کد خبر 841768
تاریخ انتشار: ۴ فروردین ۱۳۹۷ - ۰۱:۴۵

کارشناس فوتبال کشورمان معتقد است تیم ملی در ۹ پست از ۱۱ پست، بازیکنانی با استانداردهای لازم برای حضور در جام جهانی را دارد اما در ۲ پست دچار ضعف است.

به گزارش مشرق، تیم ملی فوتبال کشورمان زیر نظر کارلوس کی‌روش در مسیر آماده سازی جام جهانی روسیه قرار دارد و در این مسیر دیدار با تیم‌هایی مثل سیرالئون و تونس دیده شده است. رقبایی که باعث شد فدراسیون و کی‌روش هم مورد هجمه‌هایی قرار بگیرد و بعضا انتقادات تندی را متوجه برنامه ریزی های آماده سازی تیم ملی کرد.

جلال چراغپور در خصوص مسائل مربوط به تیم ملی و حریفان تدارکاتی این تیم نظرات خود را ارائه داد. وی با اشاره به شیوه آماده سازی که کی روش برای تیم ملی در نظر گرفته بیان داشت: قبل از کی روش ما همواره شاهد این بودیم که تیم های ملی ما سالیان زیادی یک چهره تکراری و ثابت داشتند. اما کی روش اتفاق دیگری رقم زد به این ترتیب که او با نگاهی تیزبین به دنبال بازیکنانی می گردد که از مردان منتخبش یا بهتر باشند یا در آینده بهتر بشوند و آنها را بدون هیچ رودربایستی با دیگران به تیم ملی دعوت می کند تا به موازات آماده سازی تیم اصلی اش، نگاهی هم به آینده داشته باشد.

* تیم ملی دائما نو می شود
سرمربی سابق تیم ملی کشورمان در ادامه بیان داشت: همانطور که بدن یک انسان مرتب بافت های فرسوده را با جایگزین کردن سلول های جوان و تازه ترمیم می کند، کی روش هم با همین شیوه در همه این سالها به صورت مداوم خون تازه را با استفاده از نیروهای جوان به کالبد تیم ملی دمیده است.

کنار گذاشتن تدریجی بازیکنان بزرگی مثل نکونام، آندو، خسرو حیدری، بیگ زاده، امیرحسین صادقی، مهدی رحمتی، حقیقی و خیلی های دیگر و استفاده تدریجی از بازیکنان جوان و جا انداختن آنها در تیم ملی در راستای همین برنامه بوده است. اگر امروز می بینیم جوانانی مثل بیرانود، نورافکن، جهانبخش، عزت اللهی، سردار آزمون، قدوس و خیلی های دیگر در تیم ملی تبدیل به بازیکنان کارآمدی شده اند که استانداردهای حضور در جام جهانی را هم دارند ناشی از همین طرز تفکر کی روش است.

در واقع می توان گفت تیم ملی با یک شیوه تدریجی در مدام در حال نو شدن و نو سازی است و در صورت تداوم همین روش ما می توانیم بدون وقفه تیم های ملی خوبی در همه سال های پیش رو داشته باشیم.

* تیم ملی در خط دفاعی عقب مانده
کارشناس فوتبال کشور تصریح کرد: در فوتبال روز ۱۱ پست کلی تعریف می شود که برای هر یک از این پست ها بازیکنانی با ویژگی های خاص وجود دارند که زیر مجموعه آن پست کلی هستند. بعنوان مثال ما یک پست هافبک دفاعی داریم اما برای همان پست هافبک دفاعی لااقل می توان ۶ نوع بازیکن خاص تعریف کرد و داشت. یا برای مهاجم نوک لااقل ۴ نوع بازیکن می توان داشت. خوشبختانه در ۹ پست از ۱۱ پست ممکن دست کی روش حسابی باز است. مثلا ما در دفاع راست بازیکنان خوبی مثل غفوری و رضاییان را داریم که هر دو دارای استاندارهای حضور در جام جهانی هستند. یا در دفاع چپ نفراتی مثل محمدی و نورافکن و یا در خط حمله نفراتی مثل سردار، جهانبخش، کاوه رضایی، انصاریفر، قوچان نژاد و... اما در ۳ پست دچار ضعف هستیم.

ما در قلب خط دفاعی یک بازیکن مثل مرتضی پورعلی گنجی را داریم که کاملا در استانداردهای جهانی بوده و قابلیت حضور در جام جهانی را دارد. اما ظرفیت های لازم برای زوج سازی کنار پورعلی گنجی را نداریم. ما در قلب خط دفاعی دو طیف بازیکن داریم. یکسیری بازیکنانی مثل جلال حسینی و پژمان منتظری که از تجربه بالایی برخوردار هستند اما شرایط سنی آنها ایده آل نیست و یکسری هم بازیکنانی مثل مجید حسینی، خانزاده و روزبه چشمی که در شرایط معکوس با حسینی و منتظری هستند. یعنی شرایط سنی ایده آل اما فاقد تجربه لازم برای حضور در جام جهانی.

