کد خبر 866048
تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۳۹۷ - ۲۰:۱۹

اعلام رسمی و البته علنی مقامات آل خلیفه مبنی بر حضور یک هیأت صهیونیست در بحرین نشان از آن دارد که روند عادی‌سازی روابط میان حکام مرتجع عرب و تل آویو وارد فازه تازه ای شده است.

به گزارش مشرق، روند عادی سازی روابط میان اعراب و رژیم صهیونیستی وارد فاز تازه ای شده است. در این میان، مقامات رژیم های آل خلیفه و آل سعود در خط مقدم عادی سازی روابط با تل آویو ایستاده اند و هر روز خبر جدیدتری در خصوص اقداماتشان در این عرصه به گوش می رسد. به نظر می رسد که ریاض و منامه هیچ ابایی از علنی تر شدن این روابط با رژیم صهیونیستی نداشته باشند.

بیشتر بخوانید:

تاثیر نشست مکه در مواضع اردن درباره ایران

در همین راستا، اخیرا یکی از مسئولان بحرینی از مشارکت رسمی یک هیأت صهیونیستی در یک کنفرانس فرهنگی در بحرین خبر داده است. «منیر بوشناقی» یکی از مسئولان سازمان فرهنگ و آثار باستانی بحرین تاکید کرد: «قرار است یک هیأت اسرائیلی در کنفرانس بین المللی که قرار است از تاریخ ۲۴ ژوئن تا ۴ ژوئیه در بحرین تحت نظارت یونسکو برگزار شود شرکت کند».

وی افزود: «بحرین میزبان این کنفرانس خواهد بود و هر دولتی که در سازمان ملل عضو است حق دارد در این نشستها مشارکت کند. تعداد اعضای این هیأت مشخص نشده و در مقابل نیز یک هیأت فلسطینی در این نشست شرکت خواهد کرد!» این مسئول بحرینی گفت: «تعداد شرکت کنندگان در این کنفرانس بیش از ۲ هزار نفر از قاره های مختلف جهان خواهد بود». این در حالی است که بحرین بارها حمایت خود را از سیاستهای رژیم صهیونیستی اعلام کرده است.

البته حدود چهار ماه پیش بود که پادشاه بحرین رسما فرمان عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی را امضاء کرد. در همین راستا، در ادامه پروسه عادی‌سازی روابط مرتجعین عرب و رژیم صهیونیستی‌، پادشاه بحرین دستور داد سازمان موسوم به «مرکز جهانی همزیستی مسالمت‌آمیز ملک حمد» با حضور اعضای هیئت عادی‌سازی روابط این کشور با رژیم صهیونیستی تشکیل شود. بنابراین، این بار نه یک هیئت در پوشش بازرگان یا یک مشاور سابق و بلکه خود پادشاه بحرین دستور داده برای عادی‌سازی روابط با رژیم اسرائیل گروهی موسوم به «مرکز جهانی همزیستی مسالمت‌آمیز ملک حمد» تشکیل شود.

حدود ۶ ماه پیش نیز روزنامه «الشروق» قطر مطلبی را در خصوص روند عادی سازی کشورهای عربی ازجمله امارات، بحرین و عربستان با رژیم صهیونیستی منتشر کرد. این روزنامه در مطلب خود به بررسی تحولات سال ۲۰۱۷ میلادی بویژه سیاست خارجی سه کشور عربستان، امارات و بحرین در قبال مسئله فلسطین پرداخت و نوشت: «به طور حتم، نام سال ۲۰۱۷ در تاریخ به عنوان سال عادی سازی علنی روابط بحرین و عربستان و امارات با رژیم اسرائیل نوشته خواهد شد».

این روزنامه ادامه داد: «ماههای آخر سال ۲۰۱۷ میلادی سرشار از تحولات خیره کننده در روابط بین کشورهای عرب حوزه خلیج فارس بویژه عربستان، امارات و بحرین با رژیم اسرائیل بود. با اینکه تماس بین این سه کشور با رژیم اسرائیل در طول سالهای گذشته تداوم داشت اما این تماس ها پشت درهای بسته و به طور پنهانی انجام می شد. اما ماههای آخر سال ۲۰۱۷ میلادی، امارات و عربستان و بحرین همه خطوط قرمز در رابطه با عادی سازی روابط با رژیم اسرائیل را شکستند».

