کد خبر 837849
تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۶:۰۰

بررسی سایت رسمی CTBT حاکی از آنست که مراحل نصب و استقرار چندین ایستگاه لرزه سنجی مربوط به تجهیزات نظارتی هسته‌ای در ایران درحال انجام است.

به گزارش مشرق، در چند روز گذشته خبرهایی درخصوص نصب تجهیزات نظارتی هسته‌ای در کشور مطرح شده است.

روز گذشته سخنگوی وزارت خارجه نصب هرگونه ایستگاه مرتبط با کنوانسیون منع جامع آزمایش‌های اتمی موسوم به "CTBT" در ایران را تکذیب کرد. قاسمی در واکنش به ادعای سایت المانیتور مبنی بر صدور مجوز صادرات تجهیزات نظارتی از سوی دولت آمریکا با هدف تشدید نظارت بر اجرای برجام و برنامه هسته‌ای کشورمان گفته است که محتوای خبر منتشرشده از سوی این سایت مخدوش و اطلاعات ارائه‌شده در آن در مورد ایران نادرست و غیر واقعی است.

حسام‌الدین آشنا نیز درخصوص نصب تجهیزات CTBT عنوان کرده است: «برادران عزیزی که اتهام‌های بزرگی را در مورد CTBT به کشور وارد می‌کنند حالا که دست‌شان می‌رسد مناسب است عقلانیتی بیشتر به خرج دهند و اول صحت و سقم خبر را جویا شوند و سپس دست به قلم ببرند.»


اما بررسی سایت رسمی CTBT حاکی از آنست که مراحل نصب و استقرار دو ایستگاه "لرزه‌سنجی کمکی" در کرمان و شوشتر به پایان رسیده و علاوه بر آن، طرح نصب دو ایستگاه "لرزه‌سنجی اصلی" و "فروصوت" به تایید CTBTرسیده و طرح نصب دو ایستگاه "رادیونوکلئید" و "سامانه کشف گاز" در تهران نیز در دست آماده‌سازی قرار دارد.


بیش از ۱۸۰ کشور عضو سی‌تی‌بی‌تی هستند و ۱۶۶ عضو نیز آن را تصویب کرده‌اند، این درحالی است که تاکنون تنها ۱۳ ایستگاه رصد این پیمان در سراسر دنیا نصب شده که از این تعداد، دو ایستگاه در ایران مستقر شده‌ است. این اتفاق درحالی رخ داده است که جمهوری اسلامی ایران هنوز این معاهده را تصویب نکرده است.


نکته قابل توجه آن است که کشورهای امضاکننده این معاهده همچون آمریکا، روسیه، انگلستان، اسرائیل و برخی دیگر از کشورهای امضا کننده سی‌تی‌بی‌تی، نصب تجهیزات ایستگاه‌های شناسایی این معاهده در خاک خود را نپذیرفته‌اند.


این اتفاق ممکن است موجب خروج اطلاعات استراتژیک کشور از طریق ایستگاه‌های CTBT به کشورهای بیگانه همچون آمریکا و اسرائیل که درصدد انجام پروژه‌های خرابکارنه اطلاعاتی در داخل ایران هستند شود و همچنین محدودیت‌هایی برای پیشترفت در زمینه‌دفاعی و هسته‌ای کشور فراهم می‌کند. در سطحی کلان‌تر نیز این اقدام موجب فراهم شدن زمینه‌ بهانه‌های کشورهای غربی برای اعمال فشار و تحریم‌های جدید علیه ایران می‌گردد.

• سایت رسمی معاهده CTBT در ۵ نقطه از ایران خبر از تجهیزات نظارتی این معاهده می‌دهد.

• جزئیات تجهیزات معاهده CTBT در ایران به ادعای سایت رسمی این معاهده: تجهیزات در دو نقطه نصب شده/طراحی تجهیزات در دو نقطه پایان یافته/نصب تجهیزات در یک نقطه هم تایید شده است.

هر یک از این ایستگاه‌های سی‌تی‌بی‌تی کاربردهای متفاوتی دارد. ایستگاه لرزه‌سنجی اصلی به کمک ایستگاه‌های لرزه‌سنجی کمکی تمامی لرزه‌های ناشی از آزمایش‌های تسلیحاتی را کشف و ثبت می‌کنند و اطلاعات بدست آمده از آن را به شبکه مرکزی سی‌تی‌بی‌تی می‌فرستند. شبکه‌ای که همه اعضا، از جمله آمریکا و اسرائیل به داده‌های آن دسترسی دارند. ایستگاه رادیونوکلئید قادر به کشف ذرات جامد و گازهای رادیواکتیو و سنجش میزان فراوانی آنها هستند.


ایستگاه گاز به عنوان مکمل ایستگاه رادیونوکلئید، به کشف گازهای متصاعد شده از انفجارهای زیرزمینی می‌پردازد. اگر آزمایش‌ها و انفجارهای تسلیحاتی در تاسیسات زیرزمینی صورت گیرد و سایر ایستگاه‌ها قادر به شناسایی و تعیین دقیق نوع آنها نباشند، ایستگاه گاز با کشف گازهای متصاعد شده به جو می‌تواند اطلاعات لازم را تامین کند.

لازم به ذکر است که از نحوه عملکرد تجهیزات جدید آمریکایی، جمع‌آوری اطلاعات به‌دست‌آمده و مکان ارسالی این داده‌ها چیزی مشخص نیست و این اطلاعات مهم می تواند در اختیار کشورهای دیگر به اشتراک گذاشته شود.

منبع: فارس