومی را برحسب همین گزارش تفریغ بودجه به خزانه واریز نمی‌کند، طبیعی است کسری می‌آورد و جایگاه خزانه کشور و نقش آن در اقتصاد و مدیریت اقتصادی یک نقش بی‌بدیل است که در کشورهای بزرگ برای این سمت، یک وزیر در کابینه است. دولت از خزانه کشور بی‌خبر است، کما اینکه در اولین روزهای صدارت روحانی، وی گفت؛ "خزانه کشور خالی است" حال آن که خالی نبود.

رئیس دولت نباید بر اساس گزارش نیمه خالی لیوان خزانه حرف بزند. نیمه پر لیوان خزانه همین اقلام درآمدی است که همه‌ ساله در گزارش تفریغ می‌آید، باید به خزانه واریز شود که نمی‌شود.»[۴]

*البته مقامات دولتی، نبود این مبالغ را تکذیب کرده و دیوان محاسبات را نیز به تشویش اذهان عمومی و فراهم کردن زمینه سوء استفاده متهم کرده‌اند.

محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه و بیژن زنگنه وزیر نفت؛ که دو مقام اصلی مدخل در این پرونده هستند توضیحاتی فنی را ارائه کرده‌اند که میزان صحت و سقم آنها هنوز مشخص نیست...

مثلاً بر اساس گزارش روزنامه اعتماد، زنگنه در ارتباط با ۷ میلیون بشکه نفتی که گفته می‌شود درآمد فروش آنها به خزانه واریز نشده، گفته است: «ملاک محاسبه، فروش است، یعنی چقدر صادرات شده است. ما بخشی از نفت را صادر می کنیم و بخشی نیز تحویل پالایشگاه ها است، چیزی که در لوله ها می‌رود و تولیدشده، اما فروش نرفته همین ۷ میلیون بشکه است. زنگنه تاکید کرد: یک سنت هم از درآمد صادرات نفت که به خزانه نرفته باشد، نداریم و به مردم اطمینان می دهم، در دولت یازدهم و دوازدهم و دوره قبلی که من بودم، این مباحث وجود ندارد و گزارش های صادرات و درآمدها را ماهانه به سران قوا و مقامات مربوطه ارسال می کنم و این ۷ میلیون بشکه مربوط به اختلافات موجودی در مخازن و لوله ها است.»[۵]

نوبخت هم در صحبت‌هایی در همین زمینه گفته است: «باید فکر شود که چگونه گزارش بدهند، گزارشی که هنوز به مرحله حسابرسی نرسیده و نظر دولت خواسته نشده، چرا باید اذهان را با این گزارش خراب کنیم. نوبخت همچنین تصریح کرد: گزارش دیوان محاسبات یک گزارش حسابرسی بوده و اگر هم تخلفی رخ داده باشد، باید به دادستانی رفته و مراحل مختلفی را طی کند. باید فکر می شد وقتی قرار است حرفی را علیه دستگاهی بزنیم و بگوییم هزاران میلیارد تومان را پرداخت نکرده است، آن هم وقتی که پرسشی در این باره نشد و ابهامات باقی بود چه عواقبی می تواند به همراه داشته باشد«.[۶]

با این حال اما نمایندگان مجلس در روز یکشنبه گذشته، کلیات لایحه بودجه ۹۷ را تصویب نکردند و حالا کمیسیون تلفیق ۷۲ ساعت زمان دارد تا لایحه را اصلاح کند. [۷]

اینکه فرجام این درآمدهای گمشده چه خواهد شد!؟ سؤالیست که افکار عمومی هم منتظر آن هستند اما بیش از همه به نظر می‌رسد که دولت آقای روحانی تقاص روزهایی را پس می‌دهد که بدون هیچ سند و مدرک قابل اثباتی از این می‌گفت که «در دولت قبلی مبالغ هنگفتی خورده شده، برده شده و تکلیف آن معلوم نیست»!

جالب آنکه مثلاً «سعید لیلاز»، از چهره‌های اقتصادی جریان سیاسی خاص، در همان روزها طی یک مقاله، دولت قبل را با دولت هویدا در دوران طاغوت مقایسه کرده و نوشته بود: «قرارداد پروژه‌های منعقد شده در دولت قبل را تا حد قابل توجهی می‌توان ارزان‌تر منعقد کرد...قطعا بخش قابل توجهی از قراردادهای منعقد شده در دولت گذشته حیف و میل می‌شده که البته بخش میل آن بیشتر از حیف آن است. در تاریخ معاصر ایران دو دوره داشتیم که سهم میل از حیف در اعتبارات اختصاص یافته بیشتر بود که اولین دوره آن به ۵ سال اخر دوره مدیریت هویدا اختصاص می‌یابد و دوره بعدی به سال‌های ریاست جمهوری احمدی‌نژاد«.

وی با بیان اینکه قطعا علت عمده قراردادهای گران پروژه‌ها در دولت گذشته فساد بوده، اظهار می‌کرد: «قطعا وزارت راه و شهرسازی می‌تواند بسیاری از پروژه‌هایی که در دولت گذشته با رقم‌های نجومی منعقد شده را بسیار ارزان‌تر بسازد و یا ارزان‌تر این ارقام به پیمانکار خارجی واگذار کند«.[۸]

و البته لیلاز نیز هیچگاه اسناد ادعای خود را ارائه نکرد و فسادی هم که او گفته بود هرگز اثبات نشد... تا به امروز و ماجرای گم‌شدن درآمدها در دولت آقای روحانی رسیدیم.

***

دختری که «نماز باران» خواند؛ دخترانی که زیر برف رقصیدند

روز گذشته و همزمان با آغاز بارش برف در تهران، خبری منتشر شد که از رقصیدن و پایکوبی تعدادی دختر و پسر در یکی از معابر عمومی حکایت داشت.

در همین حال، طی روزهای اخیر نیز، تصویری از یک دخترک کوچک در رسانه‌ها نشر یافت که در مراسم «نماز استسقاء» (نماز طلب باران) شرکت کرده و مشغول نماز است.

*رفتار خلاف عرف و شرع، غیر متمدنانه و معارض با حقوق شهروندی دختران و پسران اشاره شده موجی از توجه افکار عمومی و کاربران شبکه‌های اجتماعی به تصویر «دختر باران» و نیایش و قنوت او در پیشگاه الهی برای طلب باران را ایجاد کرده است.

قضاوت درباره این دو تصویر را که اولی پیش از نزول رحمت الهی و دومی در هنگام بارش رحمت الهیست! را به مخاطبان محترم واگذار می‌کنیم...

دست های دخترک در طلب باران به سوی آسمان

دختران و پسران سرمست از بارش برف!

***

1_mshrgh.ir/825959

2_http://www.irna.ir/fa/News/82811298

3_mshrgh.ir/825966

4_http://www.resalat-news.com/newspaper/item/10170

5_http://www.magiran.com/npview.asp?ID=3698666

6_ http://www.magiran.com/npview.asp?ID=3698666

7_ http://fna.ir/a3tlou

8_ http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13931217001648

برچسب‌ها