الشروق ادامه می دهد: «ما شاهد سفرها و دیدارهای علنی دوجانبه، اظهار نظر و عزل سرایی آشکار دوجانبه آنها بودیم که هیچ کس تا آن زمان تصور آن را نمی کرد. همین امر باعث شد که نخست وزیر رژیم اسرائیل در مقابل نخست وزیر انگلیس بگوید که کشورهای عربی زیادی اسرائیل را یک هم پیمان حیاتی می دانند و نه دشمن. او همچنین گفت که خبر خوشحال کننده این است که دیگران (کشورهای عربی) به طرز بی سابقه ای دور اسرائیل گردهم می آیند. این مسئله ای است که هرگز در زندگی ام تصور آن را نمی کرد».

به این مسأله نیز باید اشاره شود که روابط میان اعراب و رژیم صهیونیستی مسأله ای نیست که تل آویو آن را مخفی نگاه داشته باشد، بلکه مقامات صهیونیست در رده های مختلف، بارها و در مناسبت های گوناگون به وجود روابط و مناسبات حسنه و پنهانی با اعراب اذعان و اعلام کرده اند که تحولات پشت پرده بسیار فراتر از آنچیزی است که در مقابل دیدگان افکار عمومی می گذرد.

در همین ارتباط، «یووال اشتاینیتز» وزیر انرژی اسرائیل در مصاحبه با یک رادیوی محلی به وجود تماس های مخفیانه بین دولت یهودیان و کشورهای عربی و اسلامی اعتراف کرده و در این رابطه از عربستان نام برد.  اشتاینیتز در مصاحبه با رادیوی «گالی تساخال» گفت: «تماس ها با اعراب معتدل از جمله عربستان در بازداشتن ایران به ما کمک می کند». نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز طی چند روز اخیر صراحتا اعلام کرده است که این سطح از روابط گسترده میان تل آویو و اعراب هیچگاه در مخیّله ما هم نمی‌گنجید.

علاوه بر کشور بحرین، عربستان سعودی نیز تلاش می کند تا گوی سبقت را در عادی سازی روابط با تل آویو از دیگر کشورها برباید. حدود دو سال پیش بود که ژنرال بازنشسته سعودی و رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک رژیم سعودی ضمن سفر به تل‌آویو با تنی چند از مسئولان رژیم صهیونیستی دیدار و گفتگو کرد.

سفر این مقام سعودی به سرزمین های اشغالی و دیدار وی با مسئولان صهیونیست و گرفتن عکس یادگاری با آنها واکنشهای متعددی را از سوی رسانه های عربی و بین المللی به دنبال داشت. ریاض برای پیشبرد روابط خود با اسرائیل، انور عشقی را مأمور پیگیری پرونده عادی سازی روابط کرده است.

در هر صورت، آنچه که واضح به نظر می رسد آن است که کشورهای عربی روند عادی‌سازی روابط خود با رژیم صهیونیستی را تسریع کرده اند. این درحالی است که عربستان سعودی تلاش می کند تا از این رهگذر برای تشکیل یک جبهه و محور عبری ـ عربی علیه جمهوری اسلامی ایران بهره برداری کند؛ تلاشی که البته به نظر نمی رسد به موفقیت رسیده و توفیق چشمگیری را محقق سازد. سعودیها تاکنون نیز تلاش زیادی را برای ایجاد یک اجماع منطقه ـ بین المللی علیه ایران کرده اند اما موفق نبوده اند.

لذا پر واضح است که تلاش اخیر مقامات سعودی برای تشکیل یک جبهه عبری ـ عربی علیه ایران نیز با شکست مواجه شد؛ به ویژه اینکه کشورهای عربی نظیر سوریه، عراق، لبنان، فلسطین و عمان نیز حاضر نیستند در این جبهه فعالیت داشته باشند. برخی از دیگر کشورهای عربی همچون مصر نیز نشان داده اند که در پروژه های ضد ایرانی عربستان سعودی نقشی را قبول نمی کنند. بنابراین، تشکیل چنین جبهه ای بسیار دور از ذهن به نظر می رسد.

منبع: مهر