کد خبر 840429
تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۴

پاکستانی که به گفته زنگنه، پولی برای پرداخت به ایران بابت خرید گاز نداشت، این روزها مشتاقانه در پی تکمیل خط لوله تاپی و خرید گاز از ترکمنستان است.

به گزارش مشرق، پروژه صادرات گاز ایران به پاکستان پروژه ای است که سالها از کلید خوردن آن می گذرد اما هنوز اجرایی نشده است. این طرح که پیش‌تر قرار بود بخشی از پروژه بزرگ خط لوله صلح باشد، علاوه بر آوردهای اقتصادی قابل توجه، از ابعاد مختلف برای کشور و حتی منطقه، استراتژیک محسوب می شود.

این پروژه مهم بعد از آنکه ایران خط لوله انتقال گاز را از عسلویه به مرز ایران و پاکستان رساند، با بی‌توجهی مسئولان پاکستانی، همراهی برخی مسئولان وقت این کشور با برنامه های امریکایی و عدم موفقیت مسئولان اجرایی کشور در پیاده سازی تعامل دیپلماتیک، در خاک پاکستان و بخشی که خط لوله می بایست در خاک این کشور احداث شود، متوقف ماند.

بیشتر بخوانید:

بیژن زنگنه وزیر نفت کشورمان بارها با تأکید بر آمادگی ایران برای صادرات گاز به پاکستان، اذعان به عدم وجود امکان پرداخت پول از سوی پاکستانی ها به خاطر ضعف مالی آنها داشته و همچنین از عدم توجه آنها به این پروژه انتقاد کرده است.

از سویی دیگر، امریکا و همپیمانانش در منطقه که تلاش بی‌وقفه ای را برای اجرایی نشدن این پروژه مهم به‌کار بسته بودند، به اجرای خط لوله تاپی (انتقال گاز ترکمنستان به پاکستان و هند از خاک افغانستان) کمک کردند. اجرای خط لوله تاپی کلید خورده تا نیاز فزاینده پاکستان و هند به گاز به جای ایران از ترکمنستان تأمین شود.

در چنین شرایطی منطق حکم می کند که مسئولان کشورمان با استفاده از ظرفیت های دیپلماسی با همسایه خود، مسئولان پاکستان را متوجه اهمیت اجرای پروژه صادرات گاز به این کشور از مرزهای سیستان و بلوچستان کنند.

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان روز یکشنبه بیستم اسفندماه سفر 2 روزه خود را به پاکستان آغاز کرد و در طی 2 روزی که در این کشور بود، دیدارهای متعددی داشت.

در شرایطی که یکی از مهمترین و استراتژیک ترین پروژه های مشترک دو کشور می تواند صادرات گاز ایران به پاکستان باشد، انتظار می رفت تا با هماهنگی وزارت نفت و وزارت امور خارجه مباحث مهمی در این خصوص در این سفر ظریف مطرح شود.

اگرچه طبق گزارش رسانه های محلی در این خصوص هم دیدار و گفت‌وگو صورت گرفته و بدون شک هماهنگی هایی بین وزارت امور خارجه و وزارت نفت پیش از سفر به پاکستان بوده است اما آیا این هماهنگی ها مستمر و کافی بود؟

روزنامه انگلیسی زبان 'نیوز' به اهمیت اجرای خط لوله گاز بین دو کشور پرداخت و نوشت: شاهد خاقان عباسی در دیدار با هیات ایرانی در کاخ نخست وزیری ضمن توافق برای عملی شدن خط لوله صلح بر تقویت همکاری های فی مابین در راستای تامین امنیت و ثبات در منطقه به تبادل نظر پرداخت.

با این وجود در روزهای اخیر ( یک روز بعد از پایان سفر ظریف به پاکستان) وزیر نفت در جمع خبرنگاران در خصوص دستاوردهای این سفر در زمینه صادرات گاز گفت: اطلاع ندارم، آقای ظریف را ندیدم که در مورد پاکستان بپرسم چه شد.

این بی‌اطلاعی وزیر نفت از دستاورد سفر وزیر امور خارجه از این حیث عجیب به نظر می رسد که انتظار می رفت اگر هماهنگی هایی پیش از سفر ظریف به پاکستان با وزارت نفت برای اتخاذ راهبرد مطلوب دیپلماتیک به منظور به ثمر نشستن مذاکرات گازی صورت گرفته، این هماهنگی ها و پیگیری ها در جریان سفر هم ادامه پیدا می کرد و وزیر نفت ایران از نزدیک در جریان امور مربوط به این مسئله مهم بود که به نظر می رسد اینچنین نبوده است.

متأسفانه به نظر می رسد بی‌توجهی مسئولان پاکستانی به اجرایی شدن پروژه مهم صادرات گاز ایران به این کشور، به مسئولان اجرایی ایران نیز تسری پیدا کرده و پاکستانی که به گفته زنگنه، پولی برای پرداخت به ایران بابت خرید گاز نداشت، این روزها مشتاقانه در پی تکمیل خط لوله تاپی و خرید گاز از ترکمنستان است.

منبع: تسنیم