این شرایط را در پست هافبک دفاعی هم داریم. شاید از نظر کمی بازیکنان زیادی برای پست هافبک دفاعی داشته باشیم که شاخص ترین آنها امید ابراهیمی، سعید عزت اللهی و علی کریمی هستند. اما هر کدام از آنها دارای کمبودهایی هستند که باعث می شود از استانداردهای جام جهانی فاصله بگیرند. در این بین بهترین نفر امید ابراهیمی است. اما همین بازیکن از نظر فیزیکی از استاندارد لازم پایین تر است و فاقد قدرت سرزنی جلوی خط دفاعی است.

این بررسی ها نشان می دهد که تیم ملی ما در ۲ پست قلب دفاعی و هافبک دفاعی که از پست های هم خانواده محسوب می شوند دارای کمبود بازیکن است و به همین دلیل تیم ملی در جام جهانی در خط دفاعی نسبت به سایر خطوط قدری عقب مانده است.

* فوتبال ما در این دو پست سازنده نبوده
چراغپور بیان داشت: من در این زمینه ضعفی را متوجه کی روش نمی بینم. او از همه آنچه که فوتبال ما در اختیارش گذاشت استفاده کرد. حتی از امتحان نفراتی مثل خانزاده و کنعانی زادگان و امثالهم هم نگذشت. اما فوتبال ما در این دو پست و به خصوص در قلب دفاع سازندگی لازم را نداشته و یا بهتر بگویم دچار فقر سازندگی بوده است. لیگ ما نتوانسته در این سال ها بازیکنان زیادی را در این پست بسازد که از بین آنها بهترین ها انتخاب شوند. 

* باید نتیجه کار کی روش را نقد کرد نه شیوه آماده سازی اش را
وی با وارد دانستن انتقاد بر منتقدین بازی های اخیر تیم ملی بیان داشت: می خواهم یک سئوال طرح کنم. اگر ما یک استاد آهنگری استخدام کنیم و فولاد، کوره و دیگر ابزار آهنگری را هم خودمان در اختیارش قرار دهیم و از او بخواهیم با آن متریالی که در اختیارش قرار دادیم یک شمشیر برای ما بسازد، آیا باید از نوع روشن کردن کوره و در کوره قرار دادن آهن و چکش زدن بر آهن ایراد بگیریم یا باید منتظر باشیم تا نتیجه کارش که یک شمشیر باشد را به ما تحویل بدهد و بعد اگر آن شمشیر مشکل داشت آن را قضاوت کنیم؟

در واقع کی‌روش همان استاد آهنگر است و بازیکنانی که فوتبال ما به او داده همان فولاد خام است و امکاناتی که در اختیارش گذاشتیم همان ابزار کار هستند. ما نباید لحظه به لحظه از کی‌روش و نحوه آماده سازی اش ایراد بگیریم. بلکه باید حاصل کار او را در جام جهانی ببینیم و سپس اگر مشکلی بود آن را بیان کنیم.

سپردن کار به کی‌روش آزمون و خطا نیست. او یک مربی بزرگ و در کلاس جهانی است که امتحانش را چه در ایران و چه در تیم های دیگر پس داده است. این سزا نیست که ما اینچنین بر او بتازیم و از قدم به قدم کارش ایراد بگیریم. بازی با تیم هایی نظیر تونس و حتی سیرالئون هم می‌تواند یکسری ویژگی های مثبت برای فوتبال ما داشته باشد.

* در نبردهای تن به تن حریف سیرالئون نشدیم
سرمربی اسبق تیم ملی فوتبال کشورمان خاطرنشان ساخت: همین سیرالئون که این همه از آن ایراد می‌گیرند قبل از جام جهانی به ما نشان داد که تیم ملی از نظر قوای جسمانی مقابل تیم های قوی کم می آورد. بازیکنان ما نتوانستند از نظر بدنی بر بازیکنان این تیم فائق امده و یا به تعبیر ساده تر بگویم در سراسر بازی از آنها کتک خوردند. پس ما این فرصت را داریم که با شناسایی این نقطه ضعف در زمانی که به آغاز جام جهانی مانده حتی المقدور این ضعف را از بین ببریم و حتی بتوانیم آن را به نقطه قوت تبدیل کنیم.

منبع: مهر